Cerere incuviintare schimbare nume. Netemeinicie. Stabilirea anterioara a filiatiei fata de ambii parinti.

Sentinţă civilă 1701 din 20.04.2012


Potrivit art. 450, alin 3 cod civil in cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art  449 alin 2 si 3 . In alineatul 2 al art 449 cod civil se prevede ca daca parintii nu au un nume comun , copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite, numele se stabileste prin acordul parintilor si se declara odata cu nasterea copilului, la serviciul de  stare civila iar in alineatul 3  al aceluiasi articol se prevede ca in lipsa acordului parintilor , instanta de tutela hotaraste si comunca de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea.

 Din certificatul de nastere al minorului –fila 8  reiese ca acesta si-a stabilit concomitent filiatia fata de ambii parinti , respectiv fata de mama D. F. A.  si fata de tatal B. A. V., parintii intelegandu-se ca fiul lor sa poarte numele de familie al mamei ,respectiv D.

Instanta constata asadar ca actiunea nu se incadreaza in dispozitiile art 499 alin 3 cod civil , deoarece parintii minorului s-au inteles in momentul in care au declarat nasterea la serviciul de stare civila , care va fi numele copilului, respectiv D..

Astfel ca in temeiul celor aratate instanta constata ca nu se poate solicita incuviintarea instantei ca minorul sa poarte un alt nume, deoarece acestuia i-a fost stabilit un nume in mod legal, si o eventuala schimbare a numelui se poate solicita numai in procedura administrativa reglementata de OG 41/2003.

Prin cererea înregistrată sub nr. reclamanţii B. A.-V. şi B. F. A., au solicitat instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa în contradictoriu cu pârâta Primăria V. de M., să încuviinţeze ca minorul  D.R.C., să poarte pe viitor numele tatălui său, pentru a se numi B. R. C.

În motivarea cererii se arată că reclamanţii au trăit în concubinaj, rezultând  minorul  R.C.

Ulterior, în data de 6 iunie 1999 au încheiat căsătoria la Primăria comunei D., urmând ca aceştia să poarte numele de B.

Reclamanţii  solicită ca minorul să poarte numele  de ” B.” şi să se facă cuvenita menţiune în actul constatator al naşterii sale, nr. 594/15.12.1998 la Registrul de stare civilă al Primăriei oraşului V. de M., jud. Prahova.

În drept, se invocă dispoz. art.64 C. fam.

În sprijinul şi dovedirea cererii s-au depus la dosar copia certificatului de căsătorie, copia certificatului de naştere al minorului, copiile C.I. ale părţilor din proces şi chitanţa privind achitarea taxei judiciare de timbru.

Examinând actele si lucrarile cauzei instanta constata urmatoarele

Potrivit art 450 alin 3 cod civil in cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art  449 alin 2 si 3 . In alineatul 2 al art 449 cod civil se prevede ca daca parintii nu au un nume comun , copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite, numele se stabileste prin acordul parintilor si se declara odata cu nasterea copilului, la serviciul de  stare civila iar in alineatul 3  al aceluiasi articol se prevede ca in lipsa acordului parintilor , instanta de tutela hotaraste si comunca de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea.

 Din certificatul de nastere al minorului –fila 8  reiese ca acesta si-a stabilit concomitent filiatia fata de ambii parinti , respectiv fata de mama D.F.A. si fata de tatal B. A.V., parintii intelegandu-se ca fiul lor sa poarte numele de familie al mamei, respectiv Darac.

Instanta constata asadar ca actiunea nu se incadreaza in dispozitiile art 499 alin 3 cod civil  deoarece parintii minorului s-au inteles in momentul in care au declarat nasterea la serviciul de stare civila , care va fi numele copilului, respectiv D.

Astfel ca in temeiul celor aratate instanta constata ca nu se poate solicita incuviintarea instantei ca minorul sa poarte un alt nume, deoarece acestuia i-a fost stabilit un nume in mod legal, si o eventuala schimbare a numelui se poate solicita numai in procedura administrativa reglementata de OG 41/2003.

Instanta apreciaza totodata ca chiar daca in prezent parintii minorului poarta acelasi nume deoarece s-au casatorit, aceasta nu inseamna ca numele minorului stabilit in mod legal atunci cand a fost declarata nasterea la serviciul de stare civila, poate sa fie schimbat printr-o alta modalitate decat procedura administrativa.

Postat 31.05.2012