Pe rol fiind solutionarea cererii formulate de către reclamanta C I H IPURL în calitate de lichidator judicia al debitoarei SC T SRL în contradictoriu cu pârâtii ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE I şi B C R SA - D M R R - D C R, având ca obiect constatare nulitate plăţi.
Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 30.04.2014, C I H IPURL în calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC T SRL a solicitat în contradictoriu cu pârâtele B C R SA şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice să se constate nulitatea absolută a plăţii următoarelor sume:
-nulitatea plăţii sumei de 21 804,74 lei, sumă reţinută de către pârâta B C R SA din contul de lichidare al debitoarei pentru plata creditului restant la această bancă
-nulitatea plăţii sumei de 5 165,26 lei, efectuată prin virament de către B C R SA din contul de lichidare al debitoarei către pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I
A arătat lichidatorul judiciar că prin încheierea civilă nr. 278/02.11.2011 s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei faţă de debitoarea SC T SRL că la data de 11.03.2014 a fost notificat de către SC H A SRL S cu privire la împrejurarea că a virat din eroare la 17.02.2012 suma de 26 970 lei în contul debitoarei, deschis la B C R SA, sumă care nu era datorată debitoarei, cu care nu au existat relaţii comerciale.
Susţine că în urma verificărilor efectuate la B C R SA a constat că cele susţinute de SC H A SRL sunt reale, , precum şi că pârâta B C R a efectuat cu încălcarea dispoziţiilor art. 46 din Legea 85/2006, plăţi din contul debitoarei, în sensul că a făcut plăţi în contul creanţei proprii în valoare de 21 804,74 lei, precum şi în contul AJFP I, în valoare de 5 1665,26 lei.
A solicitat a se constat nulitatea absolută a acestor plăţi, obligarea pârâtelor la restituirea sumelor încasate, dar şi la plata dobânzii legale.
Cererea este scutită de plata taxei de timbru, potrivit art. 77 din Legea 85/2006.
s-au ataşat cererii înscrisuri.
În cauză a formulat întâmpinare pârâta DGRFP I – AJFP I, solicitând respingerea cererii, arătând că suma de 5 165,26 lei invocată de către lichidatorul judiciar nu se regăseşte ca fiind achitată în contul debitoarei, potrivit datelor din evidenţa proprie.
La data de 03.06.2014 a fost formulată în cauză o cerere de intervenţie în interes propriu de către intervenienta H A SRL , cu sediul în S, bd. 1 D, nr. 58, prin care a solicitata a se constata nulitatea absolută a aceloraşi plăţi, obligarea pârâtelor la plata dobânzii legale, dar şi a se dispune ca aceşti bani să-i fie restituite.
A arătat că a efectuat plata sumei de 26 970 lei în contul debitoarei din eroare, efectuând o plată nedatorată.
Analizând cauza de faţă, judecătorul sindic reţine următoarele:
Prin încheierea civilă nr. 278/02.11.2011 s-a dispus deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei faţă de debitoarea SC T SRL , fiind desemnat în calitate de lichidator judiciar C I H IPURL.
Aşa cum rezultă din extrasul de cont aflat la fila 12 ds, la data de 20.02.2012, a intrat în contul debitoarei, deschis la B C R SA suma de 26 970 lei, provenind dintr-o plată efectuată de intervenienta H A SRL.
Potrivit aceluiaşi extras de cont rezultă că din această sumă de bani, au fost stinse în aceeaşi zi datorii ale debitoarei către B C R SA în cuantum de 21 804,74 lei, iar diferenţa de 5 165,26 lei a fost virată către AFP I la 22.02.212. la fila 62 dosar se regăseşte extrasul de cont detaliat pentru ultima operaţiune – respectiv cea de achitare a sumei de 5 165,26 lei către AFP I, fiind indicate şi conturile în care suma a fost virată, astfel că apărările pârâtei DGRFP I – AJFP I sunt neîntemeiate.
s-a dovedit de către reclamant că ulterior deschiderii procedurii s-au efectuat plăţi din contul debitoarei cu încălcarea prevederilor art 46 al 1 din Legea 85/2006.
Textul de lege indicând expres sancţiunea nulităţii pentru toate plăţile efectuate ulterior deschiderii procedurii, cu excepţia celor prev de art 49 sau a celor autorizate de judecătorul sindic, şi cum operaţiunile analizate nu fac parte dintre aceste excepţii, urmează a fi admisă cererea privind constatarea nulităţii absolute a acestor plăţi, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară.
În baza acestui principiu, instanţa va dispune ca pârâta B C R SA să restituie în contul de lichidare al debitoarei SC T SRL suma de 21 804,74 lei, iar pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I să restituie în contul de lichidare al debitoarei SC T SRL suma de 5 165,26 lei.
Ca efect al repunerii în situaţia anterioară, cele două pârâte vor fi ţinute şi la plata dobânzii legale aferente fiecărei sume, calculată potrivit temeiului de drept aplicabil fiecăreia - astfel dobânda legală pentru B C R SA a fost calculată prin raportare la disp. art. 3 alin 2 ind 1 din OUG 13/2011, iar pentru pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I prin raportare la disp. art. 124 al 2 C pr fiscală.
În ceea ce priveşte cererea de intervenţie principală formulată de H A SRL, judecătorul sindic constată că prin intermediul acesteia intervenienta tinde la a obţine obligarea pârâtelor la plata direct în favoarea sa acelor două sume de bani.
Or, trebuie arătat că, debitoarea SC T SRL I aflându – se în procedura falimentului, restituirea unei sume din averea acesteia nu se poate face decât cu respectarea regulilor acestei proceduri. Ca atare cererea de intervenţie urmează a fi respinsă ca inadmisibilă.
H O T Ă R Ă Ş T E
Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenienta H A SRL.
Admite cererea formulată de C I H IPURL în calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC T SRL , în contradictoriu cu pârâtele B C R SA şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.
Constată nulitatea absolută a plăţii următoarelor sume:
-nulitatea plăţii sumei de 21 804,74 lei, sumă reţinută de către pârâta B C R SA din contul de lichidare al debitoarei pentru plata creditului restant la această bancă
-nulitatea plăţii sumei de 5 165,26 lei, efectuată prin virament de către B C R SA din contul de lichidare al debitoarei către pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I
Obligă pârâta B C R SA să restituie în contul de lichidare al debitoarei SC T SRL suma de 21 804,74 lei, precum şi dobânda legală aferentă, în cuantum de 4 768,26 lei, potrivit art. 3 alin 2 ind 1 din OUG 13/2011.
Obligă pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice I – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice I să restituie în contul de lichidare al debitoarei SC T SRL suma de 5 165,26 lei, precum şi dobânda legală aferentă în valoare de 1 579,45 lei, potrivit art. 124 al 2 C pr fiscală.
Definitivă şi executorie .
Tribunalul Comercial Argeș
Deschidere procedură insolvenţă. Contestaţie la deschidere formulată de debitor
Tribunalul Brăila
Închiderea procedurii insolvenţei se face în condiţiile Legii nr.85/2006 chiar dacă nu a fost formulată în cauză o acţiune întemeiată pe dispoziţiile art.138 de către administratorul judiciar sau de lichidator şi în susbsidiar de comitetul creditoril...
Curtea de Apel Bacău
RĂSPUNDERE ADMINISTRATOR. CONDIŢII. NEPLATA OBLIGAŢIILOR FISCALE. CONSECINŢE.
Tribunalul Iași
Raspundere personala patrimoniala organe de conducere
Tribunalul Comercial Argeș
. Lipsa publicării în BPI a notificării deschiderii procedurii. Consecinţe asupra termenului de depunere a declaraţiilor de creanţă