Pretenţii

Sentinţă civilă 62 din 01.02.2018


R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA  Dosar nr………………..

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. 62

Şedinţa publică din data de 01 februarie 2018

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE : ……………..

Asistent judiciar : ……………..

Asistent judiciar : …………..

Grefier : …………….

Pe rol fiind pronunţarea asupra acţiunii civile formulată de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Târgu Secuiesc în contradictoriu cu pârâtul R.K., având ca obiect pretenţii.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică de astăzi se constată lipsa părţilor.

Procedura legal îndeplinită.

Dezbaterile asupra cererii de faţă au avut loc în şedinţa publică din 11 ianuarie 2018, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă din aceea zi, încheiere care face parte integrantă din prezenta sentinţă şi la care se face trimitere, pronunţarea în cauză fiind amânată pentru data de 18 ianuarie 2018 şi 01 februarie 2018.

T R I B U N A L U L

Constată că prin cererea înregistrată la data de 06.10.2016, sub nr. de mai sus, reclamanta UAT Municipiul Târgu Secuiesc a chemat în judecată pe pârâtul R.K., solicitând instanţei să dispună obligarea acestuia la plata sumei de 18.075 lei reprezentând prejudiciu material cauzat reclamantului prin diminuarea bugetului local, actualizată la data plăţii; cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii formulate, reclamantul arată că prin raportul de audit al Curţii de Conturi - Camera de Conturi Covasna nr. 10307/25.06.2013 şi prin decizia cu nr. 33/16.07.2013 s-a reţinut existenţa faptei de diminuare a venitului bugetului local cu suma de 24.948,90 lei plus dobânzi legale de 7.484,67 lei, în urma încheierii şi derulării contractului de închiriere nr 2997/03.08.2009 semnat de fostul primar (pârâtul din prezenta cauză), în numele municipiului şi SC …………….. SRL. Se precizează că pârâtul, în urma controlului Curţii de Conturi, nu a dat curs solicitării exprese a auditorilor, fiind înscris în raportul de control ca persoană responsabilă pentru prejudiciul creat.

Din actele de control şi din referatul comisiei de cercetare a pagubei rezultă că prejudiciul constă în venit neîncasat la bugetul local ca urmare a faptului că nu au existat documente - proces-verbal de predare al autoutilitarei, nici documente care să ateste kilometrajul recepţionat la data intrării în vigoare a contractului de închiriere. Ca urmare, la bordul autoturismului închiriat, au existat kilometri înregistraţi ca efectuaţi, dar neplătiţi.

Comisia de cercetare a pagubei a apreciat că pârâtul este răspunzător pentru un procent de 55,73% din prejudiciul total, anume suma de 18.075 lei. În acest sens, se susţine că pârâtul, în calitatea sa de primar, a semnat contractul de închiriere nr. 2997/03.08.2009 având ca obiect închirierea autotractorului ......... cu 2 semiremorci către SC ………. SRL, începând cu data de 22.06.2009 până la data de 22.09.2009, cu posibilitatea prelungirii termenului prin acordul părţilor. Ca semnatar al contractului, pârâtul avea obligaţii şi responsabilităţi în urmărirea derulării contractului, în special cu privire la justificarea kilometrilor efectiv înregistraţi la data predării autoutilitarei, atâta vreme cât preţul închirierii era stabilit în funcţie de kilometri, anume 3,48 lei/km, iar plata chiriei se făcea lunar pe baza facturii emise de proprietar. În cazul pârâtului devin incidente prevederile art. 55 din Legea nr. 393/2004.

În speţă, fapta ilicită a pârâtului constă în diminuarea venitului la bugetul local al municipiului Târgu Secuiesc. Este evidentă legătura de cauzalitate dintre modul culpabil şi defectuos de îndeplinire a atribuţiilor legale ce reveneau primarului R.K. şi prejudiciul cauzat reclamantei. Prin urmare, apreciind îndeplinite cumulativ toate elementele răspunderii patrimoniale, reclamanta solicită admiterea acţiunii.

În drept, au fost invocate prevederile art. 1381, art. 1382, art. 1383 Cod civil, art. 55 din Legea nr. 393/2004.

Pârâtul a formulat întâmpinare (fila 51), invocând excepţia de necompetenţă materială a judecătoriei în soluţionarea prezentului litigiu. În susţinerea acestei excepţii s-a arătat că prezenta cauză constituie un litigiu de dreptul muncii, astfel că tribunalul ar fi competent material să soluţioneze speţa.

S-a invocat, de asemenea, excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. În susţinerea acestei excepţii, pârâtul a precizat că ultima factură emisă de societatea căreia i s-a închiriat autovehiculul a fost emisă în anul 2011, iar mandatul de primar a încetat în anul 2012, ca urmare s-a împlinit termenul de trei ani de prescripţie.

Cu privire la fondul cauzei, pârâtul a arătat că în speţă nu există nici unul din elementele răspunderii patrimoniale, neavând cunoştinţă despre aşa zisa cercetare a pagubei, despre referatele şi nota de constatare invocate de reclamant, toate acestea fiind acte interne ce nu pot constitui înscrisuri opozabile pârâtului.

Cauza a fost soluţionată prin sentinţa civilă cu nr. 1027/19.12.2016 pronunţată de Judecătoria Târgu Secuiesc. Această sentinţă a fost însă anulată prin decizia cu nr. 334/2017 a Tribunalului Covasna, cauza fiind trimisă spre competentă soluţionare tribunalului-complet specializat în materia litigiilor de muncă.

Litigiul a fost înregistrat pe rolul tribunalului, ca primă instanţă, la data de 10.07.2017.

În probaţiune, s-au depus la dosarul cauzei înscrisuri.

Analizând pretenţiile deduse judecăţii, prin raportare la probele administrate în cauză şi la normele legale aplicabile speţei, tribunalul reţine următoarele:

în fapt, pârâtul R.K. a fost primarul municipiului Târgu Secuiesc în perioada ce a făcut obiectul controlului Curţii de Conturi Covasna (01.01.2012-20.06.2012).

Prezenta cerere de chemare în judecată are drept cauză actul întocmit de Camera de Conturi a judeţului Covasna, anume decizia cu nr. 33/16.07.2013 prin care s-a stabilit (punctul 5 din decizie) că există o creanţă cu titlu de chirie, estimată la suma de 24.948,90 lei plus accesorii pe care UAT Târgu Secuiesc trebuie să o recupereze în contul bugetului local.

În cuprinsul actului Curţii de Conturi se precizează că respectiva creanţă a luat naştere ca urmare a închirierii, în perioada 03.08.2009-20.03.2012, a autovehiculului autotractor ......... cu două remorci , nr de înmatriculare ……………, către SC ……….. SRL. Din documentele deţinute de UAT Târgu Secuiesc a rezultat un număr de 7,295 km parcurşi de vehiculul închiriat, kilometri care nu au fost plătiţi, deşi pentru aceştia se datora chirie. Curtea de Conturi a reţinut că entitatea controlată nu a prezentat procesul-verbal de predare către chiriaş a mijlocului de transport, în vederea justificării kilometrilor efectivi la data predării. S-a avut în vedere un document constând în „deviz de reparaţie” întocmit în data de 29.01.2009 conform căruia la bordul maşinii erau înregistraţi 986000 km-valoare înregistrată şi la data predării autovehiculului deoarece în perioada 29.01.2009-03.08.2009 nu s-a efectuat nici un transport ( a se vedea fila 44).

Curtea de Conturi Covasna a impus UAT Târgu Secuiesc recuperarea în contul bugetului local a sumei de 24.948,90 lei, termenul fixat pentru această operaţie fiind 29.11.2013.

În baza celor dispuse de Curtea de Conturi, reclamanta , prin Comisia de cercetare patrimonială, a întocmit nota de constatare şi referatul din data de 03.10.2016 (filele 8-14) prin care au fost stabilite persoanele răspunzătoare de producerea prejudiciului în cuantum de 24.948,90 lei plus majorările de întârziere. Prin aceste acte s-a stabilit întinderea efectivă a răspunderii fiecărui salariat, proporţional atribuţiilor de serviciu. În sarcina pârâtului s-a stabilit un procent de 55,73 % din prejudiciul total, reţinându-se că acesta, în calitate de primar, avea obligaţia de a urmări derularea contractului de închiriere, în special obligaţia referitoare la justificarea kilometrilor efectiv înregistraţi la data predării autoutilitarei, atâta timp cât, conform contractului de închiriere, preţul stabilit pentru închiriere era de 3,48 lei /km, iar plata chiriei trebuia făcută lunar pe baza facturii emise de proprietar şi pe baza procesului-verbal de confirmare a orei de kilometraj.

Raportând data înregistrării cererii de chemare în judecată la data întocmirii actelor mai sus menţionate, instanţa apreciază că în speţă a fost respectat termenul de prescripţie de trei ani, astfel că va respinge ca nefondată această excepţie invocată de pârât.

În drept, instanţa este chemată a analiza în speţă existenţa sau inexistenţa cumulativă a elementelor care conturează răspunderea patrimonială a pârâtului prin raportare la prejudiciul material ce  i se impută spre plată.

În acest sens, instanţa reţine prevederile art. 254 alin. 1 din Codul muncii, conform cărora  salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului, din vina şi în legătură cu munca lor. Aceste norme se aplică şi raportului dintre primar şi unitatea administrativ teritorială, conform celor statuate prin decizia RIL nr. 16/2016 a ÎCCJ.

Din aceste prevederi legale rezultă condiţiile ce trebuie întrunite cumulativ pentru angajarea răspunderii patrimoniale a angajatului, anume:

1.existenţa unei fapte ilicite (încălcarea vreunei atribuţii, obligaţii concrete ce revenea pârâtului, în calitate de primar cu privire la executarea contractului de închiriere).

În speţă, pârâtului i se impută faptul că nu ar fi respectat obligaţia referitoare la justificarea kilometrilor efectiv înregistraţi la data predării autoutilitarei.

Instanţa apreciază că nu era sarcina pârâtului, în calitate de primar, îndeplinirea respectivei obligaţii, câtă vreme în cuprinsul contractului de închiriere au fost numite, în mod expres, persoanele, angajate în cadrul primăriei, care aveau sarcina  de a întocmi lunar procesul-verbal de confirmare a orei de kilometraj a autoutilitarei (respectiv P. D., consilier, M. C., inspector-fila 35).

2. Săvârşirea faptei ilicite cu vinovăţie, în timpul prestării atribuţiilor de servici. Nici această condiţie nu este îndeplinită în speţă, câtă vreme nu se poate reţine în persoana pârâtului săvârşirea faptei.

3. Referitor la legătura de cauzalitate ca şi element obligatoriu pentru reţinerea răspunderii patrimoniale, instanţa apreciază că, şi dacă s-ar fi reţinut în sarcina pârâtului nerespectarea unor atribuţii generice reglementate de lege cu privire la răspunderea primarului, totuşi nu ar fi existat o legătură directă, determinantă între acele atribuţii şi prejudiciul existent în patrimoniul reclamantei. Aceasta pentru că plata preţului închirierii s-a făcut de către utilizatorul autovehiculului în baza kilometrilor parcurşi dovediţi probabil cu foile de parcurs. Diferenţa de kilometri neachitaţi ar rezulta din raportarea la un document „ deviz de reparaţii” întocmit cu 7 luni înainte de începerea derulării contractului, cum a reţinut Curtea de Conturi, deci prin raportarea la un act exterior contractului semnat de primar în calitate de reprezentant al UAT Târgu Secuiesc.

4. Singurul element care există în speţă din cele reglementate de art. 254 alin. 1 din Codul muncii ar fi prejudiciul consemnat în actul Curţii de Conturi, însă acesta nu este suficient pentru dovedirea caracterului întemeiat al pretenţiilor reclamantei.

Având în vedere considerentele de fapt şi de drept reţinute, instanţa apreciază că în speţă nu sunt îndeplinite cumulativ elementele răspunderii patrimoniale a pârâtului, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă fiind neîntemeiată şi urmând a fi respinsă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E :

Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune.

Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanta UAT Municipiul Târgu Secuiesc, cu sediul în Târgu Secuiesc, P-ţa Gabor Aron nr. 24, jud. Covasna, în contradictoriu cu pârâtul R.K., CNP …………, cu domiciliul procesual ales în ………………..

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, apel ce se va depune la sediul Tribunalului Covasna.

Pronunţată azi, 01.02.2018, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

PREŞEDINTE ASISTENŢI JUDICIARI 

GREFIER