Punere sub interdicție

Hotărâre 109 din 31.01.2017


ECLI:RO:JDLIP:

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA LIPOVA OPERATOR 2799

DOSAR NR. 

SENTINŢA CIVILĂ NR. 

Şedinţa publică din 31 ianuarie 2017

Preşedinte: I.D.

Grefier: A.B.

S-a luat în examinare acţiunea civilă exercitată de reclamanta L.M., în contradictoriu cu pârâta L.C.A, având ca obiect punere sub interdicţie.

La apelul nominal se prezintă reclamanta L.M. şi pârâta L.C.A.

Procedura este legal îndeplinită.

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

Ministerul Public este reprezentat prim - procuror V.D. din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova.

 S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, instanţa, în baza dispoziţiilor art. 940 alin. 2 Cod Procedură Civilă, procedează la audierea pârâtei şi pune în discuţia reprezentantei Ministerului Public cererea formulată de reclamantă.

 Reprezentanta Ministerului Public pune concluzii de admiterea cererii.

 Reclamanta solicită admiterea cererii şi numirea sa ca şi tutore pentru pârâtă.

 Nemaifiind alte probe de administrat în cauză, instanţa trece la soluţionarea cererii.

 

INSTANŢA

Prin cererea de chemare în judecată depusă la Judecătoria Lipova la data de 03 august 2016, înregistrată sub nr. 1298/250/2016 şi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova, reclamanta L.M., în contradictoriu cu pârâta L.C.A., a solicitat punerea sub interdicţie a pârâtei.

În motivarea cererii, reclamanta arată că, pârâta suferă de afecţiuni psihice de natură să-i influenţeze discernământul.

Reclamanta mai arată că, pârâta suferă de tulburări de memorie şi comportament, fiind dezorientată în spaţiu şi timp, nu comunică, nu înţelege, având hipoprosexie severă.

În drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art. 935-942 Cod Procedură Civilă, art. 30 şi următoarele din Decretul nr. 32/1954, art. 35 din Legea nr. 448/2006.

Din certificatul de încadrare în grad de handicap rezultă că, din cauza afecţiunilor psihice, aceasta a fost încadrată cu un grad de handicap.

 S-au depus înscrisuri în probaţiune.

 Procedând conform art. 938 alin. 1 Cod Procedură Civilă, instanţa a comunicat cererea şi copiile de pe înscrisuri persoanei care urma să fie pusă sub interdicţie, precum şi procurorului pentru a efectua cercetările prevăzute de lege.

 Prin referatul din data de 29 noiembrie 2016 din dosarul nr…. prim - procurorul V.D. de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, examinând actele de cercetare efectuate de organele de poliţie în cauza privind cererea de punere sub interdicţie a numitei L.C.A.

Din probele administrate în cauză instanţa reţine, în fapt, următoarele:

Numita L.C.A., persoană majoră, suferă de afecţiuni psihice de natură să-i influenţeze discernământul şi tulburări de memorie şi comportament, fiind dezorientată în spaţiu şi timp, nu comunică, nu înţelege, având hipoprosexie severă.

 Din Raportul de expertiză medico-legală nr…., emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Arad, a rezultat că numita L.C.A., la momentul examinării, prezintă diagnosticul de retard mintal sever cu tulburări de comportament, encefalopatie infantilă sechelară, epilepsie primar generalizată, scleroză tuberoasă Bourneville, astfel că nu are competenţa psihică de a aprecia critic şi predictiv consecinţele social-juridice ce decurg din exercitarea drepturilor şi obligaţiilor civile.

 În baza art. 940 alin. 2 Cod Procedură Civilă s-a încercat audierea numitei L.C.A., dar audierea acesteia nu a fost posibilă din cauza stării mintale a acestuia.

Studiind materialul existent în dosarul cu nr. de mai sus privind cererea formulată depusă la Judecătoria Lipova de către L.M., de punere sub interdicţie a numitei L.C.A., deoarece aceasta nu se poate îngriji singură pe fondul afecţiunilor psihice de care suferă, care influenţează discernământul acesteia şi care are un grad de handicap ridicat conform certificatului medical, instanţa va admite acţiunea petenta L.M.  , în contradictoriu cu intimata L.C.A. 

Instanţa a reţinut această stare de fapt din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică efectuată de Serviciul judeţean de medicină legală Arad, precum şi cu ocazia audierii numitei L.C.A., în prezenţa prim - procurorului şi a reclamantei.

În baza art. 164 Cod Civil şi art. 940 Cod Procedură Civilă va dispune punerea sub interdicţie a numitei L.C.A.

În baza art. 119 Cod Civil va numi tutore a intimatei pe L.M.

Conform dispoziţiilor art. 170 Cod Civil prin hotărârea de punere sub interdicţie instanţa de tutelă, numeşte de îndată un tutore, pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie. În lipsa unui tutore desemnat, art. 118 Cod Civil stipulează că instanţa de tutelă numeşte, cu prioritate dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, de condiţiile materiale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă.

 Faţă de relaţiile de rudenie între pârâtă şi reclamantă, reclamanta fiind mama pârâtei, de faptul că locuiesc la acelaşi domiciliu, şi că şi până în prezent reclamanta se îngrijeşte de pârâtă, în baza art. 164 Cod Procedură Civilă şi art. 940 Cod Procedură Civilă va dispune punerea sub interdicţie a numitei L.C.A.

În baza art. 119 Cod Civil va numi tutore a intimatei pe L.M.

Întrucât conform dispoziţiilor art. 229 alin 3 din legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, până la intrarea în vigoare a legii privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă, atribuţiile instanţei de tutelă referitoare la exercitarea tutelei privind bunurile interzisului, ori cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acestuia revine autorităţii tutelare, va înştiinţa  Autoritatea Tutelară Săvârşin, că până la organizarea şi funcţionarea instanţei de tutelă, atribuţiile acestuia referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile interzisului judecătoresc şi cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acestuia revine autorităţii tutelare de la domiciliul persoanei ocrotite.

În baza art. 84 pct. 28 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor va dispune înscrierea măsurii de ocrotire, luate asupra pârâtei,  în registrul privind persoanele ocrotite ţinut de Judecătoria Lipova, în baza art. 84 pct. 28 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor.

În baza art. 119 alin. 4 şi 6 Cod Civil va dispune comunicarea prezentei hotărâri tutorelui şi Autorităţii tutelare Săvârşin.

În baza art. 119 alin. 4 Cod Civil, va dispune afişarea prezentei hotărâri la sediul Judecătoriei Lipova şi Primăriei Săvârşin.

În baza art. 941 alin. 1 Cod Procedură Civilă va dispune comunicarea de copii legalizate ale dispozitivului prezentei hotărârii,  după rămânerea definitivă, serviciului de stare civilă al comunei Săvârşin, pentru a efectua menţiunea pe marginea actului de naştere al intimatei şi Direcţiei de Sănătate publică Arad, pentru ca aceasta să instituie asupra intimatei L.C.A., potrivit legii, o supraveghere permanentă.

Văzând că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de către petenta L.M. , în contradictoriu cu intimata LC.A.

Dispune punerea sub interdicţie a numitei LC.A.

Numeşte tutore a intimatei pe L.M.

Dispune înscrierea măsurii de ocrotire, luate asupra intimatei, în registrul privind persoanele ocrotite, ţinut la Judecătoria Lipova, în baza art. 84, pct. 28 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor

Dispune comunicarea prezentei hotărârii tutorelui şi Autorităţii Tutelare Săvârşin.

Dispune afişarea prezentei hotărâri la sediul Judecătoriei Lipova şi al Primăriei Săvârşin.

Dispune comunicarea de copii legalizate ale dispozitivului prezentei hotărâri după rămânerea definitivă, serviciului de stare civilă al comunei Săvârşin, pentru a efectua menţiunea pe marginea actului de naştere al intimatei şi Direcţiei de Sănătate publică Arad, pentru ca aceasta să instituie asupra intimatei L.C.A., potrivit legii, o supraveghere permanentă.

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.

În cazul exercitării căii de atac, cererea se va depune la Judecătoria Lipova.

Pronunţată în şedinţa publică, azi 31 ianuarie 2017.