Confirmarea planului de reorganizare reţinându-se că două din patru categorii de creanţe au votat planul de reorganizare pentru o categorie acceptată fiind aplicabile dispoziţiile art.135 alin.1 , lit.E din Legea 85/2014

Sentinţă civilă 565 din 12.06.2017


Faţă de debitoarea SC G  SRL, se desfăşoară procedura generală a insolvenţei prevăzută de Leg. 85/2006, deschisă  prin Încheierea nr. 91 din Camera de Consiliu din data de 13 Octombrie 2014,  la  cererea  debitoarei, administrator judiciar  numindu-se A P I srl.

  Debitoarea şi-a manifestat intenţia de reorganizare a activităţii, depunând plan de reorganizare prin administratorul special în care s-a propus derularea planului pe o perioadă de 3 ani începând cu data confirmării, cu posibilitatea acoperirii in proporţie de l00% a creanţelor. 

De asemenea, s-a prevăzut în plan obligaţia pentru debitoare de a achita creanţa bugetară în termen de 30 de zile de la confirmarea planului, această categorie de creanţe reprezentând 87,3% din masa credală.

În conformitate cu dispoz. art. 137 din legea 85/2014 au fost convocaţi de către administratorul judiciar creditorii din tabelul  definitiv al creanţelor.

Potrivit  procesului verbal al şedinţei Adunării Creditorilor din data de 06.03.2017( fila 160 volum II), administratorul judiciar a stabilit ca şedinţa adunării creditorilor este statutara fiind prezent un cvorum de 91,6% din valoarea totala a creanţelor cu drept de vot asupra averii debitorului (peste pragul de 30% din masa credala stabilit de art. 49 al 1 din Legea 85/2014).

Rezultă că în cadrul adunării, s-a luat act de voturile transmise in scris de către creditorii participanţi la şedinţa adunării creditorilor, cu respectarea prevederilor art. 138 si 139 din Legea 85/2014 ce reglementează desfăşurarea votului cu privire la planul de reorganizare, si cu respectarea principilor de baza ale Legii 85/2014, prevăzute de art. 4.

Astfel in conformitate cu prevederile art. 138 alin. 3 din Legea 85/2014: " Următoarele creanţe se constituie în categorii distincte, care votează separat: a)creanţele care beneficiază de drepturi de preferinţă; b)creanţele salariale; c)creanţele bugetare; d)creanţele creditorilor indispensabili; e)celelalte creanţe chirografare."

Având in vedere ca planul de reorganizare al SC G SRL nu a prevăzut categoria creditorilor indispensabili votul asupra planului de reorganizare a fost exprimat de 4 categorii, caz in care conform art. 139 al. 1 lit. C din Legea 85/2014: "planul se consideră acceptat în cazul în care este votat de cel puţin jumătate din numărul de categorii (nr. minim 2 din cele 4 categorii), cu condiţia ca una dintre categoriile defavorizate să accepte planul şi ca cel puţin 30% din totalul valoric al masei credale să accepte planul".

Categoria creanţelor beneficiare a unui drept de preferinţa, este reprezentată, conform Tabelului definitiv de creanţe de către SC T F SRL (cesionar al BCR SA) cu o pondere in cadrul categoriei de 100%, care a exprimat votul negativ cu privire la planul de reorganizare al SC G SRL.

Ca urmare a votului mai sus menţionat s-a luat act ca 100% din categoria creanţelor beneficiare a unui drept de preferinţa a votat împotriva planului de reorganizare al SC G SRL, astfel ca această categorie a creanţelor care beneficiara de dreptului de preferinţa a respins planul.

 In cadrul categoriei creanţelor salariale, conform Tabelului definitiv de creanţe sunt incluşi creditorii salariali conform listei din  anexă, cu o pondere in cadrul categoriei de 92,97%,  si I.V.C cu o pondere in cadrul categoriei de 7,03 %. Primii  au exprimat votul pozitiv cu privire la planul de reorganizare al SC G SRL iar cel din urmă nu a transmis vot scris si nu a participat la adunarea creditorilor din data de 06.03.2017.

Ca urmare a voturilor mai sus menţionate s-a luat act ca 92,97% din categoria creanţelor salariale au votat in favoarea planului de reorganizare al SC G SRL, astfel ca această categorie a admis planul.

Referitor la categoria creanţelor bugetare, potrivit tabelului definitiv de creanţe sunt incluşi:

-DRGFP C - AJFP O cu o pondere in cadrul categoriei de 99,82 %

-Mun. Rm. Vâlcea cu o pondere in cadrul categoriei de 0,08 %

-Mun. Slatina cu o pondere in cadrul categoriei de 0,04 %

-ANCOM - Direcţia Regionala B cu o pondere in cadrul categoriei de 0,02 %

-CNADNR cu o pondere in cadrul categoriei de 0,01 %

-Mun. Dragasani cu o pondere in cadrul categoriei de 0,04 %

Voturile exprimate s-au prezentat astfel:

-prin adresa nr. OTG DEX X/02.03.2017 creditorul DGRFP C -AJFP O a exprimat votul negativ cu privire la planul de reorganizare al SC G SRL

-creditorii Mun. Rm. Vâlcea, Mun. Slatina, ANCOM, CNADNR si Mun. Dragasani nu au transmis vot scris si nu au participat la Adunarea Creditorilor din data de 06.03.2017

 Pentru că din studierea planului de reorganizare al SC G SRL rezulta că toate creanţele din categoria bugetara vor fi achitate integral in termen de 30 de zile de la confirmarea planului de reorganizare s-a apreciat că sunt aplicabile prevederile art. 139 al. 1 lit. E din Legea 85/2014.

Trebuie avut in vedere ca prevederea legala mai sus menţionata se aplica cu prioritate fata de votul explicit exprimat de creditorul care se afla in aceasta situaţie, prevederile art. 139 al. 1 lit. E din Legea 85/2014 fiind in directa legătura cu principiul menţionat la art. 4 al. 1 pct. 2 ce consta in acordarea unei şanse debitorilor de redresare eficientă şi efectivă a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare judiciară.

 Prin prisma faptului ca prin adresa nr. OTG DEX X/02.03.2017 creditorul DGRFP C - AJFP O a exprimat votul negativ cu privire la planul de reorganizare al SC G SRL, insa acest vot exprimat de creditor nu poate fi apreciat ca atare, având in vedere prioritatea normei legale ce impune aprecierea ca vot pozitiv al tuturor creditorilor cărora li se oferă prin planul de reorganizare acoperirea integrala a creanţei in termen de 30 de zile de la confirmarea planului de reorganizare (cum este cazul tuturor creditorilor bugetari).

În ceea ce priveşte categoria creanţelor chirografare potrivit tabelului definitiv de creanţei sunt incluşi:

-SC A GSRL cu o pondere in cadrul categoriei de 71,01 %

-SC G S SRL cu o pondere in cadrul categoriei de 9,57 %

-SC A P SRL cu o pondere in cadrul categoriei de 5,30 %

-SC R SRL cu o pondere in cadrul categoriei de 4,02 %

-SC G S SSRL cu o pondere in cadrul categoriei de 3,86 %

-SC P L I SRL cu o pondere in cadrul categoriei de 2,78 %

-SC C V SRL cu o pondere in cadrul categoriei de 1,92 %

-SC AT SRL cu o pondere in cadrul categoriei de 1,04 %

-SC U SA cu o pondere in cadrul categoriei de 0,34 %

-SC T ASRL cu o pondere in cadrul categoriei de 0,15 %

Voturile exprimate s-au prezenta astfel:

-prin adresa fara număr SC A GSRL a exprimat vot pozitiv cu privire la planul de reorganizare al SC G SRL

-prin adresa fara număr SC G SSRL a exprimat votul pozitiv cu privire la planul de reorganizare al SC G SRL

- creditorii A P, R, G S S, P L, C V, AT, U si T Anu au transmis vot scris si nu au participat la Adunarea Creditorilor din data de 06.03.2017

Ca urmare a voturilor mai sus menţionate s-a luat act ca 80,58% din categoria creanţelor chirografare au votat in favoarea planului de reorganizare al SC G SRL, astfel ca categoria creanţelor chirografare a admis planul.

Ca urmare a întrunirii condiţiilor prevăzute la art. 139 alin. 1 lit c din Lg. 85/2014, administratorul judiciar a apreciat in mod corect ca planul de reorganizare al SC G SRL a fost aprobat de creditori .

Se constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prev. de art 139 la alin. 1 lit C,D,E,F, şi la alin. 2.

Observând conţinutul planului de reorganizare, instanţa constată că viabilitatea  acestuia depinde de stingerea creanţei bugetare in primele 30 de zile de la confirmare.

Dacă această sarcină se va realiza, şansele de reuşită ale planului sunt reale, având în vedere că în timpul desfăşurării procedurii  debitoarea a achitat sume consistente către bugetul de stat, in acest sens fiind şi înscrisurile de al fila 13-48 din volumul 3 al dosarului, ultima plată fiind făcută in data de 13.04.2017, în sumă de 130.000 lei, potrivit  extrasului de cont.

De asemenea, din raportul de activitate existent la fila 11 depus de administratorul judiciar pentru terme ul din 29.05.2017, rezultă că societatea îşi desfăşoară activitatea specifică la un nivel ridicat, având aproximativ 500 de angajaţi şi contracte in derulare cu diferite societăţi, aceste aspecte fiind de natură a conduce la concluzia că planul de reorganizare  se va realiza, dacă va fi confirmat.

În acest raport se menţionează că s-a plătit către bugetul consolidat al statului, de la data deschiderii procedurii de insolvenţă, suma de 7.593.969 lei.

 Funcţie de cele reţinute , urmează a se confirma planul de reorganizare propus de debitoare, astfel cum a fost completat, pe o perioada de 3 ani, urmând ca administratorul judiciar şi administratorul special potrivit art 144 din legea 85/2014, să prezinte trimestrial raport privind îndeplinirea planului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În temeiul art. 140 din Lg. 85/2014 , confirmă planul de reorganizare astfel cum a fost completat şi propus de debitoarea  SC G  SRL cu sediul în Slatina, ,  judeţul Olt, număr de înregistrare în registrul comerţului J X/278/2012, cod unic de înregistrare X,  prin administratorul special P C cu sediul în Slatina , jud. Olt , în contradictoriu cu creditorii Directia Generală Regională C – Administratia pentru Contribuabilii Mijlocii prin mandatar Administratia Judeteana a Finantelor Publice O cu sediul în Slatina, , judetul O, T F SRL ( cesionat de la BCR), cu sediul social în, înregistrată la Registrul Comerţului şi al Societăţilor din L sub numărul BX, cu sediul procesual ales pentru comunicarea tuturor actelor de procedură în Bucureşti, , , Municipiul Râmnicu Vâlcea, cu sediul în Râmnicu Vâlcea, judet Vâlcea,  Municipiul Slatina, cu sediul în Slatina, judetul Olt, ANCOM Directia Regională B cu sediul în  B, CNADNR prin Directia regională de Drumuri si Poduri C, cu sediul în C, , judet Dolj, SC A GSRL, cu sediul în cu sediul în Râmnicu Vâlcea, judet Vâlcea, SC G SSRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea, , judet Vâlcea, SC A P SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea, str., judet Vâlcea, SC R SRL, cu sediul ales la B, , SC G S SSRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea, judet Vâlcea, P L Romania IFN SA, cu sediul în Bucureşti, , SC C V SA, cu sediul în Bucureşti, , SC At SRL, cu sediul în Ploiesti, , judet Prahova, U SA prin RVA Insolvency Specialists SPRL, cu sediul în cu sediul în Râmnicu Vâlcea, , judet Vâlcea, SC T ASRL prin C.I.I. C E, cu sediul in Corunca, , judetul Mures, Municipiul Drăgăşani, cu sediul in Drăgăşani, judet Vâlcea, creanţe salariale – I.V.C domiciliat în Râmnicu Vâlcea, judet Vâlcea,  drepturi salariale prin  reprezentant al salariaţilor L E, cu sediul în Râmnicu Vâlcea , judet Vâlcea, pe o perioadă de 3 ani.

Administratorul judiciar şi administratorul special vor prezenta trimestrial raport privind îndeplinirea planului.

Data publicarii pe portal:10.07.2017