Delapidare

Hotărâre 1199 din 21.09.2016


Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată:

Inculpata AA a fost trimis în judecată în stare de libertate prin rechizitoriul nr. X al Parchetului de pe lângă Judecătoria Z pentru comiterea infracţiunii de delapidare, prev. de art. 295 alin. 1 Cod penal cu referire la art. 308 alin. 1,2 Cod penal, faptă constând în aceea că  la data de Q, în calitate de angajată a magazinului WW, din incinta Complexului comercial DD, şi-a însuşit suma de 11.000 lei, reprezentând încasările pe perioada E.

 Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau.

Prin Încheierea nr. F s-a constatat de către judecătorul de cameră preliminară legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală in dosarul nr. I al Parchetului de pe lângă Judecătoria Z şi s-a dispus începerea judecăţii.

La termenul de judecată din data de Z, inculpata AA a declarat că formulează cerere de aplicare a procedurii simplificate, instanţa încuviinţând-o. Inculpata a depus înscrisuri în circumstanţiere şi un înscris prin care face dovada plăţii sumei de 4000 lei către BB.

Analizând întregul material probator administrat în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de 27.03.2014, inculpata AA, în calitate de angajată a magazinului WW, din incinta Complexului comercial DD, şi-a însuşit din gestiunea unităţii angajatoare suma de 11.000 lei, reprezentând încasările pe perioada E.

Din declaraţia martorei RR(colegă de serviciu), rezultă că ȋn perioada ȋn care inculpata a lucrat la magazinul M din Complexul T, a ȋndeplinit funcţia de şef de magazin, având obligaţia să gestioneze sumele de bani proveniţi din ȋncasări. Conducerea unităţii i-a trasat ca şi obligaţie de serviciu să preia şi să predea săptămânal, sumele de bani proveniţi din ȋncasările magazinului. Predarea banilor trebuia efectuată la un alt magazin M din Complexul I din mun. Z.

La dosarul cauzei au fost depuse ȋnscrisuri: situaţia ȋncasărilor realizate ȋn luna P la magazinul M, pe zile de vânzare, situaţia depunerilor de numerar ȋn bancă aferente lunii P ȋntocmită de AA, situaţia ȋncasărilor magazinului Z ȋn contul M  ȋn luna P din evidenţa contabilă a societăţii, fişa de cont, convenţia de plată a inculpatei AA, fişa postului, copii după monetarele ȋncheiate zilnic ȋn luna P, ȋnsoţite de raportul Z al casei de marcat ȋnregistrate ȋn magazinul M, raportul Z total al casei de marcat aferent lunii P, ȋn sumă de 26.546 lei, ȋmpreună cu 3 facturi fiscale de stornare parţială a  vânzării, centralizatorul vânzărilor realizate ȋn luna P, cu ȋncasările aferente, ȋntocmite de AA, ȋnscrisuri din care rezultă că, din ȋncasările aferente lunii P , lipseşte suma de 11.000 lei.

Situaţia de fapt reţinută de către instanţă rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă:

-declaraţii AA– fila X ;

-proces verbal de reconstituire – fila X ;

-planşe fotografice – fila X ;

-declaraţii martori – RR– fila X, FF – fila X, GG – fila X ;

-analiză listing – fila X ;

-suport optic – 1 CD – fila X ;

-adresa nr. J a K Bank – fila X ;

-suport optic – 1 DVD – fila X ;

-adresa SC V – fila X ;

-suport optic – 1 DVD – fila X ;

-proces verbal de vizionare – fila X ;

-declaraţie de constituire parte civilă BB – fila X ;

-copie convenţie de plată – fila X ;

-angajament de plată – fila X ;

-fişa postului – fila X ;

-copii înscrisuri – fila X ;

-acte contabile – fila X ;

-adresa nr. S a BB – fila X;

-copii înscrisuri – fila X ;

-declaraţii suspectă/inculpată – AA– fila X d.u.p., fila X dosar instanţă;

-înscrisuri pe latură civilă - fila X dosar instanţă;

-înscrisuri în circumstanţiere - fila X  dosar instanţă;

În drept, fapta inculpatei AA, constând în aceea că, la data de Y, ȋn calitate de angajată a magazinul M, din incinta Complexului comercial DD, şi-a ȋnsuşit suma de 11.000 lei, reprezentând încasările pe perioada T, ȋntruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 295 alin. 1 Cp cu referire la art. 308 alin. 1, 2 Cp.

Astfel, întrucât fapta există, constituie infracţiune şi a fost comisă cu vinovăţie de către inculpata AA, în  temeiul art. 396 C.proc.pen. instanţa va dispune condamnarea acestuia pentru comiterea infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 295 alin. 1 Cp cu referire la art. 308 alin. 1, 2 Cp.

 La alegerea pedepselor, precum şi la individualizarea cuantumului acestora, instanţa, conform art. 74 din C.pen., va avea în vedere pericolul social concret al faptei săvârşite, determinat atât de modul de producere, cât şi de importanţa valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune, datele ce caracterizează persoana inculpatului, dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

În concret instanţa constată că fapta inculpatului prezintă pericol social concret  ridicat pentru valorile ocrotite de art. 295 alin. 1 Cp cu referire la art. 308 alin. 1, 2 Cp.

Totodată instanţa va avea în vedere limitele de pedeapsă prevăzute la art. 295 alin. 1 Cp cu referire la art. 308 alin. 1, 2 Cp., fără reţinerea de circumstanţe atenuante, nefiind vreuna incidentă în cauză, limite pe care le va reduce cu 1/3 conform art.396 alin.10 C.p.p.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa apreciază că aplicând inculpatei AA o pedeapsă de 1 an închisoare, această pedeapsă va avea aptitudinea concretă de a asigura realizarea scopurilor pedepselor- reeducarea şi reinserţia socială a inculpatei.

Va aplica inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii  exercitării drepturilor  prevăzute de art.66 al.1 lit.a şi lit.b C. pen., pe o perioadă de 1 (unu) an, în condiţiile prevăzute de art.68 al.1 lit.b  C.pen., dată fiind natura şi modalitatea de comitere a infracţiunii.

Va aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor  prevăzute de art.66 al.1 lit.a şi lit.b C. pen., în condiţiile prevăzute de art.65 alin.1, 3 C.pen., dată fiind natura şi modalitatea de comitere a infracţiunii.

În baza art. 91 C. pen. se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen., dat fiind că inculpata nu are antecedente penale, că şi-a exprimat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii şi scopul pedepsei poate fi atins fără executarea efectivă a pedepsei.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga pe inculpată ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Z,  la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (2) lit. (b) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va frecventa un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune Z sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei  Z- Serviciul Public de Salubritate şi Spaţii Verzi Z sau  în cadrul D.G.A.S.P.C. Z- Centrul de  Servicii Sociale Ghiocelul Bacău,  pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

Cu privire la acţiunea civilă, instanţa reţine următoarele:

Persoana vătămată BB, a declarat, în faza de urmărire penală că se constituie parte civilă ȋn procesul penal cu suma de 9.070 lei, prejudiciu material.

În ceea ce priveşte răspunderea inculpatei pentru prejudiciul material produs părţii vătămate/civile, aceasta nu poate fi decât delictuală, izvorul acesteia fiind în speţă infracţiunea de delapidare comisă de inculpată.

Prin urmare răspunderea civilă a inculpatei este guvernată de principiul înscris în art. 1357 ş.u. Cod civil.

Astfel legea civilă condiţionează tragerea la răspundere civilă delictuală de îndeplinirea următoarelor condiţii: existenţa faptei cauzatoare de prejudicii care în speţă este infracţiunea de delapidare, vinovăţia autorului faptei care în speţa este prezentă în forma intenţiei, producerea unui prejudiciu cert, real, efectiv (suma de 5070 lei, prejudiciu neacoperit prin plată; în cursul judecăţii, s-a făcut dovada achitării către partea civilă a sumei de 4000 lei-fila X dosar instanţă), existenţa legăturii de cauzalitate dintre faptă şi prejudiciu.

Fiind întrunite elementele răspunderii civile delictuale, în baza art. 19 C.proc.pen. şi art. 397 C.proc.pen va admite acţiunea civilă şi va  obliga pe inculpata AA la plata sumei de 5070 lei, reprezentând daune materiale, către partea civilă  BB.

Se va lua act ca inculpata a avut apărător ales.

În temeiul  art. 274 alin. 1 C.p.p. va obliga inculpata la 800 lei, cheltuieli judiciare către stat.