Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 546 din 02.03.2018


 INSTANŢA,

Prin contestaţia la executare înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …. sub nr. …., contestatoarea …. a solicitat anularea adresei de înfiinţare a popririi pentru suma de … lei, emisă de intimată sub nr. …..

În motivarea în fapt, contestatoarea a arătat că această sumă de …. lei reprezintă majorări şi penalităţi de întârziere calculate pentru un debit ce a fost contestat în anul … fiind pronunţată în acest sens Sentinţa civilă nr. … de Judecătoria … în dosarul nr. ….. Din motivarea sentinţei civile amintite rezultă că debitul la care intimata a calculat penalităţi şi majorări de întârziere s-a prescris din anul …. Prin urmare, intimata nu mai avea dreptul de a emite alte acte de executare.

Nu au fost invocate temeiuri în drept.

În susţinere, s-au depus la dosar înscrisuri în copie certificate pentru conformitate.

A fost achitată o taxă judiciară de timbru în sumă de 20 lei, potrivit chitanţei anulate la dosar.

La data de .... intimata a depus la dosar o cerere de achiesare la contestaţia la executare formulată de contestatoare.

Examinând actele şi lucrările dosarului, pe fondul contestaţiei la executare, instanţa constată că aceasta este întemeiată pentru următoarele considerente:

Prin Sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria …. în dosarul nr. …. s-a admis contestaţia la executare formulată de contestatoarea …, în contradictoriu cu …. şi s-a anulat titlul executoriu nr. …., somaţia nr. …, precum şi toate actele de executare subsecvente efectuate împotriva contestatoarei, reţinându-se că titlul executoriu nu conţine elementele obligatorii de individualizare a creanţei fiscale, acesta are un conţinu diferit de cel al titlului de creanţă şi, în plus, s-a împlinit termenul de prescripţie privind dreptul de stabilire a obligaţiilor fiscale, astfel că intimatei îi revenea obligaţia de a proceda la încetarea procedurii.

La data de … intimata a emis sub nr. ….dresa de înfiinţare poprire contestată în prezenta cauză, pentru suma de …. lei, pretins a fi datorată de contestatoarea …..

Prin intermediul contestaţiei la executare se asigură legalitatea executării silite, fiind mijlocul procedural specific acestei etape, prin care părţile direct interesate în raportul juridic de executare precum şi terţii vătămaţi prin modul în care s-a realizat executarea silită pot obţine anularea sau îndreptarea actelor de executare nelegale şi, uneori, chiar lipsirea de efecte a titlului executoriu.

Câtă vreme prin hotărârea judecătorească susmenţionată s-a constatat cu putere de lucru judecat incidenţa prescripţiei, organul administrativ fiscal de executare silită avea obligaţia legală de a proceda din oficiu la încetarea calculului oricărui accesoriu şi sistarea executării silite, chiar şi independent de existenţa unei hotărâri judecătoreşti care să dispună în acest sens.

În speţă fiind vorba atât despre obligaţii principale, cât şi despre obligaţii accesorii acestora, potrivit principiului accesorium sequitur principale prin stingerea obligaţiei principale dispare cauza obligaţiei accesorii, astfel că aceasta este considerată la rândul ei ca fiind stinsă.

În aceste condiţii, având în vedere şi poziţia adoptată de intimată, se va admite contestaţia la executare formulată de contestatoare şi se va anula poprirea înfiinţată prin adresa nr. ….