Vanzari cumparari

Sentinţă civilă 487 din 27.03.2017


Prin cererea înregistrată sub nr. (…) din (…)  reclamantul (…) a chemat in judecată pe pârâta (…), solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se constate valabilitatea contractului de vanzare-cumpărare, intitulat chitantă şi să se pronunte o hotărâre care să tină loc de act de vanzare-cumpărare pentru terenul in suprafaţă de (..) ha. din pct. (…), cu vecinii la N – (…), la S – (…), la E – (…) si la V – (…)

În motivarea cererii reclamantul arată că la data de (…) între el si (…)  (in prezent decedat) a intervenit un contract de vanzare-cumpărare sub semnatură privată, cu denumirea chitantă, prin care (…) i-a vandut suprafaţa de (…)ha. teren in pct. (…), contra sumei de (…) lei rol, pe care i-a achitat personal si integral vanzătorului la data semnarii chitantei. Mai sustine reclamantul că terenul îl foloseste si stăpâneste incă de la momentul cumpărării, plătind si impozitul la primărie. In continuare, reclamantul precizează că nu s-a intocmit actul in formă autentică, deoarece vanzătorul a decedat, iar parata este singura care are calitate procesuală activă, deoarece este singura mostenitoare a vanzătorului (…), in calitate de soră, intrucât acesta nu a avut descendenti, astfel că solicită admiterea cererii.

În drept, a invocat dispozitiile art. 1179 cod civil.

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

La data de (…) pârâta a formulat intampinare, prin care a invocat exceptia de inadmisibilitate a actiunii, iar pe fond a solicitat respingerea actiunii .

A depus alăturat, in copie, înscrisuri.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri, au fost audiati martorii (…) si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza tehnică topografică a fost intocmită de expert (…) si depusă la dosar.

Analizând excepţia invocată, precum şi actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Prin acţiunea formulată reclamantul a solicitat ca instanţa să constate valabilitatea contractului de vânzare-cumpărare intitulat „Chitanţă”, încheiat la data de (…) şi pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare a terenului în suprafaţă de (…) ha, situat în pct.(…), având ca vecini la nord pădurea comunală, la sud (…), la est (…) şi la vest (…), fără să se indice localitatea în care se află terenul. Preţul stabilit a fost de (…) milioane lei vechi, achitat integral la data respectivă. Respectiva chitanţă a ost încheiată între (…)-în calitate de promitent-vânzător şi reclamant-în calitate de promitent-cumpărător.

S-a arătat că perfectarea tranzacţiei urma să se facă după ce numitul (…) rezolva problemele moştenirii terenului de pe urma defunctului său tată, (…)-decedat la data de (…) Ulterior, la data de (…) a decedat şi numitul (…), aşa cum rezultă din copia certificatului de deces depusă la dosar.

Pârâta este sora şi singura moştenitoare a defunctului (…), care nu a avut descendenţi. În urma apariţiei legilor fondului funciar, pârâta, în calitate de moştenitoare şi a defunctului (…) a formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri, fără ca fratele său să formuleze asemenea cereri, nici împreună cu pârâta, nici separat.

Prin decizia nr.(…) a fost stabilit în favoarea pârâtei dreptul de acţiuni în valoare de (…) lei pentru suprafaţa de (…) ha teren arabil aflat în administrarea (..). Prin adresa nr.(…) sa comunicat pârâtei că prin (…) nr.(…) s-a stabilit dreptul de proprietate pentru un teren în suprafaţă de (…) ha şi acţiuni la unităţi de stat, echivalent pentru (…) ha. Ulterior, prin decizia nr.(…) s-a comunicat înlocuirea prevederilor deciziei nr.(…), în sensul că acţiunile pentru suprafaţa de (…) ha sunt în administrarea (…).

Pârâta a procedat la arendarea terenului, conform promisiunii de arendare nr.(…), încheiată cu (…).şi a solicitat sprijin financiar la (…). De asemenea, pârâta a achitat impozitele aferente, aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar.

 Din înscrisurile depuse de reclamant, respectiv adresa nr.(…) emisă de (…) rezultă că prin (…) a (…) a fost reconstituit dreptul de proprietate pe numele moştenitorilor defunctului (…), respectiv (…/…), deşi acesta nu a formulat cerere în acest sens.

 Se constată astfel  că la momentul încheierii chitanţei numitul (…) nu avea un drept de proprietate exclusivă asupra terenului promis spre vânzare. Cât timp durează starea de indiviziune, drepturile coproprietarilor nu sunt determinate, ei având partea sub forma unei fracţii ideale. Actele de dispoziţie asupra bunului sunt supuse regulii unanimităţii, coindivizarul neputând efectua astfel de acte cu privire la întregul bun sau la o fracţiune determinată material fără consimţământul celorlalţi coproprietari, nici acte de administrare sau acte materiale de schimbare a destinaţiei ori a modului de folosinţă a bunului. Astfel, numitul (…) nu putea să facă acte de înstrăinare sau dispoziţie fără consimţământul pârâtei.

 Faţă de considerentele expuse mai sus, instanţa va respinge ca neîntemeiată excepţia invocată, precum şi acţiunea formulată de reclamant. Se va lua act că pârâta nu a solicitat cheltuieli de judecată.