Dare de mita art 290 cp rap la art 6 din lg 78 din 2000

Sentinţă penală 630 din 02.11.2017


Dosar nr. 10527/63/2017

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA PENALĂ ŞI PENTRU CAUZE CU MINORI

 Sentinţa penală nr. 630

 Şedinţa publică de la  data de 02 noiembrie  217

Completul constituit  din:

PREŞEDINTE – 

Grefier

Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost reprezentat

de procuror 

Pe rol  soluţionarea cauzei penale privind pe inculpatul MEC, trimis în judecată, prin rechizitoriul  nr.513 /P/2017, din 10.08.2017 al Parchetul de pe lângă  Tribunalul Dolj,  pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită  prev. de art.290 CP, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000.

Dezbaterile şi susţinerile părţilor  asupra fondului cauzei au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 19.10.2017, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când, având nevoie de timp,  instanţa a amânat deliberarea la data de 02.11.2017, când a hotărât următoarele:

I N S T A N Ţ A:

La data de 11.08.2017 s-a primit şi înregistrat pe rolul Tribunalui Dolj sub nr. 10527/63/2017, rechizitoriul nr. 513/P/2017 al Parchetului de  pe lângă Tribunalul Dolj  privind pe inculpatul MEC, trimis în judecată, sub control judiciar, prin rechizitoriul nr.513 /P/2017,  din 10.08.2017 al Parchetul de pe lângă  Tribunalul Dolj  pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită  prev. de art.290 NCP cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000.

În actul de sesizare al instanţei, s-a reţinut, în fapt, că  la data de 16.07.2017, Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj a fost sesizată de catre agentul de poliţie CR, din cadrul Secţiei15 de Poliţie Rurală Filiaşi - Postului de Poliţie Coţofenii din Dos, cu privire la faptul că  numitul MEC i-a oferit, in repetate rânduri, diverse sume de bani şi băuturi alcoolice pentru ca acesta sa-si incalce atributiile de serviciu, in sensul de a nu proceda la intocmirea actelor de constatare a infractiunii de furt calificat şi, respectiv, de a nu continua cercetările faţă de acesta in dosarul penal privind infractiunea de furt calificat.

La data de 16.07.2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost înregistrat procesul-verbal de sesizare al Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, prin care agentul de poliţie CR, din cadrul Secţiei 15 de Poliţie Rurală Filiaşi - Postului de Poliţie Coţofenii din Dos, a sesizat faptul că la data de 16.07.2017, orele 00:30, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu agentul şef principal PA, pe DJ 606A, jud. Dolj, au oprit pentru control un autoturismul marca VW Sharan, cu numărul de înmatriculare , care se deplasa din direcţia Işaliniţa, spre comuna Mihăiţa, condus de numitul CI, din comuna Tânţăreni, , care transporta 39 litri de motorina şi 11 saci cu îngraşământ chimic sustrase de la SUDOIL Işalniţa.

În autoturism au mai fost identificaţi numiţii MEC, din comuna Coţofenii din Dos,.

În urma controlului efectuat de cei doi agenţi de poliţie, în autoturism a fost identificată cantitatea de 39(treizeci şi nouă)de litri de motorină şi 11(unsprezece) saci de culoare albă, ce conţin îngrăşăminte chimice, despre care cei trei au afirmat că le-au sustras de la S.C. SUD – OIL Işalniţa, societate la care MEC şi CM sunt angajaţi.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Postului de Poliţie Coţofenii din Dos, unde a fost întocmit procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, iar bunurile găsite în autoturism au fost ridicate, în vederea confiscării. 

În aceeaşi dată, în jurul orelor 18:38, agentul de poliţie CR a fost apelat telefonic de numitul MEC care i-a comunicat că se afla în faţa Postului de Poliţie Coţofenii din Dos şi că doreşte să întâlnească cu acesta.

Agentul de poliţie CR l-a invitat în sediul Postului de Poliţie Coţofenii din Dos, iar numitul MEC a intrat ţinând în mână o plasă din hârtie,  tip cadou, de culoare roşie, din care a scos două sticle de whisky de un litru, marca '' J&B'' şi suma de 100 (o  sută) euro, pe care le-a aşezat pe biroul agentului de poliţie, spunându-i acestuia să nu continue cercetările în cadrul dosarului  penal infracţiunii de furt constatate la data de 16.07.2017.

Agentul principal de poliţie CR a respins şi a refuzat categoric oferta făcută de numitul MEC, spunându-i totodată să ia sticlele şi suma de bani şi să plece din postul de poliţie. MEC a luat bunurile de pe birou însă a insitat ca mai târziu să revină pentru a discuta despre dosarul penal privind infracţiunea de furt.

Imediat, agentul de poliţie CR a anunţat superiorii şi D.G.A.- S.J.A. Dolj despre cele întâmplate.

Având în vedere cele prezentate şi pentru stabilirea situaţiei de fapt, la data de 16.07.2017 a fost constituită echipa operativă, formată din procuror, organe de cercetare ale poliţiei judiciare si tehnician criminalist, care s-a deplasat pe raza comunei Coţofenii din Dos, jud. Dolj.

În jurul orelor 20:50, în timp ce poliţistul denunţător CR se afla în unul dintre birourile Postului de Poliţie Coţofenii din Dos, în încăpere a intrat MEC având asupra lui o plasă din hârtie,  tip cadou, de culoare roşie pe care a aşezat-o pe biroul agentului de poliţie CR, spunându-i că are două sticle de whisky şi suma de 100 (o sută) euro, pentru a nu continua cercetările în cadrul dosarului penal privind infracţiunea de furt calificat.

 Agentul de poliţie CR i-a precizat lui  MEC să-şi ia bunurile de pe birou însă acesta a refuzat spunând că acestea sunt pentru "a-l ierta de dosarul penal" şi "să  rupă hârtiile alea". Agentul de poliţie i-a precizat încă odată că s-a procedat la constatarea infracţiunii de furt iar cercetările se vor continua faţă de acesta. Chiar şi după aceste precizări MEC a insistat în oferirea bunurilor şi valorilor fapt ce a condus la intervenţia echipei operative.

 La intrarea în birou, pe masa de lucru a agentului de poliţie a fost găsită o pungă de hârtie de culoare roşie, tip cadou în care se aflau 2 sticle de whisky marca "J.B." de 1 litru fiecare şi 2 bancnote din cupiura de 50 euro cu seriile V52886515279, respectiv S72043699363.

Fiind întrebat numitul MEC de scopul prezenţei sale în incinta postului de poliţie şi ce reprezintă suma de bani şi sticlele de whisky marca "J.B." găsite pe birou, acesta a declarat că a fost depistat de organele de poliţie transportând motorină şi îngrăşăminte chimice, sustrase de la SUD OIL Işalniţa şi că le-a remis poliţistului pentru a nu lua măsuri legale în cadrul dosarului penal.

Suma de 100 euro identificată şi sticlele de whisky marca "J.B." date poliţistului de MEC pentru a nu dispune măsurile legale,  au fost ridicate în vederea  cercetărilor.

De asemenea, s-a ridicat, în copie xerox, procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante întocmit în data de 16.07.2017 cu privire la cantitatea de 39 litri de motorină şi 11 saci de îngrăşăminte chimice.

Suma de 100 euro a făcut obiectul instituirii sechestrului asigurător, fiind consemnată la CEC Bank, pe nuMECe inculpatului şi la dispoziţia parchetului, conform chitanţei si recipisei aflate la dosar, iar cele două sticle de whisky au fost depuse la camera de corpuri delicte a IPJ Dolj, potrivit dovezii de la dosar.

Din analiza întregului material probator administrat în cauză  a rezultat că  fapta inculpatului MEC care, la data de 16.07.2017, a oferit, în repetate rânduri, diverse sume de bani şi băuturi alcoolice agentului de politie CR, fiind surprins în flagrant când i-a oferit agentului de politie suma de 100 euro si două sticle de whisky marca J.B., pentru ca acesta sa-si incalce atributiile de serviciu, in sensul de a nu proceda la intocmirea actelor de constatare a infractiunii de furt calificat şi, respectiv, de a nu continua cercetările faţă de acesta in dosarul penal privind infractiunea de furt calificat, urmare a faptului că in data de 16.07.2017, in jurul orelor 00.30 fusese depistat de către un echipaj format din a asp.PA şi ap.CR din cadrul Sectiei Politie Rurale 15 Filiaşi, Postul de Poliţie Coţofenii din Dos, după ce sustrăsese, impreuna cu alte două persoane, un număr de 11 saci cu ingrasaminte si mai multe pet-uri ce cotineau 39 litri de motorină de la serele SC Sud Oil Işalniţa, unde acesta lucreaza ca muncitor, în cauza fiind intocmit proces verbal de constatare a savarsirii infracţiunii de furt calificat, oferte respinse categoric de catre agentul de politie CR, întruneste conţinutul constitutiv al infractiunii de dare de mită, prevăzută de art.290 alin.1 Cod penal,cu aplic.art.6 din Legea nr.78/2000.

Cu privire la fapta de luare de mită, prevazuta de art.289 alin.1 Cod penal, cu aplic.art.6 din Legea nr.78/2000, privind pe agentul de poliţie CR, din cadrul Secţiei15 de Poliţie Rurală Filiaşi - Postului de Poliţie Coţofenii din Dos, s-a dispus clasarea cauzei, deoarece fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, din actele dosarului rezultand că agentul de poliţie a refuzat primirea sumei de bani şi a sticlelor cu băutură alcoolică oferite de către inculpat pentru a nu-şi indeplini atributiile prevazute de lege şi a denunţat autorităţilor competente fapta penală, luând faţă de inculpat măsurile legale.

 În ce priveşte măsurile preventive în cauză, prin ordonanţa din data de 17.07.2017 a Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj s-a dispus luarea măsurii reţinerii fata de inculpat, pe o perioada de 24 de ore, începand cu ora 02.15, pana la data de 18.07.2017, ora 02.15.

 Prin încheierea nr.193 din data de 17.07.2017 a Judecătorului de drepturi si libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj, s-a dispus luarea măsurii arestării preventive fata de inculpat, pe o durata de 30 de zile, începând cu data de 17.07.2017, până la data de 15.08.2017, inclusiv, fiind emis mandatul de arestare nr. 72/UP/17.07.2017.

Prin încheierea nr.161 din data de 20.07.2017 a Judecătorului de drepturi si libertăţi din cadrul Curţii de Apel Craiova s-a dispus admiterea contestatiei inculpatului împotriva incheierii prin care s-a dispus arestarea preventivă, desfiinţarea încheierii si, în rejudecare, s-a dispus respingerea  propunerii de arestare preventivă şi luarea faţă de inculpat a măsurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, începand cu data de 20.07.2017 până la data de 17.09.2017. 

 În privinţa atitudinii inculpatului cu privire la săvârşirea faptei, aceasta a fost una oscilantă, iniţial susţinând ca a fost provocat de către agentul de politie să-i ofere mită, după care a  recunoscut săvârşirea faptei.

 Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Dolj la data de 11.08.2017 sub nr. 10527/63/2017 şi repartizată aleatoriu completului C9.

După sesizarea instanţei, dosarul a început parcurgerea fazei de cameră preliminară, fiind comunicată, în temeiul art.344 al.2, la data de 16.08.2017, o copie certificată a rechizitoriului, către inculpatul  MEC care, în termenul legal de 30 de zile, stabilit de judecătorul de cameră preliminară, nu a formulat cereri şi nu a invocat excepţii cu privire la legalitatea actului de sesizare al instanţei şi al legalităţii probelor administrate în faza de urmărire penală.

 Prin încheierea de şedinţă din data de 21.09.2017,  în dosarul nr. 10527/63/2017/a1 având în vedere că în cauză nu s-au formulat cereri şi excepţii în termenele prev. de art. 344 al. 2 şi 3 CPP şi nu s-au ridicat din oficiu excepţii, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 513/P/2017 al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, privind pe inculpatul MEC, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art.290 al.1 CP, cu aplic.art.6 din Legea nr.78/2000, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Totodată s-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul MEC.

La termenul de judecată din data de 19.10.2017, inculpatul MEC,  a solicitat judecarea sa în baza procedurii  simplificate prev. de disp.art. 375  CPP, motiv pentru care , în baza art. 108 alin. 1 şi 2 CPP, s-a procedat la audierea inculpatului, acesta arătând că recunoaşte în totalitate şi necondiţionat fapta pentru care este cercetat, declaraţia acestuia fiind consemnată si ataşată la dosarul cauzei.

Analizând întregul material probator administrat în cauză pe parcursul procesului penal, instanţa constată că situaţia de fapt a fost corectă expusă în actul de trimitere în judecată, urmând a o reţine ca atare, pentru următoarele considerente:

Infracţiunea de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 CP, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului MEC constă în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289 şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Elementul material al infracţiunii constă în oferirea unei sume de bani şi băuturi alcoolice la data de 16.07.2017,  agentului de politie CR.Astfel, inculpatul a fost surprins în flagrant când i-a oferit agentului de poliţie suma de 100 euro si două sticle de whisky marca J.B., pentru ca acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu proceda la întocmirea actelor de constatare a infractiunii de furt calificat şi, respectiv, de a nu continua cercetările faţă de inculpat, în acest dosar penal, urmare a faptului că în data de 16.07.2017, in jurul orelor 00.30 fusese depistat de către un echipaj format din a asp.PAşi ap.CR din cadrul Sectiei Politie Rurale 15 Filiaşi, Postul de Poliţie Coţofenii din Dos, după ce sustrăsese, împreuna cu alte două persoane, un număr de 11 saci cu îngrasaminte si mai multe pet-uri ce cotineau 39 litri de motorină de la serele SC. Sud Oil Işalniţa, unde acesta lucreaza ca muncitor,  oferte respinse categoric de catre agentul de politie CR.

Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru buna desfăşurare a raporturilor de serviciu în cadrul unei instituţii publice, cum este Poliţia Română în care acţionează şi îşi desfăşoară activitatea cei doi agentul de poliţie a cărui corupere s-a încercat.

Astfel, aducându-se atingere unei singure valori sociale, existând un singur subiect pasiv, unitate de timp şi de loc, în speţă s-a comis o singură infracţiune simplă de dare de mită.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul MEC a acţionat cu intenţie directă, mituitorul acţionând cu scopul special de neîndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către agentul de politie CR.

La sancţionarea faptei, instanţa va reţine că inculpatul a avut o atitudine sinceră atât în faţa organelor de cercetare penală cât şi în faţa instanţei, recunoscând actul material, respectiv oferirea sumei 100 euro si a celor două sticle de whisky marca J.B agentului de politie CR, precum şi faptul că nu a înţeles să conteste probele administrate în faza de urmărire penală.

Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se va face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În acest sens, instanţa reţine că inculpatul MEC  nu are antecedente penale, are o familie stabilă, are 2 copii minori în întreţinere, este bine integrat în societate, dar încercarea de a corupe un agent de poliţie este o faptă periculoasă.

Astfel, în drept fapta inculpatului MEC care, la data de 16.07.2017, a oferit, în repetate rânduri, diverse sume de bani şi băuturi alcoolice agentului de politie CR, fiind surprins în flagrant când i-a oferit agentului de politie suma de 100 euro si două sticle de whisky marca J.B., pentru ca acesta sa-si incalce atributiile de serviciu, in sensul de a nu proceda la intocmirea actelor de constatare a infractiunii de furt calificat şi, respectiv, de a nu continua cercetările faţă de acesta in dosarul penal privind infractiunea de furt calificat, urmare a faptului că in data de 16.07.2017, in jurul orelor 00.30 fusese depistat de către un echipaj format din a asp.PA şi ap.CR din cadrul Sectiei Politie Rurale 15 Filiaşi, Postul de Poliţie Coţofenii din Dos, după ce sustrăsese, impreuna cu alte două persoane, un număr de 11 saci cu ingrasaminte si mai multe pet-uri ce cotineau 39 litri de motorină de la serele SC Sud Oil Işalniţa, unde acesta lucreaza ca muncitor,  oferte respinse categoric de catre agentul de politie CR,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000. 

Pentru considerentele expuse, instanţa, în baza art. 290 alin. 1 CP, cu aplic. art.6 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 396 al. 10 CPP va condamna pe inculpatul MEC la pedeapsa de 2 ani închisoare .

În temeiul art. 91 CP, însă va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani .

 În baza art. 93 alin.1 CP îl va obliga pe inculpatul MEC, ca pe durata termenului de încercare să se supună urmatoarelor măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa,

- să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţa sau locuinţa şi orice deplasare ce depaşeşte 5 zile,

- să comunice schimbarea locului de munca,

- să comunice informaţii şi documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţa.

În baza art. 93 alin. 2 CP, il va obliga pe inculpatul MEC, ca pe durata termenului de încercare, să execute obligaţia de a frecventa unul din prograMEC e de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 CP:

Inculpatul MEC va presta pe parcursul termenului de încercare o munca neremunerata în folosul comunitaţii pe o perioada de 60 zile la Primăria comunei Coţofenii din Dos,  jud.Dolj, sau la o altă instituţie din comunitate, care urmeaza a fi stabilita de Serviciul de Probaţiune Dolj.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 CP, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

În baza art.399 al.1 CPP, rap. la art.72 al.1 CP:

Se va constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv preventiv de la 17.07.2017 la 20.07.2017 şi se va dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar, luată faţă de acesta.

În baza art. 290 alin. 5 CP, rap. la art.112 al.1 lit.b CP:

Se va dispune confiscarea de la inculpat a sumei totale de 100 de euro, care a fost ridicată de la inculpat şi consemnată la CEC Bank , conform chitanţei şi recipisei din data de 19.07.2017 şi a două sticle de whisky de 1 litru fiecare, marca J.B, aflate la camera de corpuri delicte a IPJ Dolj, conform dovezii seria H, nr.0176340 din 18.07.2017,  care au făcut obiectul infracţiunii de dare de mită.

În baza art. 274 alin. 1 C.p.p, va fi obligat inculpatul la plata sumei de 270 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMECE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art. 290 alin. 1 CP., cu aplic. art.6 din Legea nr. 78/2000, art. 396 alin. 10 CPP:

Condamnă pe inculpatul MEC, la pedeapsa de 2 ani închisoare .

În temeiul art. 91 CP:

Dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani .

 În baza art. 93 alin.1 CP:

Obligă pe inculpatul MEC, ca pe durata termenului de încercare să se supună urmatoarelor măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa,

- să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţa sau locuinţa şi orice deplasare ce depaşeşte 5 zile,

- să comunice schimbarea locului de munca,

- să comunice informaţii şi documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţa.

În baza art. 93 alin. 2 CP:

Obliga pe inculpatul MEC , ca pe durata termenului de încercare, să execute obligaţia de a frecventa unul din prograMEC e de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 CP:

Inculpatul MEC va presta pe parcursul termenului de încercare o munca neremunerata în folosul comunitaţii pe o perioada de 60 zile la Primăria comunei Coţofenii din Dos,  jud.Dolj, sau la o altă instituţie din comunitate, care urmeaza a fi stabilita de Serviciul de Probaţiune Dolj.

Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 CP, privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

În baza art.399 al.1 CPP, rap. la art.72 al.1 CP:

Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv preventiv de la 17.07.2017 la 20.07.2017 şi dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar, luată faţă de acesta.

În baza art. 290 alin. 5 CP, rap. la art.112 al.1 lit.b CP:

Dispune confiscarea de la inculpat a sumei totale de 100 de euro, care a fost ridicată de la inculpat şi consemnată la CEC Bank , conform chitanţei şi recipisei din data de 19.07.2017 şi a două sticle de whisky de 1 litru fiecare, marca J.B,aflate la camera de corpuri delicte a IPJ Dolj, conform dovezii seria H, nr.0176340 din 18.07.2017,  care au făcut obiectul infracţiunii de dare de mită.

În baza art. 274 alin. 1 C.p.p.

Obligă pe inculpat la plata sumei de 270 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică de la 02.11.2017.

Preşedinte, Grefier,

Cod ECLI

Dosar nr. 10527/63/2017  - îndreptare eroare materială

ROMÂNIA

I N C H E I E R E

TRIBUNALUL DOLJ

Secţia penală şi pentru cauze cu minori

I N C H E I E R E

Şedinţa din Camera de Consiliu din data de 03.11.2017

Instanta constituită din:

Presedinte: Grefier :

Ministerul Public a fost reprezentat prin procuror Delia Popară, din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj

Pe rol,  sesizarea din oficiu privind îndreptarea erorii materiale strecurate în minuta SP. 630/02.11.2017 a Tribunalului Dolj-Secţia Penală şi pentru cauze cu minori,  privind pe inculpatul MEC.

Procedura este legal îndeplinită, soluţionarea cauzei făcându-se fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedintă, după care:

Reprezentantul Parchetului. Având cuvântul solicită admiterea cererii de îndreptare eroare materială, prin înlăturarea disp.art.5 CP din încadrarea juridică dată faptei

.

I N S T A N Ţ A:

Asupra cauzei penale de faţă constată următoarele:

La data de 03.11.2017, instanţa s-a sesizat, din oficiu, cu privire la eroarea materială strecurată în  minuta SP.630/02.11.2017 a Tribunalului Dolj-Secţia Penală şi pentru cauze cu minori, privind pe inculpatul  MEC,  în sensul că s-a trecut în mod greşit , disp.art.5 CP  în încadrarea juridică dată faptei pentru care a fost condamnat inculpatul MEC.

 Conform dispoziţiilor art. 278 C.p.p. „erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se îndreaptă de însuşi organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară ori de instanţa de judecată care a întocmit actul, la cererea celui interesat sau din oficiu”.

Analizând actele dosarului, instanţa reţine că în mod eronat s-a menţionat în minuta SP.630/02.11.2017,  încadrarea juridică dată faptei pentru care a fost condamnat inculpatul MEC  ca fiind " În baza art. 290 al.1 Cp, cu aplic. art.6 din Legea 78/2000, art.5 CP şi art.396 al.10 Cod de procedură penală" , când în realitate încadrarea juridică dată faptei  fiind "În baza art,290 al.1 CP cu aplic. art.6 din Legea 78/2000 şi art.396 al.10 Cod de procedură penală", căci fapta fiind săvârşită sub imperiul noului cod penal din 2014, nu poate fi vorba de a se face aplicarea legii penale mai favorabile, aşa cum prevăd disp.art.5 CP.

În consecinţă, constatând că, din eroare s-a trecut în minuta SP. 630/02.11.2017 a  Tribunalului Dolj-Secţia Penală şi pentru cauze cu minori, încadrarea juridică dată faptei pentru care a fost condamnat inculpatul MEC ca fiind:" În baza art,290 al.1 Cp, cu aplic. art.6 din Legea 78/2000, art.5 CP şi art.396 al.10 Cod de procedură penală" ,  când în realitate  inculpatul a fost condamnat " În baza art,290 al.1 CP cu aplic. art.6 din Legea 78/2000 şi art.396 al.10 CPP", cum era corect, în baza 278 C.p.p,  instanţa va dispune îndreptarea erorii materiale şi efectuarea menţiunilor corecte.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMECE LEGII

DISPUNE:

Admite cererea.

În baza art. 278 CPP:

Dispune îndreptarea erorii materiale strecurate în minuta  SP.630/02.11.2017 a  Tribunalului Dolj-Secţia Penală şi pentru cauze cu minori, în sensul că se va menţiona corect încadrarea juridică dată faptei pentru care a fost condamnat inculpatul MEC ca fiind: " În baza art,290 al.1 CP cu aplic. art.6 din Legea 78/2000 şi art.396 al.10 CPP",  în loc de :" În baza art,290 al.1 Cp, cu aplic. art.6 din Legea 78/2000, art.5 CP şi art.396 al.10 CPP ", cum în mod greşit s-a menţionat.

Cu apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică de la 03.11.2017.

Preşedinte , Grefier

Red.jud.ECM/tehnored.SSP.

4 ex./17.11.2017