Plângere împotriva rezoluţiei directorului Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi având ca obiect lămurirea/completarea dispozitivului Rezoluției prin care s-a admis cererea de radiere formulată de către practicianul în insolvență, în

Hotărâre 380 din 17.05.2018


Anterior declanșării prezentului proces, practicianul în insolvență a formulat cerere de radiere a societății X, care a fost admisă prin Rezoluția Directorul Oficiul Registrului Comerțului,  necontestată în cauză.

În cauza de față, petenta Y, în calitate de acționar al societății X, a solicitat Directorului Oficiul Registrului Comerțului lămurirea/completarea dispozitivului rezoluției  prin care s-a admis cererea de radiere, în sensul constatării, ca efect al admiterii cererii de radiere, a transmiterii din patrimoniul societăţii radiate X în patrimoniul petentei a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile.

Printr-o adresă Directorul Oficiul Registrului Comerțului a restituit înscrisurile și a comunicat petentei  că societatea X a fost radiată anterior, fiind înregistrate toate mențiunile depuse ulterior dizolvării judiciare.

Potrivit disp. art. 443  din Codul de procedură civilă, în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înțelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori dacă aceasta cuprinde dispoziții contradictorii, părțile pot cere instanței care a pronunțat hotărârea să lămurească dispozitivul  sau să înlăture dispozițiile potrivnice.

În conformitate cu disp. art. 3 ind. 1 din OUG nr. 116/2009: “cererile pentru îndreptarea, lămurirea sau completarea încheierii judecătorului delegat, formulate în temeiul art. 281– 281 ind.3 din Codul de procedură civilă, vor fi soluționate de instanță, care va dispune și cu privire la modificarea corespunzătoare a datelor înregistrate în registrul comerțului."

Potrivit disp. art. 6 alin. 2 din OUG nr. 116/2009 rezoluția este executorie de drept. Împotriva acestei rezoluții, petenta avea deschisă, conform disp.6 alin. 3 din același act normativ, calea plângerii, de care nu a uzat.

Raportat la prevederile exprese ale legii, arătate mai sus, cererea de lămurire/completare formulată de petentă poate avea ca obiect doar încheierea judecătorului delegat, respectiv doar hotărârea instanței, nu și rezoluția directorului, în absența unei prevederi legale care să permită acest lucru.

Recunoaşterea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute  de lege constituie o încălcare a principiului  legalităţii prevăzut de art. 7 alin. 1 C.pr.civ. şi al celui  constituţional al egalităţii în faţa legii şi autorităţilor.

Temei de drept: Art. 3 ind. 1 din OUG nr.116/2009, art. 443 din Codul de procedură civilă