Informaţii de interes public

Decizie 549/R din 07.07.2009


Informaţii de interes public

În temeiul Legii nr. 544/2001 instanţa poate doar obliga autoritatea sau instituţia publică să furnizeze informaţiile de interes public solicitate şi nu să dispună modificarea sau completarea acestora.

Prin sentinţa civilă nr. 472/CA din 27.04.2009, Tribunalul Braşov – secţia comercială şi de contencios administrativ , a  respins acţiunea reclamantului S.M.A. in contradictoriu cu pârâta Primăria comunei C. ca urmare a admiterii excepţiei lipsei capacităţii procesuale a acestei pârâte.

A admis in parte acţiunea formulată de reclamantul S.M.A., in contradictoriu cu pârâtul Primarul comunei C. şi, in consecinţă a obligat pârâtul să comunice reclamantului următoarele înscrisuri:

- raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu,

- expunerea de motive a Primarului comunei C.

- avizul comisiei de specialitate, toate aferente HCL 30/10.10.2002; respingându-se celelalte pretenţii ale reclamantului.

Pentru a pronunţa această sentinţă prima instanţă a reţinut următoarele :

Prin cererea adresată pârâtului, reclamantul a solicitat de la pârâtul Primarul comunei C., in temeiul dispoziţiilor Legii 544/2001 următoarele înscrisuri: raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu, expunerea de motive a primarului com. C., avizul comisiei de specialitate, anexele 1-6, caietul de sarcini.

Actele solicitate nu au fost comunicate de pârât, motivat de faptul că acestea sunt exceptate de la liberul acces la informaţiile de interes public, conform art. 12 lit. e din Leg. 544/2001.

In cursul procesului, prin intermediul instanţei, au fost comunicate anexele 1-6 la HCL 30/2002,aşa încât, sub acest aspect, acţiunea reclamantului a rămas fără obiect.

Cu privire la celelalte înscrisuri solicitate de reclamant, constând in raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu, expunerea de motive a primarului com. C., avizul comisiei de specialitate, instanţa a constatat că acţiunea reclamantului este întemeiată fiind admisă.

Potrivit dispoziţiilor art. 12 lit. e din Leg. 544/2001, sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, „informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”. Faţă de aceste dispoziţii legale, instanţa a constatat că înscrisurile menţionate anterior nu se încadrează in cele care conţin informaţii de natura celor excluse de la accesul liber. Aceste acte sunt menţionate in HCL 30/2002, reprezentând documentaţia avută in vedere la emiterea sa, fiind informaţii de interes public, conform dispoziţiilor art. 2 lit. b din Leg. 544/2001.

Deşi, printre actele solicitate, reclamantul a vizat şi caietul de sarcini, instanţa a constatat că acest caiet este, de fapt, anexa nr. 4, care i-a fost comunicat reclamantului in cursul procesului, aşa încât această cerere a  rămasă fără obiect.

Reclamantul a solicitat şi obligarea pârâtului la plata unor despăgubiri, pe care nu le-a justificat , iar din proba cu înscrisuri administrată nu rezultă că reclamantul ar fi suferit un prejudiciu care să impună repararea prin acordarea unor despăgubiri.

Având in vedere soluţia de admitere a excepţiei capacităţii procesuale a pârâtei Primăria com. C., prin încheierea din data de 27/04/2009, a fost respinsă acţiunea formulată de reclamant în contradictoriu cu această parte.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamantul S.M.A. solicitând modificarea ei în parte, pârâtul a prezentat instanţei înscrisuri , respectiv : anexa nr.2 la Hotărârea nr. 30/10.10.2002, anexa nr.3 la Hotărârea nr. 30/10.10.2002, anexa nr.4 la Hotărârea nr. 30/10.10.2002, anexa nr.5 la Hotărârea nr. 30/10.10.2002, anexa nr.6 la Hotărârea nr. 30/10.10.2002, dar referitor la Anexa 1 la Hotărârea Consiliului Local nr. 30 din 10.10.2002 primarul comunei C. a prezentat „Tabel cuprinzând datele tehnico economice ale terenurilor care se vând”.Doreşte obligarea pârâtului să-i comunice anexa 1 cu denumirea „ anexa nr.1 la Hotărârea nr.30 din 10.10.2002”.

La dosar a depus întâmpinare pârâta Primăria comunei C. , invocând excepţia tardivităţii recursului, iar pe fond respingerea recursului, a prezentat şi instanţei această anexă aşa cum se regăseşte ea în arhiva Primăriei comunei C..

Excepţia tardivităţii declarării recursului a fost respinsă prin încheierea şedinţei publice din 30.06.2009 faţă de data comunicării sentinţei şi data trimiterii prin poştă a cererii de recurs.

Analizând actele şi lucrările dosarelor, sentinţa civilă atacată raportat la motivele de recurs invocate Curtea a constatat că recursul este nefondat.

Reclamantul a solicitat pârâtului Primarul comunei C. mai multe înscrisuri în temeiul Legii 544/2004 , respectiv: raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului propriu; expunerea de motive a primarului comunei C.; avizul comisiei de specialitate; anexa 1 în care sunt evidenţiate terenurile în suprafaţă de 7687 mp , amplasate în intravilanul satului C. şi care fac parte din domeniul privat al comunei; anexa 2 şi 3 cu privire la criteriile de punctare a ofertelor; anexa 4 cu privire la caietul de sarcini; anexa 5 cu privire la comisia de evaluare a ofertelor; anexa 6 cu privire la comisia de soluţionare a contestaţiilor şi caietul de sarcini. La refuzul autorităţii s-a adresat instanţei de contencios administrativ.

Anexele 1-6 la Hotărârea Consiliului Local 30/2002 i-au fost comunicate în timpul procesului, iar cu privire la restul documentelor tribunalul a obligat pârâtul să i le comunice.

Reclamantul este nemulţumit că Anexa 1 nu poartă denumirea„ anexa nr.1 la Hotărârea nr.30 din 10.10.2002” şi solicită să i se comunice un înscris cu această formă şi denumire.

În cazul de faţă solicitarea reclamantului de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică. Anexa solicitată are cuprinsul şi denumirea comunicată instanţei de judecată şi reclamantului. Acesta este documentul deţinut de Primărie, nu poate fi modificat sau completat conform dorinţei reclamantului. Dacă apreciază că acesta nu este emis conform legii are la dispoziţie o altă cale de atac. Într-o acţiune având ca obiect refuzul furnizării de informaţii de interes public, Instanţa poate doar obliga autoritatea sau instituţia publică să furnizeze informaţiile de interes public solicitate şi nu să dispună modificarea sau completarea acestora.

Se constată că motivele de recurs invocate de recurentul reclamant sunt nefondate.

Pentru aceste considerente, Curtea în baza art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă raportat la art. 304 pct.  9 şi 304 indice1 Cod procedură civilă a respins recursul declarat

Decizia nr. 549/R/7.07.2009 – Secţia de contencios administrativ şi fscal