Recalculare pensie

Sentinţă civilă **** din 23.06.2016


Dosar ***

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A-VIII-A CONFLICTE DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa Civilă Nr. ***

Şedinţa publică de la ***

Completul constituit din:

PREŞEDINTE

Asistent judiciar

Asistent judiciar

Grefier  C

Pe rol judecarea cauzei civile formulată de reclamanta *** în contradictoriu cu pârâta ***, având ca obiect recalculare pensie.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică la ordine, lipsesc părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei lipsa părţilor, precum şi faptul că reclamanta a depus prin Serviciul registratură cerere precizatoare cu privire la veniturile ce solicită a fi valorificate, solicitând prin acţiune judecarea cauzei în lipsă, după care;

Tribunalul, faţă de lipsa părţilor la ordine, potrivit dispoziţiilor art. 104 alin. 13 din Regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti, dispune strigarea cauzei la sfârşitul şedinţei.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică la cea de-a doua strigare, lipsesc părţile.

Tribunalul, ia act de precizările formulate de către reclamantă, în sensul că solicită valorificarea veniturilor reprezentând spor festive, spor ore suplimentare, al 13-lea salariu, indexări, şcoală personal menţionate în adeverinţa nr. M.06.03.605/1895/27.05.20145 eliberată de Metrorex SA.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau incidente de soluţionat, tribunalul, în temeiul art. 392 C.pr.civ, constată terminată cercetarea judecătorească şi întrucât reclamanta a solicitat judecarea în lipsă, reţine cauza în pronunţare.

TRIBUNALUL

Deliberând, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de *** si precizata in timpul judecatii,  reclamanta ***  a chemat în judecată pe pârâta ***  solicitând instanţei anularea deciziei  de pensie pentru limita de varsta nr. 278800/15.10.2015 si recalcularea pensiei şi emiterea unei noi decizii prin care să se valorifice veniturile  suplimentare reprezentand ore festive, ore scoala personal,  al 13-lea salariu, indexari si spor ore suplimentare mentionate in  adeverinta nr.  M.06.03.605/1895/27.05.2015 emisa de SC METROREX S.A , precum si obligarea paratei la plata diferentelor de drepturi de pensie rezultate din recalculare, actualizate cu rata inflatiei .

Reclamanta arată că a depus la pârâtă la data de *** , odata cu cererea de inscriere la pensie pentru limita de varsta, adeverinţa susmentionata prin care se evidenţiau veniturile pentru care fostul angajator a plătit contribuţiile la sistemul de asigurări sociale, aşa cum reiese din adeverinţă, pe care  insa parata refuza sa le ia in calcul la stabilirea pensiei

În cadrul probei cu înscrisuri, la dosar au fost depuse inscrisuri 

Analizând actele dosarului, tribunalul reţine că prin decizia nr.278800/15.10.2015 au fost calculate  drepturile de pensie cuvenite contestatoarei  incepand cu data de 24.07.2015.

La data de 24.07.2015, odata cu cererea de inscriere ala pensie pentru limita de varsta,  reclamanta a solicitat paratei prin cererea inregistrata sub nr *** si  valorificarea veniturilor  suplimentare reprezentand ore festive, ore scoala personal,  al 13-lea salariu, indexari si spor ore suplimentare mentionate in  adeverinta nr.  M.06.03.605/1895/27.05.2015 emisa de ***

Din motivarea deciziei de insriere la pensie pentru limita de varsta  rezulta ca intimata refuza sa ia in calcul aceste venituri la calculul pensiei reclamantei .

Potrivit art. 96 din Legea nr. 263/2010 punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.

Raportând situaţia de fapt reţinută la dispoziţiile legale sus-menţionate, tribunalul reţine că veniturile realizate cu titlu de ore festive, ore scoala personal,  al 13-lea salariu, indexari si spor ore suplimentare omise a fi luate în calcul de intimata, trebuiau luate în considerare la determinarea punctajului mediu anual şi a pensiei  ca prestaţie de asigurări sociale, deoarece aceste sume, aşa cum se arată în adeverinţa, au făcut parte din fondul de salarii pentru care s-au achitat contribuţiile de asigurări sociale.

Soluţia contrară ar reprezenta atât o încălcare a dispoziţiilor legale susmenţionate cât şi o încălcare a principiului contributivităţii consacrat de art. 2 lit. c din Legea nr. 263/2010 potrivit căruia, fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiei datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public, iar drepturile de asigurări sociale se cuvin în baza contribuţiilor plătite.

Instanta va avea in vedere si solutia obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedură civilă, data de Inalta Curte de Casatie si Justitie  prin Decizia nr 19/2012. pronuntata in dosarul nr 18/2012. avand ca obiect solutionarea unui recurs in interesul legii declarat de procurorul general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie , prin care a stabilit ca :,, În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 2 lit. e) şi art. 164 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi pct. V din anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, sporurile şi alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul conform legislaţiei anterioare, sunt înregistrate în carnetul de muncă sau în adeverinţele eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare, şi pentru acestea s-a plătit contribuţia de asigurări sociale. „

Instanta suprema a apreciat ca , principalul element obiectiv apt să conducă la o justă şi legală stabilire şi reactualizare a pensiilor provenind din fostul sistem de asigurări sociale de stat îl reprezintă contribuţiile de asigurări sociale plătite, astfel că la stabilirea şi reactualizarea drepturilor de pensie trebuie luate în calcul toate sporurile şi alte venituri de natură salarială pentru care angajatorul/angajatul a plătit contribuţia pentru asigurările sociale de stat.

Pentru considerentele mai sus expuse, tribunalul apreciază ca fiind întemeiată acţiunea formulată, astfel incat va anula  decizia de pensie pentru limita de varsta nr. ***

 Va  obliga parata sa emita reclamantului o decizie de stabilire a drepturilor de pensie incepand cu data de ***, cu valorificarea veniturilor suplimentare reprezentand ore festive, ore scoala personal,  al 13-lea salariu, indexari si spor ore suplimentare mentionate in  adeverinta nr.  M.06.03.605/1895/27.05.2015 emisa de ***

 Va obliga parata la plata catre reclamant a diferentei de pensie rezultate incepand cu data de ***, actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective. 

Tribunalul urmeaza a admite si solicitarea privind actualizarea diferentelor rezultate in urma recalcularii cu indicele de inflatie, avand in vedere ca ceea ce face obiectul reparatiei este prejudiciul real suferit de reclamant, ca urmare a neacordarii drepturilor banesti si ca reparatia prejudiciului se face in conditiile raspunderii civile contractuale. Beneficiul nerealizat, ca parte a prejudiciului suferit de reclamant, este cauzat de devalorizarea monetare, suferita intre data cand aceste drepturi ar fi trebuit acordate si data platii efective, astfel, masura adecvata fiind actualizarea sumelor cu indicele de inflatie, de la data scadentei fiecarei sume pana la data platii efective, riscul devalorizării leului fiind pus în sarcina debitorului.

Vor fi incidente dispoziţiile art. 451 alin 2 C.proc.civ., parata, urmând a fi obligata la plata parţială a cheltuielilor de judecata efectuate de reclamanta, in cuantum de 300 lei, constând in onorariu avocat  redus de la suma de 600 lei având în vedere ca prezenta cauză are un grad de complexitate redus ceea ce a condus la judecarea pricinii încă de la primul termen acordat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite  actiunea precizata formulată de reclamanta *** domiciliată în Bucureşti, situat în Bucureşti, sîn contradictoriu cu pârâta ***

Anuleaza decizia de pensie pentru limita de varsta nr. 278800/15.10.2015.

Obliga parata sa emita reclamantului o decizie de stabilire a drepturilor de pensie incepand cu data de 24.07.2015, cu valorificarea veniturilor suplimentare reprezentand ore festive, ore scoala personal,  al 13-lea salariu, indexari si spor ore suplimentare mentionate in  adeverinta nr.  *** emisa de *** .

Obliga parata la plata catre reclamant a diferentei de pensie rezultate incepand cu data de ***, actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective. 

Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 300 lei reprezentand cheltuieli de judecata partiale.

Cu apel in 30 de zile de la comunicare ce se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a.

Pronuntata in sedinta publica azi, 23.06.2016.

Preşedinte,Asistent judiciar, Asistent judiciar,

Grefier,