Ordonanţă preşedinţială

Hotărâre 308 din 19.07.2017


Petentul nu a formulat o cerere în vedere înscrierii modificărilor intervenite ca urmare a celor decise de Adunarea generală a asociaţiei în Registrul asociaţiilor, cerere ce ar fi fost soluționată într-o procedură caracterizată de asemenea prin celeritate, astfel că lipsește urgența în luarea măsurilor solicitate pe calea ordonanței președințiale și în același timp s-ar prejudeca fondul cereri de înscriere a modificărilor.

Prin cererea înregistrată la această instanţă la data de………., sub nr……………, reclamantul  I I. a  solicitat  în  contradictoriu  cu  pârâta Asociaţia C. L. R.  ca  prin  hotărâre  judecătorească  să  se  constate că pârâta nu mai este reprezentată de un consiliu de administraţie constituit în mod legal şi statutar; să se constate că la data de ………a avut loc adunarea generală a pârâţilor care a ales un nou consiliu de administraţie şi să fie împuternicit Consiliul de administraţie ales la data de …………să reprezinte asociaţia ,în mod provizoriu, până la soluţionarea dosarului având ca obiect contestaţie împotriva Hotărârii Adunării Generale din data de…………, cu efectuarea cuvenitelor menţiuni în registrul ţinut la grefa instanţei .

În  motivarea  cererii,  legal  timbrată  cu  taxă  judiciară  de  timbru  în  sumă  de  20  lei  RON,  reclamantul  arată  că , în  fapt, urgenţa solicitării reclamantului izvorăşte din faptul că întreaga activitate a asociaţiei pârâte este în acest moment blocată, în condiţiile în care consiliul de administraţie înscris în registrele de la grefa instanţei nu mai este compus decât din preşedinte, toţi ceilalţi membri depunându-şi mandatele în perioada noiembrie 2016-iunie 2017, iar consecinţa acestei stări de fapt o constituie refuzul tuturor instituţiilor de a mai colabora cu un consiliu de administraţie care nu mai este compus în mod legal şi statutar şi căruia i-a fost retras mandatul de reprezentare a asociaţiei  de către adunarea generală.

Cererea  a  fost  motivată  în  drept  pe  prev. art.996 din noul Cod de procedură civilă.

În  probaţiune a  solicitat  proba  cu  înscrisuri, dovadă  încuviinţată  de  către  instanţă.

Pârâta  nu a formulat întâmpinare, dar preşedintele în funcţie al acesteia a arătat că se opune acţiunii .

Din actele şi lucrările dosarului instanţa a constatat următoarele:

În cadrul Adunării Generale a pârâtei  Asociaţia C. L. R. din data de …… a fost ales un nou consiliu de administraţie .

Împotriva acestei hotărâri s-a introdus acţiunea care face obiectul Dosarului nr……… al Judecătoriei Gurahonţ , prin care preşedintele în funcţie al pârâtei, C. I. a chemat-o în judecată pe pârâtă, arătând că formulează contestaţie împotriva Hotărârii Adunării Generale a pârâtei din data de ……..

Prin Încheierea nr….. din data de ….2016 ,pronunţată în Dosarul ………..al Judecătoriei Gurahonţ, rămasă definitivă ,instanţa a admis cererea de înscriere a modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Gurahonţ cu privire la înlocuirea Consiliului de administraţie al Asociaţiei C. R. şi alegerea unui nou Consiliu de administraţie .

Numitul C. C. P., administrator de pădure, şi-a dat demisia din funcţie la data de……2016; numitul B. I., administrator de păşune , şi-a dat demisia din funcţie la data de…..2017; numitul D. G., secretar, şi-a dat demisia din funcţie la data de …..2017 iar numitul P. G.C., casier, şi-a dat demisia din funcţie la data de …..2017.

Dovada calităţii de reprezentant se poate face numai cu extras sau certificat eliberat din Registrul Special al Composesoratelor de pe lângă Judecătoria Gurahonţ , numai după înscrierea în acest registru  dobândindu-se calitatea de reprezentant al formei asociative.

Conform art. 33 alin. (1) din OG 26/2000, cu modificările şi completările ulterioare arată că: „modificarea actului constitutiv sau a statutului asociaţiei se face prin înscrierea modificării în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie îşi are sediul asociaţia, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 8-12''

Din extrasul…., a reieşit că în Consiliul de administraţie al asociaţiei pârâte a rămas doar preşedintele, C. I.

Membrii în consiliul de administraţie al asociaţiei sunt, conform art. 20 al. 1 din Statut şi reprezentanţi al composesoratului .

Potrivit art. 996  din noul  Cod procedură civilă, ”instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

 Ordonanţa este provizorie şi executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului.

La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.

Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.

Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt. ”

Aşadar, condiţiile de admisibilitate ale ordonanţei preşedinţiale sunt : urgenţa, caracterul vremelnic al măsurii şi neprejudecarea fondului.

Cu privire la condiţia caracterului urgenţei măsurii, instanţa a constatat că această condiţie nu este îndeplinită.

După cum am arătat anterior , reprezentarea asociaţiei se face prin membrii consiliului de administraţie înscrişi în registrul special al instanţei .Deşi patru din cei cinci membrii ai Consiliului de administraţie al Asociaţiei C. R. şi-au prezentat demisiile, instanţa a constatat că acest fapt s-a realiza începând cu anul 2016 .

Pentru aceste considerente, în baza art. 996-999 din noul Cod de procedură civilă, art. 555 din noul Cod civil, instanţa a respins cererea formulată ca inadmisibilă şi neîntemeiată .

Apelului formulat de către reclamant împotriva hotărârii primei instanţe a fost respins .

Instanţa de control judiciar a constatat că prin ordonanța președințială formulată se dorește practic înscrierea provizorie în Registrul asociațiilor și fundațiilor ținut de Judecătoria Gurahonț a modificărilor intervenite în Actul constitutiv și Statutul Asociației C. L. R. cu privire la componența consiliului de administrație conform celor statuate de Adunarea Generală a asociaţiei în ședința din data de………….

Ordonanța 26/2000 a reglementat la articolele 8-12 la care face trimite articolul 33 o procedură rapidă de soluționare a modificărilor intervenite în actul constitutiv și statutul unei asociații, procedură în care termenele de soluționare , de redactare a hotărâri și de declarare a căii de atac sunt similare celor privind procedura ordonanțatei președințiale.

Petentul, ales președinte al asociației în cadrul Adunării Generale a asociaţiei în ședința din data de ….., nu a uzat de respectiva procedură, ne solicitând Judecătoriei Gurahonț înscrierea modificărilor în Registrul asociațiilor.

Faptul că s-a solicit în dosarul nr. ………anularea hotărârii adunării generale nu reprezintă un impediment în a solicita înscrierea modificărilor, întrucât nici art. 23 și nici art. 33 din Ordonanța 2/2000 nu prevăd că modificarea actului constitutiv sau a statutului unei asociații se poate face doar în temeiul unei hotărâri a adunări generale necontestate sau cu privire la care s-a respins cererea de anulare. De asemenea nu se prevede nicăieri că o hotărâre a adunării generale produce efecte doar dacă este necontestată sau dacă s-a respins cererea de anulare a acesteia.

 În aceste condiții în care petentul nu a formulat o cerere în vedere înscrierii modificărilor intervenite ca urmare a celor decise de Adunarea generală la data de…….,  cerere ce ar fi fost soluționată într-o procedură caracterizată de asemenea prin celeritate, tribunalul a apreciat că lipsește urgența în luarea măsurilor solicitate pe calea ordonanței președințiale și în același timp s-ar prejudeca fondul cereri de înscriere a modificărilor.