Contestaţie la executare admisă

Sentinţă civilă 973 din 22.04.2016


Dosar nr. 459/183/2016

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BĂILEŞTI

 SENTINŢA  CIVILĂ Nr. 973

Şedinţa publică de la 22 Aprilie 2016

Completul compus din:

PREŞEDINTE - F. B.

Grefier A. B.

x.x.x

Pe rol  pronunţarea rezultatului dezbaterilor  în cauza civila  avînd  ca obiect  contestatie  la executare formulată de  B. S. C.  şi B. M.  în contradictoriu cu S. S.a.R.L  prin K R SRL cu sediul în … .

Procedura completă .

Dezbaterile ce au avut loc au fost consemnate  în încheierea din 19.04.2016 cînd  pronuntarea  s-a amînat conform art. 396 alin. 1 Cod pr. civilă la 22.04.2016 , încheierea făcînd  parte integrantă din prezenta hotarîre .

INSTANŢA

Deliberind asupra cauzei de faţă  , constată următoarele :

 La  03.02.2016  B. S C şi B M  au formulat contestaţie împotriva  executării silite  începute de Biroul Executorului  Judecătoresc  D D M pentru suma de …. lei , în dosarul de executare  nr. …./E/…. , în baza titlului  executoriu  reprezentînd contractul de credit bancar  nr. …./…  încheiat cu  B. C  R S.A . Au solicitat  anularea  executării  silite  şi tuturor  formelor de executare  efectuate in dosarul de executare , respectiv a somaţiei  din ….  , a încheierii  de executare  silite  din …  , a încheierii de stabilire a cheltuielilor de executare  din …  şi acelorlalte  acte de executare întrucît  s-a prescris dreptul  creditoarei de a solicita  executarea silită  a titlului  executoriu  reprezentat  de contractul  de credit bancar  nr. …./….  încheiat de  contestatori  cu B C R SA.

Au solicitat  obligarea  intimatei la  plata cheltuielilor de judecată .

Au motivat că  între contestatori şi  B C R  SA s-a încheiat  contractul de  credit bancar  nr. …../…..  pentru creditul  de ….. lei  pe o perioadă de 10 ani  iar ulterior  între BCR si  S  S.a.R.L prin K R SRL a intervenit contractul de  cesiune de creanţă .

Au arătat  că  pînă la data de ….  au achitat  ratele bancare  iar după această dată au devenit şomeri şi nu au mai putut  achita creditul .

Au susţinut că  potrivit  art. 711  alin 1 Cod pr. civilă  împotriva executării silite , a încheierilor date de executorul judecătoresc  precum şi împotriva  oricărui act de executare se poate face contestaţie  de către cei interesaţi  sau vătămaţi prin  executare iar in conformitate cu art. 712 alin. 2 Cod pr. civilă  in cazul in care executarea  silită se face în temeiul  unui alt titlu executoriu decît o hotărîre judecătorească , se pot invoca  în contestaţia  la executare şi motive  de fapt sau de drept  privitoare la fondul  dreptului cuprins in titlul executoriu , numai dacă legea nu  prevede  în legătură cu acel titlu  executoriu  o cale procesuală specifică  pentru desfiinţarea lui.

Au mai sustinut că potrivit art.  705 alin. 1 Cod pr. civilă  dreptul de a obţine executarea  silită se prescrie  în termen de 3 ani , dacă legea nu prevede  altfel  iar potrivit  art. 2 al aceluiasi articol  termenul începe  să curgă  de la data cînd  se naşte dreptul  de a obtine executarea silită .

De asemenea , au  sustinut că în art. 4.11 din Condiţiile  generale de creditare –

anexa  la contractul de credit  se mentionează că dacă în termen de 30 de zile  de la data scadenţei , împrumutatul şi/sau coplătitorii / garanţii  nu achită rata totală  de rambursat , întregul credit şi toate celelalte obligaţii asumate prin  semnarea  prezentului  contract devin  exigibile  iar banca  este îndreptăţită  să procedeze  la recuperarea  creanţelor  sale pe calea executării silite .

Au  mai arătat  că potrivit clauzei  contractuale  mentionate, la data de ….. , la 30 de zile  de la  ultima  rată  achitată, întregul credit bancar  a devenit exigibil şi a început să curgă  termenul general  de prescripţie  de 3 ani a dreptului  de a cere  recuperarea  creditului  de calea executării silite  de către BCR şi , ulterior , de S  S.a.RL prin  K R SRL .

În final , au sustinut că  cererea de executare silită  a fost  formulată la …. , după mai mult de 6 ani  de la momentul in care a început să curgă  termenul general  de prescripţie a dreptului de a solicita  executarea silită  , situatie in care  apreciază că sunt întrunite  condiţiile  prescripţiei dreptului de a solicita  executarea silită a creanţei  ce rezultă din contractul  de  credit bancar nr. …./…… încheiat cu BCR .

În drept,  au invocat  dispozitiile art. 705 , art. 706 , art. 711 şi următoarele  Cod pr. civilă .

Au depus  somatia nr …./E/….. din …… , încheierea nr. …./E/…. din  …. , înştiinţarea  din ….. , contractul de credit bancar nr. ……/….., conditii generale de creditare – anexa  la contractul de credit bancar ,grafic rambursare credit extras de cont  din …...

Contestatia  a  fost comunicată intimatei  care nu a formulat întîmpinare .

S-a fixat termen de judecată, părţile au fost legal citate şi s-au prezentat  numai contestatorii .

La ….  s-a înaintat de către  executorul judecătoresc  D. D. M dosarul de executare nr. …../E/…...

Instanţa a  incuviintat proba cu inscrisurile  depuse de către  contestatori .

Examinînd contestaţia în raport de motivele invocate,  înscrisurile  depuse şi dispozitiile  legale aplicabile, instanţa  constată următoarele:

Între contestatori şi BCR SA  a intervenit contractul de credit bancar nr. …./….. pentru un credit de …… lei  cu o durată de restituire a împrumutului de 120 luni , conditiile generale de creditare fiind cuprinse  în anexa  contractului .

Potrivit extrasului de cont din …., cuprinzînd  perioada ….-….,  contestatorii  au achitat  ratele din credit pînă la …. iar de atunci  nu au mai achitat nici  o rată din creditul contractat , avînd  în prezent o restanţă de …. lei reprezentînd  credit şi dobînzi .

La ….  între  BCR SA  şi S S.a.R.L a  intervenit  contractul de cesiune de creanţe nr. … prin care creditoarea BCR SA a cedat creanţa sa împotriva  contestatorilor  către  cesionar .

În baza contractului  de cesiune de creanţe  , cesionarul  a formulat  la …. cerere  de executare silită către BEJ D D M împotriva  debitorilor, respectiv împotriva contestatorilor  pentru suma de ….. lei debit principal ,…. lei dobîndă şi …. lei comision  bancar restant.

Prin încheierea nr. …./E/…. din …..  executorul  judecătoresc  a încuviinţat executarea silită iar printr-o altă încheierea  din aceeaşi dată a stabilit cheltuieli de executare …. lei .

Tot la aceeaşi dată a emis înştiinţarea  şi respectiv somaţia pentru  debitori  cu privire la suma de …. lei reprezentind  despăgubiri conform titlului executoriu şi cheltuieli de executare .

Potrivit  art. 4.11  din anexa  la contractul de credit dacă în termen de 30 de zile de la data scadenţei  împrumutatul nu achită rata totală de rambursat întregul credit şi toate celelalte  obligaţii asumate prin semnarea  contractului de credit  devin exigibile iar banca este îndreptăţită să procedeze la recuperarea  creanţelor sale pe calea executării silite .

Din extrasul de cont rezultă că  ultima rată  din credit şi din celelalte obligaţii a fost achitată la …. în sumă de …. lei cu chitanţa nr. …..  şi în raport  de clauza cuprinsă în art. 4.11  din anexa la contractul de credit , la ….. s-a născut pentru creditoare  dreptul de a cere executarea silită a întregului credit .

Potrivit art. 3  din  Decretul 167/1958  aplicabil  la acea dată, dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani şi prescripţia începe  să curgă  de la data naşterii dreptului de a cere  executarea  silită .

Decretul  167/1958 a fost abrogat prin art. 230 lit p  din legea 287/2009  pentru punerea  in aplicare a actualului Cod civil intrat în vigoare la 01 octombrie 2011  iar după abrogarea Decretului 167/1958  prescripţia dreptului de a cere executarea silită este reglementată de  art. 706  şi următoarele Cod pr. Civilă .

Potrivit art. 706 Cod pr.civilă dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani şi începe să curgă de la data cînd se naşte dreptul de a obţine executarea silită  iar în conformitate cu art. 707 Cod pr. civilă stinge dreptul de a  obţine executarea silită şi nu operează de plin drept , ci  numai la cererea persoanei interesate .

Avînd în vedere  atît  dispoziţiile  de prescripţie din  Decretul 167/1958 cît şi din actualul Cod de procedură civilă , instanţa reţine că  termenul general  de prescripţie de 3 ani  a dreptului de a cere  executarea  silită a titlului executoriu reprezentînd contractul de credit  pentru suma nerambursată pînă la  … şi  datoriile  adiacente conform anexei la contract  s-a împlinit  înainte  de  data de  …. cînd  s-a solicitat executorului  judecătoresc executarea silită  a contractului de credit .

Este  adevărat  că  atît Decretul 167/1958  cît  şi actualul  Cod de procedură civilă reglementează  cauze de întrerupere şi suspendare a cursului prescripţiei însă în cauza de faţă intimata nu a invocat astfel de cauze şi nici instanţa din oficiu nu a constatat  .

Întrucît  prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie , instanţa urmează să admită contestaţia , să constate că a intervenit prescripţia dreptului de a cere  executarea silită şi să anuleze  toate actele de executare întocmite în dosarul de executare silită nr. …/E/…. al BEJ D D M .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite  contestaţia la executare formulată de  B S  C şi  B M, ambii  cu domiciliul  în comuna  ……. in contradictoriu  cu intimata  S S.a.R.L prin K R  SRL cu sediul în …...

Constată prescris  dreptul creditoarei  de a solicita  executarea silită a titlului executoriu  reprezentind contractul de credit bancar  …./…..  încheiat între  contestatori şi BCR  SA .

Anulează  încheierile  din 22.01.2016  de încuviintare a executării silite  şi de stabilire a cheltuielilor  de executare şi toate actele de executare din dosarul nr. …/E/… al BEJ D D M .

In baza art. 18 din OUG 51/2008 obligă intimata  la plata taxei  de timbru de 1000 lei  către stat , hotarîrea  definitivă urmînd  să fie comunicată  conform art. 41 alin. 3 din OUG 80/2013  la unitatea  administrativ teritoriala de la sediul  intimatei pentru executarea  taxei de timbru .

Sentinţă cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare .

Pronunţată în şedinţa publică de la 22 Aprilie 2016

Preşedinte,  Grefier,

F.B A.B