Acţiune în anulare

Sentinţă civilă 557/SIND din 20.04.2016


Cod ECLI ECLI:RO:TBBRV:2016:013.000557

Acţiune în anulare

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BRAŞOV

SECŢIA A II-A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. 557/SIND DOSAR NR. 2693/62/2014/a3

Şedinţa publică din data de 20 aprilie 2016.

Completul constituit din

JUDECĂTOR SINDIC – MVD

GREFIER –  LB

Pentru astăzi fiind amânată pronunţarea asupra acţiunii în anulare formulată de administratorul judiciar FI SPRL, în contradictoriu cu pârâţii VG şi SC SC SRL.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, la pronunţare se constată lipsa părţilor.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care.

Dezbaterile în fond au avut loc în şedinţa publică din data de 06.04.2016, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă din acea zi, care face parte integrantă din prezenta sentinţă, iar instanţa din lipsă de timp pentru deliberare a amânat pronunţarea asupra cauzei la data de 13.04.2016 şi apoi  pentru data de azi 20.04.2016.

JUDECĂTORUL SINDIC,

Constată că prin acţiunea ce face obiectul dosarului înregistrat pe rolul instanţei sub nr. 2693/62/2014/a3, reclamanta F SPRL, în calitate de lichidator al debitoarei SC SC SRL, a solicitat în contradictoriu cu pârâţii  VG şi debitoarea SC SC SRL prin administrator special  V G e anularea vânzării autoutilitarei marca  Wolkswagen, cu serie şasiu …..înstrăinată către VG, conform facturii fiscale nr. 0…./28.03.2012, la valoarea de 502 lei, inclusiv TVA; repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea bunului în patrimoniul debitoarei, iar în cazul în care autovehiculul nu poate fi identificat sau nu se mai află în averea pârâtului VG , obligarea pârâtului la plata sumei de 31.928,01 lei – echivalentul a 7.300 Euro, calculat la cursul de schimb valutar de 4.3737 lei/1 euro, reprezentând valoarea reală a autovehiculului la data transferului.

În motivarea acţiunii se arată că la data de 28.03.2012, debitoarea SC SC SRL a înstrăinat autovehiculul către VG, persoană care avea legături atât cu asociatul unic şi administratorul debitoarei, cât şi cu debitoarea în sine. Părţile au stabilit pentru autoutilitara marca Wolkswagen, an fabricaţie 2001, un preţ vădit mai mic comparativ cu cele practicate pe piaţă pentru autovehicule similare.

Având în vedere faptul că preţul vânzării a fost de 502 lei, TVA inclus, echivalentul a 115 Euro, precum şi faptul că la momentul formulării prezentei cereri, după aproximativ trei ani de la acest transfer, valoarea de comercializare a unui autovehicul similar este de aproximativ 7.300 euro, această vânzare s-a făcut la un preţ derizoriu, cu scopul vădit de a diminua activul societăţii şi de a frauda interesele creditorilor, fiind astfel incidente dispoziţiile art. 79 din L. nr. 85/2006.

 În cauză sunt aplicabile şi dispoziţiile art. 80 din L. nr. 85/2006.

Dezechilibrul dintre contraprestaţii este evident, câtă vreme preţul stabilit pentru autovehicul este vădit mai mic, comparativ cu preţurile practicate pe piaţă pentru autovehicule similare, aspect evidenţiat şi de faptul că autovehiculul a fost vândut la un preţ reprezentând aproximativ 0,016% din valoarea de circulaţie a acestuia. Este vădită, astfel, intenţia părţilor implicate în tranzacţie de a sustrage bunul de la urmărirea lui de către creditorii societăţii vânzătoare.

Reclamanta nu deţine nici un înscris din care să reiasă faptul că pârâtul VG a achitat preţul.

În probaţiune au fost depuse la dosar înscrisuri.

Examinând actele şi lucrările dosarului, judecătorul sindic a constatat următoarele:

Prin Sentinţa civilă nr. 246/11.02.2015 a Tribunalului Braşov a fost deschisă procedura insolvenţei faţă de debitoarea SC SC SRL.

Data de 28.03.2012, când a fost încheiat actul de înstrăinare a autovehiculului de către debitoare, se încadrează în  „perioada suspectă”, cea anterioară constatării stării sale de insolvenţă, când debitorul care are cunoştinţă despre iminenţa constatării de către judecătorul sindic a stării sale de incapacitate de plată încearcă să diminueze efectele insolvenţei prin înstrăinarea frauduloasă a activelor, în dauna creditorilor.

Acestei perioade suspecte art. 85 alin. 3 din L. nr. 85/2006 îi aplică o prezumţie relativă de fraudă în dauna creditorilor, prezumţie în prezenţa căreia lichidatorul va fi obligat doar la dovada încheierii actului în perioada suspectă, conform art. 79 din lege şi a faptului că actul a fost încheiat în condiţii neobişnuite, ce depăşesc limitele activităţii normale a debitorului, scopul normelor legale cuprinse in art. 80 din Legea nr. 85/2006 fiind reîntregirea averii debitorului in vederea unei redistribuiri a activelor.

În speţă, debitoarea a înstrăinat autovehiculul către asociatul unic, la preţul de 502 lei, un preţ evident neserios pentru un autoturism cu nouă ani vechime, aflat în stare de funcţionare, fapt căruia îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 80 lit. b din L. nr. 85/2006. Nu se poate presupune că scoaterea din patrimoniul debitoarei a acestui activ se încadrează în activitatea curentă a societăţii, raportat la tipul afacerii debitoarei şi la limitele specialităţii capacităţii sale de folosinţă.

În acest context, este evident concertul fraudulos al tuturor părţilor implicate în aceste tranzacţii, în scopul a-i leza pe creditori prin sustragerea unui bun al averii debitoarei din sfera celor urmărite în temeiul gajului general al creditorilor.

Prin urmare, considerând că acţiunea în anulare la care se referă art. 79 şi 80 din Legea insolvenţei îşi are unicul temei în starea de insolvenţă în care se află debitorul în momentul încheierii actului, chiar dacă insolvenţa este constatată ulterior acestui moment şi că în acest cadru procesual nu sunt luate în discuţie condiţiile de valabilitate sau de opozabilitate ale actului, judecătorul sindic va admite acţiunea formulată de lichidator şi va dispune anularea facturii fiscale nr. facturii fiscale nr. …../28.03.2012, privind vânzarea – cumpărarea autovehiculului identificat în petitul acţiunii. 

Consecinţa dispunerii anulării actului fraudulos încheiat de către debitorul insolvent este lipsa consecinţelor juridice ale acestui act, astfel că bunul care a făcut obiectul tranzacţiei va fi restituit debitoarei, urmând a reîntregi activul patrimonial al acesteia, iar dreptul de proprietate al pârâtei dobândit în baza actului anulat va a fi radiat.

În cazul în care restituirea în natură a acestui autoturism nu mai este posibilă, pârâtul VG va restitui averii debitoarei valoarea de piaţă a autoturismului, calculată de reclamantă la momentul vânzării, respectiv suma de 31.928,01 lei, necontestată de către pârâţi.

Pentru aceste motive

IN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamanta FI SPRL în calitate de lichidator al debitoarei SC SC SRL în contradictoriu cu pârâtul VG şi debitoarea SC S SRL prin administrator special VG.

Dispune anularea facturii fiscale nr. …/28.03.2012 emisă de debitoarea SC SC SRL, privind vânzarea – cumpărarea autoutilitarei marca  Wolkswagen, cu serie şasiu …...

Dispune restituirea în averea debitoarei SC SCSRL de către pârâtul VG a autoutilitarei transmise în baza facturii fiscale nr. 0…./28.03.2012, dreptul de proprietate al pârâtului asupra acestui autovehicul urmând a fi radiat.

În cazul în care restituirea în natură nu mai este posibilă, pârâtul VG va restitui averii debitoarei suma de 31.928,01 lei.

Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 20.04.2016.

JUDECĂTOR SINDIC, GREFIER,

MVD LB

 Red.M.D/dact.B.L

21.04.2016/ex. 5