Minori si familie

Sentinţă civilă 2678 din 12.12.2017


Sentinta civila Nr. 2678/2017

Sedinta publica de la 18decembrie 2017

Instanta constituitadin:

PRESEDINTE:XA ENACHE

Grefier: CALIOPIA CIOBOTARU

I N S T A N T A

Prin cererea înregistrata la aceasta instanta la data de 02 martie 2017 sub nr. de dosar X reclamanta X X a chemat în judecata pe paratul X X, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfacerea casatoriei si revenirea la numele purtat înainte de casatoriei –X X.

În motivare a aratat ca s-a casatorit cu paratul la data de 26.12.2011.

Sustine ca, înca de la începutul casatoriei relatia sa cu paratul a fost una foarte tensionata, deoarece acesta pleca foarte des în strainatate si refuza sa îsi gaseasca un loc de munca în X, considerand ca o familie nu se poate forma în aceasta modalitate.

De asemenea, arata ca, paratul refuza constant sa contribuie la cheltuielile casei, cheltuieli care au fost suportate doar de ea.

Mai arata ca, discutiile dintre ei erau violente, deoarece ea insista sa ramana acasa, sa aiba si ei un copil, sa fie cu adevarat o familie.

Considera ca exista o nepotrivire de caracter, deoarece discutiile purtate cu acesta nu i-au apropiat ci i-au îndepartat încetul cu încetul.

Totodata, arata ca sunt despartiti în fapt de mai bine de 2 ani. A mai aratat ca, atunci cand venea acasa, paratul locuia în camera cealalta a apartamentului, fara a mai avea o viata de cuplu.

Mai arata reclamanta, ca din luna iulie 2016 a intrat într-o alta relatie si îsi asuma întreaga vina pentru desfacerea acestei casatorii, considerand ca relatiile dintre ei sunt grav vatamate si aceasta casatorie nu mai poate continua.

Cererea a fost întemeiata în drept pe dispozitiile art. 373 lit. c NC. civil.

În sustinere a solicitat proba cu înscrisuri si proba testimoniala si a atasat copie de pe acte de stare civila ( f. 3si 4).

Paratul nu adepus întampinare si nici nu s-a prezentat în fata instantei.

La termenul din data de 11.10.2017 reclamanta a depus la dosar un înscris aratand ca provine de la parat ( f. 27) în care se arata ca acesta este de acord cu divortul.

A fost administrata proba cu înscrisuri si testimoniala.

Analizand materialul probator administrat în cauza, Judecatoria retine urmatoarele:

Partile s-au casatorit la data de 26.12.2011, casatoria lor fiind înregistrata la acea data sub nr. 332 în municipiul X, judetul X, conformcertificatului de casatorie aflat în copie la fila 5 în prezentul dosar.

Din relatia partilor nuau rezultatcopii.

Prin declaratia data în fata instantei martora X X X,audiata la propunerea reclamantei,a aratat ca partile sunt casatorite din anul 2013, au locuit împreuna în X, casa proprietatea bunicii reclamantei, nu au rezultat copii din relatia celor doi. Partile sunt despartite de 2 ani de zile, paratul fiind plecat în Anglia, ceea ce a dus si la racirea relatiilor. Partile nu au mai încercat sa reia convietuirea. Partile nu mai au aceeasi locuinta, paratul nu s-a mai întors din Anglia. Reclamanta locuieste in continuare la X. Paratul are cunostinta de existenta acestui dosar, ea în prezent locuieste cu reclamanta si stie ca cei doi au discutat despre proces.

Potrivit dispozitiilor articolului 373 lit. c din Codul civil (Legea nr. 287/2009), conform caruia: „Divortul poate avea loc la cererea unuia dintre soti, dupa o separare în fapt care a durat cel putin 2 ani”.

În cauza sunt aplicabile si prevederile art. 935 din Codul de procedura civila ( Legea nr. 134/2010), potrivit carora:

1) Cand sotii sunt separati în fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei. În acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii în fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului.

(2) Daca sotul parat se declara de acord cu divortul, se vor aplica în mod corespunzator dispozitiile art. 930”.

În temeiul textului de lege sus invocat si constatand ca partile sunt despartite de mai bine de 2 ani, cererea formulata de reclamanta, este întemeiata, urmand sa fie admisa .

Cu privire la numele ce urmeaza a fi purtat de reclamanta dupa pronuntarea divortului,în temeiul art. 383 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), se va dispune ca aceasta sa revina la numele avut anterior casatoriei - X X .

Cererea a fost legal timbrata .