Urmărire penală. Luarea măsurii obligării provizorii la tratament medical faţă de suspect. Condiţii

Jurnal -- din 07.02.2018


Urmărire penală. Luarea măsurii obligării provizorii la tratament medical faţă de suspect. Condiţii

- Codul penal, art. 109 alin. (1)

- Cod procedură penală, art. 245 alin. (1)

- Legea nr. 535/2004, art. 37 alin. (1)

În cauză, faţă de suspect se efectuează urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 37 alin. (1) din Legea nr. 535/2004, constând în aceea că, în perioada în perioada 20-22.01.2017, pe adresa de poștă electronică aparținând Administrației Prezidențiale, a trimis mai multe mesaje tip MMS, având un conţinut ameninţător.

Deşi în cauză organele de urmărire penală au dispus suplimentarea raportului de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit iniţial cu privire la suspect pentru a determina existenţa discernământului acestuia la comiterea faptelor din perioada martie 2016 – mai 2017, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale şi, respectiv, efectuarea în continuare a urmăriri penale faţă de suspect numai cu privire la faptele din perioada 20-22.01.2017, numai acestea urmând a fi avute în vedere.

Din probele existente în cauză (redate în referatul procurorului) rezultă suspiciunea rezonabilă că suspectul a săvârşit infracţiunea pentru care este cercetat. De asemenea, având în vedere gravitatea faptei de care este acuzat, modul şi circumstanţele de comitere a acesteia, precum şi concluziile raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, potrivit cărora suspectul ”suferă de tulburare de personalitate tip mixt cu decompensări psihotice reactive, iar în perioada 20-22 ianuarie 2017 a avut discernământul diminuat având redusă capacitatea psihică de apreciere critică asupra faptelor sale și consecințelor acestora”, suspectul, din cauza bolii de care suferă, prezintă pericol pentru societate, în cauză impunându-se obligarea provizorie la tratament medical al acestuia, ca măsură de siguranţă (recomandată, de altfel, de comisia de expertiză medico-legală psihiatrică).

(Secţia a II-a penală, încheiere din data de 7 februarie 2018)

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine următoarele:

Prin referatul nr. 808/D/P/2017, înregistrat pe rolul Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, la data de 29.01.2018 sub nr. 651/2/2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Secția de Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice a propus luarea măsurii de siguranţă a obligării provizorii la tratament medical față de suspectul G.O.C..

S-a arătat, în esenţă, că în dosarul nr. 808/D/P/2017, prin ordonanța din data de 13.04.2017, s-a dispus începerea urmăririi penale, iar prin ordonanța din data de 24.04.2017 - efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul G.O.C., sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 37 alin. (1) din Legea nr. 535/2004.

În fapt s-a reținut că, în perioada în perioada 20-22.01.2017, pe adresa de poștă electronică [email protected], aparținând Administrației Prezidențiale, suspectul G.O.C. a trimis de la postul telefonic cu nr. 0737.962.815, alocat unei cartele pre-pay, mai multe mesaje tip MMS, având un conţinut ameninţător.

Analizând actele şi lucrările dosarului cauzei, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată următoarele:

În dosarul nr. 808/D/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Secția de Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice se efectuează urmărirea penală faţă de suspectul G.O.C., sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 37 alin. (1) din Legea nr.535/2004.

În fapt s-a reținut că, în perioada în perioada 20-22.01.2017, pe adresa de poștă electronică [email protected], aparținând Administrației Prezidențiale, suspectul G.O.C. a trimis de la postul telefonic cu nr. […], alocat unei cartele pre-pay, mai multe mesaje tip MMS, având un conţinut ameninţător, după cum urmează:

[…]

Cu ocazia audierii de către procuror, la data de 24.05.2017, în prezența apărătorului desemnat din oficiu, suspectul G.O.C. a declarat că, în perioada ianuarie 2016 – mai 2017, a transmis de pe telefonul mobil marca […], IMEI […], SIM […], circa 100 de mesaje de amenințare pe adresele de e-mail aparținând mai multor instituții publice din România și străinătate.

Cu respectiva ocazie, suspectul G.O.C. a predat organelor de poliție judiciară, delegate în cauză, terminalul mobil și cartela SIM în discuție.

Avându-se în vedere atât poziția procesuală adoptată de suspect în cursul urmăririi penale, cât și modul concret de săvârșire a faptelor ce i-au fost reținute în sarcină, împrejurări de natură a fundamenta organului de urmărire penală îndoială cu privire la discernământul pe care sus-numitul l-a avut la momentul săvârșirii infracțiunii ce face obiectul cauzei, prin ordonanța din data de 24.05.2017 s-a dispus, în conformitate cu dispozițiile art. 184 C.pr.pen., efectuarea, în cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală Hunedoara – Deva, a expertizei medico-legale psihiatrice a suspectului G.O.C., dacă persoana examinată suferă de vreo boală psihică de natură a-i afecta discernământul şi dacă la data săvârșirii faptelor (20-22 ianuarie 2017) persoana examinată a avut discernământ.

Potrivit concluziilor raportului de expertiză medico-legală psihiatrică nr. […]/[…] a Spitalului Județean de Urgență Deva – Serviciul Județean de Medicină Legală Hunedoara, suspectul G.O.C. ”suferă de tulburare de personalitate tip mixt cu decompensări psihotice reactive, iar în perioada 20-22 ianuarie 2017 a avut discernământul diminuat având redusă capacitatea psihică de apreciere critică asupra faptelor sale și consecințelor acestora”.

Totodată, comisia de expertiză a recomandat luare măsurii de siguranță a obligării la tratament medical în cazul suspectului G.O.C..

Odată cu finalizarea percheziției informatice dispuse în cauză s-a constatat faptul că mesaje de genul celor ce au făcut inițial obiectul cercetărilor și care au fost avute în vedere cu ocazia efectuării expertizei medico-legale psihiatrice au fost scrise și transmise către diverși destinatari – instituții publice din țară și străinătate (SRI, FBI) - de către suspectul G.O.C., încă din luna martie 2016 și au continuat cu ritmicitate până la momentul audierii sale din cursul lunii mai 2017, împrejurare în care s-a apreciat ca necesară efectuării unui supliment la raportul de expertiză nr. […] ale cărui concluzii să aibă în vedere noile date și împrejurări ale cauzei.

Concluziile formulate în cuprinsul Suplimentului la raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. […] din […] au relevat faptul că suspectul G.O.C. suferă de ”Tulburare mixtă de personalitate (instabil-emoțională bordeline și demonstrativă) cu decompensări psihotice anamnestice fond hipofren” și a avut scăzută capacitatea psihică de apreciere critică asupra faptelor sale și consecințelor acestora având discernământul diminuat în perioada martie 2016 – mai 2017 (perioada în care a transmis mesajele către diferite autorități)”.

Din nou, comisia de expertiză a recomandat luarea măsurii de siguranță a obligării la tratament medical față de suspectul G.O.C..

Deşi în cauză organele de urmărire penală au dispus suplimentarea raportului de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit iniţial cu privire la suspect pentru a determina existenţa discernământului acestuia la comiterea faptelor din perioada martie 2016 – mai 2017, Judecătorul observă că în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale şi, respectiv, efectuarea în continuare a urmăriri penale faţă de suspectul G.O.C. numai cu privire la faptele din perioada 20-22.01.2017, numai acestea urmând a fi avute în vedere.

Astfel, potrivit art. 109 alin. (1) C.pen. prevede că „Dacă făptuitorul, din cauza unei boli, (…), prezintă pericol pentru societate, poate fi obligat să urmeze un tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.”, iar într-o asemenea situaţie, în conformitate cu dispoziţiile art. 245 alin. (1) C.pr.pen., „Judecătorul de drepturi şi libertăţi, pe durata urmăririi penale, (…) poate dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului (…)”.

În cauză, faţă de suspectul G.O.C. se efectuează urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 37 alin. (1) din Legea nr. 535/2004, constând în aceea că, în perioada în perioada 20-22.01.2017, pe adresa de poștă electronică [email protected], aparținând Administrației Prezidențiale, a trimis de la postul telefonic cu nr. 0737.962.815, alocat unei cartele pre-pay, mai multe mesaje tip MMS, având un conţinut ameninţător, redat mai sus.

Din probele existente în cauză (redate în referatul procurorului) rezultă suspiciunea rezonabilă că suspectul a săvârşit infracţiunea pentru care este cercetat.

De asemenea, având în vedere gravitatea faptei de care este acuzat, modul şi circumstanţele de comitere a acesteia, precum şi concluziile raportului de expertiză medico-legală psihiatrică […] întocmit de Spitalului Județean de Urgență Deva – Serviciul Județean de Medicină Legală Hunedoara, potrivit cărora suspectul G.O.C. ”suferă de tulburare de personalitate tip mixt cu decompensări psihotice reactive, iar în perioada 20-22 ianuarie 2017 a avut discernământul diminuat având redusă capacitatea psihică de apreciere critică asupra faptelor sale și consecințelor acestora”, Judecătorul apreciază că suspectul G.O.C., din cauza bolii de care suferă, prezintă pericol pentru societate, în cauză impunându-se obligarea provizorie la tratament medical a acestuia, ca măsură de siguranţă (recomandată, de altfel, de comisia de expertiză medico-legală psihiatrică).

Faţă de aceste considerente, va admite propunerea Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T., în dosarul nr. 808/D/P/2017, şi, în baza art. 245 C.pr.pen. raportat la art. 109 alin.(1) C.pen., va dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului G.O.C.

Va pune în vedere suspectului G.O.C. că, în conformitate cu dispoziţiile art. 246 alin. (12) C.pr.pen., dacă încalcă cu rea-credinţă măsura obligării provizorii la tratament medical, se dispune internarea medicală provizorie, în condiţiile prevăzute la art. 247 C.pen.