Conducerea unui vehicul fără permis de conducere - art.335 alin. 1 Cod penal - Amânarea aplicării pedepsei

Sentinţă penală 5 din 21.01.2019


Prin rechizitoriul nr. X/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, a fost trimis în judecată în stare de libertate, inculpatul S. C. D., pentru infracţiunea de "conducerea unui vehicul fără permis de conducere", prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul penal.

În actul de sesizare s-a reţinut că, la data de 21.05.2018, în jurul orei 22:00,  inculpatul S.C.D. a condus autoturismul marca Opel, cu nr. de înmatriculare X, pe DJ606A, pe raza com. Argetoaia, sat Piria, fără a poseda permis de conducere.

S-a reţinut că, la data de 21.05.2018, ora 2200,  lucrătorii din cadrul  Postului de Poliţie Argetoaia,  aflându-se în serviciul de patrulare pe DJ606A, pe raza comunei Argetoaia, sat Piria, au oprit pentru control autoturismul marca Opel, cu nr. de înmatriculare X, în care se aflau trei persoane.

La volanul autoturismului a fost identificat inculpatul S. C. D., care avea ca pasageri pe martorii S.I.R. şi B. A. C.. La solicitarea documentelor, inculpatul S. C. D. a prezentat organelor de poliţie cartea de identitate şi documentele autoturismului, declarând verbal că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 Inculpatul a fost condus la Postul de Poliţie Argetoaia unde s-a stabilit identitatea acestuia, ocazie cu care s-a constatat că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, fapt confirmat şi ulterior prin adresa nr. 36515/06.08.2018 emisă de SPCRPCIV Dolj.

Fiind audiat în cauză, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, declarând că la data de 21.05.2018, în jurul orei 21:00, a plecat de la domiciliul său la volanul autoturismului marca Opel, cu nr. de înm. X, împreună cu fratele său, martorul S.E.R. şi martorul B.A.C. cu intenţia de a merge la un magazin din sat pentru a face cumpărături, iar după ce a parcurs circa 2 km, pe DJ606A, pe raza satului Piria a fost oprit de un echipaj de poliţie, care i-a solicitat documentele personale şi ale autoturismului.

Procurorul, şi-a întemeiat acuzaţia pe următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare infracţiune flagrantă f. 8; declaraţii  martori f. 9-10; comunicare SPCRPCIV f. 12 declaraţii suspect/inculpat  f. 15,17-18.

Date referitoare la Urmărirea Penală:

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 21.05.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal.

Prin ordonanţa organului de cercetare penală din data de 21.05.2018, confirmată prin ordonanţa procurorului din data de 25.05.2018,  s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de S. C. D. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal.

Prin ordonanţa din data de 31.07.2018 s-a pus în mişcare  acţiunea penală împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul  fără permis de conducere, prev. de art.335 alin. 1 din Codul penal.

Inculpatului  i-au fost aduse la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile prevăzute de art. 108 şi art. 83/art. 83 din C. proc. pen., încheindu-se în acest sens procesele verbale din data de 21.05.2018 şi 09.08.2018.

În procedura de cameră preliminară:

Prin încheierea din 02.11.2018, pronunţată în dosarul X/230/2018/a1, Judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi de data de 02.10.2018 dat în dosarul de cercetare penală numărul X/P/2018, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de cercetare penală, dispunând, începerea judecăţii în cauza înregistrată pe rolul Judecătoriei Filiaşi sub nr. X/230/2018, privindu-l pe inculpatul S. C. D., trimis în judecată, în  stare de libertate, prin rechizitoriul nr. X/P/2018 din data de 02.10.2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi, pentru infracţiunea de "conducerea unui vehicul fără permis de conducere", prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul penal.

A fost stabilit primul termen pentru soluţionarea cauzei la data de 17 ianuarie 2019.

Judecata pe fond:

Pe parcursul judecăţii, în conformitate cu dispoziţiile art. 17 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, la solicitarea instanţei s-a înaintat la dosar fişa de cazier judiciar a inculpatului  S.C. D., eliberată de I.P.J. Dolj (fila nr. 12 din dosar).

La termenul de judecată din data de 17 ianuarie 2019, inculpatul S. C. D., personal, a învederat că înţelege să solicite judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate prevăzute de art. 374 – 375 din C. proc. pen., doar pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care şi le însuşeşte şi nu le contestă, declarând că, recunoaşte în totalitate fapta astfel cum a fost reţinută în actul de sesizare a instanţei, dorind ca, la individualizarea judiciară a pedepsei, în cazul în care va fi găsit vinovat, să beneficieze de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă, fiind totodată de acord şi cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii declaraţia inculpatului fiind consemnată şi, după citire şi semnare, ataşată la dosarul cauzei.

Analizând ansamblul probator administrat în cauză, instanţa constată şi reţine următoarele:

În fapt, la data  de 21.05.2018, în jurul orei 22:00,  inculpatul S. C. D. a condus autoturismul marca Opel, cu nr. de înmatriculare X, pe DJ606A, pe raza com. Argetoaia, sat Piria, fără a poseda permis de conducere.

S-a reţinut că, la data de 21.05.2018, ora 2200,  lucrătorii din cadrul  Postului de Poliţie Argetoaia,  aflându-se în serviciul de patrulare pe DJ606A, pe raza comunei Argetoaia, sat Piria, au oprit pentru control autoturismul marca Opel, cu nr. de înmatriculare X, în care se aflau trei persoane.

La volanul autoturismului a fost identificat inculpatul S. C. D., care avea ca pasageri pe marorii S.I. R. şi B. A. C.. La solicitarea documentelor, inculpatul S. C. D.  a prezentat organelor de poliţie cartea de identitate şi documentele autoturismului, declarând verbal că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 Inculpatul a fost condus la Postul de Poliţie Argetoaia unde s-a stabilit identitatea acestuia, ocazie cu care s-a constatat că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, fapt confirmat şi ulterior prin adresa nr. 36515/06.08.2018 emisă de SPCRPCIV Dolj.

Fiind audiat în cauză, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, declarând că la data de 21.05.2018, în jurul orei 21:00, a plecat de la domiciliul său la volanul autoturismului marca Opel, cu nr. de înm. X, împreună cu fratele său, martorul S. E.R. şi martorul B.A.C. cu intenţia de a merge la un magazin din sat pentru a face cumpărături, iar după ce a parcurs circa 2 km, pe DJ606A, pe raza satului Piria a fost oprit de un echipaj de poliţie, care i-a solicitat documentele personale şi ale autoturismului.

S-a reţinut că situaţia de fapt mai sus menţionată s-a dovedit cu probe obţinute pe baza următoarelor mijloace de probă: proces verbal de constatare infracţiune flagrantă f. 8; declaraţii  martori f. 9-10; comunicare SPCRPCIV f. 12 declaraţii suspect/inculpat  f. 15,17-18.

În drept fapta inculpatului S.C.D. care la data de 21.05.2018, în jurul orei 22:00 a condus autoturismul marca Opel, cu nr. de înmatriculare X, pe DJ606A, pe raza com. Argetoaia, sat Piria, fără a poseda permis de conducere, realizează elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii este realizat de acţiunea de conducere a unui autovehicul pe un drum public, fără ca în prealabil inculpatul să fi promovat examenul de obţinere a permisului de conducere în condiţiile art. 23 şi următoarele din O.U.G. nr. 195/2002.

În ceea ce priveşte locul săvârşirii, condiţie esenţială a infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere şi care îi întregeşte conţinutul constitutiv, instanţa reţine conducerea autovehiculului de căre inculpat pe drumul judeţean DJ606A, drum public în accepţiunea  prevăzută de art. 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002.

Astefel, din probele administrate, instanţa constată ca inculpatul a condus pe DJ606A, pe raza com. Argetoaia, sat Piria, nefiind posesor de permis de conducere, auto marca Opel cu nr. de înmatriculare X.

Urmarea imediata a săvârşirii faptelor este reprezentata de o stare de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite de dispoziţiile care stabilesc regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind o infracţiune de pericol. Fiind o infracţiune de pericol, legătura de cauzalitate între faptă şi urmarea produsă rezultă din însăşi săvârşirea faptei (ex re).

Sub aspectul laturii subiective, instanţa  retine ca inculpatul a acţionat cu vinovăţie in modalitatea intenţiei indirecte, în ceea ce priveşte infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere,  aceasta prevăzând rezultatul faptei si deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui, respectiv crearea unei stări de pericol pentru circulaţia rutieră şi pietonală, în lipsa calificării necesare pentru a conduce autovehicule, atestată printr-un permis de conducere emis în condiţiile legii, de către autorităţile competente.

Din materialul probator administrat în cauză în faza de urmărire penală, pe care inculpatul nu l-a contestat şi l-a însuşit integral, coroborat cu declaraţia dată de acesta în faţa instanţei de judecată la termenul de la data de 17 ianuarie 2019, rezultă dincolo de orice bănuială rezonabilă că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. art. 74 C. pen., respectiv împrejurările si modul de comitere a infracţiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul savarsirii infracţiunii si scopul urmărit, antecedentele penale ale infractorului, conduita după săvarşirea infracţiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educaţie, vârsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.

Astfel, pe de o parte, instanţa va avea in vedere gradul mediu de pericol social al faptei concretizat in valorile sociale care au fost vătămate - siguranţa circulaţiei rutiere pe drumurile publice, faptul ca inculpatul a nesocotit normele legale conducând un autoturism pe drumurile publice deşi cunoştea că nu posedă permis de conducere, dar si circumstanţele personale ale inculpatului,  care a dat dovada de sinceritate si colaborare cu organele judiciare şi care, nu este cunoscut cu antecedente penale.

Se va ţine seama de faptul ca  inculpatul a manifestat o atitudine constant sincera, recunoscând comiterea faptei si împrejurările in care aceasta s-a produs, conduita exemplara a inculpatului in societate atât anterior săvârşirii faptei, reieşită din lipsa antecedentelor penale, cat si ulterior, reliefata prin atitudinea sa procesuala concretizata in prezentarea in fata organelor de urmărire penala si a instanţei de judecata, contribuind astfel in mod nemijlocit la soluţionarea justa si cu celeritate a cauzei si la aflarea adevărului, cu respectarea exigentelor impuse de art. 6 din C.E.D.O, aspecte de natura a genera aplicarea unei pedepse al cărei cuantum va fi orientat spre minimul special prevăzut de lege, in măsura sa asigure scopul educativ al pedepselor.

Toate aceste împrejurări de fapt au creat, in mod neîndoielnic, convingerea instanţei asupra faptului ca incidentul ce face obiectul prezentei cauze a fost si va fi un eveniment singular in viata inculpatului care, fiind o persoana la vârsta maturităţii, are capacitatea de conştientizare a faptei sale si a urmărilor acesteia, astfel ca va adopta pe viitor o atitudine de respectare întocmai a normelor juridice de convieţuire sociala.

Având in vedere ca prin declaraţia dată la termenul de judecată de la data de 17 ianuarie 2019, inculpatul a precizat ca este de acord sa beneficieze de dispozitiile art. 396 alin. 10 C.pr.pen. arătând ca recunoaste savarsirea faptei retinute in actul de sesizare a instantei, solicitand ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, fara a solicita administrarea de probe noi, instanta  va da deplina eficienta  acestor dispozitii, si va acorda  beneficiul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege.

Având in vedere reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, pedeapsa cu închisoarea de la 1 an la 5 ani stabilită de lege pentru săvârşirea infracţiunii de "Conducerea unui vehicul fără permis de conducere" prev. şi ped. de art. 335 Cod penal, se va reduce  la o pedeapsă cu închisoarea între 8 luni si  3  ani şi 4 luni.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa, având în vedere circumstanţele reale ale faptei şi circumstanţele personale ale inculpatului – lipsa antecedentelor penale şi atitudinea procesuală sinceră avută de acesta pe tot parcursul procesului penal, se va orienta la minimul special  prevăzut de lege pentru fapta pentru care a fost trimis în judecată inculpatul, diminuat cu 1/3 urmare a poziţiei procesuale a inculpatului şi a incidenţei dispoziţiilor art. 396 alin. 10 din C.Proc.pen., şi astfel, va stabili pedeapsa de 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de Conducerea unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul penal.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, instanţa retine incidenta in cauza a dispoziţiilor art. 83 C.pen., conform cărora se poate dispune amânarea aplicării pedepsei cu îndeplinirea cumulativa a următoarelor condiţii:

- pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani,

- infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii,

- infractorul si-a manifestat acordul in a presta o munca neremunerata in folosul comunităţii,

- in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

Considerând că în cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 83 C. pen., respectiv pedeapsa stabilita prin prezenta sentinţă fiind mai mica de 2 ani închisoare, lipsa antecedentelor penale, acordul manifestat de inculpat de a presta munca neremunerata in folosul comunităţii si convingerea instanţei ca scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către inculpat a pedepsei aplicate - convingere fundamentata pe circumstanţele personale ale inculpatului, constând in integrarea sa pe deplin în familie şi societate - instanţa, va dispune amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 84 C. pen. care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. 1 C.P., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui sa respecte următoarele masuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Dolj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, in prealabil, schimbarea locuinţei si orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de munca; e) să comunice informaţii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

 În baza art. 85 alin. 2 din C.pen., pe durata termenului de supraveghere, va impune inculpatului să execute următoarele obligaţii: a) să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 86 alin.1 C.P., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute in art. 85 alin. 1 lit. c - e C.P. se vor comunica Serviciului de Probaţiune Dolj.

Va desemna ca organ cu atribuţii pentru efectuarea supravegherii inculpatului Serviciul de Probaţiune Dolj, căruia i se va comunica o copie a prezentei sentinţe la rămânerea definitivă a acesteia.

 În baza art. 404 alin. 3 C.p.p. si art. 88 din C.pen., va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării masurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

Va pune în vedere inculpatului că nerespectarea cu rea-credinţă a obligaţiilor de mai sus ori săvârşirea unor noi infracţiuni cu intenţie sau intenţie depăşită după amânarea aplicării pedepsei atrage revocarea amânării executării pedepsei şi aplicarea si executarea pedepsei.

În baza art. 274 alin. 1 C.p. va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 600 lei, din care 500 lei cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală.