Procedura insolvenţei

Sentinţă civilă 305 din 07.03.2017


Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA A II-A CIVILĂ

Sentinţa nr.

Şedinţa publică de la 07 Martie 2017

Completul compus din:

******

Pe rol analiza situaţiei actuale privind pe debitoarea ............................... şi, examinarea cererii de închidere a procedurii de insolvenţă formulată de lichidatorul judiciar .........................în contradictoriu cu creditorii ............................

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

TRIBUNALUL

Asupra cauzei de faţă, deliberând, constată următoarele:

La data de 10.01.2017, lichidatorul judiciar .................. a depus la dosarul cauzei cerere de închidere a procedurii pentru debitoarea ...................., reiterată prin notele de şedină depuse la dosar la data de ..................

În motivarea cererii, lichidatorul judiciar a precizat că a solicitat creditorilor să precizeze dacă au disponibilitatea avansării de sume necesare continuării procedurii, dar până la momentul formulării cererii niciun creditor nu a precizat această disponibilitate. De asemenea, a arătat că, potrivit adresei nr. ......................... emisă de Primăria Craiova, debitoarea ..................... figurează în evidenţele sale cu bunuri mobile, iar în data de 06.12.2016, prin hotărârea nr. ...................... instanţa  admis cererea de antrenare a răspunderii personale a administratorului statutar al debitoarei – ........................., şi a dispus ca acesta să suporte pasivul debitoarei rămas neacoperit.

În drept lichidatorul judiciar a invocat dispoziţiile art. 174 din Legea nr. 85/2014.

Creditorii fiind citaţi conform dispoziţiilor legii speciale privind procedura insolvenţei nu au precizat poziţia faţă de cererea de închidere şi nici dacă înţeleg să avanseze sumele necesare continuării procedurii (anexă la dovada nr. ...................... fila 79 dosar).

Analizând actele şi lucrările dosarului, şi observând rapoartele depuse de lichidatorul judiciar în cursul desfăşurării procedurii, instanţa reţine că în cauză s-a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitorului ......................., fiind numită în calitate de lichidator judiciar societatea profesională ............................., care a procedat la evidenţierea creanţelor în mod corespunzător în ordinea priorităţii prevăzută de Legea nr. 85/2014 şi a întreprins toate demersurile necesare pentru a aduce bunuri în patrimoniul debitoarei în vederea valorificării şi îndestulării creditorilor, dar din analizarea documentelor societăţii nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile ce pot fi valorificate (adresa nr. 16753/03.02.2016 emisă de Primăria Mun. Craiova, adresa nr. ...................... emisă de MAI – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj).

De asemenea, se constată că administratorul/lichidatorul judiciar ........................a întocmit şi depus la dosarul cauzei raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului .................... în cuprinsul căruia a precizat că reprezentantul legal al debitoarei nu a predat documentele financiar contabile ale societăţii, şi nu în ultimul rând nici bunurile cu care societatea debitoare apare înregistrată în evidenţele Primăriei Craiova (adresa nr. ..................... respectiv Autocamion, Dacia 1304 şi Autovehicul Roman, motiv pentru care lichidatorul judiciar a identificat elemente şi acţiuni care să poată intra sub incidenţa dispoziţiilor art. 169 din Lega nr. 85/2014, considerând necesară introducerea de acţiuni conform art. 169 din Legea nr. 85/2014. Astfel, în data de 06.12.2016, prin hotărârea nr. ..................., tribunalul a admis cererea lichidatorului judiciar de antrenare a răspunderii personale a administratorului statutar al debitoarei ...................... şi, a dispus ca acesta să suporte pasivul debitoarei rămas neacoperit.

Totodată se reţine că în orice stadiu al procedurii, dacă se constată că nu există bunuri în averea debitorului şi nici un creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare, judecătorul-sindic va da o sentinţă de închidere a procedurii, prin care se dispune şi radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat – art. 174 alin. (1) din Legea nr. 85/2014.

Astfel, având în vedere neprezentarea creditorilor, deşi s-a îndeplinit procedura citării prin BPI, dispoziţiile art. 174 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cât şi poziţia creditorilor cu privire la închiderea procedurii de insolvenţă, instanţa urmează a încuviinţa cererea lichidatorului judiciar ........................... şi a dispune închiderea procedurii şi radierea debitorului din registrul comerţului.

Constatând ca lichidatorul judiciar nu a încasat sumele cuvenite ca remuneraţie pentru activitatea desfăşurata, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 85/2014, va fi admisă cererea lichidatorului judiciar şi se va dispune eliberarea către lichidatorul judiciar din fondul de lichidare aflat la dispoziţia UNPIR a sumei de 3.000 lei reprezentând remuneraţie, precum şi a sumei de 68 lei reprezentând cheltuieli de procedură avansate.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea lichidatorului judiciar ..........................

În temeiul art. 174 din Legea nr. 85/2014,

Dispune închiderea procedurii insolvenţei debitoarei ..................................

Dispune radierea debitoarei din registrul comerţului.

În temeiul art. 180 din lege,

Descarcă pe lichidatorul judiciar de orice îndatoriri şi responsabilităţi cu privire la procedură.

În temeiul art. 179 din lege,

Dispune notificarea prezentei sentinţe debitoarei, creditorilor, DGRFP Craiova, Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru efectuarea din oficiu a menţiunilor de închidere a procedurii şi de radiere, precum şi  publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

În temeiul art. 39 din lege,

Dispune eliberarea sumei de 3.068 lei către lichidatorul judiciar, din fondul de lichidare aflat la dispoziţia UNPIR, sumă reprezentând onorariu – 3.000 lei şi cheltuieli de procedură avansate – 68 lei.

Cu apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Tribunalul Dolj.