Exercitare auritate parinteasca

Sentinţă civilă 61 din 18.01.2018


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA CHIŞINEU CRIŞ operator 3210/2501

DOSAR NR.----/210/2017

SENTINŢA CIVILĂ  NR.61

Şedinţa publică din 18 ianuarie 2018

Preşedinte: Izabella Reka Radvanski

Grefier: Loredana Jichiţa

S-a luat în examinare cererea formulată de reclamanta LAF, în contradictoriu cu pârâtul  DOV,  precum şi cererea reconvenţională formulată de pârâtul/reclamant reconvenţional DOV, în contradictoriu cu reclamanta/pârâtă reconvenţional LAF, având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti, stabilire domiciliu minor şi pensie de întreţinere. 

La apelul nominal se prezintă reclamanta asistată de av. JS din Baroul de Avocaţi Arad, pârâtul asistat de av. BI din Baroul de Avocaţi Arad şi martorul DSD lipsă fiind martorul TD.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei după care reprezentantul reclamantei solicită înlocuirea martorului lipsă, TD cu martorul LL care cunoaşte aceleaşi împrejurări.

Reprezentantul pârâtului nu se opune.

Instanţa încuviinţează cererea formulată de reclamantă privind înlocuirea martorului lipsă şi procedează la audierea martorilor, sub prestare de jurământ.

Nemaifiind alte probe de administrat, instanţa declară terminată cercetarea procesului şi acordă cuvântul în dezbaterea cauzei.

Reprezentantul reclamantei solicită admiterea acţiunii aşa cum a formulat-o, stabilirea domiciliului minorului la mamă, exercitarea autorităţii părinteşti, în comun, de către ambii părinţi, obligarea la pensie de întreţinere a pârâtului şi stabilirea programului de vizitare a minorului aş cum a fost specificat, respingerea cererii reconvenţionale a pârâtului cu privire la programul de vizitare propus de către acesta întrucât nu este în interesul minorului, acesta fiind prea mic, cu cheltuieli de judecată.

Reprezentantul pârâtului arată că nu s-a opus exercitării autorităţii părinteşti în comun, stabilirea domiciliului minorului la mamă, obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere, iar în ceea ce priveşte programul de vizitare al minorului propus de către reclamantă, acesta nu este îndestulător întrucât minorul mai are şi alte rude care doresc să îl vadă, la domiciliul mamei acest lucru fiind imposibil întrucât locuiesc şi fraţii reclamantei. Minorul are şi bunici paterni care doresc să îl vadă pe minor iar pârâtul este un tată responsabil. Solicită admiterea cererii reconvenţionale, cu compensarea cheltuielilor de judecată.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de 21.08.2017, reclamanta LAF, în contradictoriu cu pârâtul  DOV, a solicitat instanţei ca prin hotărârea care se va pronunţa să se stabilească domiciliul minorului DRA la reclamantă, exercitarea autorităţii părinteşti în comun de către ambii părinţi şi să se stabilească o contribuţie de întreţinere pe seama minorului raportat la veniturile nete obţinute de pârât, cu cheltuieli de judecată în caz de opunere şi stabilirea unui program de vizitare al minorului în prima şi a treia sâmbătă şi duminică din lună la domiciliul său între orele 10,00 şi 18,00, în funcţie de programul de somn al copilului.

În motivare se arată că, reclamanta a fost raliată cu pârâtul într-o relaţie de concubinaj în urma căreia a rezultat minorul DRA. La o lună după naşterea minorului, s-a mutat înapoi la casa părinţilor săi.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 486, 496, 499 şi 505 C.civ., iar în probaţiune a depus următoarele înscrisuri: certificat de naştere minor (f.10).

Cererea este timbrată cu suma de 60 lei taxă judiciară de timbru, conform chitanţei aflată al fila 8-9 dosar.

Pârâtul prin întâmpinare şi cerere reconvenţională, a fost de acord cu stabilirea domiciliului minorului DRA la reclamantă, exercitarea autorităţii părinteşti în comun de către ambii părinţi şi să se stabilească o contribuţie de întreţinere pe seama minorului raportat la veniturile nete obţinute de pârât, iar în ceea ce priveşte programul de vizitare al minorului, a solicitat stabilirea unui program astfel: la fiecare al doilea sfârşit de săptămână, de sâmbăta de la ora 10,00 până duminica la orele 18,00 la domiciliului pârâtului, în vacanţa de vară o lună şi jumătate la domiciliul său în prima jumătate sau în a doua jumătate, în timpul vacanţei de iarnă, o săptămână la domiciliul său care să cuprindă sărbătoarea de Crăciun sau de Anul Nou, şi în vacanţa de Paşti, o săptămână la domiciliul său.

În motivare arată că din relaţia de concubinaj cu reclamanta, pârâtă reconvenţional, a rezultat minorul. Mai arată că este foarte ataşat de minor  şi are dreptul de a avea legături personale cu minorul, are condiţii materiale foarte bune.

În probaţiune a depus copie act identitate şi adeverinţă loc de muncă (f.29).

În drept invocă dispoziţiile art. 209 C.pr.civ., art.401 C.civ., Legea nr.272/2004.

Analizând înscrisurile existente la dosar, instanţa reţine următoarele:

Din certificatul de naştere (f.10) rezultă faptul că minorul DRA, s-a născut la data de 12.06.2016 în Arad, judeţul Arad, identificată cu CNP -------------------, din relaţia de concubinaj a părţilor.

Din ancheta socială efectuată la  domiciliul reclamantei se reţine faptul că reclamanta se ocupă în prezent de creşterea şi educarea minorei, comportamentul acesteia faţă de minor este bun, la fel şi condiţiile de viaţă atât din punct de vedre material, cât şi moral.

Din ancheta socială efectuată la domiciliul pârâtului, se reţine faptul că acesta locuieşte împreună cu fratele acestuia într-un imobil proprietate personală, alcătuit din 5 camere curate şi bine îngrijite.

Pârâtul, prin întâmpinare, a arătat că este de acord ca autoritatea părintească să se exercite în comun de ambii părinţi, locuinţa minorului să fie stabilită la mama cu obligarea sa la plata unei pensii de întreţinere pe seama minorului..

Potrivit art.2 alin.3 din Legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, principiul interesului superior al copilului va prevala în cauzele care privesc copiii, iar conform art. 17 alin. 1 din acelaşi act normativ, copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii săi.

Din textele legale menţionate rezultă că ambii părinţi păstrează dreptul şi totodată obligaţia de a avea legături personale cu copii şi de a veghea asupra felului în care se face creşterea, educarea şi pregătirea profesională a minorilor.

Instanţa reaminteşte părţilor că programul de vizită trebuie să respecte interesele minorului, iar părţile au obligaţia de a manifesta bună credinţă una faţă de cealaltă în vederea creşterii minorului.

În cazul de față instanța apreciază că pentru o normală desfășurare a relațiilor personale între tată și minor, pentru ca aceștia să se apropie reciproc și ca între aceștia să se dezvolte sentimente reciproce de afecțiune este necesară asigurarea unui climat de intimitate în care cei doi pot interacționa fără supravegherea mamei sau de față cu persoane străine, astfel se impune găsirea unei soluții care servește în egală măsură interesul minorului dar și drepturile părintelui care nu locuiește cu copilul, ținându-se cont și de vârsta fragedă a acestuia.

Instanța consideră totodată că exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul exclusiv la domiciliul mamei ar putea avea un efect negativ cu privire la relațiile dintre tată și copil, aceștia neputând interacționa liber, de asemenea, se impune ca treptat, fără a fi forțat, copilul să socializeze și cu alte persoane și să mai cunoască și un alt mediu la care se poate adapta treptat pentru a se dezvolta o relație normală între minor și părintele cu care nu locuiește, în vederea evitării unui fenomen de alienare parentală.

În acest sens instanța va reține și că pârâtul are condiții bune de locuit și este ajutat și de mama sa pentru a îngriji copilul cât timp acesta este la el, precum și faptul că drepturile părintești se vor exercita de către acesta cu bună-credință și nu abuziv în dauna minorului sau împotriva voinței acestuia, dependența acestuia exclusiv de un părinte cu consecința excluderii celuilalt părinte din viața cotidiană a copilului nu servește interesul acestuia.

Având în vedere cele de mai sus, instanţa va admite în parte cererea reclamantei şi în parte cererea reconvenţională a pârâtului, după cum urmează:

 Astfel, conform dispoziţiilor art. 496 Cod  civil (Legea nr. 287/2009),  instanţa va stabili locuinţa minorului DRA, la locuinţa mamei.

În temeiul art. 503, 506 din Legea nr. 287/2009, drepturile părinteşti asupra minorului DRA, se vor exercita împreună de către  ambii părinţii ai minorului.

De asemenea, în temeiul art. 530, raportat la art. 529 din Legea nr. 287/2009, văzând că pârâtul în calitate de părinte are obligaţia legală de întreţinere faţă de copil, instanţa în baza art. 525 Cod civil va obliga pârâtul DOV la plata unei pensii de întreţinere  lunară în cuantum de 1/4 din  veniturile nete realizate lunar de reclamant, dar nu mai puţin  de 1/4 din salariul minim net lunar pe economie în România, în favoarea minorului DRA, începând cu data introducerii cererii și până la majoratul acestuia sau noi dispoziţii ale instanţei.

În baza art. 401 C. civ., va stabili programul de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorul DRA, pentru pârât după cum urmează: în prima şi a treia săptămână din lună, sâmbăta de la ora 10,00 până la ora 16,00 şi duminica, de la ora 10,00 până la ora 16,00, în prima săptămână la domiciliul mamei, iar a treia săptămână cu posibilitatea luării minorului la domiciliul pârâtului.

 În temeiul art.453 alin.2 Cod de procedură civilă,  va compensa cheltuielile de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea formulată de reclamanta LAF, CNP ----------, cu domiciliul în --------------  în contradictoriu cu pârâtul DOV, domiciliat în ----------------.

Admite în parte cererea reconvențională formulată de pârâtul reclamant reconvențional DOV în contradictoriu cu reclamanta pârâtă reconvențional LAF, după cum urmează:

 Drepturile părinteşti asupra minorului DRA, CNP ------------------, se vor exercita de ambii părinţi împreună.

Stabileşte locuinţa minorului DRA, CNP  -----------------------, la locuinţa mamei.

Obligă pârâtul DOV la plata unei pensii de întreţinere  lunară în cuantum de 1/4 din  veniturile nete realizate lunar de pârât, dar nu mai puţin  de 1/4 din salariul minim net lunar pe economie în România, în favoarea minorului DRA, CNP --------------------, începând cu data introducerii cererii și până la majoratul acestuia sau noi dispoziţii ale instanţei.

Stabileşte program de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorul DRA, CNP5 -------------------, pentru pârât după cum urmează: în prima şi a treia săptămână din lună, sâmbăta de la ora 10,00 până la ora 16,00 şi duminica, de la ora 10,00 până la ora 16,00, în prima săptămână la domiciliul mamei, iar a treia săptămână cu posibilitatea luării minorului la domiciliul pârâtului.

Compensează cheltuielile de judecată.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare ce se va depune la Judecătoria Chişineu Criş.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.01.2018. 

Preşedinte, Grefier,

Izabella Reka Radvanski Loredana Jichiţa

Red. R.I./L.J../

9.02.2018/ 4 ex. se com. 2 ex.

Reclamanta LAF, ---------------------

Pârâtul  DOV, -----------