Conducerea unui vehicul fără permis de conducere.Conducere sub influenţa alcoolului

Sentinţă penală 37 din 12.03.2013


Dosar nr. 398/228/2013

Codul operatorului de date personale 4903

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA FĂUREI JUDEŢUL BRĂILA

SENTINŢA PENALĂ Nr. 37

Şedinţa publică de la 12 Martie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE : ……………….

GREFIER: …………………….

Ministerul public a fost reprezentat de procuror

…………………………..

 

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul ……………………..,  trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei nr. 1193/P/2012 pentru  comiterea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere prev. de art.86 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge prev. de art.87 al.1 din O.U.G. 195/2002 republicată cu aplicarea art.33 lit.”b” c.pen.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică  s-a prezentat inculpatul  ……….., personal şi asistat de av. …………., care substituie pe av. …………., apărătorul desemnat din oficiu în baza delegaţiei pentru asistenţă judiciară obligatorie nr. 527/2013 aflată la fila 4 din dosar. 

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă  potrivit dispoz.art.104 alin.10 din Regulamentul de Ordine Interioară al instanţelor judecătoreşti care învederează instanţei că procedura este completă, cauza fiind la primul termen de judecată , după care ;

Reprezentantul parchetului solicită instanţei să aducă la cunoştinţă inculpatului prevederile art. 3201 cod proc. civilă, potrivit căreia judecata poate avea loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală dacă inculpatul recunoaşte în totalitate faptele săvârşite.

Preşedintele completului de judecată, întreabă  inculpatul, potrivit dispoz.art.3201 c.pr.pen. ,dacă  recunoaşte  în totalitate faptele reţinute  în actul de sesizare şi solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală  şi dacă solicită administrare de probe cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate  administra la acest termen de judecată, astfel beneficiind de o  reducere a limitelor minime şi maxime ale  pedepsei cu o treime  sau doreşte  să  fie judecat conform procedurii  obişnuite.

Inculpatul ……………, personal, având cuvântul, arată că  doreşte  a fi judecat  în procedura prev.de art.3201 c.pr.pen.

În atare situaţie s-au luat datele de stare civilă inculpatului  ,  s-a adus la cunoştinţă acestuia fapta pentru care a  fost trimis  în judecată,  iar potrivit dispoz.art.70 al.2 c.pr.pen. i s-a atras atenţia  că ceea ce declară poate fi folosit şi împotriva sa şi i se pune în vedere să declare tot ce ştie cu privire la fapta  şi  învinuirea  ce i se aduce  în legătură cu aceasta , procesul  verbal  ataşându-se la dosar.

Reprezentantul Parchetului , faţă de poziţie de recunoaştere a faptelor reţinute în sarcina sa prin care acesta doreşte să fie judecat doar în baza probelor ce s-au administrat în faza de urmărire penală şi doreşte aplicarea prevederilor  art. 3201 cod proc. civilă, consideră că nu mai sunt necesare administrarea de alte probe. 

Av. ………, pentru inculpatul ……….. arată că alte probe nu mai are de solicitat în cauză.

Nemaifiind alte cereri de formulat,excepţii de invocat sau probe de administrat, instanţa constată  terminată cercetarea judecătorească  şi acordă cuvântul pe fond.

Reprezentantul Parchetului – face o expunere a situaţiei de fapt din rechizitoriu  arătând că inculpatul ……….. a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere prev.de art.86 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge prev.de art.87 al.1 din O.U.G. 195/2002 republicată cu aplicarea art.33 lit.”b” c.pen., constând în aceea că  la data de  16.10.2011 la ora 15,52 a condus pe drumurile publice autoturismul marca ……….. cu nr. de înmatriculare ……………., cu toate că nu poseda permis de conducere şi având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

Faptele au fost dovedite cu probele ce au fost administrate în cauză şi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care inculpatul a fost trimis în judecată.

Pune  concluzii de condamnarea  inculpatului ……… la pedeapsa închisorii. Solicită contopirea celor două pedepse ce vor fi aplicate inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa rezultantă.

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei solicită a se dispune  pentru inculpatul ………….  suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe durata termenului de încercare prev.de art.82 c.pen. ,iar în baza art. 359 c.pr.pen. a i se atrage atenţia acestuia asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor legale privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei prev. de art. 83 c.pen.

Solicită a i se face aplicabile dispoz.art.71 c.pen. în ref. la art.64 c. pen. şi art.71 al.5 c. pen.

 La individualizarea pedepsei solicită a se avea în vedere atitudinea sinceră a inculpatului  prin recunoaşterea faptei  considerând că i se poate aplica o sancţiune  care să fie redusă cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Solicită, de asemenea, în temeiul dispoz. art. 191 c.pr.pen. obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Av. …………, pentru inculpat, având în vedere poziţia sinceră a inculpatului, faptul că acesta regretă faptele comise, fiind cooperant, consideră că pericolul social al faptei  este foarte redus. Astfel ca urmare a aplicării dispoz.art.3201 c.pr. pen. pedeapsa va fi redusă cu o treime şi având în vedere poziţia inculpatului,  consideră că în cauză pot fi  aplicabile şi dispoz.art.74, 76 c.pen.. Solicită  ca modalitatea de executare a pedepsei rezultante să fie prin aplicarea dispoz. art. 81 c.pen.  în sensul de a se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe perioada termenului de încercare stabilit de instanţă  şi să i se atragă atenţia  asupra consecinţelor a căror nerespectare duc la  revocarea suspendării. Solicită plata onorariului pentru apărător din oficiu.

Inculpatul …………., personal, având ultimul  cuvântul, potrivit dispoz.art.341 c.pr.pen. , recunoaşte şi regretă fapta comisă ,lăsând la aprecierea instanţei pedeapsa ce i se va aplica.

JUDECATA

Asupra procesului penal de faţă;

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei nr. 1193/P/14.02.2013, înregistrat la această instanţă sub nr. 398/228/18.02.2013, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului …………… pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 86 alin.1 şi art.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicată cu aplic. art. 33 lit.”a” C.pen.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de 16.10.2011 ora 15,52 lucrătorii Secţiei nr.4 Poliţie Rurală Ianca care efectuau serviciul de patrulare pe raza loc. Custura cu autospeciala in dotare MAI 27861 au oprit pentru control folosind semnalele acustice şi luminoase, autoturismul marca ……… cu numărul de înmatriculare …….., care circula pe DJ 202 A în sensul de mers Gradiştea - Racoviţa.

La volanul autoturismului a fost identificat inculpatul ………… care fiind verificat în bazele de date ale Poliţiei Române s-a constatat că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie iar datorită faptului că emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest marca Drager nr.ARPJ-0638, reieşind că acesta avea o îmbibaţie alcoolică de 0,61 mg/l în aerul pur expirat.

În urma celor constatate, inculpatul a fost condus la Spitalul orăşenesc Făurei, unde i-a fost recoltată o probă de sânge la orele 16,50, refuzând recoltarea celei de-a doua probe.

Conform buletinului de analiză toxicologică nr.A12/467 din 24.10.2011 emis de Serviciul de Medicină Legală Brăila, rezultatul primei probe prelevate de la inculpatul ………. a fost de 1,10 g %o alcool în sânge.

În conformitate cu adresa nr.53926/24.10.2011 emisă de Serviciul Rutier din cadrul IPJ Brăila inculpatul ………… nu figurează în evidenţa informatizată ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Conform raportului de expertiză medico-legală nr.88/R din 29.02.2012 privind calculul retroactiv al alcoolemiei emis de Institutul de Medicină Legală Iaşi inculpatul ……….. ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,25 g %o.

Situaţia de fapt reţinută mai sus de instanţa de judecată este dovedită cu următoarele mijloace de probă: procesul verbal de constatarea a infracţiunii flagrante, procesul verbal de aducere la cunoştinţă a învinuirii şi a dreptului la apărare, rezultatul testare etilotest a inculpatului din data de 16.10.2011, procesul verbal de prelevare, buletinul de examinare clinică din data de 16.10.2011, buletinul de analiză toxicologică a alcoolemiei nr. A12/467/2011, raportul de expertiză medico legală nr. 88/R/29.02.2012 al IML Iaşi, procesul verbal de măsurare traseu parcurs de inculpat, schiţa traseu parcurs, procesul verbal de constatare a efectuării actelor premergătoare, adresa IPJ Brăila nr. 53926/2011, procesul verbal de prezentare a materialului de urmărire penală, coroborate şi cu declaraţiile inculpatului date în faza de urmărire penală şi declaraţia sa din şedinţa publică de astăzi, prin care recunoaşte comiterea faptelor şi solicită ca judecata să se facă numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Analizând probele administrate în cauză, instanţa constată că în data de  16.10.2011 la ora 15,52, inculpatul ……….  a condus pe drumurile publice autoturismul marca ………. cu nr. de înmatriculare ………, cu toate că nu poseda permis de conducere şi având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge peste limita legală, fapte, care, în drept întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor prevăzute de art. 86 alin.1, respectiv art.87 alin.1 din OUG 195/2002 republicată, cu aplic. art.33 lit.”a” C.pen., deoarece acestea se află în concurs real.

La individualizarea conform art.72 C.pen. a pedepsei ce urmează a se aplica inculpatului ………. şi a modalităţii concrete de executare, instanţa va avea în vedere pericolul concret al faptelor comise de acesta, condiţiile şi împrejurările comiterii faptelor, dar şi lipsa antecedentelor penale şi conduita sa sinceră în cursul procesului penal,  împrejurări ce constituie circumstanţe atenuante ce-i fac aplicabile şi dispoz. art. 74 alin.1 lit.”a” C.pen şi art. 76 alin. 1 lit. ,,e” Cod Penal..

Având în vedere conduita sinceră a inculpatului ………. în timpul judecării cauzei şi consimţământul său ca judecata să se facă numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, instanţa urmează a-i aplica acestuia şi dispoziţiile art. 3201 C.proc.pen.

În aceste condiţii, instanţa urmează a dispune condamnarea inculpatului ………. la pedeapsa închisorii pentru comiterea fiecăreia din infracţiuni, a-i contopi cele 2 pedepse  cu închisoare în baza art. 33 lit.”a”-34 lit.”a” C.pen. şi a stabili o pedeapsă rezultantă a închisorii, iar în baza art.71  alin.1 C.pen. a-i interzice acestuia drepturile civile prev. de art. 64, alin.1, lit.”a” teza II şi litera „b” C.pen. pe durata executării pedepsei, respectiv: a) - dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; b)- dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Având în vedere că inculpatul ………. nu are antecedente penale şi  avut o conduită sinceră în cursul procesului penal de faţă, instanţa apreciază că scopul educativ al pedepsei se poate realiza şi fără privarea sa de libertate.

Ca urmare, instanţa urmează a dispune pentru inculpatul ………. suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe durata termenului de încercare ce se va determina conform art. 82 C.pen., iar în baza art. 359 C.proc.pen. îi va atrage atenţia asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor legale privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Văzând şi art. 191 Cod proc. penală;

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza art.87 alin.1 din OUG 195/2002, republicată, cu aplicarea art.33, lit.”b” cod penal, 3201 cod proc.penală, art.74 alin.1, lit.”a” şi „c” cod penal, art.76 alin.1, lit.”e” cod penal, condamnă pe inculpatul …………………. la pedeapsa de 4 (PATRU)LUNI ÎNCHISOARE pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

În baza art.86 alin.1 din OUG 195/2002, republicată, cu aplicarea art.33, lit.”b” cod penal, 3201 cod proc. penală, art.74 alin.1, lit.”a” şi „c” cod penal, art.76 alin.1, lit.”e” cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 5 (CINCI) LUNI ÎNCHISOARE pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

În baza art.33, lit.”a” – 34 lit.”b” cod penal, contopeşte cele două pedepse cu închisoare aplicate inculpatului ………… prin prezenta sentinţă şi dispune ca acesta să execute pedeapsa rezultantă de 5 (CINCI) LUNI ÎNCHISOARE, sporită cu 1 (UNA) LUNĂ ÎNCHISOARE, astfel că, va executa în total pedeapsa de 6(ŞASE)LUNI ÎNCHISOARE.

În baza art.71 alin.1 cod penal, interzice inculpatului …………exerciţiul drepturilor civile prevăzute art.64 lit.”a”, teza II şi “b” cod penal, respectiv: “a”- dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; “b” – dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei.

În baza art.81 alin.1 cod penal, art.71 alin.5 cod penal, dispune pentru inculpatul ........... suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni determinat conf.art.82 cod penal.

În  baza art.359 cod proc.penală atrage atentia inculpatului .......... asupra consecinţelor nerespectării dispozitiilor legale privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

În baza art.191 cod proc.penală obligă pe inculpatul ..........să plătească statului suma de 600 lei din care 200 lei onorariu pentru asigurare apărător din oficiu şi 400 lei cheltuieli judiciare statului.

Încuviinţează ca plata onorariului de 200 lei pentru asigurare apărător din oficiu inculpatului ............ să se facă din fondurile Ministerului Justiţiei(av...............-delegaţie nr.527/2013).

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 12 martie 2013.

Presedinte, Grefier,

........................................................................