Obligaţia de a face. Imposibilitatea valorificării în sistemul public de pensii, perioada în care a lucrat ca militar în condiţii speciale de muncă, în condiţiile în care reclamantul beneficiază de pensie militară de stat.

Sentinţă civilă 951 din 24.10.2017


Pe rol judecarea cauzei de Asigurări sociale privind pe reclamantul __ în contradictoriu cu pârâta __, având ca obiect obligaţie de a face.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-a  prezentat reclamantul __, lipsă fiind pârâta  __.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care,

La interpelarea instanţei, reclamantul __ precizează că nu doreşte termen pentru angajarea unui apărător.

Instanţa pune în discuţia părţilor competenţa instanţei în soluţionarea cauzei.

Reclamantul __, având cuvântul, apreciază că instanţa este competentă general, material, teritorial şi funcţional să soluţioneze prezenta cauză.

Instanţa apreciază că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cauză şi estimează 3 luni de zile durata soluţionării cauzei.

Procedează la lămurirea obiectul acţiunii, întrucât prin cererea principală solicită valorificarea grupei de muncă pentru perioada __, iar ulterior, prin răspunsul la întâmpinare a precizat că solicită nu perioada menţionată iniţial, ci o perioadă ulterioară, respectiv pentru anii __ şi __.

Reclamantul __, având cuvântul, precizează că solicită să se emită o nouă decizie de pensionare prin care să fie valorificată perioada ce nu a fost avută în vedere la stabilirea pensiei militare.

Precizează că solicită a se lua în calcul şi adeverinţa emisă în data de __ care cuprinde grupa specială de muncă pentru a se încadra în prevederile legii cu reducerea vârstei de pensionare, întrucât această adeverinţă nu a fost avută în vedere la depunerea dosarului şi pârâta nu a făcut vorbire dacă a fost luată în calcul, sau nu.

 Precizează că solicită şi pensie din sistemul public prin care să fie valorificată atât adeverinţa emisă în data de __, care cuprinde grupa specială de muncă pentru perioada __ şi perioada ulterioară din __.

Instanţa acordă cuvântul pe probe.

Reclamantul __ precizează că nu mai are alte probe de solicitat sau cereri de formulat şi solicită acordarea cuvântului pentru susţineri în fond.

Instanţa, ia act că nu mai sunt cereri de formulat sau probe de administrat, apreciază cauza în stare de soluţionare şi acordă cuvântul pentru susţineri în fond.

Reclamantul __, având cuvântul, solicită cererii aşa cum a precizat-o la acest termen. Fără cheltuieli de judecată.

INSTANŢA

Asupra cauzei de față:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestui tribunal la data de __ sub nr. __, reclamantul __ (cu CNP __, domiciliat în __) în contradictoriu cu pârâta __ (cu sediul în __) solicită obligarea pârâtei la emiterea unei decizii de pensie pentru limită de vârstă, deoarece îndeplinește condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, art. 55 lit. b; art. 158 alin. (1) coroborat cu art. 30 al. (1); art. 49, al. (1), lit. și Legea 223/2015 art. 26 al. 2.

În motivare, reclamantul arată că la data de __ a fost înregistrată cererea sa de pensionare pentru limită de vârstă sub nr. __ la __Călărași, iar la data de __ a fost emisă Decizia nr.__ de respingere, fără a fi motivată conform Legii 263/2010 art. 106 al. (2), deși din anexa la decizie rezultă că are o vechime de __ ani __ luni și __ zile, însă ___ nu a luat în considerare Adeverința nr. __de muncă în condiții speciale (grupa I-a) din perioada __, astfel că pârâta nu a aplicat prevederile art. 158 coroborat cu art. 30 al. (1) și art. 26 al. 2 din Legea 223/2015 așa că nu a aplicat prevederile art. 55 al. (1) lit. b de reducere cu 5 ani a vârstei de pensionare standard, astfel că dreptul său de ieșire la pensie cu reducerea vârstei standard de la __ ani la __ ani i-a fost încălcat.

Mai arată reclamantul că la litera H. din Decizia nr. 176619/2016 pârâta __ nu motivează respingerea conform art. 106 al. (2) cu temeiurile de drept și de fapt în baza cărora se respinge cererea de pensionare.

În urma respingerii cererii de pensionare, a contestat Decizia nr. __ la __ conform art. 149, dar nici până la data prezentei cereri de chemare în judecată nu a primit răspuns, deși această comisie este obligată conform legii pensiilor să soluționeze contestația în termen de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.

Mai mult decât atât, în data de __ s-a adresat cu un Email __, primind tot cu Email un răspuns neconcludent la data de __.

La data de __, a trimis un nou Email prin care solicita __ să rezolve contestația sa într-un termen rezonabil de 20 zile, dar nu a primit răspuns.

Având în vedere cele arătate și faptul că a îndeplinit procedura prealabilă, solicită să fie obligată pârâta __să emită o Decizie de pensionare pentru limită de vârstă începând cu __.

În drept, invocă Legea 263/2010, art. 55 aI. (1) lit. B coroborat cu art. 30 al. (1) lit. c din H.G. 1294/2001, art. 49 aI. 1 lit. a și art. 158, Legea 223/2015 art. 26.

În dovedire depune înscrisuri: Decizia nr.----; Cererea de pensionare din ---; adresa nr. --- a __; Adeverința __; Cerere de pensionare tipizată; Decizie pensie invaliditate __; Decizie încetare plată pensie invaliditate nr.__; Contestația la decizia de respingere nr. __ și Email-urile din __, __, __.

Prin întâmpinarea formulată în cauză, pârâta __ solicită respingerea contestației formulate, ca netemeinică şi nelegală, arătând că reclamantul a beneficiat iniţial de pensie de invaliditate stabilită în baza Legii nr. 19/2000 prin Decizia nr.__ din __, care la data de __ şi-a încetat efectele ca urmare a emiterii Deciziei privind încetarea plăţii pensiei nr. __ emisă de __.

Reclamantul a depus la __ o cerere olografă înregistrată cu nr. __ prin care solicita acordarea pensiei pentru limită de vârstă, la care a anexat şi adeverinţa nr. __ eliberată de __, în care este consemnat că a fost cadru __ în perioada __, activitate care se încadrează în condiţii speciale ( grupa I de muncă).

Întrucât potrivit art. 76 din HG nr. 257/2011 privind Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 există o cerere tip prin care se solicită acordarea pensiei pentru limită de vârstă, după comunicarea acestui fapt reclamantului, acesta a completat şi expediat la sediul instituției cererea tipizată pe care i-a trimis-o.

Astfel, urmare cererii nr. __ din 16.03.2016, prin care a solicitat în baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice acordarea pensiei pentru limită de vârstă s-a emis Decizia nr. __din data de _-, prin care s-a respins cererea.

Împotriva acestei decizii, reclamantul a formulat contestaţie care potrivit prevederilor art. 149-151 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, raportat la prevederile Ordinului nr. 1453/2011 privind Regulamentul privind modalitatea de contestare a deciziilor de pensie, la data de 24.05.2017 cu nr. 16210 a fost înaintată Comisiei centrale de contestaţii pentru soluţionare şi până la această dată nu a fost soluţionată.

Referitor la nevalorificarea adeverinței nr. __ eliberată de __, în care este consemnat că a fost cadru militar în MAN în perioada __, activitate care se încadrează în condiţii speciale (grupa l de muncă) se arată că stagiul de cotizare în sistemul public de pensii include perioadele de timp pentru care s-au plătit contribuţii la asigurări sociale. În anumite situaţii, însă, deşi beneficiarul nu a plătit contribuţii, perioadele se iau în calcul la stabilirea vechimii în muncă, cum este speța de faţă.

Conform dispoziţiilor legale în vigoare la această dată, în sistemul public de pensii,  ca să poată ieşi la pensie pentru limită de vârstă, un asigurat trebuie să îndeplinească cumulative două condiţii: să realizeze un stagiu maxim de cotizare de 35 de ani şi să aibă vârsta de 65 de ani, dacă este bărbat, şi 35 de ani de stagiu cotizare şi 63 ani, dacă este femeie. Sau cel puţin 15 ani de stagiu, aşa cum prevede articolul nr. 53 alin. (5) din Legea 263/2010.

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul de cotizare rezultă în urma adunării perioadelor de timp pentru care s-au plătit contribuţiile la asigurări sociale în sistemul public de pensii. Legea mai prevede că la stabilirea stagiului de cotizare se iau în calcul şi perioadele de timp lucrate legal în alte ţări ale UE sau cu care România are convenţii în acest sens, în condiţiile reglementate de normele juridice la care ţara noastră este parte.

Dispoziţiile art. 192 alin. (1) - (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează: „Între sistemul public de pensii „si sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaş.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) şi g), care constituie „și vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opțional, în unul dintre sisteme".

Astfel, se înţelege că reclamantul prin cererea formulată şi înregistrată la Casa Judeţeană de Pensii Călăraşi, a optat pentru utilizarea stagiului realizat în sistemele neintegrate pentru deschiderea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii, în baza Legii nr. 263/2010.

Reclamantul nu poate însă beneficia de pensie de asigurări sociale din sistemul public de pensii la această dată, ci la îndeplinirea cumulativă a condiţiei privind stagiul complet/minim de cotizare şi vârsta standard de pensionare.

Reclamantul, aşa cum reiese din decizia emisă şi contestată îndeplineşte doar condiţia privind stagiul complet de cotizare, stagiul total realizat fiind astfel prin cumularea celor două perioade - de 36 ani, 9 luni, 4 zile, reclamantul neîndeplinind însă condiţia privind vârsta standard de cotizare, prevăzută de Legea nr. 263/2010, având la data solicitării acordării pensiei vârsta de 62 ani 4 luni, putând solicita pensia pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 ani.

La stabilirea stagiului de cotizare s-a utilizat şi vechimea în serviciu realizată în sistemul militar, aspect care reiese din buletinul de calcul, pag.1/4 unde la perioada __ - __ la „Tip perioadă" este înregistrat „Sist.N" (sistem neintegrat).

Reclamantul solicită acordarea pensiei în baza Legii nr. 263/2010 dar şi a Legii nr. 223/2015, însă, potrivit art. 19 al Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat „Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24". Drepturile de pensie se stabilesc şi se plătesc astfel, conform art. 63 alin. (1) din Legea nr. 223/ 2015.

Astfel, între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate lui se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş.

Conform art. 26 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, act normativ care a intrat în vigoare la data de 01.01.2016: (1) Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) şi b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.

(2) Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).

(3) În situaţia prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem in care persoana a fost asigurată.

Avându-se în vedere dispoziţiile legale enunţate, în cazul persoanelor care solicită înscrierea la pensie începând cu data de 01.01.2016 şi au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public cât și în sistemul neintegrat, în speţă în sistemul militar, se valorifică numai pentru deschiderea dreptului la pensie în sistemul public de pensii potrivit art. 192 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, calculul punctajului mediu anual urmând a se efectua numai pentru stagiul de cotizare realizat în sistemul public.

Potrivit art. 110 alin. (5) din Legea nr. 223/2015 privind pensii militare de stat cu modificările şi completările ulterioare: „Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale, în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau de la care le-au încetat raporturile de serviciu".

Potrivit dispoziţiilor art. 107 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 (*actualizată*) privind sistemul unitar de pensii publice pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia, pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.

Având în vedere prevederile menţionate, rezultă faptul că în legislaţia sistemului public de pensii nu există reglementarea referitoare la recalcularea pensiilor prin „eliminarea" stagiilor de cotizare realizate în sistemul militar, în acest sens fiind necesară o modificare legislativă.

Pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi Legii nr. 223/2015 privind pensiilor militare de stat, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, ale HG nr. 118/2012 privind aprobarea Statului CNPP şi ale art. 10 alin. (2) din HG nr. 144/2016 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale din MAN, MAI şi SRI s-a încheiat un Protocol între Casa Naţională de Pensii Publice şi casele de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii în care sunt reglementate activităţile ce revin, potrivit legii, caselor teritoriale de pensii în aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare şi caselor de pensii sectoriale pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.223/2015, acest protocol vizând persoanele ale căror drepturi de pensie se stabilesc de către casele teritoriale de pensii potrivit Legii nr. 263/2010 şi de către casele de pensii sectoriale în baza Legii nr. 223/2015 şi care se regăsesc, ulterior, în una din următoarele situaţii:

a) solicită caselor de pensii sectoriale acordarea pensiei militare de stat pentru perioada de vechime în serviciu, potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015;

b) solicită caselor teritoriale de pensii acordarea unei pensii pentru stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii, potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010.

Potrivit art. 2 alin. (1) al Protocolului, în vederea aplicării prevederilor art. 25, art. 26 şi art. 27 din Legea nr. 223/2015 şi ale art. 192 din Legea nr. 263/2010, casa de pensii sectorială şi casa teritorială de pensii, la cerere, eliberează o adeverinţă din care să rezulte perioadele de stagiu de cotizare/vechime în serviciu şi perioadele asimilate valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiei. Modelul adeverinţei este prevăzut în Anexa 1 la prezentul protocol.

Conform prevederilor art. 27 din Legea nr. 223/2015 şi ale art. 192 din Legea nr. 263/2010, perioadele asimilate se valorifică în funcție de opțiunea solicitantului, exprimată la data înscrierii la pensie, doar în unul dintre sisteme.

Astfel, reclamantul a optat în baza acestui alineat pentru pensie din sistemul public de pensii cu utilizarea vechimii în serviciu, iar dacă s-ar fi admis cererea şi s-ar fi acordat pensie din sistemul public de pensii (în situaţia în care erau îndeplinite condiţiile impuse de lege, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015), la această dată nu mai putea solicita acordarea pensiei militare prin utilizarea stagiului din sistemul militar pe care îl folosea la acordarea pensiei în baza Legii nr. 263/2010.

Astfel, reclamantul poate opta pentru acordarea pensiei în baza Legii nr. 263/2010 (în baza acestei legi însă la această dată nu îndeplineşte condiţiile impuse de aceasta) sau poate să solicite la casa de pensii sectorială acordarea pensiei militare de stat pentru perioada de vechime în serviciu, potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015.

Având în vedere considerentele prezentate, solicită respingerea contestației ca netemeinică şi nelegală.

În drept, invocă art. 205, art. 255, art. 258 Noul Cod procedură civilă, modificat şi completat, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Normele de Aplicare a Legii nr. 263/2010 aprobate prin HG nr. 257/2011, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Prin răspunsul la întâmpinare, reclamantul arată că pârâta nu face dovada motivelor pentru care nu îi sunt aplicabile, aşa cum a arătat în cererea introductivă, următoarele articole de lege: Legea 263/2010 – Art. 158 al. (1) "Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi ll-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care conform prevederilor art. 30 al. (1) sunt încadrate în condiţii speciale."

- Art. 30 al (l) lit. c. „activităţile în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale prevăzute în actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi" aşa încât adeverința ___ este perfect legală, fiind emisă în baza H.G.1249/2001.

- Art. 55 al (l) lit. b. „Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează: b) conform tabelului nr. 2, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locuri de muncă încadrate în alte condiţii de muncă prevăzute la art. 30 al. (1)".

Legea nr. 223/2015 - art. 26 (1) "Pentru cadrele militare, poliţiştii şi funcţionari publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute de art. 14, lit. a şi b, deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.

(2) Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile al. (1).

(3) În situaţia prevăzută la al. 1 pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată".

De asemenea, Casa judeţeană de pensii publice Călăraşi nu explică în întimpinarea depusă de ce nu a fost luată în considerare Adeverința __ de activitate în condiţii speciale de muncă.

Mai arată reclamantul că cererea sa olografă de acordare a pensiei pentru limita de vârstă a arătat concret pârâtei că pentru perioada __-__ are cerere depusă la organele M.Ap.N. pentru pensie militară de stat, astfel că nu se susţine afirmaţia pârâtei că el a cerut ca la calculul pensiei să fie luate în calcul toate perioadele de vechime în muncă aşa încât nu se poate susţine şi invoca art. 107 din legea 263/2010 şi art. 110 din legea 223/2015.

Ulterior cererii sale de pensionare pentru limită de vârstă a fost pensionat cu pensie militară de stat începând cu data de __ pentru perioada __-__ cu Decizia nr.__din __ în a cărei anexă nr 1 la pct. 2 la determinarea vechimii se poate observa că perioada luată în calcul, activitatea în sistemul civil nu a fost luată în calcul şi nici perioada pensiei de invaliditate (perioada asimilată conform legii 263, art. 49, al. 1, pct. a).

De asemenea, în pagina 3 din întâmpinarea pârâtei, aceasta invocă faptul că are 2 cereri de pensionare în sisteme diferite şi recunoaşte că între sistemul public de pensii publice şi sistemele neintegrate se recunosc stagiile de cotizare pentru deschiderea drepturilor de pensie.

Mai arată că în conformitate cu Decizia nr. 140970/2016, nu a beneficiat de reducerea vârstelor standard de pensionare în sistemul militar ca urmare adeverinţei __.

Față de cele arătate, solicită obligarea pârâtei __ să ia în considerare Adeverința __  a C.M.J. Călăraşi şi să emită decizie de pensionare pentru limită de vârstă luând în calculul punctajului perioadele __-__ şi __-__, întrucât legea 223/2015 a pensiilor militare de stat nu abrogă sau modifică nici un articol din legea 263/2010.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin decizia nr. 176619/26.04.2016 emisă de pârâta __ a fost respinsă cererea formulată de reclamantul __ cu privire la acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

În cuprinsul deciziei se menţionează că vârsta reclamantului, la data formulării cererii (29.02.2016) era de 62 ani 4 luni, în timp ce vârsta standard de pensionare este 65 de ani, fără ca reclamantul să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensioare, iar stagiul complet de cotizare prevăzut de lege este de 35 ani, reclamantul realizând un stagiu total de 36 ani şi 9 luni.

Prin cererea dedusă judecăţii, reclamantul susţine că pârâta nu a valorificat la stabilirea drepturilor sale de pensie adeverinţa nr. __ ce atestă desfăşurarea activităţii în condiţii speciale (grupa I) în perioada __-__ şi depune la dosar acest înscris (fila 9).

Potrivit adeverinţei menţionate, eliberată de Centrul militar judeţean Călăraşi, reclamantul __, având grad de căpitan în rezervă, a fost cadrul militar în Ministerul Apărării Naţionale în perioada __-__, desfăşurând activitate în condiţii speciale, în conformitate cu Anexa nr. 1, cap. II pct. 17 din Ordinul ministrului Apărării Naţionale nr. M123/2015 şi HG 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate.

Reclamantul mai depune la dosar Decizia nr. __ emisă de ____ (fila 58) şi Anexa nr. 1 la decizie (fila 59), potrivit cărora reclamantul beneficiază de pensie calculată în conformitate cu prevederile Legii nr. 223/2015, având o vechime în serviciu de 13 ani 6 luni 22 zile, la determinarea vechimilor fiind avută în vedere şi perioada de 10 ani 7 luni 22 zile (__-__) desfăşurată în condiţii speciale de muncă.

Potrivit art. 52 din Legea 263/2010, „Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege.”

Conform dispoziţiilor art. 53 alin. 1 din Legea 263/2010, „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.”

Totodată, art. 55 alin. 1 lit. b) prevede că „Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 2, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi în situaţia celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în alte condiţii de muncă prevăzute la art. 29 alin. (2) şi în condiţii speciale prevăzute la art. 30 alin. (1);”

În speţă, reclamantul, beneficiar al unei pensii militare de stat, pretinde să i se valorifice în sistemul public de pensii perioada lucrată în calitate de militar şi încadrată în condiţii speciale de muncă de la 20.08.1977 la 26.04.1988.

Este adevărat că potrivit art. 110 alin. 3 din Legea nr. 223/2015 „Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.”, dar art. 27 din aceeaşi lege dispune că „Perioadele de vechime în serviciu prevăzute la art. 3 lit. e) pct. 3 - 5, care sunt recunoscute ca perioade asimilate în sistemul public de pensii sau care constituie vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opţional, în unul dintre sisteme.”

Aceeaşi dispoziţie există şi în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care prin art. 192 alin. 2 prevede că „Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) şi g), care constituie şi vechime în muncă sau în serviciu în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii, se iau în calcul, opţional, în unul dintre sisteme.”

Prin urmare, în condiţiile în care reclamantul beneficiază de pensie militară de stat, nu i mai poate valorifica, în sistemul public de pensii, perioada în care a lucrat ca militar în condiţii speciale de muncă.

Fără a putea beneficia astfel de reducerea vârstei standard de pensionare, se constată că la data formulării cererii de pensionare pentru limită de vârstă (29.02.2016) reclamantul nu îndeplinea condiţia de vârstă, de 65 ani, impusă de art. 53 din Legea 263/2010, astfel că în mod corect i-a fost respinsă cererea de către instituţia pârâtă.

Referitor la pretenţia reclamantului de obligare a pârâtei să îi valorifice la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi perioada __-__, invocată prin răspunsul la întâmpinare (fila 57), tribunalul constată că nu este întemeiată, întrucât din Buletinul de calcul emis de pârâtă la 26.04.2016, anexă la Decizia contestată (fila 33), reiese că această perioadă a fost valorificată drept perioadă contributivă în favoarea reclamantului.

Pentru considerentele expuse, va fi respinsă în totalitate cererea formulată de reclamantul __ în contradictoriu cu pârâta __.

În temeiul art. 40 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti opinia asistenţilor judiciari este concordantă cu soluţia şi considerentele expuse în motivarea prezentei hotărâri.

Văzând şi dispoziţiile art. 468 Cod procedură civilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea formulată de reclamantul __ (cu CNP __, domiciliat în __) în contradictoriu cu pârâta __ (cu sediul în __).

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Călăraşi.

Pronunţată în şedinţa publică de la 24 Octombrie 2017