Acţiune având ca obiect cerere de valoare redusă

Sentinţă civilă 124 din 13.02.2018


Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. … la data de ... reclamanta S.C. M.T. S.R.L. în contradictoriu cu pârâta S.C. F.H.L. S.R.L. a solicitat instanţei să pronunţe o hotărâre prin care pârâta să fie obligată la plata sumei de …. Lei, la care se adaugă sumele devenite exigibile după introducerea cererii şi datorate până la data plăţii efective (voluntară sau prin executare silită) a întregului debit, precum şi sumele adiţionale cuvenite prin actualizarea debitului principal, conform legii.

Cererea a fost întemeiată în drept pe disp. art. 1166. art. 1170. art. 1171 teza întâi, art. 1172 teza întâi. art. 1178. art. 1179 alin. (1), art. 1182, art. 1 186, art. 1196 alin. (1). art. 1203, art. 122.x art. 1226, art. 1240. art. 1266, art. 1270, art. 1272. art. 2538 din Codul civil: art. 3, art. 4 şi 5 din Legea nr. 72 din 2013; art. 1025, art. 453 şi următoarele din Codul de procedură civilă.

În dovedirea acţiunii reclamanta a înţeles să solicite proba cu înscrisuri.

În susţinerea cererii, ataşat acesteia, reclamanta a depus  înscrisurile aflate la filele 8-16 ale dosarului cauzei.

Prin rezoluţia din 05.12.2017 în baza disp. art. 1.029 alin. 3 C. pr. civ. instanţa a dispus comunicarea formularului de cerere de chemare în judecată, a înscrisurilor ataşate acestuia, şi a formularului de răspuns către pârâtă cu menţiunea că poate răspunde pretenţiilor reclamantei prin restituirea formularului completat sau prin orice alt mijloc adecvat, în termen de 30 zile de la comunicare. 

 Deşi pârâtei i-au fost comunicate aceste acte procedurale şi înscrisurile ataşate de reclamantă, la data de 11.12.2017, potrivit dovezii de înmânare (fila 18), aceasta nu a formulat răspuns în termenul anterior menţionat, astfel că, prin rezoluţia din 15.02.2018, s-a fixat termen de judecată la 13.02.2018, fără citarea părţilor, conform art. 1029 alin. 2 din Codul de procedură civilă.

În cauză s-a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa a  constatat în fapt următoarele:

Conform art. 1.026 alin. 1 şi art. 1027 alin. 1 C. pr. civ. când valoarea cererii, fără a se lua în considerare dobânzile, cheltuielile de judecată şi alte venituri accesorii, nu depăşeşte suma de 10.000 lei la data sesizării instanţei, reclamantul are alegerea între procedura specială cu privire la cererile cu valoare redusă şi procedura de drept comun.

 Reclamanta, prin prezenta cerere, a ales procedura specială cu privire la cererile cu valoare redusă, solicitând obligarea pârâtei la plata sumei de … lei la care se adaugă sumele devenite exigibile după introducerea cererii şi datorate până la data plăţii efective (voluntară sau prin executare silită) a întregului debit, precum şi sumele adiţionale cuvenite prin actualizarea debitului principal, conform legii.

 Potrivit negocierii directe în baza căreia au fost furnizate produsele a căror contravaloare a fost facturată potrivit facturilor emise şi ataşate la dosar: nr. …/…/21.04.2016, NR. …/06.11.2017, menţionând că facturile nu au fost niciodată contestate, astfel, conform art. 1270 C.civil, contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante; contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege.

Precizarea reclamantei că plata parţială ce a fost executată, în cuantum de … lei din întreaga valoare a ultimei facturi şi anume … lei, face dovada, dincolo de orice dubiu  rezonabil, fără putere de tăgadă, a certitudinii şi exigibilităţii, ca şi a lichidităţii restului creanţei sale, face dovada recunoaşterii tacite a întregii creanţe, coroborat cu evidenţa contabilă depusă la dosarul cauzei, dar şi cu lipsa oricărei opoziţii a pârâtei.

Instanţa a reţinut că atunci când recunoaşterea este tacită, ea trebuie să rezulte fără echivoc din manifestări care să ateste existenţa dreptului celui împotriva căruia curge prescripţia. Constituie acte de recunoaştere tacită plata parţială a datoriei, achitarea. în tot sau în parte, a dobânzilor sau penalităţilor, solicitarea unui termen de plată şi altele asemenea, astfel că subscrisa deţine o creanţă certă, lichidă si exigibilă.

În lumina acestor considerente, în baza disp.art. 1026 şi urm. instanţa a admis în parte cererea şi ca urmare a obligat pârâta să achite reclamantei suma de …, cu titlu de c/val marfă ca şi dobândă legală aferentă la data efectuării plăţii .

În ceea ce priveşte capătul de cerere privind acordarea sumelor care vor deveni exigibile ulterior introducerii cererii de valoare redusă şi datorate până la data plăţii efective (voluntare sau efective în urma executării silite), instanţa l-a respins fiind un capăt enunţat numai generic, nu numai nedeterminat ca şi valoarea a creanţei, dar şi „incert” din punct de vedere al creanţei datorate -, fapt care vine în contradicţie cu principiul admisibilităţii unei cereri de valoare redusă şi anume cel al constatării existenţei unei creanţe determinate, certe şi exigibile indicată neechivoc ca valoare a cererii introductive, prev. de art. 1026 alin.1 N.Cod Proc.Civ.

Întocmit,

Judecător Popescu Anghelina