Recunoaşterea hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine (Legea 302/2004)

Sentinţă penală 431 din 02.04.2018


Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ....01. 2018,  Ministerul Securității si Justiției al ...., a solicitat recunoaşterea şi punerea în executare a  pedepsei pecuniare în valoare totală de 230 euro stabilită de Pol R’dam-Rijnmond, CVE TM, Olanda, prin hotărârea nr. EGS-207958890 din data de 13.06.2017, definitivă  la data de 25.07.2017, pentru conduită contrară normelor de trafic rutier.

S-a reţinut că în ziua în ziua de ....06.2017, orele 16:16, în Botlek Rotterdam, intimatul ..... născut la data de ....07.1979, cu domiciliul în satul ..., comuna ..., judeţul ...., folosea un telefon mobil in timp ce conducea un autovehicul.

Fapta intimatului constituie contravenţie conform art. 2 din Legea administrației juridice pentru respectarea regulilor de circulație.

Având în vedere dispoziţiile art. 233 şi urm. din Legea 302/2004, potrivit cărora prin hotărâre se înţelege, indiferent de denumirea acesteia, cum ar fi încheiere, sentinţă, decizie, ordonanţă, rezoluţie sau proces verbal de constatare, o hotărâre definitivă pronunţată de un organ de urmărire penală, o instanţă, precum şi alte autorităţi care potrivit legii, sunt considerate ca fiind judiciare ori de către o autoritate administrativă, prin care o persoană fizică sau juridică a fost obligată la plata unei sancţiuni pecuniare, atunci când hotărârea a fost luată de :

- o autoritate judiciară ca urmare a săvârşirii unei fapte care potrivit legislaţiei statului emitent, este infracţiune;

- o autoritate, alta decât una judiciară, în legătură cu o faptă care, potrivit legislaţiei statului emitent este infracţiune dacă persoana fizică sau juridică sancţionată a avut posibilitatea să solicite judecarea cauzei de o autoritate judiciară competentă şi în materie penală;

- o autoritate alta decât una judiciară, în legătură cu o faptă care potrivit legislaţiei statului emitent, constituie o încălcare a normelor legale, dacă persoana fizică sau juridică sancţionată a avut posibilitatea să solicite judecarea cauzei de către o autoritate judiciară competentă şi în materie penală.

De asemenea, potrivit art. 234 din aceeaşi lege, în cazul hotărârilor date în alte state membre, Ministerul Justiţiei este competent să primească hotărârea şi să o transmită în vederea punerii în executare,judecătoriei în a cărei jurisdicţie îşi are domiciliul persoana faţă de care s-a aplicat sancţiunea, în afară de cazul în care suma de bani pe care aceasta trebuie să o plătească este mai mică de 70 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume, situaţie în care restituie motivat documentele transmise de statul emitent.

Raportând cererea dedusă judecății la aceste dispoziţii legale mai sus prezentate, instanţa constată că nu este aplicabil unul dintre motivele de nerecunoaştere sau neexecutare prevăzute la art. 241 din Legea nr. 302/2004 solicitarea autorităţii judiciare străine de recunoaştere a amenzii aplicate numitului ....., iar solicitarea îndeplineşte toate condiţiile legale pentru a fi admisă. Pe cale de consecinţa, instanţa, în baza art. 240 din Legea nr. 302/2004 va dispune  recunoaşterea deciziei de impunere a sancţiunii financiare stabilită de ...., CVE TM, ..., prin hotărârea nr. .... din data de 13...06.2017, definitivă  la data de 25.07.2017, prin care ...., a fost sancţionat cu amendă în cuantum total de 230 euro.

Totodată va dispune executarea sancţiunii amenzii de 230 euro de către autorităţile competente din România prin obligarea intimatului la plata echivalentului în lei, la cursul valutar BNR de la data pronunţării prezentei hotărâri.

În baza art. 246, alin. 2 din Legea nr. 302/2004, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.