Anulare titlu proprietate

Sentinţă civilă 273 din 10.05.2017


Cuprins pe materii: 

Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă  nr. 273/10.05.2017

Potrivit dispoziţiilor art. III alin. 1 lit. a pct. i din Legea nr. 169/1997, sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, actele de reconstituire în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituire, respectiv persoanele care nu au moştenit asemenea terenuri.

 Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T B, judeţul G, sub nr. …../2016, petenta P  J , în contradictoriu cu intimaţii P  V , P  A , Comisia locală de fond funciar de pe lângă Primăria comunei M , judeţul G  şi Comisia Judeţeană de fond funciar de pe lângă Prefectura G , a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate că titlul de proprietate nr. 4…..83-59 emis la data de 21.09.1994 este nul în partea referitoare la „persoana îndreptăţită la reconstituire”, în sensul că acesta trebuia emis doar moştenitorilor lui P  N  nu şi lui I T , deoarece aceasta nu era moştenitoarea legală sau testamentară a autorului P  N  şi să se dispună modificarea titlului de proprietate nr. ….83-59/21.09.1994 în sensul arătat mai sus şi anume al emiterii acestuia doar pe numele moştenitorilor lui P  N şi anume P  V , P  J , P  A .

În motivarea acţiunii s-au învederat următoarele :

La data apariţiei Legii 18/1991, petenta P  J  a depus cerere de reconstituire a terenului agricol care a aparţinut tatălui lor P  N, decedat la data de 05.05.1982 lăsând ca moştenitori legali din clasa I de moştenitori pe : P  J  (fiică), P  V (fiică) şi P  A (fiu).

La eliberarea titlului de proprietate nr. 47….3-59 din 21.09.1994 nu s-a ţinut seama de acest fapt reconstituindu-se terenul şi lui I  T  care a avut cu tatăl său o relaţie de concubinaj.

A considerat petenta că singurele persoane îndreptăţite la reconstituirea terenului în suprafaţă de 53.937 mp sunt P  (fostă P ) J, P  (fostă P ) V  şi P  A .

În drept, şi-a întemeiat cererea pe disp.  Legii 18/1991 şi Legii nr. 169/1997.

În dovedirea cererii a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Intimata Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de pe lângă Prefectura G , prin întâmpinare, a arătat că petenta a menţionat în cererea de chemare în judecată că la eliberarea titlului de proprietate nr. 4….3-59 din 21.09.1994 nu s-a ţinut seama de moştenitorii autorului, reconstituindu-se terenul şi lui I  T  care a avut o relaţie de concubinaj cu tatăl petentei.

Faţă de cele arătate de petentă, pentru lămurirea cauzei şi pentru formularea întâmpinării au solicitat de la OCPI G  prin adresa nr. ….14/09.01.2017, documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. ….59 din 21.09.1994, documentaţie care nu a fost comunicată în termen, urmând a  fi comunicată ulterior instanţei, cu eventuale completări.

A arătat intimata că petenta nu a depus la dosar actele de stare civilă din care să reiasă calitatea lor de moştenitori ai autorului P  N , înscrişi pe titlul de proprietate nr. 4….3-59 din 21.09.1994 şi faptul că I  T  nu deţine această calitate iar în condiţiile arătate este de acord cu constatarea nulităţii absolute parţiale a titlului de proprietate în sensul radierii numitei I  T  de pe titlul de proprietate.

La data de 31.01.2017, intimata ,  Comisia Judeţeană de pe lângă Prefectura Galaţi a depus completare la întâmpinare şi documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. 4…3-59/1994 comunicată de O.C.P.I.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În temeiul Legii nr. 18/1991 s-a reconstituit dreptul de proprietate  asupra unei suprafeţe de 5 ha 3937 m.p. teren pe teritoriul satului M  autorului P  I. N , eliberându-se titlul de proprietate nr. 47….3-59 pe numele moştenitorilor acestuia.

Potrivit dispoziţiilor art. III alin. 1 lit. a pct. i din Legea nr. 169/1997, sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, actele de reconstituire în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituire, respectiv persoanele care nu au moştenit asemenea terenuri.

Din conţinutul documentaţiei care a stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. 47983-59 rezultă că s-au depus trei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate. Prima cerere a fost formulată de P  T , care şi-a declarat calitatea de soţie a autorului, alături de ceilalţi moştenitori – P  V , P  J  şi P  A .

A doua cerere a fost formulată de P  J  şi P  T  iar a treia cerere a fost formulată de P  A.

Din actele de stare civilă depuse la dosarul cauzei rezultă că autorul P  N şi I  T  au avut o relaţie de concubinaj din care au rezultat reclamanta P  J  şi pârâţii P  V şi P  A .

Numita I  T  a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate de la autorul P  N , alături de descendenţii acestuia, sub numele P  T , nume pe care  nu l-a purtat niciodată.

Faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că numita I  T , concubina autorului, a fost în mod eronat trecută pe titlul de proprietate la rubrica moştenitori, nefiind îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului rămas de pe urma defunctului P  N .

În consecinţă, va admite acţiunea şi va constata nulitatea absolută parţială  a titlului de p  T. T  în calitate de moştenitor a defunctului P  I. N  şi  va dispune modificarea titlului de proprietate în acest sens.