Cerere atragere răspundere pentru intrarea în insolvenţă

Sentinţă civilă 779 din 28.11.2016


Prin cererea înregistrată la nr.X/104/2014/a1, lichidatorul judiciar  X, desemnat să administreze procedura falimentului debitoarei SC  Y SRL, a formulat cerere de antrenarea răspunderii patrimoniale a numitului P.C, pentru suportarea pasivului debitoarei, în sumă de 174.155,27 lei , în temeiul art. 169 lit.a) şi c) din Legea nr. 85/2014.

Se motivează cererea în sensul că prin sentinţa nr.X/14.03.2016 s-a deschis procedura falimentului împotriva debitoarei, fiind aprobat raportul administratorului judiciar,  măsură ce a fost notificată debitoarei şi creditorilor de către lichidatorul judiciar conform dispoziţiilor legii insolvenţei, fiind publicată  în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. X/29.03.2016.

Cu adresa nr. X/30.03.2016, lichidatorul judiciar a procedat la notificarea administratorului social al debitoarei, atât în procedura generală a insolvenţei cât şi în procedura falimentului, notificare ce a fost primită de administratorul debitoarei, iar la data de 01.03.2016 acesta a predat o parte din documentele solicitate.

La solicitarea lichidatorului judiciar Primăria comunei P. a comunicat cu adresa nr. X/18.01.2016 că debitoarea figurează cu bunuri mobile, respectiv auto 12 tone, marca Ford, deţinut în baza unui contract de leasing,  mijloc de transport ce nu aparţine debitoarei .

La dosarul cauzei a depus cerere de creanţă AJFP Z pentru suma de 59.975 lei. În baza acesteia s-a întocmit si depus la dosarul cauzei Tabelul preliminar de creanţe pentru suma de 59.975 lei, tabel ce a fost publicat în BPI nr. X/27.01.2016.

În conformitate cu prevederile art.102 alin (1) din legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Z a depus cerere supliment al cererii de admitere a creanţei iniţiale pentru suma de 77.215 lei. De asemenea la dosarul cauzei a depus cerere de creanţă  Leasing SA B pentru suma de 36.965,27 lei.

A fost întocmit şi depus la dosarul cauzei tabelul preliminar de creanţe – completare, pentru suma de 114.180,27 lei, tabel ce a fost publicat in BPI nr. X/14.03.2016. De asemenea a fost întocmit si depus la dosarul cauzei tabelul definitiv de creanţe si tabelul definitiv consolidat de creanţe pentru suma de 174.155,27 lei, tabele ce au fost publicate in BPInr.X/23.03.2016, respectiv, X/15.06.2016.

Arată lichidatorul judiciar că, administratorul debitorului a predat o parte din documentele societăţii la data de 01.03.2016, data la care i s-a pus in vedere sa predea si restul documentelor. Pana la aceasta data administratorul debitorului nu a mai predat alte documente.

Întrucât în urma verificării documentelor prezentate a identificat unele neconcordante, cu adresa nr. X/03.06.2016 a solicitat administratorului debitorului să pună la dispoziţia lichidatorului judiciar toate documentele contabile ale societăţii şi informaţiile necesare clarificării situaţiei patrimoniale a societăţii la data declanşării procedurii de faliment, în vederea identificării cauzelor care au generat starea de insolvenţă. Pana la aceasta data administratorul debitorului nu a răspuns solicitării, motiv pentru care a revenit cu adresa nr. X/27.09.2016 prin care a solicitat să pună la dispoziţia lichidatorului judiciar toate activele societăţii care figurează în evidenţele contabile respectiv ultima balanţa de verificare predata lichidatorului judiciar 30.09.2014, după cum urmează:

-Echipamente tehnologice (cont 2131) in suma de 12.985 lei;

-Mijloace de transport (cont 2133) in suma de 74.462 lei;

-Clienţi (cont 411) in suma de 72.657 lei;

-Disponibilităţi băneşti in numerar (cont 5311) în sumă de 55.280 le;i

-Avansuri de trezorerie (cont 542) in suma de 68.800 lei;

De asemenea, a solicitat să pună la dispoziţie documentele financiar contabile ale societăţii:

-Bilanţul contabil pentru anul 2012, 2013 si 2014;

-Inventarul bunurilor din patrimoniul societăţii pe anul 2014;

-Lista bunurilor din patrimoniul societăţii la data declanşării procedurii de faliment;

-Registru inventar;

-Registru jurnal;|

-balanţa analitică a contului 411 Clienţi, însoţită de fişa clienţilor şi documentele justificative ce fundamentează debitul.

În lipsa documentelor contabile, din datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe reiese faptul că la finele anului 2015 debitorul deţinea în patrimoniu active imobilizate in suma de 10.322 lei precum si disponibilităţi băneşti în sumă de 34.930 lei. Pana la aceasta data administratorul debitorului nu a pus la dispoziţia lichidatorului judiciar lista bunurilor ce le deţine în patrimoniu in vederea valorificării în cadrul procedurii de faliment. De asemenea nu a justificat nici pana la aceasta data sumele de bani existente in evidenţa contabila in contul Casa, sume pe care considera ca fiind însuşite şi folosite în interes personal.

Consideră că fapta administratorului debitorului se încadrează în prevederile art.169 lit. a) din Legea 85/2014, acesta făcându-se vinovat de apariţia insolvenţei debitorului.

"a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane

Deşi a încheiat anul 2014 cu o pierdere fiscală în sumă totală de 30082 lei si din activitatea anului 2015 înregistra tot pierdere, a continuat activitatea ce ducea in mod vădit la încetarea de plaţi.

De asemenea, prezintă un sold al creanţelor neîncasate de 72.657 lei pentru care administratorul debitorului nu a prezentat documente din care sa rezulte măsurile întreprinse pentru încasarea acestora si asigurarea disponibilităţilor băneşti pentru continuarea activităţii ori acoperirea creanţelor către creditori Astfel, lichidatorul judiciar a considerat că administratorul debitorului a dispus in interes personal continuarea unei activităţi ce ducea în mod vădit la încetarea de plăţi si apariţia stării de insolventa.

Fapta se încadrează în prevederile art.169 lit. c) din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă:

"c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi"

In drept, îşi întemeiază cererea pe dispoziţiile art. 169, lit. a) si c) din legea nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Au fost ataşate la dosar situaţiile financiare finale pentru anul 2014 şi anul 2015, tabel definitiv consolidat al creanţelor, raport de activitate întocmit în conformitate cu prevederile art. 97 din  Legea 85/2014.

Pârâtul, legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nici nu şi-a formulat eventuale apărări.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că cererea este întemeiată pentru următoarele considerente.

Potrivit art. 169 (1) din  legea 85/2014, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoana juridică, ajunsă in stare de insolenţă, fără sa depăşească prejudiciul aflat in legătura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportată de membrii organelor de conducere şi / sau supraveghere din cadru societatii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului prin una din faptele prevazute la lit. a –g  din art. 169 (1), sau prin orice alta fapta savarsita cu intentie , care a contribuit la starea de insolvenţă a debitorului , constatata, potrivit prevederilor prezentului titlu .

Raspunderea persoanelor care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului este menita sa asigure acoperirea pasivului debitorului insolvent in cazul in care ajungerea in insolvenţă este imputabilă anumitor persoane.

 Pentru situaţiile in care efectele prejudiciabile ale deciziilor de afaceri depăşesc limitele patrimoniului societaţii şi se extind asupra creditorilor sociali, iar aceştia se gasesc in imposibilitate sa-şi recupereze creanţele pe care le deţin asupra societaţii aflate in stare de insolvenţă din cauza dezechilibrului structural in care se gaseşte patrimoniul acesteia, caracterizată prin insolvabilitate , acţiunea in raspundere pentru intrarea in  insolvenţă permite obligarea persoanelor cărora le este imputabila aparitia starii de insolvenţă la plata acelei parti din pasivul neacoperit in urma lichidarii activelor companiei, care se afla in legătura de cauzalitate cu faptele lor ilicite.

Răspunderea pentru intrarea debitorului in insolvenţă este o raspundere subiectiva pentru fapta proprie, iar angajarea acesteia poate fi dispusă daca sunt indeplinite condiţiile raspunderii civile ( fapta ilicita, prejudiciul,  legatura de cauzalitate dintre acestea, vinovatia), particularizate prin elementele speciale prevăzute de lege.

In speţă, lichidatorul judiciar a solicitat antrenarea raspunderii paratului pentru faptele ilicite prevazute la lit.a – au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane ; lit. c – au dispus, in interes personal, continuarea unei activitaţi care ducea in mod vadit , persoana juridica la incetarea de plăţi .

Referitor la fapta prevăzuta la lit.a , instanţa retine ca, in lipsa documentelor contabile pe care paratul P.C, in calitate de asociat unic şi fost administrator social al debitoarei SC Y SRL a refuzat sa le puna la dispoziţia lichidatorului judiciar, din datele obţinute de lichidatorul judiciar de pe site-ul Ministerului de Finanţe rezulta ca , la finele anului 2015 debitorul detinea în patrimoniu active imobilizate in suma de 10322 lei precum şi disponibilitati banesti in suma de 34.930 lei , iar pana la aceasta data administratorul debitorului nu a pus la dispoziţia lichidatorului judiciar lista bunurilor ce le deţine in patrimoniu in vederea valorificarii in cadrul procedurii de faliment; de asemenea nu a justificat sumele de bani existente in evidenţa contabila în contul Casa.

Astfel, in mod justificat lichidatorul judiciar a apreciat ca paratul a folosit bunurile societatii şi disponibilităţile banesti intr-un scop contrar interesului social , legatura de cauzalitate intre fapta ilicita şi prejudiciul adus creditorilor, cat şi vinovatia acestuia fiind evidente, cu atat mai mult cu cat paratul nu s-a prezentat nici in instanţă pentru a-şi exprima pozitia procesuală .

În ceea ce priveşte fapta prevazuta la art. 169 (1) lit.c din Legea 85/2014 -. „au dispus, în interes personal , continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit , persoana juridica la incetarea de plaţi „, instanţa retine ca , desi a incheiat anul 2014 cu o pierdere fiscala in suma de 30.082 lei şi din activitatea anului 2015 a inregistrat o pierdere, paratul a continuat activitatea ce ducea in mod vadit la incetarea de plaţi .

De asemenea, lichidatorul judiciar a evidentiat un sold al creanţelor incasat de 72.657 lei pentru care paratul nu a prezentat documente din care sa rezulte masurile intreprinse pentru încasarea acestora si asigurarea disponibilitatilor baneşti pentru continuarea activitatii ori acoperirea creanţelor catre creditori .

Faţă de situaţia rezultata din documente, lichidatorul judiciar a apreciat corect existenţa faptei ilicite care vizeaza omisiunea paratului de a lua decizia de a sista activitatea de afaceri ce conducea la starea de insolvenţă a societatii, instanţa constatând, de asemenea, lipsa oricăror apărări din partea paratului sub aspectul faptei retinute, a legaturii de cauzaliztate dintre fapta şi prejudiciu , cat şi a vinovatiei acestuia .

Avand in vedere considerentele expuse , acţiunea lichidatorului judiciar fiind dovedita conform art. 169(1) lit.a şi c di Legea 85/2014, instanţa a admis acţiunea şi a dispus antrenarea raspunderii paratului pentru pasivul debitoarei in cuantum de 176.029,27 lei care rezulta din tabelul definitiv consolidat al creanţelor , actualizat la data de 13.06.2016.

Data publicarii pe portal: 10.05.2017