Acţiune în regres

Sentinţă civilă 474 din 22.04.2016


Prin cererea formulată prin reprezentantul său legal, M.T., în calitate de Preşedinte, cerere adresată acestei instanţe şi înregistrată sub nr.2057/110/2015 la data de 09.06.2015, F.P.V.S. a chemat în judecată pe pârâta Z.M.M.R. solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligată pârâta la plata sumei de 201.222,50 lei ca urmare a angajării răspunderii civile delictuale a pârâtei pentru prejudiciul rezultat în urma producerii unui accident de circulaţie, sumă la care urmează a fi adăugate cheltuielile de judecată dar şi dobânda legală  penalizatoare calculată de la data pronunţării hotărârii şi până la achitarea integrală a debitului.

A precizat reclamanta să suma de 201.222,50 lei a cărei rambursare o solicită se compune din:

a) 66.253,50 lei despăgubiri achitate de F.P.V.S. persoanei prejudiciate B.D. cu titlu de daune morale;

b) 68.253,50 Iei, despăgubiri achitate de subscrisa, persoanei prejudiciate C.V., cu titlul de daune morale;

c) 66.253,50 Iei, despăgubiri achitate de subscrisa, persoanei prejudiciate M.M. cu titlul de daune morale;

d)2462 lei, reprezentînd taxă judiciară de timbru achitată de Fond în cauza civilă nr 43351/3/2012 în faza de recurs;

În motivarea cererii sale a arătat reclamanta că în data de 11.10.2009  s-a produs un accident de circulaţie, în care a fost implicat autoturismul cu nr, de înmatriculare XXX condus de pârâta din prezenta acţiune

b) Prejudiciul: In urma producerii accidentului de circulaţie a rezultat decesul lui B.N. părintele părţilor prejudiciate.

c)„Procesul penal şi stabilirea vinovăţie: Avînd în vedere urmările producerii accidentului

anterior menţionat, pârâta din prezenta acţiune a fost cercetată şi judecată sub aspectul săvârşiri infracţiunii de ucidere din culpă.

Astfel, în urma soluţionării cauzei penale ce a format obiectul dosarului nr. 2437/270/2010 de pe rolul Judecătoriei Oneşti s-a constatat că pârâta din prezenta acţiune se face vinovată pentru producerea accidentului anterior menţionat.

d) interventia FPVS- Lipsa poliţei de asigurare RCA: Ulterior producerii accidentului, nu s-a făcut dovada valabilităţii unei poliţe de asigurare RCA pentru autovehiculul condus de persoana responsabilă pentru producerea accidentului, situaţie în care, conform prevederilor art.251 din Legea nr.32/2000 şi ale art.3 din Ordinul CSA nr 1/2008, F.P.V.S. este obligat să garanteze plata despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate. în aceste condiţii, subscrisa am fost introduşi în cauza penală pentru a garanta piaţa despăgubirilor cuvenite personelor prejudiciate.

e) Repararea prejudiciuluii Avînd în vedere cele de mai sus, persoanele prejudiciate B.D., C.V. şi M.M. au introdus o acţiune în pretenţii în contradictoriu cu Fondul pentru compensarea prejudiciului moral, soluţionată prin sentinţa civilă nr 518/28.04.2014 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin decizia civilă nr533/A/02.12.2014 a Curţii de Apel Bucureşti şi decizia civilă nr 997/31.03.2015 a înaitei Curţi de Casaţie şi Justiţie (încă neredactată).

Motivând în drept acţiunea reclamanta a invocat dispoziţiile art.192 C.proc.civ., Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 1/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind constituirea, administrarea şi utilizarea Fondului de protecţie a victimelor străzii;

- art: 25' din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor;

- art. 1349. 1357, 1359, 1381 şi 1385 Cod Civil.

 iar în dovedirea susţinerilor sale a depus la dosar înscrisuri (filele 8-45).

Acţiunea este legal scutită de plata taxei judiciare de timbru potrivit dispoziţiilor art.29 alin.(1) lit.i) din OUG 80/2013 coroborat cu art.13 din Ordinul nr.1/2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind F.P.V.S.

Deşi legal citată pârâta nu s-a prezentat în instanţă şi nu a depus întâmpinare sau alte înscrisuri la dosar.

Examinând actele dosarului instanţa reţine următoarele:

Pronunţând sentinţa penală nr.401/21.06.2010 în dosarul nr.2437/270/2010 Judecătoria Oneşti a condamnat, în baza art. 178 al. 1, 2, 5 Cod penal, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, pe inculpata Z.M.M.R. (pârâtă în prezenta cauză), la o pedeapsă de 2(doi) ani închisoare, aplicând şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 litera a teza a II - a şi lit. b Cod penal şi dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei pe durata termenului de încercare de 4 ani.

Prin aceeaşi sentinţă, în baza art. 14, 346 al. 1 Cod procedură penală art. 998 Cod civil Judecătoria Oneşti a obligat inculpata la plata sumei de 3000 lei despăgubiri civile către moştenitorii victimei B.N., respectiv C.V., B.D., M.M.

Dispoziții legale incidente:

Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România:

Art.61:

Se constituie F.P.V.S., în vederea protejării persoanelor păgubite prin accidente de vehicule supuse înmatriculării/înregistrării, precum şi de tramvaie, în care autorul a rămas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat pentru răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de vehicule.

F.P.V.S. este destinat plăţilor de despăgubiri pentru vătămări corporale sau decese, dacă autorul a rămas neidentificat, respectiv plăţilor de despăgubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri şi vătămări corporale sau decese, dacă vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.

Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 1 din  4 martie 2008 pentru punerea în aplicare a Normelor privind F.P.V.S.:

ART. 11

(1) În caz de litigiu, drepturile persoanelor păgubite prin accidente de vehicule supuse înmatriculării, precum şi de tramvaie, în care autorul a rămas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, se exercită împotriva Fondului.

(2) Persoanele prejudiciate care au înaintat acţiune în justiţie împotriva persoanei sau persoanelor responsabile pentru repararea prejudiciului vor fi despăgubite de Fond în baza hotărârii judecătoreşti. Fondul are legitimare procesuală pasivă, în calitate de garant al obligaţiei de despăgubire, în limitele şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare.

ART. 12

În cazul în care Fondul este avizat pentru soluţionarea unui caz de daună ca urmare a faptului că asigurătorul R.C.A. nu recunoaşte valabilitatea contractului de asigurare, Fondul va proceda la instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire respective. Dacă ulterior instanţa de judecată va stabili că asigurătorul R.C.A. trebuie să plătească despăgubirea, acesta este obligat să ramburseze Fondului despăgubirea achitată persoanei păgubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire, precum şi dobânda legală aferentă sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.

ART. 13

După plata despăgubirilor, Fondul se subrogă în drepturile persoanelor prejudiciate. Persoana sau persoanele responsabile pentru repararea prejudiciului au obligaţia să ramburseze Fondului despăgubirea achitată persoanei păgubite, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea pretenţiilor de despăgubire, precum şi dobânda legală aferentă sumelor cheltuite de Fond, potrivit legii.

Normele privind F.P.V.S., adoptate în temeiul Legii nr. 32/2000 (referitoare la activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor) prevăd că, în cazul în care pentru vehiculul care a provocat accidentul nu a fost îndeplinită obligaţia de a încheia asigurarea RCA, ,,Fondul acordă persoanelor prejudiciate despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări corporale sau decese” (art.3 alin.3). ,,Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligaţiei de despăgubire, fără însă a putea opune persoanelor păgubite beneficiul de discuţiune în raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului” (art.3 alin.4). Persoanele prejudiciate vor fi despăgubite  de Fond în baza hotărârii judecătoreşti (art. 11 alin.2). Fondul, după plata despăgubirilor, în vederea recuperării acestora, se subrogă în drepturile persoanelor prejudiciate (art. 13) îndreptându-se împotriva inculpatului, autor al accidentului.

În acest context legislativ (prin care s-a transpus Directiva 2009/103/CE) este cert că intenţia legiuitorului a fost aceea ca, în situaţia unui accident cauzat de un vehicul neasigurat, F.P.V.S., pentru recuperarea despăgubirilor achitate persoanelor prejudiciate, să se îndrepte împotriva inculpatului, autor al accidentului.

În acest sens, s-a pronunţat şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia nr.3/15.06.2010, pronunţată în procedura recursului în interesul legii, instanţa urmând a avea în vedere şi practica judiciară în materie: decizia civilă nr. 58/18 ianuarie 2016, Curtea de Apel Ploieşti, Secţia I civilă, Decizia civilă nr. 22 din 3 februarie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara, Secţia I civilă.

Întrucât reclamanta a dovedit efectuarea plăţii sumelor la care a fost obligată prin sentinţa penală nr.401/21.06.2010 pronunţată de Judecătoria Oneşti în dosarul nr.2437/270/2010, depunând la dosar în copie ordinele de plată nr.202/22.01.2015, 4,5,6/08.04.2015 (filele 29,32,33), instanţa urmează să admită acţiunea şi să oblige pârâta să plătească reclamantei suma de 198.760,5 lei, reprezentând despăgubiri achitate persoanelor prejudiciate B.D., C.V. şi M.M., precum şi dobânda legală penalizatoare ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei şi până la achitarea integrală a debitului.

Deşi a solicitat obligarea pârâtei la plata cheltuieli de judecată reclamanta nu face dovada efectuării unor astfel de cheltuieli motiv pentru care cererea sa va fi respinsă ca nefondată.