Competenţă teritorială

Sentinţă civilă 1192 din 03.10.2017


Prin cererea înregistrată sub nr. (…) din (…) petentul (…) a formulat plângere, în contradictoriu cu intimatele (…/…), solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună obligarea intimatelor la delimitările necesare si întocmirea documentelor constatatoare în vederea punerii în posesie pe vechile amplasamente şi obligarea intimatei (…) la eliberarea titlurilor de proprietate pe numele defunctilor (…/….), respectiv pe numele mostenitorilor acestora.

În motivarea cererii petentul arată că după intrarea in vigoare a legilor fondului funciar, defunctul său tată, (…), a formulat cerere prin care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de teren cu care s-a înscris în CAP, conform tabelului anexat, iar prin adeverinta nr. (…) din (…) s-a stabilit dreptul de proprietate  pentru suprafata totală de (…) ha. teren, prin hotărârea (…) nr. (...). Mai precizează petentul că autorii săi au intrat in CAP cu (…) ha. teren agricol si (…) ha. alte terenuri – curti constructii., terenuri care in prezent sunt stăpânite de petent si fratii lui, astfel că solicită admiterea cererii.

În drept, a invocat dispozitiile Legii 18/1991.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (…) intimata (…) a formulat întampinare, prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale a (…), iar pe fond a solicitat respingerea cererii ca nelegală si neintemeiată .

Analizând excepţia necompetenţei teritoriale a (…) invocată de intimata, prin prisma actelor de la dosar, reţine următoarele:

Potrivit art. 237 alin. 2 pct. 1 Cod Procedură Civilă în etapa de cercetare a procesului, instanţa va rezolva excepţiile care se invocă ori pe care le poate ridica din oficiu.

conform art.107 alin.1 N.c.p.c. cererea de chemare in judecata se introduce la instanta in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul paratul , daca legea nu prevede altfel.

Asa cum rezulta din cererea de chemare in judecata sediul intimatei este in (…)

Conform dispozitiilor art. 29 alin. 1 din Legea 1/2000 „în aplicarea prevederilor art. 47 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificarile si completările ulterioare, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere şi eliberarea titlului de proprietate se vor face pe numele parohiei, schitului, mânăstirii, institutiei de cultură si invătămant, Academeiei Române în limita suprafetelor pe care le-au avut în proprietate, chiar dacă terenurile sunt situate pe raza mai multor localităti sau judete.

Avand in vedere că, dispozitiile Legii 1/2000 se completează cu dispozitiile Legii 18/1991 republicată, iar prin dispozitiile art. 53 din acest act normativ, s-a instituit o competentă exclusiv in favoarea instantei în a cărei raza teritorială este situat terenul si potrivit prevederilor HG nr. 337/1993, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 188/06.08.1993, (...) se află in circumscriptia (…), instanta urmează să admită exceptia de necompetentă teritorială invocată de intimată si să decline competenta de solutionare a cauzei in favoarea (…), urmand ca prezentul dosar sa fie trimis de indata acestei din urma instante.