Acordarea subvenţiei prevăzută de art. 28 din Legea 335/2013

Decizie Nr. 107/A a Curţii de Apel Târgu Mureş, Secţia I C din 19.02.2016


Acordarea subvenţiei prevăzută de art. 28 din Legea 335/2013

Prin Decizia menţionată s-a admis apelul formulat împotriva Sentinţei Tribunalului Harghita.

Instanţa de control judiciar a reţinut că, pretenţia reclamantei a fost întemeiată pe dispoziţiile Legii 335/2013 şi HG 473/2014.

Criticile aduse de apelanta reclamantă sunt pe deplin întemeiate.

Curtea subliniază existenţa unor dispoziţii legale neechivoce care susţin pretenţia dedusă judecăţii.

Argumente izvorâte de HG 473/2014:

Potrivit art. 1 alin 2 din HG 473/2014 „Beneficiarii legii sunt absolvenţii de învăţământ superior care au diplomă de licenţă sau echivalentă şi, la debutul în profesie, se angajează cu contract individual de muncă pe un post conform specializării absolvite.”

Art. 2 din norme stabileşte că „Efectuarea stagiului se realizează de persoanele beneficiare definite în articolul pre-citat în baza contractului de stagiu anexă la contractul individual de muncă, denumiţi în continuare stagiari.

Excepţia reglementată de art. 3 are în vedere exclusiv, aşa cum textul legal indică expres: modalitatea de efectuare a stagiului, durata acestuia, modelul contractului de stagiu şi, nu în ultimul rând necesitatea/condiţia ca acesta să fie anexă la CIM.  În nici un caz textul nu vizează categorii de persoane exceptate de la beneficiul legii cum greşit consideră pârâta. Dacă ar fi fost aşa trimiterea pe care legiuitorul trebuia să o facă s-ar fi referit la dispoziţiile art. 1 alin 2 din HG473/2014, care, aşa cum arătam definesc noţiunea de beneficiari ai legii.

Argumente izvorâte de Legea 335/2013:

Potrivit art. 1 alin 2  din Legea 335/2013  „Durata perioadei de stagiu este de 6 luni, cu excepţia profesiilor pentru care există reglementări speciale.”

Potrivit art. 2 lit. a  din aceeaşi lege „ stagiar - debutantul în profesie, angajat cu contract individual de muncă, cu excepţia celor care dovedesc că au desfăşurat, potrivit legii, activitate profesională în acelaşi domeniu, anterior absolvirii”

Din textele legale anterior citate rezultă că în mod greşit a interpretat instanţa de fond asupra calităţii angajaţilor reclamantei. În opinia Curţii persoanele pentru care reclamanta a efectuat demersurile la pârâtă sunt beneficiari ai legii în sensul în care situaţia acestora corespunde definiţiilor legale redate anterior respectiv sunt  stagiari, în sensul Legii 335/2013 completată cu dispoziţiile legii speciale, şi beneficiari ai legii, în sensul dispoziţiilor HG 473/2014. 

Un alt argument în sprijinul celor de mai sus rezultă cu puterea evidenţei din textele ce reglementează finanţarea stagiului respectiv capitolul VI din Legea 335/2013.

Potrivit art. 28 alin 6 din Legea 335/2013 „suma prevăzută la alin. (1) nu se acordă angajatorilor instituţii şi autorităţi publice, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”

Cu alte cuvinte  legea stabileşte în mod expres  categoriile de angajaţi – stagiari  şi angajatori care nu pot beneficia de facilităţile reglementate prin art. 28 alin.1 din lege.

Rezumând cele de mai sus Curtea apreciază ca deplin întemeiate criticile aduse de reclamantă în sensul în care absolvenţii de învăţământ superior angajaţi ai acesteia, având  calitatea de stagiari în sensul Legii 335/2013, generează dreptul reclamantei la beneficiile reglementate de art. 28 alin. 1 din Lege.

Având în vedere cele de mai sus, Curtea va admite apelul declarat, va schima în tot sentinţa atacată în sensul că va admite cererea de chemare în judecată aşa cum a fost formulată.

Văzând şi dispoziţiile art.453 Cod procedură civilă.