Infracţiuni prev. şi ped. de art. 334 alin. 1, art. 335 alin. 1, art. 336 alin.1 din c. pen

Sentinţă penală 179 din 03.04.2017


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești nr. …/P/… din data de …, înregistrat la Judecătoria Moinești sub nr. …/260/2016, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C.I., lui fiul lui …, născut la data de …, în com. …, jud. …, cu acelaşi domiciliu, sat …, nr…., CNP …, cetăţean român, studii … clase, stagiul militar neîndeplinit, necăsătorit,  fără ocupaţie, fără antecedente penale, pentru infracţiunile prev. şi ped. de art. 334 alin. 1, art. 335 alin. 1, art. 336 alin.1 din C. pen., cu aplicarea art. 38 alin. 2  C. pen., constând în aceea că la data de … a condus  motocicleta marca …, neînmatriculată, pe  DN 12A, raza loc. …, fără a poseda permis de conducere şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice ( alcoolemia de 0,90- 0,75 gr.%o).

În actul de sesizare a instanței se reține că la data de …, în jurul orelor 18:30, lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. … - Serviciul Rutier au fost sesizaţi despre faptul că pe DN 12A, în loc. … jud. … a avut loc un accident de circulaţie care a avut ca rezultat rănirea unei persoane. Cu ocazia cercetării la faţa locului, organele de poliţie au constatat că numitul C.I., în timp ce conducea motocicleta marca … pe DN 12 A, în loc. …, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat într-un gard situat în dreapta sensului sau de mers. În urma coliziunii a suferit leziuni corporale şi a fost transportat la Spitalul …, unde a primit îngrijiri medicale.

Efectuând verificări în baza de date, lucrătorii de poliţie au constatat că numitul C. I. nu deţine permis de conducere, iar motocicleta marca … cu numărul de identificare …  nu este înmatriculată sau înregistrată. Totodată lucrătorii de poliţie i-au efectuat numitului C.I. un test cu aparatul etilotest şi datorită faptului că rezultatul a fost de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat l-au condus la Spitalul Mun. … unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge la interval de o oră în vederea stabilirii alcoolemiei.

Conform buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie nr. … emis de SJ.M.L. …la data de …, numitul C.I. avea o îmbibaţie alcoolică de 0,90 g %0 la prima probă de sânge si 0,75 g %0 la cea de-a doua probă.

Fiind audiat inculpatul C.I. a declarat că, în data de …, anterior producerii accidentului, în intervalul orar 15,00-16,00 a consumat aproximativ l,5 litri de bere alcoolizată după care a condus motocicleta marca … pe DN 12 A, în loc. …, loc unde, datorită neadaptării vitezei la condiţiile de drum în curbă şi a pietrişului existent pe partea carosabilă, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în gardul unui imobil. Totodată a declarat că a cumpărat motocicleta  respectivă în data de … de la numitul C.L., care i-a relatat despre aceasta că nu este înmatriculată sau înregistrată. Recunoaşte şi regretă faptele comise şi nu are de propus probe în apărarea sa.

Situaţia de fapt expusă mai sus a fost reținută în baza următoarelor mijloace de probă: 

-procese verbale de sesizare din oficiu fl.5; de  cercetare la faţa locului fl.8-10

-printer alcooltest fl.11, examen clinic fl.14,

-proces verbal de recoltare mostre biologice fl.13

-buletin de analiză toxicologică - alcoolemie fl.15;

-cerere de analiză fl.16;

-adresă Serviciul Rutier fl.20-22

-declaraţii suspect/inculpat fl.27-28 şi 30-31.

Prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din data de 6.02.2017 a fost constatată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a fost dispusă începerea judecăţii faţă de inculpat pentru infracţiunile reţinute în actul de sesizare.

Cu ocazia audierii inculpatului de către instanţă, acesta a recunoscut faptele pentru care a fost trimis în judecată şi a solicitat să fie judecat în procedura simplificată prevăzută de art. 374 alin.(4) şi art.375 C. pr. pen., pe baza probelor din faza de urmărire penală , cu reducerea limitelor de pedeapsă. Cererea i-a fost admisă de către instanţă. Inculpatul nu a solicitat proba cu înscrisuri

Din probele administrate în timpul urmăririi penale şi din poziţia exprimată de inculpat cu ocazia audierii în instanţă, se reţine că inculpatul a săvârşit faptele pentru care a fost trimis în judecată.

Faptele inculpatului C.I. care la data de data de … a condus  motocicleta marca …, neînmatriculată, pe  DN 12A, raza loc. …, fără a poseda permis de conducere şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice ( alcoolemia de 0,90- 0,75 gr.%o), realizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de conducerea unui autovehicul drumurile publice neînmatriculat, fără a poseda permis de conducere şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, infracţiuni prev. şi ped. de art.334 alin.(4), art.335 alin.(1), art.336 alin.(1)  din C.pen., cu aplic.art.38 alin.(2)  C.pen.

La individualizarea şi dozarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în  vedere criteriile generale de individualizare legală prevăzute de  art.74 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptelor, periculozitatea infractorului şi împrejurările concrete în care s-au comis infracţiunile. Se va avea de asemenea în  vedere şi persoana inculpatului care nu are antecedente penale și a recunoscut săvârșirea faptelor. Va face şi aplicarea dispoziţiilor art. 396 alin. (10) C.proc.pen.

În baza art.334 alin.(4) C. pen., art.396 alin.(1), (4) şi (10) C.proc.pen. cu aplicarea art.375 alin.(1) şi (2) C.proc. pen., va stabili în sarcina inculpatului C.I., pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat;

În baza art.335 alin.(1) C. pen.,  cu aplicarea art.38 alin.(2) C.pen., art.396 alin.(1), (4) şi (10) C.proc.pen. cu aplicarea art.375 alin.(1) şi (2) C.proc. pen., va stabili în sarcina inculpatului C.I., pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere;

În baza art.336 alin.(1) C. pen., cu aplicarea art.38 alin.(2) C.pen., art.396 alin.(1), (4) şi (10) C.proc.pen. cu aplicarea art.375 alin.(1) şi (2) C.proc. pen., va stabili în sarcina inculpatului C.I., pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice;

În baza art. 39 alin.(1) lit.b C.pen., va stabili pentru inculpatul C.I. pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare la care adaugă un spor de o treime din suma celorlalte pedepse, pedeapsa rezultantă fiind de 1 (un) an 3 (trei) luni și 10 (zece ) zile închisoare.

În baza art.83 alin.(1), (3) C.pen. va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 C.pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art.85 alin.(1) C.pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul C.I. va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune …, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.86 alin.(1) C.pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.85 alin.(1) lit.c)-e) se  vor comunica Serviciului de Probaţiune ....

 În baza art.404 alin.(3) C.proc.pen. se va atrage atenţia inculpatului C.I. asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

Se va atrage atenţia inculpatului C.I. asupra prevederilor art.88 Cod penal cu privire la faptul că , dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

 În baza art.274 alin.(1) C.proc.pen. va obliga pe inculpatul C.I. la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Domenii speta