Drept de autor şi drepturi conexe

Hotărâre **** din 02.09.2018


Document finalizat

Cod ECLI

ROMÂNIA

TRIBUNALUL BUCUREŞTI SECŢIA A III-A CIVILĂ

Dosar nr. .................

SENTINŢA CIVILĂ NR. .................

Şedinţa publică din .......................

Tribunalul constituit din:

Preşedinte: ****

Grefier: ****

Pe rol soluţionarea cauzei civile de faţă privind pe reclamantul .................. în contradictoriu cu pârâta ..............., având ca obiect drepturi de autor şi drepturi conexe.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică s-a prezentat reclamantul prin avocat, lipsind pârâta.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă după care, 

Reclamantul, prin avocat, arată că pârâta a achitat parţial debitul, şi solicită obligarea pârâtei la plata restului rămas, cu cheltuieli de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru şi onorariul de avocat. Depune note scrise la dosar şi dovada cheltuielilor de judecată.

Tribunalul reţine dosarul în pronunţare.

T R I B U N A L U L

Asupra cauzei civile de faţă, deliberând constată:

Prin cererea înregistrată la data de 28.02.2018, pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilă, reclamantul ................. în contradictoriu cu pârâta .................. a solicitat:

-obligarea pârâtei la plata sumei de ............... lei (cu TVA inclus) reprezentând remuneraţie datorată artiştilor interpreţi sau executanţi pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ/fonogramelor publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, în perioada ...................;

-obligarea pârâtei la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de ...................lei calculate până la data de ...................., şi în continuare până la recuperarea integrală a remuneraţiei datorate;

-obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, conform art. 453 Cod Proc. Civ.

În motivare reclamanta  a arătat că  .................. este un organism de gestiune colectivă înfiinţat în temeiul Legii nr. 21/1924 privind asociaţiile şi fundaţiile, abrogată prin O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, organism care funcţionează pe piaţă încă din anul 1996 conform dispoziţiilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu avizul .............. materializat în Decizia nr. 4/1997 aceste informaţii pot fi consultate şi pe site-urile oficiale www.credidam.ro şi www.orda.ro aparţinând .................., autoritatea de supraveghere şi control pentru organismele de gestiune colectivă de pe teritoriul României).

Obiectul de activitate al .............. este de a colecta si repartiza remuneraţiile cuvenite titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, artişti interpreţi sau executanţi, români si ilrâlnli. ale căror prestaţii artistice sunt utilizate pe teritoriul României. Totodată, ............... este organismul de gestiune colectivă reprezentativ pe teritoriul României, calitate dobândită da urmare a îndeplinirii criteriilor de reprezentativitate prevăzute de Legea nr. 8/1996 şi verificate de ................. (inclusiv dacă reclamantul are convenţii încheiate cu organisme similare ofline, potrivit art. 130 alin 1 litera „c" din lege).

Potrivit dispoziţiilor prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe pentru a fi desemnate colectori pentru o anumită categorie de utilizatori, organismele de glltlune colectivă trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege. Numai după ce a fost verificată îndeplinirea lor, acesta este desemnat de ..............., prin decizie, drept colector al remuneraţiilor pentru categoria de titulari pe care îi reprezintă. În această calitate, ................. Colectează remuneraţiile cuvenite artiştilor interpreţi sau executanţi, în temeiul art. 1231, art. 1232 şi art. 130 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu prevederile normelor de aplicare a legii (în speţa de faţă, pentru sursa comunicare publică aplică dispoziţiile Deciziei .............. nr. 399/2006 care cuprind tarife lunare fixe, negociate dlrtct cu reprezentanţii utilizatorilor, Decizia ............... nr. 189/2013 de actualizare cu indicele de Inflaţie şi Decizia ................ nr. 99/2015).

În data de .............., în temeiul declaraţiei nr. ................ (declaraţie pe propria itlspundere semnată şi ştampilată de reprezentantul legal ............... - Anexa nr. 4), a fost Încheiată Convenţia nr. 165/14.01.2013 în vederea obţinerii autorizaţiei/licenţei neexclusive pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ sau a reproducerilor acestora/a piostaţiilor artistice din domeniul audiovizual, precum şi pentru comunicarea publică în scop lucrativ (Anexa nr. 5). Conform declaraţiei menţionate anterior, pârâta administrează un ...................., având o suprafaţă de 48 mp, situat în ................, în care se comunică public fonograme de comerţ/fonograme publicate în scop comercial/fonograme sau reproduceri ale acestora şi prestaţii artistice din domeniul audiovizual.

Împrejurarea  că pârâta a înregistrat întârzieri la plata remuneraţiilor pentru lumunlcarea publică a fonogramelor de comerţ/fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice din ilfflfllflnlul audiovizual, acesteia i-au fost transmise notificările nr. ..................., ................... şi nr. .................. (notificare formulată prin cabinet de avocat, iivflnd anexate facturile proforma emise), în vederea achitării debitului restant (Anexa nr. 6).

Din referatul  nr. ...................... întocmit de un angajat al ..................., rezultă că în Incinta spaţiului administrat - salon frizerie ............... - pârâta comunică public fonograme de comerţ/fonograme publicate în scop comercial/fonograme sau reproduceri ale acestora şi pitititaţll artistice din domeniul audiovizual prin intermediul unui aparat TV (Anexa nr. 7).

Astfel, în temeiul dispoziţiilor prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi iltupturlle conexe, normelor de aplicare a legii, autorizaţiilor/licenţelor neexclusive şi ca urmare a neachitării remuneraţiei datorate pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ/fonogramelor publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, a fost nevoită să promoveze prezenta mrare de chemare în judecată.

Conform dispoziţiilor prevăzute de art. 130 alin. 1 lit. a din Legea nr, 8/1996 privind dreptul de autor şl drepturile conexe „Organismele de gestiune colectivă au următoarele obligaţii: a) să acorde autorizaţii neexclusive utilizatorilor, la cererea acestora, efectuată înainte de utilizarea repertoriului protejat, în schimbul unei remuneraţii, prin licenţă neexclusivă, în formă scrisă;”. Metodologiile în temeiul cărora se colectează tarifele fixe lunare pe sursa ambiental sunt Decizia ORDA nr. 399/2006 pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Metodologiei privind comunicarea publică a fonogramelor de comerţ/fonogramelor în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale ale artiştilor interpreţi ori executanţi şi producătorilor de fonograme, Decizia ORDA nr. 189/2013 privind modificarea tarifelor în sumă fixă cuprinse în Metodologia publicată prin Decizia ORDA nr. 399/2006, pe baza indicelui de inflaţie stabilit la nivel naţional şi Decizia ORDA nr. 99/2015.

Conform punctului 1 din Decizia ORDA nr. 399/2006: „Prin comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora se înţelege comunicarea acestora în spaţii publice (închise sau deschise), indiferent de modalitatea comunicării, prin întrebuinţarea unor mijloace mecanice, electroacustice sau  digitale (instalaţii de amplificare, aparatură de redare a înregistrărilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio ori televizoare, echipament informatic etc.)".

Aceeaşi metodologie stabileşte la punctul 5 faptul că „Utilizatorul are obligaţia să obţină autorizaţii sub formă de licenţe neexclusive, eliberate de organismele de gestiune colectivă util drepturilor artiştilor interpreţi sau executanţi şi ale producătorilor de fonograme, pentru tomunlcarea publică a fonogramelor de comerţ/fonogramelor publicate în scop comercial tuu a reproducerilor acestora si a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, în schimbul unei remuneraţii potrivit tabelelor redate mai jos, indiferent de durata efectivă a comunicării publice".

In conformitate cu dispoziţiile şi normele de aplicare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor ţl drepturile conexe şi având în vedere prevederile autorizaţiilor/licenţelor neexclusive «liberate, ............... a emis facturi proforma restante.

În dovedirea capetelor 1 şi 2 ale cererii de chemare în judecată, a anexat prezentei toate facturile menţionate anterior, care au fost comunicate pârâtei (Anexa nr. 8). Totodată, precizează faptul că au fost emise facturi proforma, deoarece ............... este o asociaţie privată nonprofit, înfiinţată potrivit O.G. 26/2000 şi conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi dropturile conexe care ii acordă statutul de organism de gestiune colectivă. Conform Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, organismele de gestiune colectivă au dreptul de a reţine o cotă de administrare de maximum 15% pentru acoperirea cheltuielilor efectuate cu colectarea şi repartizarea remuneraţiilor către titularii de drepturi. întrucât .............. este plătitor de TVA, pentru a evita prejudicierea titularilor de drepturi cu sumele care nu mai pot fi recuperate din TVA-ul dedus la buget pentru facturi fiscale neîncasate, ................ emite înştiinţări de plată către utilizatori, urmând ca facturile fiscale să fie emise în momentul în care se confirmă efectuarea plăţii.

În  ceea ce priveşte primul capăt al cererii de chemare în judecată, solicită obligarea la plata remuneraţiei în cuantum total de ................ lei (cu TVA inclus) reprezentând remuneraţie datorată artiştilor interpreţi sau executanţi pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ/fonogramelor publicate în scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual în porloada ................., conform facturilor proforma emise şi tabelelor de calcul (Anexa nr. 9).

h ceea ce priveşte cel de-al doilea capăt al cererii de chemare în judecată, solicită ca penalităţile de întârziere în cuantum de .............. lei au fost calculate până la data do .............. conform tabelului anexat, iar cuantumul acestora este de 0,1%/zi/întârziere aferent sumelor neachitate la scadenţă. Solicităm instanţei obligarea pârâtei la plata penalităţilor în continuare până la achitarea integrală a debitului.

Având în vedere dispoziţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi ale Deciziei ORDA nr. 399/2006, Deciziei ORDA nr. 189/2013, Deciziei ORDA nr. 99/2015, precum şi prevederile autorizaţiilor/licenţelor neexclusive, solicită admiterea cererii de chemare în judecată astfel cum a fost formulată.

Totodată, în temeiul dispoziţiilor prevăzute de art. 453 Cod Proc. Civ. solicită obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În drept: art. 1.166, 1.350 şi urm. Cod Civ., Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi Decizia ORDA nr. 399/2006, Decizia ORDA nr. 189/2013, Decizia ORDA nr. 99/2015, ca norme de aplicare.

Probe: în dovedirea pretenţiilor formulate prin prezenta cerere de chemare în judecată proba cu înscrisuri, expertiză contabilă (în situaţia în care sumele solicitate prin cererea de chemare în judecată sunt contestate de pârâtă) având ca obiective calcularea remuneraţiei datorate cu TVA în perioada ce face obiectul cauzei şi a penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,1%/zi de întârziere şi orice altă probă a cărei necesitate va rezulta din dezbateri.

Pârâta ....................... a formulat întâmpinare prin care a arătat faptul că la data de ...................... conform ordinului de plată întocmit de societate s-a achitat contravaloarea debitului pe care în înregistra la reclamant, astfel că se impune respingerea acţiunii ca rămasă fără obiect. Faţă de faptul că a achitat debitul până la primul termen de judecată solicită respingerea cererii de obligare la plata cheltuielilor de judecată.

Reclamantul la data de .................... a depus răspuns la întâmpinare  prin care a arătat faptul că pârâta a efectuat o plată în cuantum de ............ lei, din totalul sumelor restante datorate conform cererii de chemare în judecată. Prin urmare, la acest moment, pârâta mai are de achitat următoarele sume, pentru care cererea de chemare în judecată să rămână fără obiect:

- suma de ............ lei reprezentând remuneraţie datorată pentru comunicarea publică a fonogramelor sau a reproducerilor acestora şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual în perioada ..............., conform facturilor proforma emise şi tabelelor de calcul (Anexa nr. 9).

- suma de ............. lei reprezentând penalităţi;

-suma de .................. lei reprezentând cheltuieli de judecată, onorariul avocaţial şi taxă de timbru.

Analizând actele şi lucrările dosarului, în raport de susţinerile reclamantei şi faţă de obiectul acţiunii, tribunalul constată că reclamanta .................. este un organism de gestiune colectivă, înfiinţat în temeiul legii nr. 21/1924 privind asociaţiile şi fundaţiile, funcţionând încă din anul 1997 conform legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu avizul ORDA (Decizia nr. 4/1997), având ca obiect de activitate colectarea şi repartizarea remuneraţiilor cuvenite titularilor de drepturi, artişti interpreţi sau executanţi, români şi străini, ale căror prestaţii sunt utilizate pe teritoriul României. .............. este singurul organism de gestiune colectivă reprezentativ pe teritoriul României, întrucât îndeplineşte criteriile de reprezentativitate conform legii, având şi convenţii încheiate cu organismele similare din străinătate, conform disp. art. 130 alin.1, lit.c.

Reclamantul colectează remuneraţiile în temeiul disp. art. 123/1, art. 123/2 şi art. 130 din legea 8/1996, modificată şi completată, tarifele lunare fixe fiind stabilite prin Decizia ORDA 399/2006, Decizia 189/2013 şi Decizia 10/2016.

Conform dispoziţiilor art. 95 alin. 1( lit. a – i ) din Legea nr. 8/1996, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.285/2004 şi OUG nr. 123/2005, artiştii interpreţi sau executanţi au dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau de a interzice fixarea interpretării sau execuţiilor, reproducerea, distribuirea, închirierea, împrumutul, importul în vederea comercializării pe piaţa internă a interpretării sau execuţiei fixate, punerea la dispoziţia publicului a interpretării sau a execuţiei fixate, aşa încât publicul să o poată accesa în orice loc şi orice moment ales, precum şi  retransmiterea prin cablu a interpretării sau execuţiei.

Pentru felul de utilizare a prestaţiilor artistice menţionate mai înainte sunt prevăzute remuneraţii, conform Metodologiei publicate prin Decizia ORDA nr. 399/2006, privind comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, precum şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, în tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale ale artiştilor interpreţi ori executanţi şi ale producătorilor de fonograme. Conform metodologiei arătate se definesc termenii comunicare publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, utilizarea prestaţiilor din domeniul audiovizual în scop ambiental, utilizare de fonograme şi utilizator al prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual. În tabelul anexă la metodologie sunt prevăzute spaţiile închise sau deschise situate în oraşe sau staţiuni turistice( A1), comune şi sate( A2), bar cu program, night club( A3) etc. şi tarifele aferente acestora în funcţie de suprafaţa utilă, cuvenite producătorilor de fonograme, artiştilor interpreţi şi artiştilor interpreţi din domeniul audiovizual.

Pârâta din cauză este utilizator în sensul metodologiei, declarând că are puncte de lucru, spaţii de felul celor reglementate în metodologie.

În raport de cele reţinute anterior şi de susţinerile reclamantei din răspunsul la întâmpinare şi oral în şedinţa publică de la data de .............. în sensul că pârâta a achitat parţial debitul, tribunalul va admite cererea reclamantei şi va obliga pârâta la plata către reclamantă a sumei de .............. lei, reprezentând remuneraţie datorată pentru comunicarea publică de către pârâtă a fonogramelor, precum şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, în spaţiile deţinute, în perioada ..............., precum şi la plata penalităţilor de întârziere în sumă de .............. lei.

În aplicarea disp. art. 453 NCPC tribunalul va obliga pârâta la plata cheltuielilor de judecată, în sumă de ............ lei, reprezentând taxa judiciară de timbru şi onorariu de avocat, dovedite cu chitanţele din dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea reclamantului ................, cu sediul în .............. în contradictoriu cu pârâta ................, cu sediul în .................

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de ............. lei, reprezentând remuneraţie datorată pentru comunicarea publică de către pârâtă a fonogramelor, precum şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, în spaţiile deţinute, în perioada ..................

Obligă pârâta la plata penalităţilor de întârziere în sumă de ........... lei.

Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în sumă de ...... lei.

Cu apel în 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, ............

Preşedinte Grefier

Red. C.M.

Thred. S.B.

4 ex.