Talharie

Hotărâre 457 din 13.12.2016


SENTINTA PENALA Nr. 457/2016

Sedinta publica de la 13 Decembrie 2016

Completul compus din:

INSTANTA

Asupra cauzei de fata ;

La data de 28.04.2016, cu nr. X s-a inregistrat pe rolul instantei rechizitoriul procurorului intocmit in dosarul nr. X al Judecatoriei X prin care s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului X X, pentru a fi cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie in forma calificata.

Potrivit art. 344 alin.1 Cod proc. pen., dupa sesizarea instantei prin rechizitoriu, dosarul s-a repartizat aleatoriu judecatorului de Camera preliminara.

Copia certificata a rechizitoriuluia fostcomunicatainculpatului laadresade domiciliu, aducandu-i-se totodata la cunostinta obiectul procedurii in camera preliminara, dreptul de a-si angaja un aparator si termenul de 20 zile in care, de la data comunicarii, poate formula in scris cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.

Termenulstabilit de catre judecatorul de camera preliminara afost de 20 de zilecare, a expirat pe data de 03.06.2016asa cum rezulta din fisa ecris de la fila 10 din dosar.

Nefiind depuse in scrisin termenul mentionat,de catre inculpat,cereri si exceptii cu privire la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala si avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr.641/2014, judecatorul de Camera preliminara a acordat termen la data de 09 iunie 2016 pentru discutarea inceperi judecatii.

Prin incheierea de Camera preliminara din data de 09.06.2016,in baza art. 346 alin. 1 Cod proc. pen. s-aconstatatlegalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr.235/P/2016 al Parchetului de pe langa Judecatoria X, privind pe inculpatulX X a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si s-a dispus inceperea judecatii cauzei privind pe acesta,sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie calificata, prev. de art. 233, art. 234 alin1 lit. d si f Cod penal.

Analizand probatoriul administrat in cauza , instanta retine urmatoarea situatiede fapt.

La data de 16.01.2016, numitul X X a sesizat organele de politie cu privire la faptul ca in noaptea de 15/16.01.2016,numitii X X si X X au patruns fara drept in locuinta sa din sat X, Corn. X, jud. Xsi prin exercitarea deacte de violenta asupra sa ,i-au sustras suma de 400 lei.

In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca persoana vatamata X X,in varsta de 77 de ani,locuieste singur intr-un imobil situat in sat X, Corn. X, jud. X, fiind in relatii de prietenie cu inculpatul X X,cei doi consumand deseori impreuna bauturi alcoolice.

La data de 15.01.2016 cei doi au consumat bauturi alcoolice la locuinta inculpatului.

In jurul orei 21.30, vatamatul a plecat la locuinta sa aflata in vecinatatea locuintei inculpatului.

La scurt timp, inculpatul X a plecat spre locuinta vatamatului, patrunzand in incinta imobilului pe usa inchisa, dar neasigurata.

Ajungand in camera unde se afla vatamatul, inculpatul i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii in zona fetei, intrebandu-1 unde tine banii.

Vatamatul i-a indicat locul unde se afla banii, respectiv sub o rogojina din fata patului, inc. X luand din locul indicat suma de 400 lei, in bancnote de 50 lei.

Ulterior inculpatul 1-a controlat pe vatamat prin buzunare si i-a mai luat o suma de aproximativ 24 lei, in bancnote de 10 si 1 leu.

Inculpatul a parasit apoilocuinta vatamatului, dar a revenit dupa o perioada de cca. 30 min. si 1-a gasit pe vatamat pe pat, avand sange in zona fetei, motiv pentru care 1-a sters cu o carpa, dupa care a plecat.

Ulterior acestui moment, vatamatul a improvizat un sistem de asigurare a usii de acces in imobil.

In jurul orei 06.00,inculpatul a venit din nou la locuinta vatamatului si i-a cerut 100 lei, dar fiind refuzat de catre vatamat a plecat.

Persoana vatamata X X 1-a urmarit pe inculpat pana acesta a ajuns la locuinta sa, dupa care a plecat la Postul de politie X pentru a sesiza cele intamplate in noaptea precedenta.

Conform procesului verbal intocmit de catre organele de politie cu aceasta ocazie, persoana vatamata a ajuns la ora 09:08 la sediul Postului de politie, prezentand urme vizibile de violenta in zona fetei, declarand ca in cursul noptii precedente a fost batut de catre numitii X X si X X, acestia deposedandu-1 de suma de 400 lei.

Cu ocazia deplasarii organelor de politie la fata locului, in imobilul vatamatului X X, a fost gasit inculpatul X X, acesta fiind in stare avansata de ebrietate.

In urma agresiunii suferite, persoana vatamata X X a prezentat leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de6-7zile de ingrijiri medicale , conform concluziilor Raportului de expertiza medico - legala nr. 4/S din data de 20.01.2016 emis de Cabinetul medico-legal X.

Fiind audiat cu privire la savarsirea infractiunii retinuta in sarcina sa, inculpatul X X a recunoscut savarsirea faptei, aratand ca in noaptea de 15/16.01.2016, pe fondul consumului de alcool, 1-a lovit pe numitul X X si i-a sustras o suma de bani.

Situatia de fapt retinuta s-a stabilitpe baza urmatoarelormijloace de proba: declaratia persoanei vatamate X X, procesul verbal de cercetare la fata locului , procesul verbal de reconstituire, coroborate cu declaratiile inculpatului

Declaratia persoanei vatamate se coroboreaza si cu raportul de expertiza medico-legala nr. 4/S din data de 20.01.2016 care confirma ca persoana vatamata X X prezenta leziuni traumatice in zona fetei, precum si cu procesul verbal de examinare al vatamatului si plansele foto.

In drept , fapta inculpatului X X care in noaptea de 15/16.01.2016, in jurul orei 22.00, a patruns fara drept in locuinta persoanei vatamate X X si a deposedat-o pe aceasta de suma de 424 lei, prin intrebuintarea de violente intruneste elementele constitutivealeinfractiunii de talharie in forma calificata,prevazuta de art. 233, art. 234 alin. (1) lit. d) si f) C.pen.

Audiat de judecator , inculpatul a recunoscut savarsirea faptei in totalitate si in modalitatea expusa in actul de sesizare a instantei, solicitand judecarea sa pe baza probatoriului administrat la urmarirea penala.

Inlaturandu-se prezumtia de nevinovatie , instanta , in baza art.234 Cod penalva aplica inculpatului o pedeapsa la individualizarea careia va retine disp. art. 74 Cod penal.

Potrivit art. 234 Cod penal , talharia savarsita intimpul noptii si prin violare de domiciliu se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

La stabilirea cuantumului pedepsei pentru inculpat , instanta va aplica disp. art. 74 Cod penal .

Inculpatul X X este casatorit si areun copil minor.

A absolvit 10 clase si are ca ocupatie munca inagricultura .

Asa cum rezulta din fisa cazier , nu este cunoscut cu antecedente penale.

Urmare a accesarii de catre inculpat a procedurii simplificate a judecarii cauzei pe baza probatoriului administrat la urmarirea penala , instanta va face aplicarea disp. art. 396 alin.10 Cod proc. pen., in sensul reducerii limitelor de pedeapsa prev. de art. 234 Cod penal , cu 1/3.

Retinand circumstantele in care s-a savarsit fapta , atitudinea inculpatului pe parcursul intregului proces penal si regretul manifestat de acesta , instanta se va orienta spre minimul pedepsei rezultat in urma aplicarii disp. art. 396 alin. 10 Cod proc. pen. si anume 2 ani inchisoare.

In baza art. 231 alin. 1 teza finala , instanta va aplica inculpatului si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de Codul penal la art. 66 alin. 1 lit.: a) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice ;b) dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; h) dreptul de a detine, purta si folosi orice categorie de arme, pe o perioada de 2 ani,incepand cu dataramanerii definitive a prezenteihotarari de condamnare.

In baza art. 65 Cod penal se va aplica inculpatuluipedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute la art. 66 alin. 1 lit. a, b , hCod penal , din momentul ramanerii definitive a prezenteihotarariisi pana cand pedeapsa principala a fost executata, potrivitart. 68 alin.1 lit. Cod penal.

Avand in vedere ca pedeapsa ce o va avea de executat inculpatul este de 2 ani inchisoare si ca acestanu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, ca si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in caz de condamnare , dar si in raport de persoana inculpatului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea pedepsei este suficienta si, chiar fara executarea acesteia, acesta nu va mai comite alte infractiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

In consecinta , in baza art.91 Cod penal va dispune suspendareaexecutariipedepsei sub supraveghere.

Se va atrage atentia condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.

In baza art. 92 alin.1 Cod penal, instanta vafixa untermen de supraveghere pentru condamnat de 3ani,carese vacalcula de la data cand prezentahotarare aramas definitiva.

In baza art. 92 alin. 3 Cod proc. pen. , pe durata termenului de supraveghere condamnatul va trebui sa respecte masurile de supraveghere si sa execute obligatiile ce ii revin, in conditiile stabilite de instanta.

In baza art. 91 alin. 3 Cod penal si art. 93 alin.1 Cod penal,pe durata termenului de supraveghere condamnatul va trebui sa respecte urmatoarelemasuri de supraveghere:a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune X , la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; d) sa comunice schimbarea locului de munca; e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

In baza art. 93 alin.2 Cod penal,pe durata termenului de supraveghere instanta urmeaza sa impuna condamnatuluisaexecute urmatoarele obligatii:

a) sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate;

b) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, fara acordul instantei.

In baza art. 93 alin.3 Cod penal , pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile potrivit disp. art. 52 alin.1 si 2 din Legea nr. 253/2013 (munca neremunerata in folosul comunitatii se executa intr-un interval de cel mult 6 luni de la data inceperii prestarii muncii.Doua ore de activitate prestata efectiv echivaleaza cu o zi de munca), in una din urmatoarele institutii: Primaria Com. X sau Postul de Politie X.

Potrivit art. 94 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevazute in art. 93 alin. (1) lit. c) - e) se vor comunica Serviciului de probatiune X.

Supravegherea executarii obligatiilor prevazute in art. 93 alin. (2) lit. a) si lit. b), alin. (3) se va face de Serviciul de probatiune.

Verificarea modului de indeplinire a obligatiei prevazute in art. 93 alin. (2) lit. d) Cod penal , se va face de organele abilitate, care vor sesiza Serviciul de probatiune cu privire la orice incalcare a acesteia.

Serviciul de probatiune va lua masurile necesare pentru a asigura executarea obligatiilor prevazute in art. 93 alin. (2) lit. a) si lit. b), precum si alin. (3) intr-un termen cat mai scurt de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Pe durata termenului de supraveghere, Serviciul de probatiune vasesizainstanta, daca: a) au intervenit motive care justifica fie modificarea obligatiilor impuse de instanta, fie incetarea executarii unora dintre acestea; b) persoana supravegheata nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa, in conditiile stabilite, obligatiile care ii revin.

Persoana vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal solicitand obligarea inculpatului la plata sumei de 600 lei despagubiri civile

Audiat fiind inculpatul a precizat ca este de acord sa-l despagubeasca pe vatamat cu suma solicitata.

In consecinta , in baza art. 397 Cod proc. pen. rap. la art. 1357 si urm. Cod civil, instanta va obliga pe inculpat sa plateasca partiicivile X X,suma de 600 lei despagubiri civile .

Se va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 96 alin.1 si 4 Cod penal in sensul ca, daca pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege, instanta va revoca suspendarea si vadispune executarea pedepsei.

Daca pana la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheata nu indeplineste integral obligatiile civile stabilite prin hotarare, instanta va revocasuspendarea si vadispune executarea pedepsei, afara de cazul in care persoana dovedeste ca nu a avut nici o posibilitate sa le indeplineasca.

Daca pe parcursul termenului de supraveghere mai savarseste o noua infractiune, descoperita pana la implinirea termenului si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta va revoca suspendarea si vadispune executarea pedepsei.

Se va atrage atentia inculpatului ca , potrivit art. 97 alin.1 Cod penal , daca pe parcursul termenului de supraveghere se descopera ca inculpatul mai savarsise o infractiune pana la ramanerea definitiva a hotararii prin care s-a dispus suspendarea, pentru care i s-a aplicat pedeapsa inchisorii , chiar dupa expirarea acestui termen, suspendarea se anuleaza, aplicandu-se, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de infractiuni, recidiva sau pluralitate intermediara”.

Instanta va aduce la cunostinta inculpatului ca , potrivit art. 98 alin. 1 Cod penal,in cazul in care nu mai savarsesteo noua infractiune descoperita pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si nu s-a descoperit o cauza de anulare, pedeapsa se considera executata.

In baza art. 7 alin.1,2 rap. la art.5 alin.5 din Legea nr. 76/2008 , se va dispune prelevarea de la inculpat a probelor biologice in vederea introducerii profilului genetic al acestuia in S.N.D.G.J.

Potrivit art. 274 Cod proc. pen. , instanta va obliga pe inculpat sa plateasca statului suma de 760lei cheltuieli judiciare.

Suma de 260 lei onorariu asistenta juridica din oficiu ramane in sarcina statului urmand a fi virata din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati X.

1

Domenii speta