Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate – art. 203 alin. 1 Cod penal. Achitare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza i Cod procedură penală.

Sentinţă penală 9/P din 02.02.2017


Pentru existența laturii obiective a infracțiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate prevăzută de  art. 203 alin. 1 Cod penal, este necesară existența unei situații premisă – găsirea de către făptuitor a unei persoane a cărei viață, sănătate sau integritate corporală este în primejdie și care nu are putința de a se salva. În lipsa unei atare circumstanțe de fapt, nu sunt îndeplinite condițiile de tipicitate obiectivă ale infracțiunii încriminate.

 

Prin sentința penală nr. 9/P din 02.02.2017 pronunțată de Tribunalul Neamț –Secția penală, în temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, s-a dispus condamnarea inculpatului L.O pentru săvârșirea infracțiunii de omor prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, și achitarea inculpatului L.T pentru săvârşirea infracţiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate prevăzută de  art. 203 alin. 1 Cod penal.

În fapt, prin rechizitoriul parchetului, s-a dispus trimiterea în judecată inculpatului L.O pentru săvârșirea infracțiunii de omor prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal și a inculpatului L.T pentru săvârșirea infracțiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate prevăzută de  art. 203 alin. 1 Cod penal. S-a reținut că, la data de 17.04.2016 inculpatul L.O  aplicat mai multe lovituri persoanei vătămate A.A care prin gravitatea lor au determinat la scurt timp decesul victimei, iar în sarcina inculpatului L.T s-a reținut că a omis să acorde ajutorul necesar victimei. Acțiunile inculpatului L.T au constat în faptul că, acesta a intervenit pentru a preîntâmpina un conflict dintre inculpatul L.O și persoana vătămată A.A, respectiv de a-l îndepărta pe agresor de pe victimă.

Potrivit dispozițiilor art. 203 alin. 1 Cod penal infracțiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate constă în ,, Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. Pentru existența laturii obiective a infracțiunii este necesar să existe o situație premisă ce constă în găsirea de către făptuitor a unei persoane a cărei viață, sănătate sau integritate corporală este în primejdie și care nu are putința de a se salva. Această condiție a legii presupune ca făptuitorul să fie un terț, care într-o împrejurare determinată independent de voința sa, găsește/întâlnește o persoană care se află în dificultate și pe care pur și simplu o abandonează sau rămâne indiferent de situația critică a acelei persoane.

Raportând aceste considerente de ordin teoretic la cauza dedusă judecăţii, tribunalul a constatat că probatoriul administrat în cauza dedusă judecății, nu a relevat în mod cert şi decisiv, prezenţa elementelor constitutive ale infracţiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflată în dificultate sub aspectul laturii obiective, respectiv exercitarea de către inculpatul L.T a unor acţiuni de găsire a victimei iar apoi să manifeste o atitudine de abandon/indiferență față de starea critică a acesteia. De altfel, probele administrate au confirmat faptul că, agresarea victimei A.A a avut loc în data de 17.04.2016 orele 20.00, martorii audiați au anunțat de îndată poliția și serviciul de ambulanță, care a fost prezentă la fața locului la circa 20 minute, însă decesul victimei s-a produs în timp scurt datorită unei hemoragiei puternice, așa încât nici din acest punct de vedere nu se poate reține vreo culpă în sarcina unei persoane, în sensul că nu s-au luat toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina rezultatul mai grav care s-a produs prin fapta comisă de către inculpatul L.O, respectiv decesul victimei. 

De altfel, în cazurile de practică judiciară, sunt frecvente situațiile în care o a treia persoană intervine pentru a preîntâmpina un conflict dintre agresor și victimă, ori de a-l îndepărta pe agresor de pe victimă, care în urma agresiunii rămâne căzută la pământ, poate într-o situație destul de critică. În toate aceste împrejurări, ar trebui ca persoana care nu a luat o măsură de a anunța de îndată autoritățile, să fie acuzată de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 203 alin. 1 Cod penal ori de nedenunțare prevăzută de art. 266 alin. 1 Cod penal, situații care nu se regăsesc în practica judiciară. Constatând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru existența laturii obiective a infracțiunii prevăzute de art. 203 alin. 1 Cod penal, tribunalul a dispus achitarea inculpatului L.T. în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală.