Conducere fara permis

Sentinţă penală 857 din 26.10.2017


SENTINŢA PENALĂ nr. 857/2017

Şedinţa publică din data de  26 septembrie 2017

PREŞEDINTE:

GREFIER:

Din partea Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Judecătoria O.., a participat procuror X.

Pe rol soluţionarea cauzei penale privind pe inculpatul S.., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art.335 alin.1 Cod Penal.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, lipsesc părţile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Instanţa constată că dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de 12.09.2017, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, care face parte integrantă din prezenta, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunţarea pentru 19.09.2017 şi pentru azi 26.09.2017 când, în aceeaşi compunere, a hotărât următoarele:

J U D E C Ă T O R I A

D E L I B E R Â N D:

Prin rechizitoriul nr. 1154/P/2016 din 28.19.2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria O.., înregistrat la instanţă la 01.11.2016, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art.335 alin.1 Cod Penal, fapta constând în aceea că inculpatul, la data de 22.02.2016, in jurul orei 17:15, a condus autoturismul marca “BMW”, având nr. de înmatriculare W, pe strada S.., mun. O.., jud. B.., fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. 

Examinând actele şi lucrările dosarului de urmărire penală, coroborate cu probele din cursul cercetării judecătoreşti, instanţa reţine în fapt următoarele:

La data de 22.02.2016, in jurul orei 17:15, inculpatul a condus autoturismul marca “BMW”, având nr. de înmatriculare, pe strada S.., mun. O.., jud. B.., fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. 

Inculpatul a fost sincer in declaraţiile date pe parcursul urmăririi penale, recunoscând săvârşirea infracţiunii reţinută in sarcina sa si manifestând o atitudine generala de regret. Acesta a arătat ca, in data de 22.02.2016, in jurul orei 17 :15, a urcat la volanul autoturismului marca « BMW », având nr. de înmatriculare, si l-a condus, o distanta de aproximativ 100 de metri, pe str. S.., mun. O.., jud. B.., fără a poseda permis de conducere.

Din procesul-verbal din data de 24.06.2016, care atesta verificările efectuate de către organele de cercetare penala in baza de date D.E.P.A.B.D., rezulta ca inculpatul figurează ca deţinând permis de conducere abia începând cu data de 12.05.2016.

Din adresa nr. BCO/HP/4327944, transmisa de IG.P.F. Punct Contact O.., rezulta ca inculpatul nu este cunoscut ca deţinător de permis de conducere emis de către autorităţile spaniole. 

În faza de cercetare judecătorească inculpatul a fost audiat la termenul din 07.02.2017, a solicitat aplicarea procedurii speciale de recunoaştere a vinovăţiei şi a recunoscut săvârşirea faptei aşa cum a fost descrisă în rechizitoriu (f. 7).

Instanţa reţine că prin Sentinţa penală nr.406/14 pronunţată la data de 07.10.2014 de către Curtea Regională, Secţiunea 4, Tarragona în dosar SUM-0000018/2012 s-a aplicat inculpatului  o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani (f.188-192 dos. inst.).

Potrivit dispoziţiilor art.41 alin.3 Cod penal, pentru stabilirea stării de recidivă se ţine seama şi de hotărârea de condamnare pronunţată în străinătate, pentru o faptă prevăzută şi de legea penală română, dacă hotărârea de condamnare a fost recunoscută potrivit legii.

Articolul 140ind.1 din Legea 302/2004 reglementează procedura de recunoaştere a hotărârilor judecătoreşti străine, in vederea producerii de alte efecte decât cel al executării in regim de detenţie a pedepsei, precum si a altor acte judiciare emise de autorităţile străine.

Instanţa apreciază că, în speţă, sunt aplicabile prevederile art. 140/1 din Legea 302/2004 întrucât prin recunoaşterea hotărârii pronunţată de statul spaniol se urmăreşte producerea de alte efecte - constatarea recidivei , iar alin. 2 prevede că recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti străine, in vederea producerii de alte efecte decât cel al executării in regim de detenţie a pedepsei se face si pe cale incidentala, in cadrul unui proces penal in curs.

Raportat la cererea formulată de procuror privind recunoaşterea pe  cale incidentală a hotărârii menţionate mai sus, instanţa apreciază că în cauză sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 136 din Legea 302/2004, republicată pentru recunoaşterea hotărârilor penale pronunţate în străinătate, respectiv că: România şi-a asumat o asemenea obligaţie printr-un tratat internaţional la care este parte, respectiv Convenţia Europeană privind recunoaşterea internaţională a hotărârilor judecătoreşti în materie penală, ratificată de Consiliul Europei la data de 28.05.1970 şi intrată în vigoare la data de 16.07.1974, convenţie ratificată de către România la 8.06.2000, intrată în vigoare la 09.09.2000, a fost respectat dreptul la un proces echitabil, în sensul art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, nu a fost pronunţată pentru o infracţiune politică sau pentru o infracţiune militară care nu este o infracţiune de drept comun; respectă ordinea publică a statului român; hotărârea poate produce efecte juridice în România, potrivit legii penale române, fapta constituie infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută de art.219 alin.1 Cod penal, nu s-a pronunţat o condamnare pentru aceleaşi fapte împotriva petentului în România sau  într-un alt stat, care a fost recunoscută în România.

Având în vedere aceste motive, instanţa în art.140 ind.1 alin.2 din Legea nr.302/2004, republicată,cu referire la art.136 din Legea nr.302/2004, republicată, va recunoaşte pe cale incidentală Sentinţa penală nr.406/14 pronunţată la data de 07.10.2014 de către Curtea Regională, Secţiunea 4, Tarragona în dosar SUM-0000018/2012 prin care s-a aplicat inculpatului, o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani.

Urmare a recunoaşterii pe cale incidentală a Sentinţa penală nr.406/14 pronunţată la data de 07.10.2014 de către Curtea Regională, Secţiunea 4, Tarragona în dosar SUM-0000018/2012 prin care s-a aplicat inculpatului, o pedeapsă de 2 ani închisoare, instanţa constată că cererea formulată de procuror privind schimbarea încadrării juridice a faptei este întemeiată, motiv pentru care, în temeiul art. 377 alin.4 Cod procedură penală, va admite cererea formulată de procuror, şi va dispune schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului din infracţiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal  în  infracţiune de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.1 Cod penal. 

Astfel în ce priveşte fapta care face obiectul  prezentului dosar, instanţa apreciază că starea de fapt reţinută şi vinovăţia inculpatului sunt pe deplin dovedite cu probele administrate în cauză: declaraţia inculpatului, procesul-verbal din data de 24.06.2016, care atesta verificările efectuate de către organele de cercetare penala in baza de date D.E.P.A.B.D. şi adresa nr. BCO/HP/4327944, transmisa de IG.P.F. Punct Contact O... 

În drept, fapta inculpatului, care la data de 22.02.2016, in jurul orei 17:15, a condus autoturismul marca “BMW”, având nr. de înmatriculare, pe strada S.., mun. O.., jud. B.., fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art.335 alin.1 Cod Penal.

Elementul material al laturii obiective a infracţiunii de conducere a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin.1 C.pen. s-a realizat prin activitatea inculpatului de a conduce autoturismul marca “BMW”, având nr. de înmatriculare, deşi nu avea permis de conducere.

Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru siguranţa traficului rutier generată de conduita inculpatului, care deşi nu avea permis de conducere, a condus autoturismul pe drumurile publice. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana care nu are permis de conducere, este o infracţiune de pericol, starea de pericol pentru siguranţa circulaţiei rutiere este inerentă elementului material al infracţiunii şi se produce în momentul în care punerea în mişcare şi deplasarea vehiculului dobândeşte semnificaţia unei „conduceri” pe drumurile publice a acestuia, în acel moment are loc şi consumarea infracţiunii. 

În ceea ce priveşte latura subiectivă, intenţia inculpatului rezultă din împrejurarea că, deşi ştia că nu are permis de conducere, a decis să conducă autoturismul pe drumuri publice.

La stabilirea şi individualizarea pedepselor, instanţa urmează a avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei, prev. de art. 74 C.pen., reţinând în acest sens faptul că inculpatul a condus autoturismul fără a avea permis de conducere. De asemenea va mai avea în vedere şi faptul că inculpatul are antecedente penale .

Instanţa mai remarcă faptul că deşi la o primă analiză infracţiunile la regimul circulaţiei nu par a avea un pericol social ridicat în raport cu alte fapte care au limite de pedeapsă apropiate, acestea sunt în continuă creştere ca şi număr în ultima perioadă de timp, iar urmările produse sunt tot mai grave, victime devenind persoane nevinovate, or numai aplicarea unor pedepse mai aspre ar putea cultiva în rândul opiniei publice responsabilitatea conducerii de vehicule în condiţii legale.

În funcţie de toate acestea, instanţa apreciază că stabilirea unei pedepse cu închisoarea este o măsură de constrângere şi un mijloc de reeducare eficient.

În consecinţă, instanţa va dispune următoarele:

În baza art. 335 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod procedură penală, va condamna pe inculpatul, pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere , la o pedeapsă de 8 luni închisoare în regim de detenţie.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata sumei de 700 lei,  reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

 

În baza art.140 ind.1 alin.2 din Legea nr.302/2004, republicată,cu referire la art.136 din Legea nr.302/2004, republicată, recunoaşte pe cale incidentală Sentinţa penală nr.406/14 pronunţată la data de 07.10.2014 de către Curtea Regională, Secţiunea 4, Tarragona în dosar SUM-0000018/2012 prin care s-a aplicat inculpatului  , o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani.

În temeiul art. 377 alin.4 Cod procedură penală, admite cererea formulată de procuror, şi  dispune schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina inculpatului din infracţiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal  în  infracţiune de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.41 alin.1 Cod penal  . 

În baza art. 335 alin.1 Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul cetăţenia română, studii 8 clase, pensionar pe caz de boală şi handicap, pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere , la o pedeapsă de :

-  8 luni închisoare în regim de detenţie.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei,  reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Cu drept de apel la Curtea de Apel O.. în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 26 septembrie 2017.

PREŞEDINTE GREFIER