Infracţiuni

Sentinţă penală 329 din 28.03.2017


Data publicare portal: 15.01.2018

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Slatina sub nr … petentul … a solicitat redeschiderea procesului penal privind dosarul nr. ….

În motivarea cererii petentul a aratat ca nu a fost citat niciodata, nu a semnat nicio citatie astfel ca dosarul in urma caruia a fost condamnat a fost solutionat in lipsa sa.

Instanta a dispus din oficiu atasarea dosarului … al Judecatoriei ...

Din oficiu, instanta a dispus efectuarea unui referat de către Biroul Executări Penale din cadrul Tribunalului … cu privire la data când persoane condamnate i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea în dosarul de urmărire penală 28832/3/2016 al acestei instante.

Analizând actele şi lucrările dosarului prin raportare la normele legale incidente în materie instanţa reţine că cererea de  redeschidere a procesului penal in cazul judecarii in lipsa a persoanei condamnate intemeiate pe dispoz art 466 N. Cod de procedura penala este inadmisibilă, urmând a o respinge ca atare  pentru următoarele considerente:

Potrivit dispoz art 466 avand ca titlu marginal - Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate

(1) Persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de o lună din ziua în care a luat cunoştinţă, prin orice notificare oficială, că s-a desfăşurat un proces penal împotriva sa.

 (2) Este considerată judecată în lipsă persoana condamnată care nu a fost citată la proces şi nu a luat cunoştinţă în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deşi a avut cunoştinţă de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei şi nu a putut încunoştinţa instanţa. Nu se consideră judecată în lipsă persoana condamnată care şi-a desemnat un apărător ales ori un mandatar, dacă aceştia s-au prezentat oricând în cursul procesului, şi nici persoana care, după comunicarea, potrivit legii, a sentinţei de condamnare, nu a declarat apel, a renunţat la declararea lui ori şi-a retras apelul.

(3) Pentru persoana condamnată definitiv judecată în lipsă faţă de care un stat străin a dispus extrădarea sau predarea în baza mandatului european de arestare, termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data la care, după aducerea în ţară, i-a fost comunicată hotărârea de condamnare.

(4) Procesul penal nu poate fi redeschis în cazul în care persoana condamnată a solicitat să fie judecată în lipsă.

(5) Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică în mod corespunzător persoanei faţă de care s-a pronunţat o hotărâre de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.

Din actele si lucrarile dosarului nr … rezulta ca, deşi cu ocazia solutionarii de catre prima instanta a acestui dosar, petentul condamnat … a fost citat in mod corespunzator inclusiv prin emiterea de mandate de aducere, acesta nu s-a prezentat în faţa organelor judiciare rezultând din procesele verbale încheiate de organele de politie faptul că persoana condamnată … nu a locuit niciodată la adresa din ….

Din adresa înaintată de Tribunalul …, aflată la fila 44 din prezentul dosar rezultă că în dosarul de urmărire penală nr. … al Parchetului de pe lângă Tribunalul …, în care s-a emis rechizitoriul din data de …, printre altele, s-a dispus trimiterea în judecată a petentului condamnat … (cu datele personale cunoscute), sub control judiciar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală prev. şi ped. de art.9 alin.l lit.c şi alin.2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic, art.35 alin.l N.C.pen. şi art.41 N.C.pen.;

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului … - Secţia … la data de …, sub nr. …;

Iniţial, prin ordonanţa din data de …, se dispusese punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală prev. şi ped. de art.9 alin.l lit.c din Legea nr. 241/2005, cu aplic.art.35 alin.l N.C.pen.;

Ulterior, prin ordonanţa din data de …, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina petentului condamnat, din infracţiunea de evaziune fiscală prev. şi ped. de art.9 alin.l lit.c din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.35 alin.l N.C.pen., în infracţiunea de evaziune fiscală prev. şi ped. de art.9 alin.l lit.c şi alin.2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic, art.35 alin.l N.C.pen.;

Prin ordonanţa din data de …, s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina petentului condamnat, din infracţiunea de evaziune fiscală prev. şi ped. de art.9 alin.l lit.c şi alin.2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic, art.35 alin.l N.C.pen., în infracţiunea de evaziune fiscală prev. şi ped. de _art.9 alin.l lit.c şi alin.2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic, art.35 alin.l N.C.pen. şi art.41 alin.l N.C.pen. (ataşată prezentei în copie „conform cu originalul");

Potrivit procesului-verbal încheiat de organele de poliţie la data de 27.07.2016 (ataşat  prezentei  în  copie „conform  cu  originalul"),  petentul condamnat … a fost citat telefonic - prin intermediul apărătorului ales - pentru data de 28.07.2016, ora 10:00, la sediul Poliţiei … - Serviciul ..., în vederea aducerii la cunoştinţă a ultimei ordonanţe de schimbare a încadrării juridice;

Potrivit procesului-verbal încheiat de organele de poliţie la data de 28.07.2016 (ataşat prezentei în copie „conform cu originalul"), petentul condamnat a venit la sediul indicat, ocazie cu care a declarat verbal cele ce urmează: s-a prezentat fără avocat deoarece acesta nu i-a răspuns la telefon, cu toate că la data de 27.07.2016 a fost anunţat telefonic la nr. de apel … de către organul de cercetare al poliţiei judiciare cu privire la această activitate; nu are un alt avocat ales şi nu doreşte avocat din oficiu deoarece are avocat ales şi nici nu doreşte să ia la cunoştinţă despre conţinutul ordonanţei nr. … din data de … decât în prezenţa apărătorului ales (de reţinut este că petentul condamnat a refuzat să semneze acest proces-verbal);

Potrivit adresei întocmite la debutul procedurii de cameră preliminară, din 02.08.2016 (ataşată prezentei în copie „conform cu originalul"), petentul condamnat a avut  la dispoziţie un termen de 40 de zile, până la data de 12.09.2016, pentru a putea formula în scris şi a depune la dosarul cauzei cereri şi excepţii cu privire la competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum şi cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

Înlăuntrul termenului stabilit de Tribunalul …persoana condamnată a consultat dosarul atât personal cât şi prin apărător ales şi a şi depus la dosar cererile formulate şi excepţiile invocate în speţă.

Avand in vedere aceste aspecte, instanta constata ca in cauza nu sunt incidente dispoz art 466 si urm Cod procedura penala care reglementeaza procedura de redeschidere a procesului penal in cazul judecarii in lipsa a persoanei condamnate, petentul condamnat formulând cererea de faţă după expirarea termenului de 30 de zile prevăzut de dispozitiile art.466 prin raportare la data de 12.09.2016, dată la care inculpatului i-a expirat termenul de 40 de zile pentru a formula şi a depune cereri şi exceptii în dosarul penal nr. ….

Conform adresei înaintate de Tribunalul … înlăuntrul termenului mentionat mai sus petentul condamnat a consultat dosarul atât personal cât şi prin apărător ales luând la cunoştinţă astfel de faptul că este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infractiuni iar în încadrarea juridică retinută în sarcina acestuia sunt mentionate si dispozitiile care reglementează starea de recidivă.

Ori, în aceste conditii instanta apreciază că cel putin la data de 12.09.2016 petentul condamnat avea cunoştinţă despre desfăşurarea împotriva lui a unui proces penal în cadrul căruia a fost condamnat în mod definitiv de o instanţă judecătorească.

Având în vedere faptul că cererea de redeschidere a procesului penal a fost formulată de petentul condamnat şi înregistrată pe rolul Judecătoriei …la data de 03.11.2016 instanta constată că cererea de redeschidere a procesului penal a fost formulata tardiv motiv pentru care această cerere va fi respinsă ca inadmisibilă.

Vazand dispoz art 275 alin 2 Cod de procedura penala