Procedura insolventei. Modificarea planului de reorganizare

Sentinţă civilă 55 din 15.01.2014


Pe rol fiind derularea procedurii insolvenţei debitoarei SC T 2 SRL şi soluţionarea cererii de modificare a planului de reorganizare propus de către I L, în calitate de administrator special al debitoarei SC T 2 SRL.

T R I B U N A L U L

La data de 17.09.2013 a fost depus la dosarul cauzei de către  I L, în calitate de administratorul special al debitoarei SC T SRL, un plan de reorganizare modificat cu privire la activitatea debitoarei, iar la 14.10.2013 a fost depus la dosarul cauzei procesul verbal al adunării creditorilor din 11.10.2013 cu privire la votul asupra planului modificat, astfel că s-a stabilit termen la 08.01.2014 pentru confirmarea planului modificat, în condiţiile art. 101 alin 5 LPI.

Analizând planul de reorganizare modificat propus de către debitor, raportat la actele şi lucrările dosarului, judecătorul-sindic apreciază că se impune respingerea acestuia, pentru următoarele considerente:

Prin sent. civ nr. 95/25.01.2012 s-a dispus confirmarea planul de reorganizare a activităţii debitorului SC T 2 SRL I,  nr.înregistrare la ORC J, plan propus de societatea debitoare.

Din analiza planului iniţial, confirmat prin sentinţa arătată rezultă că activitatea debitoarei era supusă reorganizării judiciare pentru o perioadă de trei ani şi se angaja să facă plăţi după cum urmează:

-în anul I – creanţe în valoare de 175 626,66 lei

-în anul II – creanţe în valoare de 175 628,86 lei

-în anul III – creanţe în valoare de 526 236,47 lei.

 Total creanţe – 877 491 lei.

Potrivit art. 101 al 5 LPI „ Modificarea planului de reorganizare se poate face oricând pe parcursul procedurii, cu respectarea condiţiilor de vot şi de confirmare prevăzute de prezenta lege. Dacă modificarea planului este propusă de debitor, ea va trebui să fie aprobată de adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor.”.

Preliminar se va nota de către instanţă că nu s-a făcut dovada de către debitoare că această modificare, propusă spre confirmare a fost aprobată de către asociati.

Conţinutul  planului de reorganizare nu este corespunzător cerinţelor impuse de art. 95 şi art. 96 din Legea nr. 85/2006, fiind omise precizările referitoare la „mijloacele financiare disponibile” şi „cererea pieţei fata de oferta debitorului”, „programul de plata a creanţelor”, măsurile pentru „obţinerea de resurse financiare pentru susţinerea realizării planului şi sursele de provenienţă a acestora”. Mai mult acesta nu cuprinde informaţii cu privire la activitatea desfăşurată de debitoare de la confirmarea planului iniţial, cu privire la plăţile efectuate şi la creanţele aflate în sold, precum şi cu privire la necesitatea modificării planului şi care anume elemente din planul iniţial vor fi modificate. Nu sunt oferite informaţii cu privire la creanţele născute în timpul derulării planului şi cu privire la plata acestora şi nici cu privire la creanţele curente ulterioare şi la resursele de plată.

De altfel, planul nu cuprinde nici o informaţie cu privire la activităţile ce se vor derula, resursele debitoarei materiale şi umane ale, contracte, etc.

Referitor la durata de implementare a planului modificat, judecătorul sindic constată că acesta are în vedere, de fapt, o nouă eşalonare a plăţii creanţelor pe o nouă perioadă de trei ani de la data confirmării, situaţie ce nu poate fi permisă, întrucât o modificare a planului din perspectiva art. 100 al 5 LPI nu poate privi modificarea duratei de derulare a planului, aceasta fiind de maxim trei ani de la data primei confirmări ( 25.01.2012).

Debitorul, prin planul propus, nu prevede o reorganizare propriu-zisă a activităţii sale, ci doar o continuare a acesteia, respectiv urmăreşte să obţină o prelungire a termenului de plată a creanţelor, fără însă a încerca să arate în ce măsură acestea au fost achitate până în prezent sau care sunt premisele care ar putea să determine concluzia că va plăti aceste creanţe..

Faţă de această situaţie, în temeiul art. 107 alin.1 lit. B din aceeaşi lege, va fi respins planul modificat propus şi se va dispune începerea procedurii de faliment al debitorului cât şi celelalte măsuri prevăzute de lege referitoare la dizolvarea societăţii şi ridicarea dreptului de administrare, desemnarea lichidatorului judiciar, emiterea notificărilor prevăzute de art.108 din lege, stabilirea termenelor pentru depunerea creanţelor şi consolidarea tabelului creanţelor.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Infirmă modificarea planului de reorganizare propus de către  I L, în calitate de administratorul special al debitoarei SC T SRL.

În temeiul dispoziţiilor art.107 alin. 1 lit B din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei dispune începerea procedurii generale a falimentului debitorului SC T 2 SRL , cu sediul în I,str. C N, nr.4,  bl. D, et.4, ap.3, nr. O.R.C. J.

În temeiul dispoziţiilor art.107 alin. 2 din Legea privind procedura insolvenţei,

Desemnează provizoriu lichidator judiciar pe fostul administrator judiciar, M R L  S.P.R.L., cu sediul în mun. I, str. A N,  nr. 82, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din lege.

În lipsa unei convenţii cu creditorii, lichidatorul judiciar va fi remunerat pe baza deconturilor aprobate de judecătorul sindic.

În temeiul dispoziţiilor art.107 alin. 2 din Legea privind procedura insolvenţei,

Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului.

Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi Oficiului registrului comerţului de pe lângă Tribunalul I, pentru efectuarea menţiunii, prin publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii la 21.02.2014.

Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 10.03.2014.

Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 01.04.2014.

Fixează termenul pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 30.04.2014,ora 9

Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 12.05.2014..

În temeiul art.113 din Legea privind procedura insolvenţei,

Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, indisponibilizarea imobilelor, a părţilor sociale şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare.

Definitivă şi executorie.