Ordonanţă preşedinţială - indisponibilizarea acţiunilor debitoarei pe întreaga durată rămasă aferentă planului de reorganizare confirmat , conform structurii societare deţinute la momentul confirmării planului

Sentinţă civilă 1949 din 03.12.2013


Pe rol fiind solutionarea cererii formulate de reclamanta SC I SA, PRIN ADM. JUD. SPRL , având ca obiect ordonanţă preşedinţială .

T R I B U N A L U L

Prin cererea înregistrată sub nr. /99/2010/a6, debitoarea SC I SA , prin administrator judiciar SPRL,  a solicitat ca , pe cale de ordonanţă preşedinţială, fără citare părţi , să se dispună indisponibilizarea acţiunilor debitoarei pe întreaga durată rămasă aferentă planului de reorganizare confirmat , conform structurii societare deţinute la momentul confirmării planului .

În motivarea cererii, arată  debitoarea ca se află în stare de reorganizare judiciară , planul de reorganizare aprobat de creditori fiind confirmat de judecătorul sindic la data de 20.06.2011 .

Ultima modificare la plan a fost confirmată la data de 25.06.2013 .

La momentul confirmării planului, structura actionariatului era următoarea :

-IN– 61.792.525 acţiuni, respectiv 85,00495% din capitalul social .

-SC T SRL – 8.453.052 acţiuni , respectiv 11,62845% din capitalul social

-Acţionari persoane fizice : 2.447.275 acţiuni , respectiv 3,3666% din capitalul social.

Prin contractul de împrumut  din 13.12.2007, încheiat între acţionarul majoritar IN şi RAEF , asupra unui nr. de 18.173.213 acţiuni, respectiv 25% din capitalul social, s-a constituit un gaj în favoarea RAEF , aspect menţionat în cuprinsul planului de reorganizare.

Prin Sentinţa  civilă nr. 6473/01.11.2013 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – secţia a VI a civilă , s-a dispus obligarea numitei IN  la plata sumei de 917.421,52 EURO.

Susţine debitoarea ca această hotărâre judecătorească  ar putea fi pusă în executare  prin executarea silită a acţiunilor deţinute de către acţionarul majoritar la societatea debitoare , o astfel de măsură putând avea un impact real şi semnificativ asupra voinţei juridice de implementare şi finalizare a planului de reorganizare.

Se arată că măsura indisponibilizării acţiunilor debitoarei pe durata de  desfăşurare a planului de reorganizare reprezintă o protectie care trebuie oferită în primul rând creditorilor care au votat planul .

Cu privire la condiţiile prev. de art. 581 cod pr. civilă , se arată :

 - caracterul urgent al măsurii rezultă din chiar existenţa planului de reorganizare confirmat, o eventuală executare asupra acţiunilor societăţii  urmând a afecta executarea acestui plan . Cesiunea voluntară sau executarea silită a acţiunilor debitoarei către un terţ  ar determina ca vointa debitoarei , manifestată prin plan, să depindă de un element extern şi incert.

Ori , potrivit art. 95 alin.6 lit. I şi J, doar creditorii pot solicita modificarea actului constitutiv al debitoarei , şi numai în cadrul planului de reorganizare.

Pe de altă parte, imperativul menţineri structurii societare de la momentul votării şi confirmării planului are în vedere atât protecţia drepturilor creditorilor  de a beneficia de indeplinirea planului , cât şi evitarea pagubei iremediabile a schimbării voinţei juridice în sensul acestei îndepliniri.

-vremelnicia măsurii rezultă din solicitarea ca această măsură să fie dispusă doar pe durata derulării planului de reorganizare

-neprejudecarea fondului – rezultă din aceiaşi solicitare de a se dispune indisponibilizarea acţiunilor pe durata derulării planului .

Acţiunea este motivată în drept pe disp. art. 581 cod pr. civilă.

În dovedire au fost depuse inscrisuri , respectiv extras din planul  de reorganizare, Sentinţa nr. 2010/2011 a Judecătoriei sector 3 Bucureşti, contractul de imprumut di 13.12.2007 , , sentinţa civilă nr. 6437/01.11.2013 a  Tribunalului Bucureşti, secţia a VI a civilă, extras de pe portalul instanţelor.

Analizând cererea formulată , instanţa reţine următoarele :

Potrivit art. 581 cod pr. civilă , instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere , pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara , precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări .

Debitoarea a justificat  cele 3 condiţii  ce se cer a fi îndeplinite pentru admisibilitatea unei astfel de cereri în această procedură prin faptul iminentei puneri în executare  a Sentinţei civile nr. 6437/01.11.2013 a Tribunalului Bucureşti. Secţia a VI a civilă, fapt ce ar pune în pericol derularea planului de reorganizare confirmat pentru debitoare la data de 20.06.2011 , în principal prin schimbarea acţionariatului debitoarei .

Tribunalul apreciază ca nefiind indeplinită condiţia urgenţei în prezenta cauză, pentru următoarele considerente :

Prin sentinţa  comercială nr. 964/20.06.2011  a Tribunalului Iaşi , a fost confirmat planul de reorganizare al debitoarei pentru o durată de 3 ani . La data de 20.06.2013 , s-au confirmat şi modificările la acest plan .

Potrivit art. 102 din L.85/2006 , după confirmarea planului , activitatea debitorului se va desfăşura in mod corespunzător şi conform acestui plan , legea conferind astfel sentinţei de confirmare a planului caracterul un titlul executoriu cu privire la acest aspect.

Potrivit art. 101 alin.5 din L.85/2006 , planul de reorganizare  nu poate fi modificat decât în condiţiile prevăzute pentru aprobarea acestuia, respectiv de către creditori, in condiţiile  prev. de art. 95 şi următoarele din L.85/2006 .

Ca urmare, luând în calcul ipoteza punerii în executare a Sentinţei civile nr. 6437/2013 a Tribunalului Bucureşti , chiar în ceea ce priveşte executarea acţiunilor debitoarei asupra cărora acţionarul majoritar a instituit un drept de gaj în favoarea RAEF  , nu s-ar putea interveni sub nici o formă în  derularea planului de reorganizare aprobat  pentru debitoare .

Şi chiar în situaţia în care ar fi schimbat prin această măsura acţionariatul debitoarei , noul acţionar nu ar putea aduce nici un fel de modificări acestui plan , administratorul judiciar având la îndemână remedii procesuale pentru asigurarea respectării planului , mergând până la ridicarea dreptului de administrare al debitorului .

Din acest punct de vedere , o eventuală schimbare a acţionariatului debitoarei şi implicit a vointei juridice a acesteia, astfel cum susţine reclamantul , nu justifică urgenţa măsurii ce se solicită a se lua, affectio societatis  fiind un element esential al contractului de societate,  care este avut în vedere la momentul constituirii societăţii , dar care nu intră sub incidenţa L.85/2006.

Prin urmare, nefiind îndeplinită una dintre condiţiile prev. de art. 581 cod pr. civilă , cererea formulată urmează a fi respinsă ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea formulată de debitoarea SC I SA ,prin administrator judiciar  SPRL.