Minori si familie

Sentinţă civilă 2398 din 17.10.2016


SENTINTACIVILANr. 2398/2016

Sedinta publica de la 17 Octombrie 2016

Instantaconstituitadin:

JUDECATORIA

Prin cererea de chemare in judecata inregistrata la aceasta instanta la data de 22.04.2016 sub nr. de dosar X reclamanta X X X a chemat in judecata pe paratul X X solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna exercitarea autoritatii parintesti fata de minorul X X, nascut la data de 03.08.2010, in mod exclusiv de catre ea,stabilirealocuintei minoruluila ea, in sat/com. Suletea.

In motivare arata ca, a avut o relatie de concubinaj cu paratul, relatie ce a debutat in anul 2008. La inceput s-au inteles relativ bine. In anul 2009 au locuit la parintii acestuia in sat X, comuna X. La 03.08.2010 s-a nascut fiul lor X X.

In timpul relatiei, paratul a fost extrem de violent atat cu ea cat si cu minorul. Era insarcinata in 4 luni si jumatate cand a fost batuta cu pumnii si picioarele sisufocata cu cordonul de la fierul de calcat.

Cand era insarcinata in 7 luni si jumatate, i-a fost declansata sarcina. Paratul a batut-o cu securea. A scos certificat medico - legal in acest sens (nr. 101 din 28.06.2011).

In urma cu doi ani de sarbatorile pascale, paratul a batut-o cu biciul, a taiat-o cu cutitul la ochi de fata cu copilul. Tot in urma cu doi ani, a lovit copilul, 1-a batut cu un bat. De fata era martora X X. Copilul a fost batut si cand avea doar 3 luni, i-a pus cutitul la piept. Martora la acest eveniment, a fost sora sa.

In tot timpul cat a locuit la parat, a fost batuta foarte des. Paratul era tot timpul plecat in sat la baut, nu s-a ingrijit niciodata de copil. Nemaisuportand aceasta trauma, a decis saplece impreuna cu copilul in luna decembrie 2013, la mama sa.Intrucatavea nevoie de bani pentru a creste minorul, a plecat in strainatate. Imediat cum a plecat ea, paratul a luat minorul, iar de atunci copilul a stat in permanenta doar la parat.

Ii este teamasa seduca la domiciliul paratului, pentru ca a amenintat-o ca daca o prinde, o omoara. Stie sigur ca ceva grav s-ar putea intampla, deoarece in trecut paratul a fost condamnat pentru omor.

Paratul este o persoana de o violenta iesita din comun. Are probleme cu foarte multe persoane din localitatea sa. Este cunoscut in comunitate ca o persoana extrem de agresiva, pusa pe scandal.

A apelat in nenumarate randuri la organele de politie, insa nu s-au luat masuri concrete impotriva acestuia. Chiar sipolitia, s-a saturat de toate manifestarile antisociale ale paratului.

In tot timpul, cat am stat departe de copil, i-a trimis bani si pachete, i-a cumparat minorului telefon, pentru a putea comunica. In prezent, minorul nu mai are telefon, pentru ca i 1-a luat paratul.

In urma cu 2 luni, o verisoara a paratului, a contactat-o, prin mesaj, si i-a adus la cunostinta despre viata grea pe care o duce X, cu tatal sau. Copilul, este nemancat, lasat pe strazi, neingrijit si nespalat.

Precizeaza ca in domiciliul paratului, mai locuiesc un frate al acestuia si tatal sau. Nu are cine se ingriji de copilul ei, iar din cate a auzit de la vecini, ii este pusa viata in pericol.

Considera ca, este imperios necesar si in interesul superior al copilului, sa fie stabilita locuinta minorului la ea, iar in ceea ce priveste autoritatea parinteasca, dat fiind istoricul violent al paratului, singura masura ce se impune, este ca exercitarea autoritatii parintesti sa se faca in mod exclusiv deea.

In drept a invocat dispozitiile art. 398 C. civ.

In sustinere a solicitat proba cu inscrisuri, ancheta sociala si proba testimoniala. A atasat copie de pe inscrisuri( f. 7-46 ).

Paratul nu a formulat intampinare. A fost prezent in fata instantei la termenul din data de 21.09.2016, cand a aratat ca a primitcerereadechemare in judecata, locuieste in sat X, comunaX, jud. X , minorulX X arevarstade6anisi, de aproximativ4 ani,minorul se afla la el. La acelasi termen paratul a precizat, ulterior, calocuiestecugazda in X, insa din cauzaserviciuluinu are o locuinta stabila, intrucatse muta in functie de zona undesunt lucrari, locuind cu inca4 persoane in 2 camere. Minorul in prezentlocuiesteinX la soralui, X X, cu domiciliul in sector X, X, dar nu poate indicaadresa completa la acest termen.

Desi instanta i-a pus in vedere sa indice pana la urmatorul termen adresa de resedinta a minorului, paratul nu a facut acest lucru. La termenul din data de 05.10.2016, in ceea ce-l priveste pe minor, paratul a aratat ca in prezent acesta este la o matusa/ sorade-a lui, respectiv la XX, din sat/comunaX, jud. X.

In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri, interogatoriul paratului si proba testimoniala, fiind intocmite si depuse referatele de ancheta psihosociala.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele :

MinorulX X s-a nascut la data de 03.08.2010 din relatia de concubinaj dintre X X si X X-X.

Prin raspunsul la interogatoriul administrat in cauza paratul nu a recunoscut niciuna din faptele pe care i le imputa reclamanta, respcetiv acte de violenta exercitate asupra ei sau faptul ca nu se ocupa de minor.

Prin declaratia data in fata instantei martora X X-X, audiata la propunerea reclamantei a aratat ca, partileauavuto relatie6-7ani, aulocuitimpreuna3aniin satX. Auimpreunaun copilinvarsta de6ani. Dedoianisuntdespartiti, iar de la data despartirii minorulalocuitonoapte laeidupacareparatulavenitsi l-aluat. Amailocuitla reclamantaputin, poate osaptamanao datapean. Nus-aputut ca minorulsalocuiasca maimulttimp lareclamantaintrucatparatulnupermiteaacestlucru, fieveneasi-llua, fieparatul sunanoaptea si chiareaamerssiadusminorul. Faceaacest lucrupentruca altfel ar fivenitparatul si ar fifacutscandal. Reclamantanu mergeasa-l ducapeminorintrucatii erafricadeparatsanu obata, asacum facea canderauimpreuna. Candpartilelocuiau impreuna, amandoiseocupaudeminor. Reclamantaseinteresademinorsitrimiteabanilunaracolounde eraminorul, fie laXla omatusade-aparatului , fie laX la o sora de a paratului. Cuparatul, minorula locuitcatevaluni, laX. Peminorl-avazutanul acesta, a locuitosaptamana la ei, martoraafostsil-aluat de la gradinita, erabineimbracat, ingrijit, bucuros ca a venit la el. Paratul o bateape reclamantacand acestiaconvietuiau. Acteledeviolentaseexercitau in prezenta minorului. A fostdefatacandparatul a venitbeat acasa si a batut-o pe reclamanta, a scos si un cutitpecareilaveain geaca, atunciea a dat cu piciorul in cutit. Credeca atunci paratul l-alovitsi peminor, care avea5-6luni, avazutcaminorului ii curgeasangedin nas. Candreclamantaeraagresata deparataceastasesizaorganeledepolitie, dar acestea nu au venitniciodata la fata locului.

Prin declaratia data in fata instantei martorul X X, audiat la propunerea reclamantei a aratat ca, este vecin cu partile, care au fost casatorite 4-5 ani, perioada in care au fost de mai multe ori despartite, insa despartiti definitiv sunt de un an-doi. Au impreuna un copil in varsta de 6 ani, care de la despartirea parintilor a locuit si la mamacate o saptamana-doua, la o bunica de-a paratului, la X la o o sora a paratului. La reclamanta locuia pe perioade scurte de timp pentru ca paratul facea scandal si il lua pe minor. A aratat ca miorul a fost mai mult crescut de el, martorul,prin mahala, mai ales de cand a murit bunica paratului, pana prin iunie-iulie, cand a fost luat la X. Martorul ii dadea de mancare minorului. A mai declarat ca reclamanta se interesa de minor dar nu putea veni la el, intrucat paratul este foarte periculos, este violent, face scandal, are foarte multe dosare penale, sparge geamurile la magazinele din sat, a iesit cu o coasa in drum si ameninta pe toata lumea. Minorul este la o sora a paratului la X, aceasta nu are serviciu, dar are sotul ei. A mai declarat ca atunci cand partile locuiau impreuna, reclamanta era cea care se ocupa de minor, insa ea dormea cu saptamanile prin sat fiind fugarita de parat. Minorul cat a locuit la X , statea mai mult pe drum, era nemancat si nu avea nimeni grija lui .Intr-o dimineata l-a vazut la 5:530 pe drum statea cu un nepot de-al paratului care pleca la munca dimineata si-l scotea pe minor in drum. L-a vazut pe minor cum manca agude crude si l-a chemat la magazin de i-a dat sa manance. Martorul a mai declarat ca stie despre parat ca a fost condamnat pentru omor si mai are vreo 3-4 condamnari.

Caracterul violent al paratului rezulta si din certificatul medico legal nr. X al reclamanteisi dinordonanta de clasare din data de 11.03.2015 in dosar nr. X al Parchetului de pe langa Judecatoria X.

Din continutul referatului de ancheta psihosociala nr. X intocmit de Comuna X cu referire la X X X,rezultaca aceasta este plecata in strainatate de aproximativ o luna de zile. Mama reclamantei a declarat ca aceasta ori de cate ori a fost plecataa trimis bani pentru intretinerea minorului si pachete cu diferite cadouri. In prezent tatal copilului refuza permiterea comunicarii mamei cu fiul sau si acceptarea pachetelor trimise de aceasta. Bunica materna a mai declarat autoritatilor ca fiica sa doreste incredintarea minorului spre crestere si educare iar ei o vor sprijini. Imobilul familiei se compune din 5 camere si bucatarie. Locuinta este mobilata in totalitate cu mobilierul necesar, curatenia este intretinuta de membrii familiei, este racordata la reteaua de curent electric si reteaua de apa curenta. Veniturile familiei sunt constituite din alocatia minorilor, munci ocazionale si veniturile realizate de X X in strainatate. Detin o suprafata de 1,25 ha teren arabil, 0,20 ha vie pe care le muncesc pentru consumul familiei, cresc animale.

Din continutul referatului de ancheta psihosociala nr. X intocmit de comuna X cu referire la X X,rezultaca minorul a fost inscris la Gradinita cu programnormal din sat X, com X , dar in prezent nu mai frecventeaza nicio forma de invatamant, la momentul efectuarii anchetei tatal se afla la munci agricole, iar copilul se afla la X, in grija surorii tatalui. Casa este proprietate personala compusa din 4 camere, hol dependinte se afla in constructie, doar o camera poate fi locuita dar fara sursa de caldura. Tatal copilului mai dispune de un imobil care a fost proprietatea bunicii materne care a decedat in anul 2015, aceasta locuinta este in constructie dar exista 2 camere mobilate corespunzator care pot fi incalzite cu soba cu lemne. Veniturile tatalui sunt in cuantum de 166 lei reprezentate de alocatia copilului si alocatia pentru sustinerea familiei ( complementara) la care se mai adauga unele venituri ocazionale realizate de tata prin prestarea unor activitati in constructie . In ceea ce privesc relatiile in comunitate se arata ca tatal relationeaza foarte bine cu copilul avand o puternica relatie de atasament, nu exista tensiuni intre acestia, nu sunt relatii conflictuale intrafamiliale si nici in comunitate. Aparent tatal este o persoana responsabila si se preocupa permanent pentru cresterea, educarea si ingrijirea copilului. Se concluzioneaza ca tatal se implica in cresterea, ingrijirea si dezvoltarea copilului atat cat sa-i poata oferi un trai decent, iar familia extinsa ii asigura suport material si moral pentru copil stabilitate si securitate. Este necesar ca tatal sa se preocupe de educatia copilului si sa demarezeactiunea de integrare a copilului intr-o forma de invatamant.

In cauza sunt aplicabile si dispozitiile art. 483 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) : 1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.

(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.

(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.”

Art. 507 c. civ. reglementeaza situatiile in care exercitarea autoritatii praintesti se face de catre un singur parinte respectiv: “Daca unul dintre parinti este decedat, declarat mort prin hotarare judecatoreasca, pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca, din orice motiv, se afla in neputinta de a-si exprima vointa, celalalt parinte exercita singur autoritatea parinteasc.”

Fata de materialul probator administrat in cauza instanta retine ca este in interesul minorului ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca fata de el. De altfel reclamanta desi a solicitat ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre ea, nu a adus argumente in sustinerea cererii, prin raportare la comportamentulparatului fata de minor, ci doar fata de ea.

Partile trebuie sa constientizeze ca dincolo de relatia lor, de dificultatile de comunicare, interesul superior al minorului este de a creste si de a se dezvolta normal,bucurandu-se de ambii parintii .

Fata de aceste considerente, instanta apreciaza ca ambii parinti sunt capabili sa exercite autoritatea parinteasca fata de minor, neexistand motive intemeiate de a limita acest drept vreunuia dintre ei.

Urmeaza asadar, sa se dispuna in temeiul art. 263 si 396 din codul civil ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre ambii parinti .

In ceea ce priveste locuinta minorului potrivit art. 496 alin 1-3 din Codul civil (Legea nr. 287/2009):(1) Copilul minor locuieste la parintii sai.

(2) Daca parintii nu locuiesc impreuna, acestia vor stabili, de comun acord, locuinta copilului.

(3) In caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela hotaraste, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti si pe copil, daca a implinit varsta de 10 ani. Dispozitiile art. 264 raman aplicabile.

Instanta urmeaza alua in considerare materialul probator administrat in cauza din care rezulta ca minorul nu are o locuinta stabila, paratul dand dovada ca ceea ce doreste el este sa aiba controlul asupra minorului, prin raportare la reclamanta, insa acesta nu poate sa se ocupe de minor. Din materialul probator rezulta ca desi paratul nu permite minorului sa locuiasca la reclamanta si familia acesteia, luand minorul prin forta si amenintari, el nu are grija personal de minor si nu a avut niciodata. Minorul este mutat cand la o ruda, cand la alta a paratului, este lasat pe drumuri singur, nemancat, la ore nepotrivite. Minorul desi are varsta de 6 ani nu frecventeaza cursurile scolare, nu este inscris la nicio scoala, desi la aceasta varsta ar fi trebuit sa mearga la clasa pregatitoare.

In ceea ce o priveste pe reclamanta instanta apreciaza ca aceasta desi nu a putut sa locuiasca cu minorul, de teama violentelor paratului, are aptitudini maternalesi prezinta interes fata de soarta minorului, dorind sa-i ofere stabilitate si o viata organizata. Chiar daca reclamanta pleaca la munca in strainatate ea se bucura de sprijinul familiei, trimite bani in mod constant pentru intretinerea minorului si revine in tara. Imobilul in care locuieste reclamanta impreuna cu familia ei ofera conditii materiale si morale pentru dezvoltarea armonioasa a minorului.

Fata de aceste motive, urmeaza a stabililocuinta minorului X X la reclamanta.

Intemeiulart.402 pct.1 si 2 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) fiecareparintetrebuiesa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, dispozitiile privind obligatia de intretinere prevazute de Titlul V din Codul civil (Legea nr. 287/2009), fiind aplicabile.

In cauza, avand in vedere ca locuinta minorului a fost stabilita la reclamanta urmeaza caintretinerea acordata de aceasta din urma sa sematerializezein viitor prin acordarea in natura a celor necesare cresterii si educarii minorului,potrivit art. 529, 530 din Codul civil (Legea nr. 287/2009)

In ceea ce il priveste pe parat, instanta potrivit art.529 al. 2 si art.530 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), urmeaza sa il oblige sa contribuie la intretinerea minorului prin plata, lunar, incepand cu data introducerii actiunii 22.04.2016 potrivit dispozitiilor art. 532 Cod civilsi pana la majoratul minorului, la unei pensii de intretinere in cuantum de 230 lei, calculata in functie de salariul minim pe economie - 1250 lei, instituit prin H.G. nr. 1014/2015 (net: 925 lei), avand in vedere ca nu s-a facut dovada ca acesta realizeaza venituri constante din munca.

Urmeaza a lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

4