Distribuire sume reziduale catre actionari

Sentinţă civilă 1034 din 03.06.2015


Pe rol fiind solutionarea cererii formulate de reclamanta SC T SA în contradictoriu cu pârâta SC S SA prin lichidator judiciar F C SPRL, având ca obiect distribuire sume reziduale.

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 05.06.2014 şi înregistrată sub numărul de /99/2007/a24, petenta SC T SA a solicitat ca instanţa să dispună lichidatorului judiciar F C SPRL să procedeze la distribuirea sumelor reziduale către acţionarii debitoarei SC S SA după provizionarea sumelor necesare achitării creditorilor care au încă litigii pe rol. Susţine că doar soluţionarea irevocabilă a dosarului asociat a3 si a dosarului a4* mai pot afecta cuantumul drepturilor reziduale, astfel că aceste sume trebuie provizonate.

Precizează că art 127 pct 1 din Legea 85/2006 prevede efectuarea de distribuiri parţiale cu condiţia provizionării sumelor datorate creditorilor ale căror creanţe sunt supuse unei condiţii suspensive care nu s-a realizat.

Lichidatorul judiciar nu a depus întâmpinare în cauză.

Analizând cererile de faţă, judecătorul sindic reţine următoarele:

În cauza ce face obiectul dosarului /99/2007, aflat pe rolul Tribunalului I, se derulează procedura falimentului debitoarei SC S SA.

Aşa cum susţine şi petenta, în cauză a fost valorificat întregul patrimoniu al debitoarei şi au fost achitate integral creanţele înscrise în tabelul definitiv, cu excepţia creanţei solicitate de inventatorii care au desfăşurat activitate în cadrul SC S SA, a căror contestaţie se află în curs de soluţionare pe rolul Curţii de Apel I ( dosarul dosarului asociat a3 fiind soluţionat irevocabil între timp).

Este reală şi împrejurarea că în contul de lichidare al debitoarei se află o sumă importantă , sumă din care urmează a se achita aceste două creanţe.

În ceea ce priveşte cererile privind distribuirile de sume reziduale, instanţa reţine că potrivit art 133 al 1 lit b din Legea 85/2006, „Dacă creanţele au fost complet acoperite prin distribuirile făcute, judecătorul-sindic va pronunţa o sentinţă de închidere a procedurii falimentului şi de radiere a debitorului din registrul în care este înmatriculat: în toate celelalte cazuri, procedura se închide numai după lichidarea completă a activului, eventualele sume reziduale ultimei distribuiri urmând a fi depuse într-un cont la dispoziţia asociaţilor sau persoanei fizice, după caz.”

După cum reiese din textul de lege citat nu se poate pune problema realizării unei distribuiri de sume reziduale anterior închiderii procedurii, cele două măsuri – închiderea procedurii şi distribuirea sumelor reziduale fiind concomitente.

Pe de altă parte, în cauza de faţă nu este îndeplinită nici condiţia achitării integrale a creanţelor, fiind încă în curs de soluţionare întinderea a unei creanţe. Sub acest aspect nu poate fi primită susţinerea petentei referitoare la incidenţa prevederilor art 127 din lege referitoare la provizionare, întrucât textul de lege invocat se aplică doar în situaţia realizării unor distribuiri parţiale către creditori, aşa cum rezultă din chiar cuprinsul textului de lege invocat, iar Legea 85/2006 nu cuprinde norme ce pot fi aplicate prin analogie.

Faţă de considerentele ce preced, instanţa urmează a respinge ca neîntemeiată cererea petentelor SC T SA privind obligarea lichidatorului judiciar la a distribui sumele reziduale.

HOTĂRĂŞTE:

Respinge cererea de distribuire sume reziduale formulate de SC T SA în procedura falimentului debitoarei SC S SA.

Definitivă şi executorie.