Suspendare executare pedeapsă sub supraveghere

Sentinţă penală 509 din 21.12.2017


Prin cererea adresată acestei instanțe la data de 17.07.2017, înregistrată sub nr……/2017, Serviciul de Probațiune G  a sesizat instanța cu solicitarea de analizare a oportunităţii revocării suspendării executării pedepsei sub supraveghere aplicate condamnatului P  I  F , prin sentinţa penală nr. ….9/31.07.2015 pronunţată de Judecătoria T  B  în dosarul nr.  /2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr.  A/06.10.2015 a Curţii de Apel G  la data de 06.10.2015, precizând că acesta a achitat parţial obligaţiile civile dispuse prin sentinţa sus menţionată.

Au fost depuse la dosar actele ce atestă plăţile parţiale.

S-a ataşat cauzei dosarul nr. /2015 al Judecătoriei T .B .

În fapt, a motivat că prin sentința penală nr.  .07.2015 pronunţată de Judecătoria T  B în dosarul nr.  /2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1  /A/06.10.2015 a Curţii de Apel G  la data de 06.10.2015, numitul P  I  F a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani (06.10.2015 - 05.10.2017).

Pe perioada termenului de încercare, instanța de judecată a impus persoanei condamnate să se supună măsurilor de supraveghere prev. de art. 93 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, cu respectarea următoarelor obligaţii: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune G , la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile ; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacele de existenţă; să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune G  sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria T . B , L  T  „E  G" şi Ş  Gimnazială „G  H " din T  B , jud. G  pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

A fost anexat raportul de evaluare nr. 1 19/SP/04.07.2017, din care rezultă următoarele:

Pe durata termenului de supraveghere, P  I  F s-a prezentat la întrevederile stabilite, a oferit informaţii despre situaţia locativă, a deplasărilor, financiară şi a locului de muncă şi a depus documentele solicitate. A efectuat orele de muncă în folosul comunităţii în cadrul Şcolii Gimnaziale „G  H " din T. B  şi a parcurs programul individual de consiliere „Unul la unul".

A manifestat interes faţă de situaţia sa juridică, demonstrând că a înţeles care sunt consecinţele încălcării prevederilor legale; a respectat, regulile de conduită şi a manifestat o atitudine cooperantă în relaţia cu consilierul manager de caz.

Potrivit sentinţei penale de condamnare, P  I  F are de achitat următoarele obligaţii civile: 4000 euro, cu titlu despăgubiri materiale către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi G , sumă de plată în solidar cu C  I  şi D  l –M ; 1000 euro, cu titlu despăgubiri materiale către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi G , sumă de plată în solidar cu C  I , D  l –M , M  l –l  şi S  M –M ; suma de 876 lei, din totalul sumei de 4380 lei, reprezentând contravaloarea expertizei medico-legale şi a cheltuielilor ocazionate de desfăşurarea procesului penal către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi G .

Necesitatea plăţii acestora a fost adusă la cunoştinţa persoanei supravegheate încă de la prima întrevedere (proces-verbal nr. 9 3/26.10.2015), reamintită periodic, oral, pe întreaga durată a termenului de supraveghere, şi reiterată cu 6 luni înainte de expirarea acestuia (înştiinţarea nr. 58 /03.04.2017).

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi G  a înţeles să-şi valorifice drepturile prin Biroul Executorului Judecătoresc R  C  (dosar executare nr, /2016), fiind astfel înfiinţată poprire asupra conturilor deschise pe numele debitorului, cât şi a veniturilor realizate.

Din documentele depuse la dosarul de probaţiune reiese că, la data de 20.09.20116 s-a consemnat la dispoziţia executorului judecătoresc, din partea debitorului S  M –M l, suma totală de 5.117,48 lei.

De asemenea, C  I, în urma unui angajament de plată încheiat cu Biroul Executor Judecătoresc R  C , a făcut plăţi parţiale în cuantum total de 750 lei.

Din luna noiembrie 2016, condamnatul P  I  F a făcut plăţi parţiale către AJVPS G i, în valoare totală de 400 lei. Deşi salariul obţinut reprezintă singurul venit al familiei şi are în întreţinere un copil minor, este motivat, ca şi pe viitor să continue să achite sumele datorate, fiind conştient de consecinţele neplăţii despăgubirilor.

La momentul evaluării s-a apreciat că riscul de săvârşire a unor noi infracţiuni este mic. S-au luat în calcul rolul asumat în familie, vârsta la momentul săvârşirii infracţiunii, lipsa amenzilor contravenţionale şi a antecedentelor penale, faptul că valorizează munca, precum şi conduita promovată până în prezent.

Se mai menţionează în raportul de evaluare că persoana supravegheată P l –F  a respectat măsurile şi obligaţiile de supraveghere dispuse prin Sentinţa penală nr. .07.2015 a Judecătoriei T . B , rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 10.2015 a Curţii de Apel G , la data de 06.10.2015 şi a cooperat cu serviciul pe perioada supravegherii.

S-a apreciat de către Serviciul de Probațiune G i că persoana supravegheată are şanse mari de reintegrare, având în vedere că aceasta se implică într-o activitate lucrativă, se preocupă să asigure familiei un trai decent şi se ocupă de creşterea şi educarea fiicei, iar în comunitate promovează o conduită prosocială.

Analizând actele și lucrările cauzei, instanța reține următoarele:

Potrivit art.94 alin.4 Cod Penal:

Pe durata termenului de supraveghere, serviciul de probațiune are obligația să sesizeze instanța, dacă:

a) au intervenit motive care justifică fie modificarea obligațiilor impuse de instanță, fie încetarea executării unora dintre acestea;

b) persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condițiile stabilite, obligațiile care îi revin;

c) persoana supravegheată nu a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărâre, cel mai târziu cu 3 luni înainte de expirarea termenului de supraveghere

Obligațiile stabilite în sarcina unui condamnat pe perioada suspendării sub supraveghere a executării pedepselor închisorii sunt menite a facilita reintegrarea socială a acestuia, precum și a împiedica eventuala săvârșire a altor fapte ilicite.

Aceste obligații trebuie să răspundă dezideratului de reintegrare socială a condamnatului, fără însă a se transforma în sarcini ce ar putea conduce chiar la obținerea unui rezultat contrar celui urmărit.

Din actele depuse la dosar reiese că, într-adevăr, în ceea ce îl privește pe condamnatul P  I  F nu sunt motive pentru a fi revocată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere aplicate acestuia, prin sentinţa penală nr. 31.07.2015 pronunţată de Judecătoria T  B  în dosarul nr. /2015.

Instanța mai reține și că numitul P  I  F a îndeplinit în mod corespunzător restul obligațiilor dispuse în sarcina sa prin hotărârea de condamnare.

Pentru motivele mai sus arătate, în baza la art. 96 alin. 2 Cod penal, va respinge sesizarea Serviciului de Probaţiune G , privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, aplicată condamnatului P  I  F, prin sentinţa penală nr. .07.2015 pronunţată de Judecătoria T B r în dosarul nr. /2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. /06.10.2015 a Curţii de Apel G  la data de 06.10.2015.

În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Onorariul apărătorului din oficiu (delegaţie nr. .09.2017), în cuantum de 260 de lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei.