Retragerea plângerii prealabile. Consecinţe asupra acţiunii civile.

Decizie 707 din 26.06.2017


Prin sentinţa penală nr. 11 din 16 februarie 2017, Judecătoria Darabani în baza art. 396 alin. (1), (6) rap. la art. 16 alin.(1) lit. g Cod procedură penală, a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea de către inculpatul A. a infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. (2) Cod penal, ca urmare a retragerii plângerii de către persoana vătămată B.

A obligat inculpatul să plătească părţii civile Serviciul de Ambulanţă C. suma de 663 lei, cu titlu de despăgubiri civile.

A obligat persoana vătămată B. să plătească 425 lei, cheltuieli judiciare către stat.

Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut următoarele:

Prin rechizitoriul nr. 740/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul A., pentru săvârșirea infracţiunii de”lovire sau alte violențe” prevăzută de art. 193 alin. (2) Cod penal, fapta constând în aceea că: la data de 23.10.2015, în jurul orelor 17,30, aflându-se pe terasa barului I.I., i-a aplicat o lovitură cu pumnul la nivelul feței numitului B., lovitură în urma căreia persoana vătămată a căzut la pământ, suferind un traumatism cranio-facial, leziuni ce au necesitat pentru vindecare 22-25 zile de îngrijiri medicale, conform concluziilor specialiștilor din cadrul S.J.M.L. C., inserate în cuprinsul certificatului medico-legal nr.1197/D1 din 02.11.2015.

 Situaţia de fapt mai sus menţionată se susţine cu următoarele mijloace de probă: plângere prealabilă și declarațiile persoanei vătămate (pg.9-13 ds.u.p.); declarațiile inculpatului (pg.33-38 ds.u.p.); declarațiile martorilor (pg.17-19, 22-24, 27-29 ds.u.p.); Certificatul medico-legal nr.1197/D1 din 02.11.2015 eliberat de specialiștii din cadrul S.J.M.L.C. (pg.1, vol. II ds.u.p.)

În declaraţia dată de inculpat, în cursul urmăririi penale, acesta a recunoscut şi regretat fapta comisă.

În instanţă, la termenul din data de 16.02.2017 părţile, prezente în instanţă, au arătat că s-au împăcat, persoana vătămată declarând că îşi retrage plângerea formulată împotriva inculpatului şi că nu mai are niciun fel de pretenţii de la acesta, solicitând doar ca acesta să plătească cheltuielile judiciare ocazionate de acest proces (f. 17 dosar), rugând instanţa să ia act de manifestarea sa de voinţă.

Inculpatul declară că este de acord să achite persoanei vătămate cheltuielile judiciare la care va fi obligată aceasta (f. 18 ds.), solicitând încetarea procesului penal, fiind de acord cu retragerea plângerii prealabile.

Având în vedere că fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată se pedepseşte la plângerea prealabilă a persoanei vătămate (art. 193 alin. 2 Cod penal), iar retragerea plângerii înlătură răspunderea penală, instanţa în conformitate cu dispozițiile art. 396 alin. (1) şi (6) Cod procedură penală raportat la art. 16 alin.(1) lit. g) teza I Cod procedură penală, a luat act de această manifestare de voinţă a persoanei vătămate dispunând, în consecinţă, încetarea procesului penal.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, criticând-o pentru nelegalitate, motivele invocate în scris fiind reiterate de procuror cu ocazia dezbaterilor asupra apelului şi consemnate în partea introductivă a deciziei de faţă.

Apelul este întemeiat.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 25 alin.(5) Cod procedură penală, „ În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin.(1) lit. b) teza I), lit. e), f)- cu excepţia prescripţiei - Decizia de neconstituţionalitate nr. 586/2016) şi j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum şi în cazul prevăzut de art. 486 alin.(2), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă.”

Or, în speţă, dată fiind soluţia de încetare a procesului penal, motivat de faptul că persoana vătămată B. şi-a retras plângerea formulată împotriva inculpatului A., Curtea constată că soluţia primei instanţe de a obliga inculpatul să plătească părţii civile Serviciul de Ambulanţă C. suma de 663 lei, cu titlu de despăgubiri civile, contravine texului de lege mai sus citat, corectă fiind soluţia de a lăsa nesoluţionată acţiunea civilă formulată de această parte civilă.

Aşa fiind, Curtea, în baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, va admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani şi va desfiinţa în parte sentinţa apelată, urmând ca în rejudecare, în baza art. 25 alin.(5) Cod procedură penală, să lase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean C..

Cât priveşte celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu sunt contrare deciziei de faţă, Curtea le va menţine ca fiind legale şi temeinice.

În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din apel avansare de stat, vor rămâne în sarcina acestuia.