Obligaţia de a face

Sentinţă civilă 422 din 19.06.2018


-acţiune în obligaţia de a face: obligarea angajatorului de a emite dispoziţia de promovare în profesie conform „Avizului de exercitare a profesiei de asistent social cu treapta de competenţa PRINCIPAL” şi plata diferenţelor salariale cuvenite fără îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege

La data de 26.03.2018 s-a înregistrat  pe rolul Tribunalului Mehedinţi - Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale  sub nr. 3258/101/2017 acţiunea civilă prin care reclamanta S. C. M. a chemat în judecată pe pârâta  D. G. A. S. P. C.  M. pentru ca prin hotărârea ce se  va pronunţa, să se dispună obligarea pârâtului la emiterea Dispoziţiei prin care să fie promovata conform Avizului de exercitare a profesiei de asistent social cu treapta de competenţa PRINCIPAL eliberat de către C. N. A. S. din România, la data de 07.02.2017, şi înregistrat la DGASPC- M. la data de 15.02.2017; obligarea pârâtului la actualizarea sumei datorate cu indicele de inflaţie de la data scadentei la data plaţii efective; plata dobânzii legale, începând cu data de 15.02.2017, potrivit Ordonanţei Guvernului nr.13. din 24.aug.2011 actualizata, privind dobânda legala, până la data plaţii efective.

În motivare a arătat că în data de 25.11.2016, Biroul resurse umane din cadrul DGASPC- M., i-a fost solicitat depunerea unui nou aviz de exercitare a profesiei de asistent social în condiţii Legii nr. 466/2004 ce reglementează exercitarea profesiei de asistent social, deoarece cel aflat la dosarul de personal era expirat precum şi faptul că trebuie să aibă în vedere folosirea parafei profesionale conform reglementarilor C. N. A. S. din România.

La data de 15.02.2017 a depus la D. G. A. S. P. C.  M, avizul de exercitare a profesiei de asistent social cu treapta grade sau trepte profesionale se fac potrivit prevederilor din statute sau acte normative specifice domeniului de activitate aprobate prin legi, hotărâri ale Guvernului sau act administrativ al ordonatorului principal de credite.

Conform Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, pentru desfăşurarea activităţii profesionale se impune obţinerea avizului de exercitare a profesiei de asistent social, aviz eliberat doar de către C. N. A. S. din România.

Potrivit art.25, lit. l, din Legea 466/2004 : „asistenţii sociali trebuie să îşi desfăşoare activitatea numai în aria de competenta profesională determinată de calificarea şi experienţa profesională."

Deoarece nu a primit niciun răspuns de la Biroul resurse umane, prin cererea nr. 18295-21.06.2017, a revenit la solicitarea de a fi promovata în baza avizului de exercitare a profesiei de asistent social treapta de competenţa - Principal.

Faţă de cele prezentate în solicitarea anterioară, reţine atenţia asupra art. 33 din Legea 466/2004 care spune:,, Adunarea constitutivă a Colegiului alege organele de conducere şi adoptă regulamentul de organizare şi funcţionare în termen de 30 de zile de la data convocării.

A adus la cunoştinţa că în conformitate cu dispoziţiile art. 23, din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C. N. A. S., adoptat prin Hotărârea nr. 1/30.03.2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 265/23.04.2012 :„Asistenţii sociali îşi desfăşoară activitatea conform treptelor de competenţă profesională acordate de către Colegiu, care se înscriu în avizul de exercitare a profesiei," A precizat că prevederile prevăzute în actul normativ mai sus menţionat au caracter de lege şi aplicabilitate obligatorie

Legea nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, spune că pentru desfăşurarea activităţii profesionale trebuie să fii înregistrat în Registrul naţional al asistenţilor sociali din România şi să deţii avizul de exercitare a profesiei, ori în prezent, ea este înregistrată în Registrul naţional al asistenţilor sociali din România ca fiind asistent social principal şi deţin un aviz de exercitare profesiei de asistent social, cu treapta de competenţa Principal.

În acest sens şi C. N. A. S. din R prin adresa înregistrarea la DGASPC- M. cu nr. 20766/17.07.2017, a arătat că încadrarea personalului precum şi promovarea de pe o treapta pe alta trebuie realizată conform reglementarilor legale în vigoare, aceleaşi ca cele prezentate mai sus.

Urmarea a cererilor sale nr. 13594/2017 şi 18295/2017, la data 30.06.2017 Biroul resurse umane i - a comunicat faptul că este încadrată în funcţia de asistent social practicant şi: „promovarea în grad imediat superior, se poate realiza cu îndeplinirea condiţiei de minim 3 ani în gradul practicant, a evaluărilor performantelor profesionale individuale apreciate cu calificativul foarte bine, cel puţin de doua ori în ultimii 3 ani şi având avizul de exercitare a profesiei de asistent social, cu treapta de competenta specialist, eliberat de C. N. al A. S. din România".

De asemenea, când i s-a comunicat că poate promova cu condiţia să aibă avizul de exercitare a profesiei de asistent social, cu treapta de competenta specialist, ea la dosarul de personal avea depus un aviz de exercitare profesiei de asistent social, cu treapta de competenta Principal. De asemenea, la dosarul de personal exista şi un aviz de exercitare a profesiei de asistent social, cu treapta de competenta Specialist, dar care este expirat.

În luna septembrie 2017, a susţinut un examen scris pentru promovarea în grad superior şi la data de 03.11.2017 s-a emis Dispoziţia nr. 1661 prin care s-a dispus promovarea sa în funcţia de asistent social specialist" cu drepturi ce revin respectivei trepte de ierarhizare. La data de 28.11.2017, a făcut contestaţie la DGASPC – M. şi a cerut revocarea Dispoziţiei nr.1661/03.11.2017 şi emiterea unei dispoziţii în sensul promovării sale  în funcţia de asistent social principal potrivit treptei de competenţa.

În concluzie, a fost promovată pe o funcţie pe care o aveam încălcându-se principiul importanţei sociale a muncii precum şi principiul ierarhizării pe verticală cât şi pe orizontal în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principii stabilite prin Legea - cadru nr.153/2017pentru personalul plaţii din fonduri publice.

Legea-cadru nr.153/2017 pentru personalul plătit din fonduri publice ca şi Legea-cadru rtv.284/2010, prin art. 31 alin. (2) spune faptul că încadrarea şi promovarea personalului plătit din fonduri publice pe funcţii, grade sau trepte profesionale se face potrivit prevederilor din statute sau acte normative specifice domeniului de activitate aprobate prin legi, hotărâri ale Guvernului sau act administrativ al ordonatorului principal de credite".

A mai arătat că, deşi deţine un Aviz de exercitare a profesiei de asistent social cu treapta de competenţa PRINCIPAL eliberat de către C. N. A. S. din R. şi este înregistrată în  Registrul naţional a (asistenţilor sociali din România ca fiind asistent social principal, la DGASPC- M., în urma unui examen scris, a fost promovată doar ca asistent social specialist. Şi deşi pentru desfăşurarea activităţii profesionale se impune obţinerea avizului de exercitare a profesiei de asistent social, treapta de competenţa din acesta nu este luata în considerare, astfel ca nici obligativitatea aplicării parafei profesionale pe actele profesionale întocmite nu poate fi realizată.

În drept a întemeiat acţiunea pe prevederile Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, pe Legea - cadru nr.153/ 2017 pentru personalul plătit din fonduri publice, Regulamentul de organizare şi funcţionare al C. N. A. S. din R.

La data de 20 .04.2018 pârâta DGASPC- M., a depus  întâmpinare prin care a  solicită respingerea  cererii ca fiind neîntemeiată, având In vedere următoarele:

În fapt începând cu data de 01.08.2006 reclamanta este angajata D.G.A.S.P.C. M., pe perioada nedeterminată, conform contractului individual de muncă nr.10492/31.07.2006, anexat prezentei, având iniţial funcţia de referent debutant.

Conform Dispoziţiei nr. 1352/29-06.2010, începând cu data de 01.07.201o, reclamanta a fost încadrată în funcţia de asistent social practicant în cadrul Biroului de evaluare şi sprijin copil/ familie planning familial şi monitorizare a femeii gravide în situaţie de risc.

Totodată, în perioada 04.07.2010-01.04.2013, contractul individual de muncă al reclamantei a fost suspendat pentru concediul de creştere şi îngrijire copil.

Astfel, la reluarea activităţii reclamanta era încadrată în funcţia de asistent social practicant în cadrul Centrului de monitorizare a femeii gravide în situaţii de risc, planning familial şi sprijin copii/familie.

În urma examenului organizat în vederea promovării din data de 21.09.2017, reclamanta a promovat în gradul imediat superior, potrivit prevederilor legale, acela de asistent social specialist

Reclamanta a chemat in judecată DGASPC- M, solicitând instanţei ca prin hotărârea judecătoreasca pe care a va pronunţa, să dispună obligarea pârâtei la emiterea unei Dispoziţii prin care să fie promovată conform Avizului de exercitare a profesiei de asistent social cu treapta de competenţă PRINCIPAL, obligarea pârâtei la actualizarea sumei datorate cu indicele de inflaţie de la data scadentei la data plăţii efective; plata dobânzii legale, începând cu 15,02.2017, până la data plăţii efective.

Faţă de solicitarea reclamantei, arătă că, promovarea în funcţie a asistenţilor sociali - personal contractual - în vederea trecerii la o treaptă de salarizare superioară, nu se realizează automat în virtutea avizului de exercitarea profesiei eliberat de C.N.A.S, iar deţinerea avizului de exercitare a profesiei cu treaptă de competenţă corespunzătoare treptei /gradului profesional, pentru care urmează să se susţină examenul de promovare organizat de instituţia angajatoare, este doar o condiţie pentru înscrierea asistentului social la examenul de promovare.

Avizul sus-menţionat atestă îndeplinirea condiţiilor legale prin exercitarea profesiei de asistent social şi diferenţierea tipurilor de activităţi pe care le pot desfăşura asistenţii sociali în funcţie de treapta de competenţă deţinută, si nu promovarea în grade sau trepte profesionale  în funcţie de care se stabileşte un anumit nivel de salarizare.

Astfel, atât dispoziţiile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât şi cele ale Hotărârii nr.28672011 pentru aprobarea Regulamentului Cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant, corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, actualizată, reglementează ci ocuparea unul post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen.

Astfel, art. 41 alin. 2 şi 3 din Regulamentul aprobat prin Lg 286/2011 prevede următoarele: (2) Promovarea persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în grade sau trepte profesionale se face, de regulă, pe un  post vacant sau temporar vacant - iar în situaţia în care nu există un asemenea post se face prin transformarea postului din statul de funcţii în rare acestea, sunt încadrate într-unui de nivel imediat superior.(3)promovarea în grade sau trepte profesionale a personalul  contractual din sectorul bugetar se face prin examen.

În speţa, reclamanta a obţinut în februarie 2017, avizul pentru exercitarea profesiei de asistent social nivel de competenţă principal, însă acest aspect nu a avut ca efect schimbarea încadrării în muncă a reclamantei în funcţie de calificarea atestată de aviz. Actele emise de C. N. A. S. nu produc efecte de genul celui menţionat, Pentru promovarea la locul de muncă era şi este necesar, cum prevăd dispoziţiile art. 41 şi următoarele din HG 286/2011, aplicabile şi în cauza,  fie organizat examen, pentru ca numai astfel putea avea loc transformarea postului.

In drept, a întemeiat întâmpinarea pe prevederile art.254 din Noul Cod de Procedură Civilă, Legea - cadru  nr.153/2017, modificată şi completată, Codul Muncii, precum şi pe orice alte dispoziţii legale aplicabile.

În dovedire, a depus următoarele înscrisuri:contractul individual de muncă nr. 10492/31.07.2006;dispoziţia m\ 1352/29.06-2010;dispoziţia iun 1228/10.06.2010; dispoziţia nr. 338/28.03.2012, răspunsul Biroului Resurse Umane nr. 13509/19.04.2018; adresa nr.10509/DGPC/1556/DLM/13.03.2012; adresa nr2920/1103.2013; adresa C.N.A.S. nr.3543/23.02.2015.

La data de 20.04.2018 pârâta DGASPC- M, a depus  întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată pentru următoarele considerente:

În fapt începând cu data de 01.08.2006 reclamanta este angajata D.G.A.S.P.C. M., pe perioada nedeterminată, conform contractului individual de muncă nr. 10492/31,07.2006, anexat prezentei, având iniţial funcţia de referent debutant.

Conform Dispoziţiei nr. 1352/29.06.2010, începând cu data de 01.07.2010, reclamanta a fost încadrată în funcţia de asistent social practicant în cadrul Biroului de evaluare şi sprijin copil/ familie planning familial şi monitorizare a femeii gravide în situaţie de risc.

Totodată, în perioada 04.07.2010-01.04.2013, contractul individual de muncă al reclamantei a fost suspendat pentru concediul de creştere şi îngrijire copil.

Astfel, la reluarea activităţii reclamanta era încadrată în funcţia de asistent social practicant în cadrul Centrului de monitorizare a femeii gravide în situaţii de risc, planning familial şi sprijin copii/familie.

În urma examenului organizat în vederea promovării din data de 21.09.2017, reclamanta a promovat în gradul imediat superior, potrivit prevederilor legale, acela de asistent social specialist.

Faţă de solicitarea reclamantei, arătă că, promovarea în funcţie a asistenţilor sociali - personal contractual - în vederea trecerii la o treaptă de salarizare superioară, nu se realizează automat în virtutea avizului de exercitarea profesiei eliberat de C.N.A.S, iar deţinerea avizului de exercitare a profesiei cu treaptă de competenţă corespunzătoare treptei /gradului profesional, pentru care urmează să se susţină examenul de promovare organizat de instituţia angajatoare, este doar o condiţie pentru înscrierea asistentului social la examenul de promovare.

Avizul sus-menţionat atestă îndeplinirea condiţiilor legale pentru exercitarea profesiei de asistent social şi diferenţierea tipurilor de activităţi pe care le pot desfăşura asistenţii sociali în funcţie de treaptă de competenţă deţinută, si nu promovarea în grade sau trepte profesionale în funcţie de care se stabileşte un anumit nivel de salarizare.

Astfel, atât dispoziţiile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât şi cele ale Hotărârii nr.286/2011 pentru aprobarea Regulamentului Cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant, corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, actualizată, reglementează că ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen.

Astfel, art. 41 alin. 2 şi 3 din Regulamentul aprobat prin HG 286/2011 prevede următoarele ;(2) Promovarea persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în grade sau trepte profesionale se face, de regulă,  pe un post vacant sau temporar vacant - iar în situaţia în care nu exista un asemenea post se face prin transformarea postului din statut de funcţii în care acestea, sunt încadrate într-unui de nivel imediat superior. Promovarea în grade sau trepte profesionale a personalului medical din sectorul bugetar se face prin examen.

În speţă, reclamanta a obţinut în  februarie 2017, avizul pentru exercitarea profesiei de asistent social nivel de competenţă principal, însă acest aspect nu a avut ca efect schimbarea încadrării în muncă a reclamantei în funcţie de calificarea  atestată de aviz.

Actele emise de C. N. A.S. nu produc efecte de genul celui menţionat, Pentru promovarea la locul de muncă era şi este necesar, cum prevăd dispoziţiile art. 41 şi următoarele din HG 286/2011, aplicabile şi în cauza, să fie organizat examen, pentru  ca  numai astfel putea avea loc transformarea postului.

În drept, a întemeiat întâmpinarea pe prevederile art.205 din Noul Cod de Procedură Civilă, Legea - cadru nr.153/2017, modificată şi completată, Codul Muncii, precum şi pe orice alte dispoziţii legale aplicabile.

În dovedire a depus următoarele înscrisuri: contractul individual de muncă nr. 10492/31.07.2006; dispoziţia nr. 1352/29.06-2010; dispoziţia nr. 1228/10.06.2010; dispoziţia nr. 338/28.03.2012, răspunsul Biroului Resurse Umane nr.13509/19.04.201B; adresa nr. 10&09£DGPC/1556/DLM/J,3.03.2012; adresa nr. 2920/1L03.2013; adresa CN.A.S. nr. 3543/23-02.2015.

Analizând acţiunea în raport de susţinerile părţilor, actele anexate la dosar şi dispoziţiile legale incidente, instanţa reţine următoarele:

Prin acţiunea formulată reclamanta a solicitat obligarea pârâtului la emiterea Dispoziţiei prin care să fie promovată conform Avizului de exercitare a profesiei de asistent social cu treapta de competenta PRINCIPAL eliberat de către C. N. A. S. din R, la data de 07.02.2017, şi înregistrat la DGASPC- M. la data de 15.02.2017; obligarea pârâtului la actualizarea sumei datorate cu indicele de inflaţie de la data scadentei la data plaţii efective; plata dobânzii legale, începând cu data de 15.02.2017, potrivit Ordonanţei Guvernului nr.13. din 24.aug.2011 actualizata, privind dobânda legala, până la data plaţii efective.

În fapt începând cu data de 01.08.2006 reclamanta este angajata D.G.A.S.P.C. M. pe perioada nedeterminată, conform contractului individual de muncă nr. 10492/31.07.2006, (f. 30 dosar)ei, având iniţial funcţia de referent debutant.

Prin Dispoziţia nr. 1352/29-06.2010, (f. 33 dosar), începând cu data de 01.07.2010, reclamanta a fost încadrată în funcţia de asistent social practicant în cadrul Biroului de evaluare şi sprijin copil/ familie planning familial şi monitorizare a femeii gravide în situaţie de risc.

Totodată, în perioada 04.07.2010-01.04.2013, (dispoziţia nr. 1228 f. 34 dosar) contractul individual de muncă al reclamantei a fost suspendat pentru concediul de creştere şi îngrijire copil.

Astfel, la reluarea activităţii reclamanta era încadrată în funcţia de asistent social practicant (dispoziţia nr. 338, f. 35 dosar),  în cadrul Centrului de monitorizare a femeii gravide în situaţii de risc, planning familial şi sprijin copii/familie.

În data de 06.06.2017, reclamanta a formulat cerere la angajator prin care arăta că deţine gradul de asistent social practicant şi solicită aprobare pentru înscrierea la examenul de promovare în grad profesional imediat superior.

În data de 21.09.2017, reclamanta a susţinut un examen scris pentru promovarea în grad superior şi la data de 03.11.2017 s-a emis Dispoziţia nr. 1661 prin care s-a dispus promovarea sa în funcţia de asistent social specialist" cu drepturi ce revin respectivei trepte de ierarhizare.

La data de 28.11.2017, a făcut contestaţie la DGASPC – M. şi a cerut revocarea Dispoziţiei nr.1661/03.11.2017 şi emiterea unei dispoziţii în sensul promovării sale  în funcţia de asistent social principal potrivit treptei de competenţa, considerându-se îndreptăţită la aceasta întrucât este înregistrată în Registrul naţional al asistenţilor sociali din România ca fiind asistent social principal şi deţin un aviz de exercitare profesiei de asistent social, cu treapta de competenţa Principal.

Cererea de chemare în judecată este nefondată pentru cele ce urmează.

Promovarea în funcţie a asistenţilor sociali - personal contractual - în vederea trecerii la o treaptă de salarizare superioară, nu se realizează automat în virtutea avizului de exercitarea profesiei eliberat de C.N.A.S, iar deţinerea avizului de exercitare a profesiei cu treaptă de competenţă corespunzătoare treptei /gradului profesional, pentru care urmează să se susţină examenul de promovare organizat de instituţia angajatoare, este doar o condiţie pentru înscrierea asistentului social la examenul de promovare.

Avizul sus-menţionat atestă îndeplinirea condiţiilor legale prin exercitarea profesiei de asistent social şi diferenţierea tipurilor de activităţi pe care le pot desfăşura asistenţii sociali în funcţie de treapta de competenţă deţinută, si nu promovarea în grade sau trepte profesionale  în funcţie de care se stabileşte un anumit nivel de salarizare.

Astfel, atât dispoziţiile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât şi cele ale Hotărârii nr.28672011 pentru aprobarea Regulamentului Cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant, corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, actualizată, reglementează ci ocuparea unul post vacant sau temporar vacant se face prin concurs sau examen.

Astfel, art. 41 alin. 2 şi 3 din Regulamentul aprobat prin Lg 286/2011 prevede următoarele: (2) Promovarea persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în grade sau trepte profesionale se face, de regulă, pe un  post vacant sau temporar vacant - iar în situaţia în care nu există un asemenea post se face prin transformarea postului din statul de funcţii în rare acestea, sunt încadrate într-unui de nivel imediat superior.(3)promovarea în grade sau trepte profesionale a personalul  contractual din sectorul bugetar se face prin examen.

În speţă, reclamanta a obţinut în februarie 2017, avizul pentru exercitarea profesiei de asistent social nivel de competenţă principal, însă acest aspect nu a avut ca efect schimbarea încadrării în muncă a reclamantei în funcţie de calificarea atestată de aviz. Actele emise de C. N. A. S. din R nu produc efecte de genul celui menţionat.

 Pentru promovarea la locul de muncă era şi este necesar, cum prevăd dispoziţiile art. 41 şi următoarele din HG 286/2011, aplicabile şi în cauza,  fie organizat examen, pentru ca numai astfel putea avea loc transformarea postului, ceea ce în cazul reclamantei nu s-a întâmplat.

Având în vedere considerentele expuse mai sus, instanţa constată că  acţiunea este neîntemeiată şi urmează a o respinge.

Definitivă prin neapelare.