Trafic de droguri de risc. Deţinere de droguri de risc pentru consum propriu

Sentinţă penală 33 din 19.11.2018


…………….

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SENTINŢA PENALĂ NR. 33 

Şedinţa publică din 19 noiembrie 2018 

PREŞEDINTE :  ……………

 GREFIER :  ……………

Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror ………… din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna.

Pe rol fiind pronunţarea asupra cauzei privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul G. I., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen., obiect al cauzei penale nr. 48/D/P/2018.

Desfăşurarea şedinţei de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform art. 369 alin. 1 C.pr.pen.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică de astăzi, se constată lipsa inculpatului.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care arată că dezbaterile asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în cauză au avut loc în şedinţa publică din 14 noiembrie 2018, susţinerile şi concluziile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă din aceeaşi zi, încheiere care face parte integrantă din prezenta sentinţă.

T R I B U N A L U L

Asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei de faţă.

În baza actelor şi lucrărilor din dosar, constată următoarele:

La data de 19 octombrie 2018, Tribunalul Covasna a fost sesizat cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 18 octombrie 2018, încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul G. I., născut la data de ………..în ………………, CNP ………….., fiul lui………. şi ………., cetăţean român, necăsătorit, studii 12 clase, fără bacalaureat, tehnician electronist auto, operator call-center la S.C. …………. S.R.L. Braşov, stagiul militar nesatisfăcut, C.M.J. Covasna, domiciliat în ………………………………,  posesor al C.I. seria …., nr. ….. emis de ………. la ……….., fără antecedente penale, asistat de apărătorul desemnat din oficiu - av. …………, cercetat în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen., obiect al cauzei penale nr. 48/D/P/2018.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, în sarcina inculpatului G. I.  faptul că:

- în data de 11.10.2017, i-a oferit inculpatului M. H. cantitatea de 0,10 grame cannabis, drog de risc înscris în tabelul-anexă nr. III la Legea nr. 143/2000, care a fost identificată în aceeași zi în posesia celui din urmă, și

- în data de 11.10.2017, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ 1,2 grame de cannabis-masă netă 0,53 grame, o parte fiind identificată asupra acestuia la percheziția corporală, iar o parte în locuința sa din …., cu ocazia percheziției domiciliare,  fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor  de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen.

De asemenea, s-a reţinut că, audiat fiind la data de 11.10.2017, inculpatul G. I. a declarat că recunoaşte şi regretă faptele pentru care este cercetat şi, la data de 16.10.2018, acesta a iniţiat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Astfel, prin declaraţia dată în calitate de inculpat, la data de 18.10.2018 (f.101 vol.I d.u.p.), inculpatul G. I. a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor, astfel cum au fost reţinute în actul de inculpare şi acceptă  încadrarea juridică a acestora, respectiv „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen., solicitând totodată încheierea unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei.

De asemenea, inculpatul a arătat că este de acord să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității.

În consecinţă, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 şi urm. din C.pr.pen., s-a încheiat acordul de a recunoaştere a vinovăţiei de către inculpatul G. I. având ca obiect recunoaşterea comiterii faptelor şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

În fapt, prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei s-a reţinut că, în dosarul penal cu numărul 17/D/P/2017 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna s-au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011.

În acest sens, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Covasna a emis, începând cu luna mai a anului 2017, mai multe mandate de supraveghere tehnică cu privire la persoane bănuite că ar efectua operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În urma punerii în executare a acestor mandate de supraveghere tehnică a rezultat faptul că, persoanele vizate de cercetări, care desfășoară activități ilicite pe raza județelor Covasna și Olt, se află în legătură cu persoane care desfășoară astfel de activități pe raza județelor Buzău, Brașov și Sibiu.

La data de 05.08.2017, s-a reușit prinderea în flagrant a inculpaților D. A.-G. și C.I.-C., imediat după efectuarea unei tranzacții având ca obiect substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, cu cei doi inculpați încheindu-se acorduri de recunoaștere a vinovăției sub aspectul comiterii infracțiunilor de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, aceștia fiind condamnați definitiv.

În continuare, s-a reţinut că, în dosarul penal nr. 17/D/P/2017, sunt cercetați și inculpații B. M.-A. și C. R., sub aspectul comiterii aceleiași infracțiuni, însă avându-se în vedere stadiu avansat al cercetărilor în respectivele cauze, pentru o bună înfăptuire a justiției, prin ordonanța din data de 10.08.2017, s-a dispus disjungerea și formarea unor noi dosare, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, pe raza județelor Brașov, Sibiu și Buzău.

Cu privire la săvârșirea acestei infracțiuni pe raza județului Brașov, s-a format dosarul penal nr. 37/D/P/2017.

S-a reţinut că, la data de 16.10.2018, inculpatul G. I. a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției. În acest sens, prin ordonanța din 18.10.2018, s-a dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar în vederea încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, noua cauză fiind înregistrată sub numărul 48/D/P/2018.

Astfel, s-a reţinut că, în cursul lunii august 2017, din datele existente în cauză, a rezultat că persoane identificate ca fiind inculpații G. I. și O. A. S., care se recomandau sub numele de O. și I., comercializau pe raza municipiului Brașov, substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, aceste aspecte rezultând din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate și înregistrate în cauză, care se coroborează cu procesele-verbale întocmite de organele de cercetare ale poliției judiciare.

De asemenea, s-a reţinut că, din datele existente în cauză a rezultat că, aceste persoane au preocupări infracționale şi legate de traficul și consumul de droguri de risc, respectiv cannabis, aprovizionându-se cu astfel de substanțe dintr-o sursă necunoscută la momentul respectiv, şi că păstrau o anumită cantitate pentru consumul propriu, iar restul era comercializată către diferiți clienți.

În ceea ce priveşte activitatea infracțională, din cauză, s-a reţinut că, în data de 10.10.2017, inculpatul O. A. S. a fost contactat de inculpatul G. I. căruia i-a comunicat faptul că, dacă vrea, poate trece pe la el, la o Cola, în cursul serii. Cu această ocazie inculpatul O. A. S. i-a vândut aproximativ un gram de cannabis lui G. I. și i-a distribuit  acestuia aproximativ un gram de cannabis cu titlu gratuit. Aceste aspecte rezultă din declarațiile celor doi inculpați, care se coroborează cu procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în cauză.

Apoi, în data de 11.10.2017, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, la intersecția str. Cezar Boliac cu str. Țigaretei, a fost oprit în trafic autoturismul marca Volkswagen, model Golf 5 Plus, cu numărul de înmatriculare ……, condus de inculpatul G. I., în autoturism aflându-se și inculpatul M. H. Astfel, s-a procedat la efectuarea unui control corporal asupra inculpaților şi, asupra inculpatului G. I., a fost identificată o substanță vegetală de culoare verde-olive, ambalată într-o folie din material plastic, transparent, lipită la un capăt prin ardere și un grinder din material plastic de culoare verde purtând urme de materie vegetală. Cu această ocazie, inculpatul G. I. a precizat că în seara anterioară inculpatul O. A. S. i-a vândut un gram de cannabis, pentru suma de 60 de lei, iar un gram i l-a distribuit cu titlu gratuit, aspecte  ce se coroborează cu declaraţia acestui inculpat și cu cele declarate de inculpatul O. A. S..

În aceeași zi, la locuința inculpatului G. I., s-a efectuat o percheziție domiciliară şi potrivit procesului-verbal de percheziție, în locuința inculpatului, a fost identificată o punguliță din plastic transparent ce conținea substanță vegetală de culoare verde-olive și alte două pliculețe din plastic transparent, prevăzute cu dispozitiv de tip zipp-lock, care conțineau urme de materie vegetală.

Astfel, prin ordonanța din data de 11.10.2018, s-a dispus efectuarea în cauză a unui raport de constatare tehnico-științifică.

Din raportul de constatare tehnico-științifică nr. 3174420/2017, rezultă că:

- proba nr. 3b, reprezentată de o folie din material plastic transparent, lipită la un capăt prin ardere, în care se află fragmente vegetale, conține 0.38 grame de cannabis;

- proba nr. 3c, reprezentată de un grinder din material plastic, conține urme de ∆9 –THC;

- proba nr. 4, reprezentată de o folie din material plastic transparent, lipită la un capăt prin ardere, în care se află fragmente vegetale, conține 0.15 grame de cannabis, Cannabis-ul făcând  parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, fiind un drog de risc.

Probele rămase după analizele de laborator au fost predate la camera de corpuri delicte din cadrul I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. conform dovezii seria H, nr. 0217513/21.12.2017.

Totodată, s-a reţinut că, în același autoturism se mai afla și inculpatul M. H., asupra căruia a fost identificată cantitatea de aproximativ 1 un gram de cannabis, despre care a relatat că le deține pentru consum propriu.

 Fiind audiat, inculpatul G. I. a declarat că, în după-amiaza aceleiași zile, i-a dat inculpatului M. H., cu titlu gratuit, un fragment de cannabis. De asemenea, inculpatul M. H. a declarat că fragmentul de cannabis, identificat asupra sa, provine de la inculpatul G. I., care i l-a distribuit cu titlu gratuit, în aceeași zi.

Astfel, prin ordonanța din data de 11.10.2018, s-a dispus efectuarea în cauză a unui raport de constatare tehnico-științifică şi, din raportul de constatare tehnico-științifică nr. 3174420/2017, a rezultat că  proba nr. 3a, reprezentată de o folie din material plastic transparent, în care se află fragmente vegetale, conține 0.10 grame de cannabis, Cannabis-ul făcând parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, fiind un drog de risc.

Probele rămase după analizele de laborator au fost predate la camera de corpuri delicte din cadrul I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O., conform dovezii seria H, nr. 0217513/21.12.2017.

În cea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi pedeapsa prevăzută de lege, s-a reţinut că faptele inculpatului G. I. constând în aceea că, în data de 11.10.2017, i-a oferit inculpatului M. H. cantitatea de 0,10 grame cannabis, drog de risc, înscris în tabelul-anexă nr. III la Legea nr. 143/2000, care a fost identificată în aceeași zi în posesia celui din urmă, și, la aceeaşi dată de 11.10.2017, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ 1,2 grame de cannabis - masă netă 0,53 grame, o parte fiind identificată asupra acestuia la percheziția corporală, iar o parte în locuința sa din Brașov, cu ocazia percheziției domiciliare, constituie infracțiunile de „ trafic de droguri de risc”, prevăzută de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 și „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

Astfel, s-a reţinut că, potrivit art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi şi prin aplicarea dispozițiilor art. 480 alin. 4 C.pr.pen., limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime, rezultând astfel pedeapsa închisorii de la 1 an și 4 luni la 4 ani și 8 luni și interzicerea unor drepturi.

Tot astfel, s-a reţinut că, potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda şi prin aplicarea dispozițiilor art. 480 alin. 4 C.pr.pen., limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime, rezultând astfel pedeapsa închisorii de la 2 luni la 1 an și 4 luni sau amenda.

Totodată, s-a reţinut că, starea de fapt reţinută anterior rezultă din probele administrate în cursul urmăririi penale, respectiv:

- procesele-verbale întocmite de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Covasna;

- procesele-verbale de constatare a infracțiunilor, din data de 11.10.2017;

- Buletinul de analiză toxicologică nr. 2311-A12/24-t din 12.10.2017;

- procesul-verbal de desigilare nr. 37/D/P/2017 din 11.10.2017;

- Raport de constatare tehnico-științifică nr. 3174420 din 13.11.2017;

- procesul-verbal de predare  nr. 3174420 din 21.12.2017, Dovada seria H nr.0217513 şi procesul-verbal de primire a probelor;

- declarația suspectului O. A. S.;

- declarația suspectului G. I., din 11.10.2017;

- declarația suspectului M. I., din 11.10.2017;

- procesul-verbal nr. 37/D/P/2017 din 11.10.2017, întocmit cu ocazia efectuării percheziției domiciliare la adresa numitului G. I., şi

- procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice.

Referitor la datele esenţiale care privesc urmărirea penală, s-a reţinut că, prin ordonanța din data de 03.05.2017, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunea de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011.

Apoi, prin ordonanța din data de 01.09.2017, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 și trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Ulterior, prin ordonanța din data de 11.10.2017, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de:

- trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale);

- deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000,

- deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, şi efectuarea urmăririi penale față de:

1. O. A. S., sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale);

2. G. I., sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000,  şi

3. M. H., sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Prin ordonanța din data de 27.09.2018,  s-a dispus extinderea urmăririi penale față de suspectul G. I., sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, şi schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina suspectului O. A. S., din infracțiunea de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale), în infracțiunile de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 și deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Apoi, prin ordonanța din data de 02.10.2018, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de:

1. O. A. S., sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 şi deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

2. G. I., sub aspectul comiterii infracțiunilor de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., şi 

3. M. H., sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Totodată, s-a reţinut că, prin  ordonanțele din datele de 10.08.2017, 05.10.2018 şi 16.10.2018,  s-a dispus disjungerea cauzei, prin ordonanța din 11.10.2017, s-a dispus efectuarea unei examinări fizice, prin ordonanțele  din data de 11.10.2017 şi 10.08.2017, s-a dispus  delegarea organelor de cercetare ale poliției judiciare în vederea efectuării unor acte procedurale şi, prin ordonanța din 11.10.2017, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-științifice de natură fizico-chimică,

În continuare, s-a arătat că, prin încheierea nr. 27/UP din  11.10.2017 pronunțată de Tribunalul Covasna în dosar nr……/119/2017, s-a admis cererea de încuviințare a efectuării unor percheziții domiciliare, fiind emise mandatele de percheziție domiciliară nr. 72-73/UP, iar prin ordonanța din data de 03.10.2018, s-a dispus autorizarea folosirii unui investigator cu identitate acoperită și a unui colaborator cu identitate acoperită, precum și participarea acestora la anumite activități.

Totodată, s-a reţinut că, prin încheierile nr. 48/UP/2017, nr. 55/UP/2017, nr. 60/UP/2017,  65/UP/2017 şi nr. 68/UP/2017 ale Tribunalului Covasna s-au încuviinţat metodele speciale de supraveghere, prev. de art. 138 al. 1 lit. a, c şi d C.pr.pe., pe câte o perioadă de 30 de zile, fiind emise în acest sens mandate de supraveghere, care au fost prelungite în condiţiile art. 144 C.pr.pen., fără ca în cauză să se fi luat măsuri preventive sau măsuri asigurătorii.

Cu privire la împrejurările încheierii acordului, s-a reţinut că, inculpatului i-au fost aduse la cunoștință drepturile și obligațiile prevăzute de lege, inclusiv posibilitatea încheierii unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, astfel cum rezultă din procesele-verbale aflate la dosarul cauzei. Astfel, la data de 16.10.2018, a fost inițiată de către inculpat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Faţă de cele de mai sus, prin acordul de recunoaşterea vinovăţiei, s-a constatat că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul G. I., astfel:

- inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor cu privire la care s-au formulat acuzațiile și a acceptat încadrarea juridică dată acestora de procuror, conform art. 479 C.pr.pen.;

- pedepsele prevăzute de lege pentru infracțiunile de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 și deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, sunt mai mici de 15 ani închisoare, conform art. 480 alin. 1 C.pr.pen., şi

- inculpatul și-a dat acordul pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

Totodată, s-a reţinut că, din mijloacele de probă administrate în cauză, rezultă suficiente date cu privire la existența faptelor, pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului, conform art. 480 alin. 2 C.pr.pen.

De asemenea, s-a reţinut că, prin referatul nr. 48/D/P/2018, s-a propus avizarea limitelor încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul G. I., pentru infracțiunile de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 și deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., referatul fiind avizat, în temeiul art. 478 alin. 4 C.pr.pen., de procurorul-șef al D.I.I.C.O.T. - Biroului Teritorial Covasna.

În continuare, s-a reţinut, declaraţia expresă a inculpatul G. I.  cu privire la faptele de care este acuzat şi încadrarea lor juridică, acesta declarând că, recunoaşte faptul că,  în data de 11.10.2017, i-a oferit inculpatului M. H. cantitatea de 0,10 grame cannabis, drog de risc înscris în tabelul-anexă nr. III la Legea nr. 143/2000, care a fost identificată în aceeași zi în posesia celui din urmă, și că la aceeaşi dată a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ 1,2 grame de cannabis-masă netă 0,53 grame, o parte fiind identificată asupra sa la percheziția corporală, iar o parte în locuința sa din Brașov, cu ocazia percheziției domiciliare, precum şi faptul că acceptă încadrarea juridică dată faptelor, pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, respectiv infracțiunile de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 și „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

Analizând criteriile de individualizare a pedepselor, prevăzute de art. 74 C.pen., raportat la faptul că inculpatul G. I.  nu are antecedente penale, este o persoană integrată în societate, cu un loc de muncă stabil şi că acesta şi-a desfăşurat activitatea infracţională într-o perioadă redusă de timp şi într-un cerc restrâns de persoane apropiate, fără a obţine beneficii materiale în urma activității infracționale, văzând şi cantitatea redusă de droguri de risc care face obiectul infracțiunilor, precum şi atitudinea inculpatului după comiterea faptelor, care a recunoscut săvârşirea acestora și s-a prezentarea la toate chemările organelor judiciare, în acordul de recunoaştere s-a apreciat că  se impune orientarea pedepselor pentru infracțiunile care fac obiectul cauzei către minimul special.

În consecinţă, s-a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, prin care inculpatul  G. I.  a recunoscut comiterea infracţiunilor de „trafic de droguri de risc” şi „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, a acceptat încadrarea juridică a faptelor pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, şi anume: art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.pen. şi art. 4 alin. 1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen., felul şi cuantumul pedepselor  ce urmează a fi aplicate, respectiv: 1(un) an şi 4(patru) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP ………………………) şi de a se apropia de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de  „trafic de droguri de risc” şi pedeapsa de 3(trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de  „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, precum şi pedeapsa rezultantă de 1(un) an şi 5(cinci) luni  închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP …………) şi de a se apropia de acesta, inclusiv pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a comunica cu numitul M. H. şi de a se apropia de acesta,  prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen. , dar şi forma de executare a acesteia, şi anume: suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani, cu obligaţiile ce trebuie să respecte pe durata termenului de supraveghere, prev. de art. 93 al. 1 lit. a – e, alin. 2 lit. b şi alin. 3 C.pen.

Totodată, inculpatul a fost de acord şi cu luarea măsurilor de siguranţă a confiscării speciale şi cu prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J., dar şi cu plata cheltuielilor judiciare avansate de stat. 

Alăturat acordului de recunoaştere a vinovăţiei, a fost înaintat instanţei dosarul de urmărire penală nr. 48/D/P/2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna şi un plic de culoare albă,. care conţine mijloace materiale de probă, respectiv: 5 DVD-uri, marca VERBATIM, fiecare având capacitatea 4,7 GB, pe care sunt stocate comunicaţiile interceptate şi înregistrate în temeiul încuviinţării judecătorului de drepturi şi libertăţi în dosarul nr. 37/D/P/2017.

Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna, instanţa constată că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în dispoziţiile art. 480 – 482 C.pr.pen.

Astfel, analizând actele de urmărire penală şi materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarele:

În dosarul penal cu numărul 17/D/P/2017 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna s-au efectuat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011.

În acest sens, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Covasna a emis, începând cu luna mai a anului 2017, mai multe mandate de supraveghere tehnică cu privire la persoane bănuite că ar efectua operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În urma punerii în executare a acestor mandate de supraveghere tehnică a rezultat faptul că, persoanele vizate de cercetări, care desfășoară activități ilicite pe raza județelor Covasna și Olt, se află în legătură cu persoane care desfășoară astfel de activități pe raza județelor Buzău, Brașov și Sibiu.

La data de 05.08.2017, s-a reușit prinderea în flagrant a inculpaților D. A.-G. și C. I.-C., imediat după efectuarea unei tranzacții având ca obiect substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, cu cei doi inculpați încheindu-se acorduri de recunoaștere a vinovăției sub aspectul comiterii infracțiunilor de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, aceștia fiind condamnați definitiv.

În dosarul penal nr. 17/D/P/2017, sunt cercetați și alţi inculpați, sub aspectul comiterii aceleiași infracțiuni, însă avându-se în vedere stadiu avansat al cercetărilor în respectivele cauze, pentru o bună înfăptuire a justiției, prin ordonanța din data de 10.08.2017, s-a dispus disjungerea și formarea unor noi dosare, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011, pe raza județelor Brașov, Sibiu și Buzău. Cu privire la săvârșirea acestei infracțiuni pe raza județului Brașov, s-a format dosarul penal nr. 37/D/P/2017.

Astfel, din datele existente în cauză, în luna august 2017, a rezultat că persoane identificate ca fiind inculpații G. I. și O. A. S., care se recomandau sub numele de O. și I., comercializau pe raza municipiului Brașov, substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, aceste aspecte rezultând din procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate și înregistrate în cauză, care se coroborează cu procesele-verbale întocmite de organele de cercetare ale poliției judiciare.

De asemenea, din datele existente în cauză a rezultat că, aceste persoane aveau  preocupări infracționale şi legate de traficul și consumul de droguri de risc, respectiv cannabis, aprovizionându-se cu astfel de substanțe dintr-o sursă necunoscută la momentul respectiv, din care păstrau o anumită cantitate pentru consumul propriu, iar restul era comercializată către diferiți clienți.

Din probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale, respectiv: procesele-verbale întocmite de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Covasna,  procesele-verbale de constatare a infracțiunilor, din data de 11.10.2017, Buletinul de analiză toxicologică nr. 2311-A12/24-t din 12.10.2017, procesul-verbal de desigilare nr. 37/D/P/2017 din 11.10.2017, Raport de constatare tehnico-științifică nr. 3174420 din 13.11.2017, procesul-verbal de predare  nr. 3174420 din 21.12.2017, Dovada seria H nr.0217513, procesul-verbal de primire a probelor,  declarația suspectului O. A. S., declarația suspectului/inculpatului G. I.,  declarația suspectului M. I.,  procesul-verbal nr. 37/D/P/2017 din 11.10.2017, întocmit cu ocazia efectuării percheziției domiciliare la adresa numitului G. I. şi  procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În data de 10.10.2017, numitul O. A. S. a fost contactat de inculpatul G. I. căruia i-a comunicat faptul că, dacă vrea, poate trece pe la el, la o Cola, în cursul serii. Cu această ocazie O. A. S. i-a vândut aproximativ un gram de cannabis lui G. I. și i-a distribuit  acestuia aproximativ un gram de cannabis cu titlu gratuit, aspecte  ce rezultă din declarațiile celor doi (f.76,98-100,101 vol.I d.u.p.), care se coroborează şi cu procesele-verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate în cauză (vol.II d.u.p.).

Apoi, în data de 11.10.2017, pe raza municipiului Sf. Gheorghe, la intersecția str. Cezar Boliac cu str. Țigaretei, a fost oprit în trafic autoturismul marca ….., model ……….., cu numărul de înmatriculare ………….., condus de inculpatul G. I., în autoturism aflându-se și numitul M. H.. Astfel, s-a procedat la efectuarea unui control corporal asupra acestora şi, asupra inculpatului G. I., a fost identificată o substanță vegetală de culoare verde-olive, ambalată într-o folie din material plastic, transparent, lipită la un capăt prin ardere și un grinder din material plastic de culoare verde purtând urme de materie vegetală. Cu această ocazie, inculpatul G. I. a precizat că în seara anterioară numitul O. A. S. i-a vândut un gram de cannabis, pentru suma de 60 de lei, iar un gram i l-a distribuit cu titlu gratuit (f.41 vol.I d.u.p.), aspecte arătate în declaraţia dată de inculpat şi se coroborează cu cele declarate de O. A. S. (f.76,98-100,101 vol.I d.u.p.).

În aceeași zi, la locuința inculpatului G. I., situat în ………………………, s-a efectuat o percheziție domiciliară, încuviinţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Covasna (f.4-5, 6 vol.II d.u.p.) şi potrivit procesului-verbal de percheziție (f.7-10 vol.II d.u.p.), în locuința inculpatului, a fost identificată o punguliță din plastic transparent ce conținea substanță vegetală de culoare verde-olive și alte două pliculețe din plastic transparent, prevăzute cu dispozitiv de tip zipp-lock, care conțineau urme de materie vegetală.

Din raportul de constatare tehnico-științifică nr. 3174420/2017 (f.65-70 vol.I d.u.p.), rezultă că:

- proba nr. 3b, reprezentată de o folie din material plastic transparent, lipită la un capăt prin ardere, în care se află fragmente vegetale, conține 0.38 grame de cannabis;

- proba nr. 3c, reprezentată de un grinder din material plastic, conține urme de ∆9 –THC;

- proba nr. 4, reprezentată de o folie din material plastic transparent, lipită la un capăt prin ardere, în care se află fragmente vegetale, conține 0.15 grame de cannabis, Cannabis-ul făcând  parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, fiind un drog de risc.

Probele rămase după analizele de laborator au fost predate la camera de corpuri delicte din cadrul I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. conform dovezii seria H, nr. 0217513/21.12.2017.

Totodată, instanţa constată că, din procesul-verbal de prindere în flagrant, rezultă că la data de11.10.2017, asupra numitului M. H., aflat în autoturismul condus de inculpatul G. I., a fost identificată cantitatea de aproximativ 1 un gram de cannabis, despre care a relatat că le deține pentru consum propriu.

 Fiind audiat, inculpatul G. I. a declarat că, în după-amiaza aceleiași zile, i-a dat inculpatului M. H., cu titlu gratuit, un fragment de cannabis.  De asemenea, numitul M. H. a declarat că fragmentul de cannabis, identificat asupra sa, provine de la inculpatul G. I., care i l-a distribuit cu titlu gratuit, în aceeași zi. (f.98-100, 109-110 vol.I d.u.p.).

Din  acelaşi raport de constatare tehnico-științifică nr. 3174420/2017, a rezultat că  proba nr. 3a, reprezentată de o folie din material plastic transparent, în care se află fragmente vegetale, conține 0.10 grame de cannabis, Cannabis-ul făcând parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, fiind un drog de risc.

Probele rămase după analizele de laborator au fost predate la camera de corpuri delicte din cadrul I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O., conform dovezii seria H, nr. 0217513/21.12.2017.

Aşa fiind,  prin ordonanța din data de 11.10.2017, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de:

- trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale);

- deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, şi

- deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de:

1. O. A. S., sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale);

2. G. I., sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000,  şi

3. M. H., sub aspectul comiterii infracțiunii de deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Apoi, prin ordonanța din data de 27.09.2018,  s-a dispus extinderea urmăririi penale față de suspectul G. I., sub aspectul comiterii şi a infracțiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, iar, prin ordonanța din data de 02.10.2018, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de acest inculpat sub aspectul comiterii infracțiunilor de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

Având în vedere că, la data de 16.10.2018, inculpatul G. I. a solicitat încheierea unui acord ca urmare a recunoașterii vinovăției, prin ordonanța din 18.10.2018, s-a dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar în vederea încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, noua cauză fiind înregistrată sub numărul 48/D/P/2018.

În drept, fapta inculpatului G. I.,  care, în data de 11.10.2017, a oferit numitului  M. H. cantitatea de 0,10 grame cannabis, drog de risc, înscris în tabelul-anexă nr. III la Legea nr. 143/2000, care a fost identificată în aceeași zi în posesia celui din urmă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „trafic de droguri de risc”, prev.  de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Fapta, aceluiaşi inculpat, care la data de 11.10.2017, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, cantitatea de aproximativ 1,2 grame de cannabis - masă netă 0,53 grame, o parte fiind identificată asupra acestuia la percheziția corporală, iar o parte în locuința sa din Brașov, cu ocazia percheziției domiciliare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prevăzută de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Având în vedere că cele două infracţiuni au fost săvârşite de inculpat în concurs real, în cauză sunt aplicabile şi dispoziţiile art. 38 alin. 1 C.pen.

În consecinţă, instanţa constată că, din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date atât cu privire la existenţa faptelor, pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, respectiv „trafic de droguri de risc” şi „deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”,  cât şi cu privire la vinovăţia inculpatului G. I. , că maximul special al pedepselor prevăzute de lege pentru infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului în cuprinsul actului de inculpare sunt până în 15 ani  închisoare, respectiv închisoare de la 2 la 7 ani, pentru  infracţiunea prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000 şi închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, pentru infracţiunea, prev. de art. 4 al.1 din Legea nr. 143/2000, şi că acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă, care conţine menţiunile prevăzute de art. 482 C.pr.pen., iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de apărătorul desemnat din oficiu, av. …………………., cu delegaţia pentru asistenţă juridică depusă la dosarul de urmărire penală ( f.107 vol.I d.u.p.).

De asemenea, se constată că acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost avizat în prealabil, în scris, sub aspectul limitelor, de către procurorul ierarhic superior, în conformitate cu dispoziţiile art. 478 al. 4 C. pr. pen. (vol.I d.u.p.) şi potrivit art. 478 al. 2 C.pr.pen., efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei au fost avizate de procurorul ierarhic superior (f.1 acord.).

Faţă de considerentele de mai sus şi apreciind cuantumul pedepselor, inclusiv a pedepsei rezultante, cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat ca fiind suficiente, pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, în baza art. 485 al. 1 lit. a C.pr.pen., instanţa va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul  G. I., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen., obiect al cauzei penale nr. 48/D/P/2018.

În consecinţă, în baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.pen., instanţa îl va condamna pe inculpatul G. I. la pedeapsa de 1(un) an şi 4(patru) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP ……………….) şi de a se apropia de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de  „trafic de droguri de risc”.

În baza art. 65 al. 1 C.pen., se va aplica inculpatului G. I.  şi pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen.,  respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP ………………) şi de a se apropia de acesta, care, potrivit art. 65 al. 3 C.pen., se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală se consideră executată.

De asemenea, în baza art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.pen., instanţa îl va condamna pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3(trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de  „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”.

Faptele fiind săvârşite în concurs real, în baza art. 38 al. 1 C.pen., rap. la art. 39 al. 1 lit. b C.pen. şi art. 45 al. 1 C.pen., din pedepsele de mai sus, instanţa va aplică inculpatului G. I.  pedeapsa cea mai grea, aceea de 1(un) an şi 4(patru) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, la care va adăuga un spor de o treime  din cealaltă pedeapsă, respectiv 1(o) lună închisoare, şi în final inculpatul va executa pedeapsa de 1(un) an şi 5(cinci) luni  închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP …………….) şi de a se apropia de acesta.

În cauză, fiind îndeplinite condiţiile prev. de art. 91 C.pen., urmează ca instanţa să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi, în baza art. 92 al. 1 C.pen., va stabili pentru inculpatul G. I.  termen de supraveghere de 2 (doi) ani, care, potrivit art. 92 al. 2 C.pen., se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Aşa fiind, în baza art. 68 al. 1 lit. b C.pen., executarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., va începe de la data rămânerii definitive a prezentei hotărârii de condamnare.

În baza art. 93 al. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul G. I.  va fi  obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov, la datele fixate de acesta;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

-să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-să comunice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 al. 2  lit. b C.pen., se va impune inculpatului G. I.  să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Braşov sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 al. 3 C.pen., inculpatul G. I.  va fi obligat ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sau în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă, care se va executa în condiţiile prev. de art. 57 din Legea nr. 253/2013.

În baza art. 404 al. 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 91 al. 4 C.pen., se va atrage atenţia inculpatului G. I.  asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., potrivit cărora, dacă  pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei aplicate.

Văzând infracţiunea pentru care inculpatul urmează a fi condamnat, în baza art. 7 al. 1 din Legea nr. 76/2008, rap. la art.  4 al. 1 lit. b din Legea nr. 76/2008, instanţa va dispune prelevarea de la inculpatul G. I.  a probelor biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J., care se realizează de către personalul Poliţiei Române instruit în acest sens, imediat după comunicarea hotărârii definitive de condamnare, potrivit art. 7 al. 3 din Legea nr. 76/2008.

În baza art. 404 al. 4 lit. d C.pr.pen., cu aplicarea art. 112 al. 1 lit. b C.pen., rap. la art. 16 al. 1 din Legea nr. 143/2000, se va dispune confiscarea de la inculpatul G. I.  a unui grinder (proba 3c) cu urme de THC, aflată în Camera de corpuri delicte a I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. Braşov, în baza dovezii seria H nr. 0217513 din data de 21.12.2017 (f.57 vol.I.d.u.p.).

De asemenea, în baza art. 404 al. 4 lit. d C.pr.pen., cu aplicarea art. 112 al. 1 lit. f şi al. 5 C.pen., rap. la art. 16 al. 1 din Legea nr. 143/2000, se va dispune confiscarea de la inculpatul G. I.  a sumei de 6 de lei, c/v a 0,10 grame de cannabis oferit numitului M. H. 

În baza art. 146 al. 3 C.pr.pen., instanţa va dispune ca, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să se conserve prin arhivare odată cu dosarul cauzei la sediul instanţei, în locuri speciale, cu asigurarea confidenţialităţii, a unui plic de culoare albă, sigilat cu sigiliul „DIICOT CV 20614”, care conţine  un număr de 5 DVD-uri, marca VERBATIM, fiecare având capacitatea 4,7 GB, pe care sunt stocate comunicaţiile interceptate şi înregistrate în temeiul încuviinţării judecătorului de drepturi şi libertăţi în dosarul nr. 37/D/P/2017, copii, aflată în camera de corpuri delicte a Tribunalului Covasna, înregistrat în Registrul mijloacelor materiale de probă la poziţia 68/2018 (f.2.d.f.).

În baza art. 485 al. 4 C.pr.pen., cu aplicarea art. 398 C.pr.pen., rap. la art. 274 al. 1 C.pr.pen., inculpatul G. I.  va fi obligat să plătească statului 1.100 lei cheltuieli judiciare, din care suma de 1.000 lei reprezintă cheltuieli din faza urmăririi penale şi 100 lei din faza judecăţii.

În baza art. 274 al. 1 C.pr.pen., rap. la art. 275 al. 6 C.pr.pen., onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpatul G. I.  din faza de judecată – av. ……….., în cuantum de 260 lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului (f.9 d.f.).

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În baza art. 485 al. 1 lit. a C.pr.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Covasna cu inculpatul G. I., născut la data de ………. în ………………, CNP ………….., fiul lui ……… şi …………, cetăţean român, necăsătorit, studii 12 clase, fără bacalaureat, tehnician electronist auto, operator call-center la S.C. ………… S.R.L. Braşov, stagiul militar nesatisfăcut, C.M.J. Covasna, domiciliat în ……………………….,  posesor al C.I. seria ……., nr. ……….. emis de SPCLEP ………….. la …………., fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „trafic de droguri de risc”, prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, şi „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”, prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 38 al. 1 C.pen., obiect al cauzei penale nr. 48/D/P/2018.

În baza art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.pen., condamnă pe inculpatul G. I. la pedeapsa de 1(un) an şi 4(patru) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP ……………….) şi de a se apropia de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de  „trafic de droguri de risc”.

În baza art. 65 al. 1 C.pen., aplică inculpatului G. I. pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen.,  respectiv dreptul de a comunica cu numitul M. H.  (CNP ……………..) şi de a se apropia de acesta, care, potrivit art. 65 al. 3 C.pen., se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală se consideră executată.

În baza art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplicarea art. 480 al. 4 C.pr.pen., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3(trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de  „deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu”.

În baza art. 38 al. 1 C.pen., rap. la art. 39 al. 1 lit. b C.pen. şi art. 45 al. 1 C.pen., din pedepsele de mai sus, aplică inculpatului G. I.  pedeapsa cea mai grea, aceea de 1(un) an şi 4(patru) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, la care se adaugă un spor de o treime  din cealaltă pedeapsă, respectiv 1(o) lună închisoare, şi în final inculpatul execută pedeapsa de 1(un) an şi 5(cinci) luni  închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a comunica cu numitul M.H.  (CNP ……………) şi de a se apropia de acesta.

În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei cu închisoarea sub supraveghere şi, în baza art. 92 al. 1 C.pen., stabileşte pentru inculpatul G. I.  termen de supraveghere de 2 (doi) ani, care potrivit art. 92 al. 2 C.pen., se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii.

În baza art. 68 al. 1 lit. b C.pen., executarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului prev. de art. 66 al. 1 lit. n C.pen., începe de la data rămânerii definitive a prezentei hotărârii de condamnare.

În baza art. 93 al. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul G. I.  trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

-să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov, la datele fixate de acesta;

-să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

-să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

-să comunice schimbarea locului de muncă;

-să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 al. 2  lit. b C.pen., impune inculpatului G. I.  să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Braşov sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 al. 3 C.pen., obligă pe inculpatul G. I.  ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sau în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă, care se va executa în condiţiile prev. de art. 57 din Legea nr. 253/2013.

În baza art. 404 al. 2 C.pr.pen., cu aplicarea art. 91 al. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatului G. I.  asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen., potrivit cărora, dacă  pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, ori săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei aplicate.

În baza art. 7 al. 1 din Legea nr. 76/2008, rap. la art.  4 al. 1 lit. b din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea de la inculpatul G. I.  a probelor biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J., care se realizează de către personalul Poliţiei Române instruit în acest sens, imediat după comunicarea hotărârii definitive de condamnare, potrivit art. 7 al. 3 din Legea nr. 76/2008.

În baza art. 404 al. 4 lit. d C.pr.pen., cu aplicarea art. 112 al. 1 lit. b C.pen., rap. la art. 16 al. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea de la inculpatul G. I.  a unui grinder (proba 3c) cu urme de THC, aflată în Camera de corpuri delicte a I.G.P.R. – D.C.J.S.E.O. Braşov, în baza dovezii seria H nr. 0217513 din data de 21.12.2017 (f.57 vol.I.d.u.p.).

În baza art. 404 al. 4 lit. d C.pr.pen., cu aplicarea art. 112 al. 1 lit. f şi al. 5 C.pen., rap. la art. 16 al. 1 din Legea nr. 143/2000, dispune confiscarea de la inculpatul G. I.  a sumei de 6 de lei, c/v a 0,10 grame de cannabis oferit numitului M. H. 

În baza art. 146 al. 3 C.pr.pen., la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, dispune conservarea prin arhivare odată cu dosarul cauzei la sediul instanţei, în locuri speciale, cu asigurarea confidenţialităţii, a unui plic de culoare albă, sigilat cu sigiliul „DIICOT CV 20614”, care conţine  un număr de 5 DVD-uri, marca VERBATIM, fiecare având capacitatea 4,7 GB, pe care sunt stocate comunicaţiile interceptate şi înregistrate în temeiul încuviinţării judecătorului de drepturi şi libertăţi în dosarul nr. 37/D/P/2017, copii, aflată în camera de corpuri delicte a Tribunalului Covasna, înregistrat în Registrul mijloacelor materiale de probă la poziţia 68/2018.

În baza art. 485 al. 4 C.pr.pen., cu aplicarea art. 398 C.pr.pen., rap. la art. 274 al. 1 C.pr.pen., obligă pe inculpatul G. I.  să plătească statului 1.100 lei cheltuieli judiciare, din care suma de 1.000 lei reprezintă cheltuieli din faza urmăririi penale şi 100 lei din faza judecăţii.

În baza art. 274 al. 1 C.pr.pen., rap. la art. 275 al. 6 C.pr.pen., onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpatul G. I.  din faza de judecată – av. ……….., în cuantum de 260 lei, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei şi rămâne în sarcina statului.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 19 noiembrie 2018.

PREŞEDINTE GREFIER