Discutarea planului de reorganizare

Sentinţă civilă 755 din 22.04.2015


Pe rol fiind discutarea planului de reorganizare al debitoarei SC A SRL, PRIN ADM. SPECIAL B C N în cadrul procedurii de insolvenţă gestionată de administratorul judiciar C I SPRL.

La data de 21.03.2014 a fost depus la dosarul cauzei de către B C N, în calitate de administrator special al debitoarei SC A SRL, un plan de reorganizare cu privire la activitatea debitoarei, plan votat în cadrul adunării generale a creditorilor din 05.05.2014.

În cauză a fost întocmit însă un tabel definitiv rectificat, urmare a reanalizării de către administratorul judiciar a creanţei creditorului bugetar, în sensul înscrierii acestui creditor în categoria creditorilor garantaţi, astfel că planul de reorganizare a fost refăcut, cu includerea acestei categorii de creanţe şi a fost supus din nou aprobării creditorilor, cu ocazia adunării creditorilor din 28.11.2014. potrivit procesului verbal încheiat cu această ocazie, s-a reţinut că, fiind trei categorii de creditori două dintre acestea au votat împotriva planului.

În cauză au fost înregistrate două puncte de vedere cu privire la planul de reorganizare:

1. punctul de vedere al creditoarei Direcţia Regională a Finanţelor Publice I – Administratia Judeteană a Finanţelor Publice I o contestaţie cu privire la decizia adoptată de adunarea creditorilor din 28.112014 privind aprobarea planului de reorganizare.

 A invocat creditoarea că în realitate prin măsura de aprobare a planului se urmăreşte doar prelungirea perioadei de insolvenţă a societăţii.

O altă critică a creditoarei se referă la faptul că planul nu răspunde intereselor creditorului garantat – AJFP I. astfel arată că planul prevede reducerea creanţei sale de la 429 181 lei la 129 908 lei, pe parcursul a trei ani. mai arată că în perioada de observaţie a crescut gradul de îndatorare al societăţii, creanţa sa cunoscând o creştere până la suma de 429 181 lei.

Apreciind că aceste critici nu reprezintă motive de nelegalitate ale procesului verbal al adunării creditorilor, ci critici prin care se urmăreşte infirmarea planului, judecătorul sindic a apreciat necesară analizarea lor în cadrul procedurii de confirmare a planului.

2. punctul de vedere al administratorului special, care consideră că în mod eronat s-a menţionat că s-a acordat un vot negativ de către creditorul garantat - Direcţia Regională a Finanţelor Publice I – Administratia Judeteană a Finanţelor Publice I.

Susţine că planul modificat prevede plata acestei creanţe în 30 zile de la confirmarea sa, fiind astfel incidente prevederile art. 101 al 1 lit d din lege, astfel, planul fiind votat de două din cele trei categorii.

Analizând planul de reorganizare propus de către administratorul judiciar, precum si punctele de vedere enumerate, raportat la actele şi lucrările dosarului, judecătorul-sindic apreciază că se impune infirmarea planului, pentru următoarele considerente:

Prin încheierea civilă nr. 338/09.10.2013 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitorului S.C. A S.R.L.

În vederea confirmării unui plan de reorganizare, judecătorul sindic este ţinut a analiza îndeplinirea condiţiilor de propunere – art. 94 din lege, conţinutul planului – art. 95 şi condiţiile de vot – art 101 din lege.

Din perspectiva înderptăţirii de a depune un plan de reorganizare, se observă că în cauză acest plan a fost propus de către debitoare prin administratorul special, fiind incidente disp. art. 94 al 1 lit a din lege, potrivit cărora în scopul propunerii unui plan de către debitoare, aceasta are nevoie de aprobarea adunării generale a acţionarilor/asociaţilor. Dovada existenţei unei atare hotărâri nu a fost făcută în cauză.

Din perspectiva modalităţii de vot a planului de reorganizare formulat în cauză, art. 101 din Legea 85/2006 stabileste care sunt condiţiile necesare pentru ca un plan să fie confirmat de către judecătorul sindic, acestea fiind condiţii referitoare la votul planului şi la conţinutul planului, conţinut reglementat de art. 95 din lege.

În ceea ce priveşte criticile administratorului special referitoare la modalitatea de votare a planului, critici ce se referă la existenţa unui vot pozitiv din partea creditorului garantat, instanţa reţine următoarele:

Potrivit tabelului definitiv rectificat, în cauză există 3 categorii de creanţe, respectiv: garantate – art. 121 al 1 pct 2, bugetare – art. 123 pct 4 şi chirografare –art. 123 pct 7 şi art 129 pct 9

Sub aspectul votului pe categorii, aşa cum rezultă din procesul verbal a votat expres favorabil planul doar categoria creanţelor chirografare. Pe de altă parte, susţinerea administratorului special referitoare la votul pozitiv al creditorului garantat, vot ce decurge din lege, este reală.

Astfel, planul propune plata integrală a creanţei garantate în valoare de 59 5203,85 lei, aşa cum este ea înscrisă în tabelul definitiv rectificat, în termen de 30 zile de la confirmarea planului. Ca atare, concluzia menţionată în procesul verbal al adunării creditorilor întocmit de către administratorul judiciar, în sensul că planul nu îndeplineşte condiţiile de vot, este eronată, planul a fost votat de două din cele trei categorii de creanţe, astfel că este îndeplinită condiţia referitoare la votul necesar.

În ceea ce priveşte însă conţinutul planului, instanţa reţine că acesta nu este corespunzător cerinţelor impuse de art. 95 şi art. 96 din Legea nr. 85/2006, fiind omise precizările referitoare la „mijloacele financiare disponibile” şi „cererea pieţei fata de oferta debitorului”,.

Mai mult acesta nu cuprinde informaţii cu privire la activitatea desfăşurată de debitoare cu privire la activitatea debitoarei în perioada de observaţie. Nu sunt oferite informaţii cu privire la creanţele născute în timpul perioadei de observatie şi cu privire la plata acestora şi la resursele de plată.

De altfel, planul nu cuprinde nici o informaţie cu privire la activităţile ce se vor derula, resursele debitoarei materiale şi umane ale acesteia, contracte aflate în derulare sau ce se preconizează că vor fi încheiate, etc.

Referitor la măsurile pentru „obţinerea de resurse financiare”, în plan se prevede în acest sens venituri din activitatea publicitară şi comercializare produse publicitare, îmbunătăţire portofoliu de produse, vânzare din stocuri şi recuperare de creanţe.

Prevederile planului sunt însă doar generale, de ordin teoretic, întrucât, planul nu cuprinde şi nu descrie activitatea desfăşurată de debitoare în domeniul menţionat, nu arată care sunt contractele ce se derulează şi care au susţinut măcar activitatea curentă a debitoarei, nu există nici o informaţie despre presupusul portofoliu existent al societăţii; nu sunt menţionate informaţii despre valoarea stocurilor şi natura acestora, dat fiind că se intenţionează obţinerea de venituri din valorificarea lor şi nici informaţii concrete despre creanţele deţinute de debitoare, despre demersurile efectuate, în curs de derulare sau ce se vor efectua şi despre posibilităţile reale de recuperare a creanţelor ( cu referire la starea creanţelor – certe, prescrise, etc, situaţia juridică şi materiala a debitorilor – dacă sunt solvabili, în insolvenţă, etc).

instanţa constată că o reorganizare a activităţii presupune nu doar o valorificare parţială a activelor societăţii ci si derularea activităţii de bază a debitoarei potrivit obiectului său de activitate, întrucât scopul reorganizării judiciare este reinserţia debitoarei în circuitul civil si continuarea activităţii acesteia.

Debitorul, prin planul propus, nu prevede o reorganizare propriu-zisă a activităţii sale, ci doar o continuare a acesteia, respectiv urmăreşte să obţină o prelungire a termenului de plată a creanţelor, fără însă a încerca să arate în ce măsură acestea au fost achitate până în prezent sau care sunt premisele concrete care ar putea să determine concluzia că va plăti aceste creanţe.

Sub acest aspect se va avea în vedere faptul că o alta condiţie impusa de art. 95 alin. 1 este aceea ca planul sa conţină o analiza a mijloacelor financiare de care societatea dispune, modalităţile de finanţare a planului de reorganizare.

In planul propus, nu se prevăd care sunt mijloacele financiare efective de care debitoarea dispune, în sensul că nu există informaţii care să permită concluzia sau speranţa legitimă că se vor încheia contracte de publicitate, că se vor valorfica stocurile şi se vor recupera creanţele.

 De asemenea deşi planul cuprinde o analiză a fluxului de numerar(buget de venituri-cheltuieli), acesta este nerealist, nefiind întemeiat pe informaţii concrete prin care sa demonstreze care sunt cheltuielile efective de realizat (cu salariaţii, cu activitatea etc.) şi din ce resurse (contracte etc.) şi în ce moment ar fi realizate veniturile.

Evident, pentru ca planul de reorganizare sa arate perspectivele reale de reorganizare ale debitoarei, raportat la activitatea ce ar urma sa fie desfăşurata de către acesta, precum si la sursele financiare ale planului, trebuie sa fie întemeiate pe nişte date concrete. Un plan de reorganizare este serios doar in cazul in care el prezintă credibilitate, adică denota şanse reale de realizare. In aceste sens s-a remarcat si in doctrina ca, previziunile fluxurilor de numerar sunt credibile dacă sunt susţinute de contracte încheiate de debitor pentru realizarea sumelor propuse a fi încasate pe perioada de derulare al planului de reorganizare. Însă în lipsa prezentării acestor contracte preconizate de a asigura debitoarei veniturile necesare îndestulării creditorilor, prevederile art.95 alin 1 nu sunt îndeplinite, nefiind prezentate perspectivele de redresare in raport cu posibilităţile debitoarei si mijloacele financiare disponibile, iar susţinerile cuprinse in plan privind realizarea veniturilor pe perioada de reorganizare nu sunt întemeiate pe date concrete.

La dosarul cauzei pentru perioada de observaţie nu s-au depus situaţiile de încasări si plaţi si/sau acte din care sa se dovedească ca debitoarea a desfăşurat o activitate profitabila si a realizat venituri in aceasta perioada.

Faţă de această situaţie, în temeiul art. 107 alin.1 lit. B din aceeaşi lege, va fi respins planul propus şi se va dispune începerea procedurii de faliment a debitorului cât şi celelalte măsuri prevăzute de lege referitoare la dizolvarea societăţii şi ridicarea dreptului de administrare, desemnarea lichidatorului judiciar, emiterea notificărilor prevăzute de art.108 din lege, stabilirea termenelor pentru depunerea creanţelor şi consolidarea tabelului creanţelor.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Infirmă planul de reorganizare propus de către B C N, în calitate de administrator special al debitoarei SC A SRL.

În temeiul dispoziţiilor art.107 alin. 1 lit B din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei dispune începerea procedurii generale a falimentului debitorului S.C. A S.R.L.

În temeiul dispoziţiilor art.107 alin. 2 din Legea privind procedura insolvenţei,

Desemnează provizoriu lichidator judiciar pe fostul administrator judiciar, C I SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 25 din lege.

În lipsa unei convenţii cu creditorii, lichidatorul judiciar va fi remunerat pe baza deconturilor aprobate de judecătorul sindic.

În temeiul dispoziţiilor art.107 alin. 2 din Legea privind procedura insolvenţei,

Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului.

Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi Oficiului registrului comerţului de pe lângă Tribunalul I, pentru efectuarea menţiunii, prin publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii la 29.05.2015.

Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 15.06.2015.

Fixează termenul pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 04.11.2015,ora 9

Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30.11.2015..

În temeiul art.113 din Legea privind procedura insolvenţei,

Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, indisponibilizarea imobilelor, a părţilor sociale şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare.

Definitivă şi executorie.