Cuprins pe materii: Cod procedură penală. Prelungire sau înlocuire măsură educativă neprivativă de libertate
Prin sentinţa penală 96/2017 faţă de inculpatul minor LC s-a luat măsura educativă a supravegherii pe o durată de 4 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Galaţi pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 228 alin. 1 CP, cu aplicarea art. 77 lit. a cp, şi art. 113 cp şi cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cp prin sentinţa penală 96/2017, definitivă pentru inculpat la data de 06.03.2017.
Potrivit art.65 alin.1 din Legea 253/2013 s-a încercat punerea în executare a hotărârii şi au fost fixate trei termene pentru punerea în executare a măsurii educative 16.03.2017, 13.04.2016, 27.04.2017, însă inculpatul nu s-a prezentat la niciunul din termenele stabilite.
La primul termen s-a prezentat tatăl inculpatului care a declarat că fiul său este plecat în Spania la lucru şi conform proceselor verbale efectuate în cauză de Poliţia Tecuci rezultă că acesta a fost plecat în Spania.
Conform art.123 alin. 1 lit. a CP Dacă minorul nu respectă, cu rea-credinţă, condiţiile de executare a măsurii educative sau a obligaţiilor impuse, instanţa dispune: prelungirea măsurii educative, fără a putea depăşi maximul prevăzut de lege pentru aceasta.
Din referatul de anchetă socială efectuat în cauză rezultă că LC în vârstă de 20 ani nu are un loc stabil de muncă şi locuieşte în aceiaşi curte cu părinţii săi , care nici aceştia nu au nici un venit.
Prezent în instanţă inculpatul LC a arătat că a fost plecat din ţară să lucreze dar că pe viitor nu va mai pleca.
Instanţa apreciază că inculpatul LC a dat dovadă de rea-credinţă deoarece a cunoscut dispoziţiile sentinţei penale 96/2017 prin care i s-a aplicat măsura educativă a supravegherii pe o durată de 4 luni şi că în această perioadă avea de îndeplinit mai multe obligaţii conform art.121 alin.1 CP , care presupuneau prezenţa lui în ţară şi cu toate acestea a plecat în străinătate.
Faţă de aceste considerente , dar având în vedere că inculpatul s-a prezentat în instanţă şi a arătat că nu va mai pleca , instanţa va admite cererea .
În baza art.123 alin. (1) lit. a) C. pen. şi art. 513 C. proc. pen. va dispune prelungirea măsurii educative a supravegherii aplicate minorului LC prin sentinţa penală nr.96/03.02.2017 pronunţată de Judecătoria Tecuci pe o durată de încă două luni, aşa încât măsura educativă a supravegherii pe care inculpatul o va executa va avea o durată totală de 6 luni , sub coordonarea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În baza art. 121 alin. (1) C. pen., va obliga minorul ca pe durata executării măsurii educative să execute următoarele obligaţii:
- să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;
- să nu se apropie şi să nu comunice cu ceilalţi participanţi la săvârşirea infracţiunii, respectiv cu inculpaţii BVA, ANA, DNG;
- să se prezinte la Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi la datele fixate de acesta.
Va atrage atenţia minorului asupra consecinţelor nerespectării obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative, potrivit art. 123 C. pen.
Judecătoria Iași
LIBERAREA MINORULUI INTERNAT INTR-UN CENTRU DE REEDUCARE INAINTE DE IMPLINIREA VARSTEI DE 18 ANI. CONDITII
Curtea de Apel Oradea
RESPINGEREA PROPUNERII DE PRELUNGIRE A MASURII ARESTARII PREVENTIVE. ÎNLOCUIREA MASURII ARESTARII PREVENTIVE CU MASURA CONTROLULUI JUDICIAR
Curtea de Apel Galați
Individualizarea măsurilor educative aplicate inculpaţilor minori. Stabilirea faţă de inculpatul minor a unei măsuri educative neprivative de libertate în detrimentul măsurilor educative privative de libertate
Judecătoria Turnu Măgurele
Măsuri de siguranţă. Confiscarea prevăzută de art.37 al.1 din Legea nr.103/1996 este una specială şi are regimul juridic al unei măsuri de siguranţă.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Confiscarea specială