Anulare act a adunării generale a proprietarilor

Hotărâre 1688 din 10.03.2016


Prin cererea înregistrată sub nr. ... din data de ... pe rolul Judecătoriei ... reclamanta ...  în contradictoriu cu pârâta … a solicitat anularea Hotărârii Adunării Generale a Asociaţiei din data de 26 martie …..

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 20 lei.

În motivarea cererii reclamanta arată, în rezumat, că la data de ... responsabilul de scară, P G a afişat la avizierul de pe holul scării înştiinţarea organizării  Adunării Generale a Asociaţiei şi tot în data de 23.03.2015 mama sa, S A, a semnat tabelul nominal convocator, dar menţionează că mama sa locuieşte la altă adresă, reclamanta locuieşte singură în apartament. Reclamanta invocă faptul că Adunarea Generală din … a fost anunţată cu 3 zile înainte şi nu cu 7 zile, contrar prevederilor art. 14 alin. 4 din Legea nr. 230/2007, că nu a putut fi prezentă la termenul anunţat, urmând să participe la următoarea Adunare Generală, susţine că a urmărit zi de zi avizierul dar nici un anunţ nu a fost pus astfel că după 10 zile l-a întrebat pe responsabilul de scară când va avea loc următoarea şedinţă fiind informată de acesta că nu se mai organizează o alta, acelaşi lucru comunicându-i şi preşedintele şi administratorul asociaţiei care au informat-o că cea din data de 26.03.2015 a fost a doua şedinţă. Reclamanta invocă lipsa convocatoarelor pentru şedinţa din 26.03.2015(fila 56 şi fila 88 dos.).

În drept cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 25 alin. 4 şi art. 26 alin. 2 din Legea nr. 230/2007, modificată.

În dovedirea cererii reclamanta a solicitat proba cu înscrisuri şi proba cu martorul  ....

Pârâta a formulat întâmpinare în care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei, iar pe fond a solicitat respingerea cererii argumentând că potrivit legii Adunarea Generală se ţine în primul trimestru al anului următor, că în data de 12 martie 2015 a fost convocat Comitetul Executiv când s-a stabilit data şedinţei – 17 martie 2015, ora 18 la sediul Asociaţiei, iar a doua şedinţă a fost stabilită pentru 26 martie 2015, ora 17 la Liceul ..., sala de muzică. Pentru această şedinţă, arată pârâta, a dat pliante responsabililor de scară care au fost afişate la locuri vizibile pe casa scării, iar şedinţa s-a ţinut pe data de 26 martie 2015 la care au participat 23 de locatari, şedinţa fiind statutară.

În apărare pârâta a depus la dosar înscrisurile de la filele 32-52 şi a solicitat proba cu martori.

Prezenta cerere a fost formulată în termenul legal prevăzut de art. 26 din Legea nr. 230/2007. 

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri şi proba cu martorul Pintilescu Gheorghe.

Excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei a fost respinsă de instanţă prin încheierea din 23.09.2015(fila 96 dos.).

La data de 27.01.2016 a formulat în cauză cerere de intervenţie principală ...  cu privire la care a fost admisă excepţia de netimbrare având în vedere că deşi citată cu menţiunea de face dovada achitării taxei judiciare de timbru de 20 lei, sub sancţiunea anulării cererii de intervenţie ca netimbrată, intervenienta nu a dus la îndeplinire această obligaţie.

Pe fond, analizând probele administrate în cauză instanţa reţine următoarele;

La data de 12 martie ... a avut loc şedinţa Comitetului Executiv  al Asociaţiei de Proprietari „...  care a hotărât ca şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei să aibă loc pe data de 17 martie 2015, ora 1800, la sediul Asociaţiei, iar dacă aceasta nu era statutară, următoarea şedinţă a fost stabilită pentru data de 26 martie 2015, ora 1700, la Liceul ..., sala de muzică(locul a fost stabilit ulterior). În acest sens a fost încheiat procesul verbal din 12 martie 2015(fila 70 dos.).

În vederea desfăşurării şedinţei din .. martie …, pârâta a întocmit convocatoare pentru fiecare bloc şi scară ce fac parte din asociaţie. În ce priveşte blocul nr. 7, scara ... unde locuieşte reclamanta convocatorul(fila 40) atestă că mai mulţi proprietari au luat la cunoştinţă despre desfăşurarea şedinţei, pentru reclamantă, conform declaraţiei martorului ... (fila 105 dos.), convocatorul a fost semnat de mama acesteia. Pe data de 17 martie 2015, nefiind întrunit cvorumul necesar, şedinţa Adunării Generale nu a avut loc. Astfel, în baza deciziei Comitetului Executiv al Asociaţiei din … martie ... , următoarea şedinţă urma să aibă loc la data de 26 martie 2015. Pentru desfăşurarea acesteia, conform declaraţiei aceluiaşi martor ... , pe data de 23 martie 2016, deci cu trei zile anterior datei şedinţei, acesta a afişat un anunţ la avizierul scării unde locuieşte şi reclamanta, anunţ ce cuprindea data şi locul desfăşurării şedinţei(fila 44 dos.). La şedinţa Adunării Generale din  … martie … de pe scara reclamantei s-au prezentat 5 proprietari, printre care nu s-a aflat nici reclamanta nici un alt membru din familia sa. Reclamanta invocă lipsa convocatoarelor pentru şedinţa din 26 martie 2015 şi afişarea unui anunţ cu doar trei zile anterior datei de desfăşurare a şedinţei. De asemenea, reclamanta a susţinut că înscrisurile depuse de pârâtă la dosar ar fi falsificate. Instanţa a confruntat înscrisurile depuse în copie la dosar cu înscrisurile originale prezentate de pârâtă, procedura fiind descrisă prin încheierea din 24.02.2016.

În drept, în conformitate cu prevederile art. 26 din Legea nr. 230/2007, modificată:

„Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.”

În temeiul art. 24 alin. 1 din Legea nr. 230/2007, modificată:

„(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.

(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.

(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.

(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.”

Instanţa reţine că pentru şedinţa Adunării Generale din  … martie … nu există o dovadă certă a convocării/reconvocării membrilor asociaţiei, în sensul prevederilor legale enunţate anterior. Pentru ca a doua şedinţă să poată avea loc şi hotărârea să fie adoptată în condiţii de legalitate, condiţia este ca membrii asociaţiei să fi fost reconvocaţi. Dacă pentru prima şedinţă ordinară art. 14 alin. 4 din H.G. nr. 1588/2007 prevede posibilitatea ca proprietarii să fie anunţaţi  asupra datei adunării generale, alternativ, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, pentru adunarea generală reconvocată, acelaşi art. 14 din H.G. nr. 1588/2007 dispune prin alineatul 5 că dovezile convocării şi reconvocării le constituite afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături(fără a se putea deduce opţiunea între cele două modalităţi de înştiinţare).

În cauză, pârâta a înţeles să înştiinţeze membrii asociaţiei doar printr-un anunţ cu privire la desfăşurarea celei de a doua şedinţe a Adunării Generale din ... martie .... Observând conţinutul anunţului instanţa constată că este incomplet în condiţiile în care nu se face nici o menţiune că este vorba de a doua şedinţă şi deci despre o reconvocare pentru cei înştiinţaţi anterior prin tabel convocator, respectiv convocare pentru cei care anterior nu au fost găsiţi să semneze tabelul, cum este şi cazul reclamantei. Din cererea de chemare în judecată, precum şi din precizările scrise depuse la dosar se desprinde concluzia că reclamanta a observat la avizier anunţul pentru data de 26 martie ... înţelegând că este prima şedinţă şi nu a doua. Cum legea condiţionează efectele juridice ale hotărârii adoptate în a doua şedinţă a Adunării Generale de corecta reconvocare a tuturor membrilor asociaţiei, importanţa înştiinţării corecte şi complete a membrilor asociaţiei este evidentă.

Referitor la afişarea anunţului cu doar trei zile anterior datei de desfăşurare a şedinţei din …, art. 14 alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007 nu mai prevede termenul de 7 zile anterior anunţării proprietarilor, ca pentru prima şedinţă ordinară a Adunării Generale a asociaţiei, ci stabileşte că cea de a doua adunare reconvocată trebuie să aibă loc în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.

În consecinţă, pentru motivele expuse şi în temeiul prevederilor legale enunţate, va admite cererea, va anula Hotărârea adoptată la data de 26 martie 2015 de Adunarea Generală a Asociaţiei de proprietari „... va anula cererea de intervenţie principală formulată de intervenienta ..., ca netimbrată.