Exercitarea autorității părintești

Sentinţă civilă 102 din 16.05.2018


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal sub nr. ......./207/2018, la data de 26.03.2018, reclamanţii I.S. si I.L.E.,  au chemat în judecată pe pârâta I.G., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună delegarea  exercitarea autorităţii părinteşti cu privire la minorul I.B.,  născut la data de 25.02.2009, către numita I.G.,  domiciliată  în  comuna Vladila, sat Vladila, str. C...., nr. ...,  jud.  Olt, pe perioada de 10 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe,  fara cheltuieli de judecata.

În motivarea acţiunii, reclamanţii au arătat că sunt părinţii minorului I.B.,  iar persoana căreia doresc să delege temporar autoritatea părintească asupra minorului este bunica acestuia, respectiv soacra reclamanţilor.

Reclamanţii au menţionat ca solicita delegarea  exercitarea autorităţii părinteşti pentru o perioada de 1o luni, cu privire la minorul  I.B., către pârâta I.G., în calitate de bunică paterna a minorului,  întrucât vor pleca la muncă  în Anglia.

Reclamanţii au precizat ca doresc să delege exercitarea autorităţii părinteşti a drepturilor copilului, cum ar fi: de a-l însoţi şi reprezenta în faţa unităţii şcolare pe care o frecventează, de a-l însoţi şi reprezenta în faţa unităţii spitaliceşti, de a încasa alocaţia, de a-l reprezenta în efectuarea demersurilor necesare protejării interesului superior al copilului în faţa autorităţilor publice.

Se arata ca minorul locuieşte în prezent în  comuna Vladila, sat Vladila, str. C...., nr. ..,  jud. Olt,  alături de bunicii materni.

In dovedire, solicită proba cu înscrisuri.

In drept, reclamanţii  au invocat dispoziţiile  art. 148-151, 530 CPC, art. 104-108 din legea nr. 272/2004, solicitant judecarea cauzei in lipsă in conf. cu art. 411 alin. 1 pct. 2 Cpc, depunând  in copie cartile de identitate privind părţile din litigiu, cupoane de pensie, certificate de cazier judiciar, acte de stare civile, certificatul de naştere al minorului

Instanţa a dispus emiterea unei adrese către Primăria comunei Vladila, pentru efectuarea anchetei sociale la domiciliul pârâtului, care a fost întocmita si depusa la dosar.

Examinând materialul probator administrat in cauză, instanţa urmează să reţină următoarele :

Prin cererea de chemate în judecata, reclamanţii I.S. si I.L.E. au chemat în judecată pe pârâta I.G., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună delegarea  exercitarea autorităţii părinteşti cu privire la minorul I.B.,  născut la data de 25.02.2009, către numita I.G.,  domiciliată  în  comuna Vladila, sat Vladila, str. C...., nr. ...,  jud.  Olt, pe perioada de 10 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

Legea nr. 272/2004  R privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prevede la art. 104:

(1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.

(2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.

(3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

Art. 105 - (1) Persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.

(3) Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an, către persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (3).

(4) Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în faţa instanţei.

(5) La cerere se ataşează acte din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1).

(7) Hotărârea va cuprinde menţionarea expresă a drepturilor şi îndatoririlor care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea.

Cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei,cât şi din referatul de ancheta sociala rezulta ca cei doi reclamanţi, în calitate de părinţi ai minorului I.B., născut la data de 25.02.2009, sunt plecaţi  la muncă în Anglia pe o perioada 10 luni, minorul locuind in prezent in domiciliul bunicii paterne I.G..

Totodată din referatul de ancheta sociala întocmit de catre autoritatea tutelară  de pe lângă Primăria comunei Vladila,  rezultă că  bunica paterna a minorului prezintă credit moral, material şi financiar suficient, în vederea preluării temporare a autorităţii părinteşti privind pe nepoţii acestora,  fapt pentru care instanţa urmează să admită acţiunea şi să dispună delegarea autorităţii părinteşti privind pe minorul I.B. catre, bunica paterna I.G.,  domiciliată  în  comuna Vladila, sat Vladila, str. C...., nr. ...,  jud.  Olt, pe perioada de 10 luni de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

În consecinţă, conform disp. art. 105 alin  (7) din Legea nr. 272/2004, instanţa va delega  exercitarea autorităţii părinteşti a drepturilor minorului numitei I.G., constând în următoarele drepturi: de a-i însoţi şi reprezenta în faţa unităţii şcolare pe care o frecventează, de a-i însoţi şi reprezenta în faţa unităţii spitaliceşti, de a încasa alocaţia, de a-i reprezenta în efectuarea demersurilor necesare protejării interesului superior al copilului în faţa autorităţilor publice.

Conform disp. art. 105 alin  (9) din Legea nr. 272/2004, instanţa de judecată va comunica o copie a hotărârii de delegare a autorităţii părinteşti Primarului comunei Vladila

Postat 25.05.2018