Tâlhărie urmată de moartea victimei

Sentinţă penală 234/2016 din 20.12.2016


Pe rol pronunţarea cauzei penale privind pe inculpaţii  NC G şi B B A, trimişi în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui pentru săvârşirea infracţiunii de  tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, prev. art. 233 alin. 1, art 234 alin. 1 lit. a, c, d, f C.pen. şi art. 236 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 113 alin. 3 C.pen.

…………………………………………………………………

TRIBUNALUL:

Asupra cauzei penale de faţă;

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui cu nr. … din 11.07.2016 au fost trimisi în judecată, în control judiciar, inculpaţii N. C.-G. şi B.B.-A., cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, prev. art. 233 alin. 1, art. 234 alin. 1 lit. a, c, d, f c.pen. şi art. 236 c.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 c.pen. şi art. 113 alin. 3 c.pen.

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt că inculpaţii …. locuiesc în …. şi, la data comiterii faptei (19.02.2016), aveau vârsta de 17 ani şi 8 luni, respectiv 17 ani şi 7 luni. în aceeaşi localitate locuieşte şi persoana vătămată C.N., în vârstă de 89 de ani. La data comiterii faptei locuia cu fratele său, victima …, în vârstă de 78 de ani. Ambii erau pensionari, … având o pensie de 400 de lei, iar … o pensie de 1300 de lei

În ziua de 19.02.2016, inculpaţii au mers la Bârlad, unde au consumat băuturi alcoolice în două baruri. Seara, în jurul orelor 19.30, au luat un microbuz şi s-au întors în localitatea de domiciliu. Au mers la locuinţa numitului D. F. iar aici s-au întâlnit cu martorii ….. Pentru că nu mai aveau bani, inculpaţii i-au spus lui C. B. A. să meargă la un magazin în sat să cumpere bere pe datorie, întrucât gestionarul nu le-ar fi dat inculpaţilor. Martorul a refuzat să se ducă.

Atunci inculpaţii s-au hotărât să meargă la locuinţa persoanei vătămate …, pentru a-i sustrage bani, ştiind că a luat pensia. într-adevăr, în acea zi, … luase atât pensia ei, cât şi pensia fratelui său. Inculpaţii le-au spus celor trei martori ce au de gând să facă, însă aceştia nu i-au crezut, presupunând că ei glumesc, s-au pregătit pentru a comite fapta, în sensul că şi-au luat fiecare câte un fes pentru a-l face cagulă, inculpatul B. B.-A. luând un fes de culoare neagră, iar inculpatul N. C.-G. luând un fes de culoare albă. Au luat şi două cuţite din locuinţa lui …, după care au plecat către locuinţa celor doi bătrâni. Când au ajuns în apropierea locuinţei acestora în jurul orelor 23.00, şi-au tăiat fesurile cu cuţitele, făcând găuri în dreptul ochilor, după care şi le-au pus pe cap. Au sărit gardul şi au mers prin grădină până în dreptul locuinţei bătrânilor, inculpatul N. C.-G. s-a izbit cu umărul în uşa de la intrare, iar sistemul de asigurare a cedat, cei doi intrând în locuinţă. Datorită zgomotului, FT. şi C. N.a s-au trezit, iar … a început să ţipe. întrucât lumina era stinsă în casă, inculpatul N. C.-G. a folosit lumina de la telefon pentru a vedea. Inculpaţii i-au cerut lui C. N. să le dea bani, amenintând-o cu cuţitul că o omoară. Aceasta a spus că nu are bani şi că nu a luat pensia. Apoi, inculpaţii au mers în camera alăturată unde se afla .., au început să îl lovească pe acesta cu pumnii, iar inculpatul B. B.-A. l-a lovit cu genunchiul în faţă, victima căzând pe spate şi lovindu-se cu capul de stinghia patului. în timp ce îl loveau, îi solicitau să le dea banii. .. a spus că nu are bani.

Atunci inculpaţii au început să caute prin casă şi, într-un dulap, au găsit două sticle de trei litri cu vin, o sticlă cu vin alb şi o sticlă cu vin roşu, pe care le-au luat şi le-au pus într-o sacoşă găsită tot în casă. Din frigider au luat o pungă în care se aflu şase pulpe de pui congelate. Apoi au părăsit locuinţa victimei pe traseul pe care au intrat şi s-au deplasat către locuinţa inculpatului N. C.-G..

Pe drumul către casă s-au întâlnit, mai întâi, cu martorul … căruia i-au povestit ce au făcut, după care s-au întâlnit cu martorii ... Şi acestora le-au spus cum au comis fapta, după care i-au cerut martorului … să le dea un grătar, întrucât voiau să prepare pulpele ce le furaseră, l-au invitat, totodată, pe cei doi martori să vină să petreacă cu ei. … a adus grătarul şi cu toţii au mers la locuinţa inculpatului N. …. Aici au prăjit pulpele, le-au mâncat, au consumat vinul sustras şi au ascultat muzică. în jurul orelor 02.30, li s-a terminat vinul, astfel încât inculpaţii s-au hotărât să mai meargă încă o dată la locuinţa lui .. pentru a sustrage şi alte bunuri. Cei trei martori au încercat să îi convingă să nu se ducă, însă nu au reuşit.

înarmaţi cu cuţite (de data aceasta inculpatul N. … a luat un cuţit din locuinţa sa) şi având fesurile asupra lor, inculpaţii au plecat către locuinţa lui …. Martorii …. au plecat acasă, iar martorul … i-a însoţit pe inculpaţi pe drum până în apropierea locuinţei celor doi bătrâni, încercând să îi convingă să renunţe la ideea lor de a-i tâlhări. Aceştia nu au renunţat, astfel încât şi-au pus fesurile pe cap, au sărit gardul în curtea locuinţei bătrânilor, intrând prin acelaşi loc, pe unde au intrat prima dată. Când i-a văzut pe inculpaţi sărind gardul, martorul … s-a întors şi a plecat către locuinţa sa.

 Au mers mai întâi în camera unde dormea … şi au spart becul, după care au ameninţat-o iar că o omoară dacă nu le dă banii. Cum ea nu a vrut, inculpaţii au mers în camera lui … şi au început iar să îl lovească, cerându-i banii. Pentru ca inculpaţii să nu îi mai lovească fratele, … a spus că le dă bani, astfel încât inculpatul N. ..a mers la ea în cameră, iar ea i-a dat suma de 410 lei. în acest timp, inculpatul B. … a căutat bani prin camera victimei …. După ce au luat banii, inculpaţii au plecat acasă.

Inculpatul N… a luat cele două fesuri şi le-a pus pe focul ce rămăsese de la grătar. Pe acelaşi foc a pus şi sticlele din plastic de trei litri în care fusese vinul sustras. …ader a fost transportat la spital, unde a decedat în data de 01.03.2016 la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu" laşi. înainte de a deceda, a fost audiat de către organele de poliţie cărora le-a povestit ce s-a întâmplat.

Până la deces, pentru stabilirea leziunilor suferite de către …, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale traumatologice, întocmindu-se raportul de expertiză medico-legală nr. .. de către Cabinetul Medico Legal Bârlad ..

Potrivit concluziilor acestui raport, … a prezentat leziuni traumatice de tipul fracturilor os malar şi os temporal (cu fisură stânca temporală stângă) stângi, hemoragiei subarahnoidiene, hemosinusului maxilar stâng, excoriaţiei şi echimozei.

Leziunile au putut fi produse prin lovire cu mijloace contondente, cu şi de obiecte contondente. Leziunile pot data din 19/20 februarie 2016 şi au necesitat 22-24 zile de îngrijiri medicale de la data producerii lor. După decesul victimei s-a dispus efectuarea autopsiei şi, potrivit raportului de expertiză medico-legală de necropsie nr. … 17.03.2016 întocmit de Institutul de Medicină Legală laşi (. moartea numitului … a fost violentă. Ea s-a datorat comei cerebrale consecinţa dilacerării cerebrale, a unui hematom subdural şi hemoragiei subarahnoidiene difuze, survenite ca urmare a unei fracturi cominutive de masiv facial. Leziunile constatate s-au putut produce prin lovire activă cu mijloace contondente (pumn, picior) la nivelul feţei, urmată de cădere cu impact cranian de plan dur sau lovirea repetată a capului de plan dur. Echimoza de la nivelul coapsei stângi se putea produce prin lovire cu mijloc contondent (posibil băţ). Leziunile pot data din noaptea de 19/20 februarie 2016.între leziunile cranio-cerebral şi deces există legătură directă de cauzalitate.

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă :proces-verbal de sesizare;proces-verbal de cercetare la faţa locului şi planşa foto anexă; declaraţia persoanelor vătămate; raport de expertiză medico-legală nr. ..întocmit de C.M.L Bârlad; raport de expertiză medico-legală de necropsie nr. ..din 17.03.2016 întocmit de I.M.L. laşi şi planşa foto anexă; adrese părţi civile; acte medicale; declaraţiile inculpaţilor ;proces verbal de reconstituire şi planşă foto anexă; declaraţiile martorilor; proces verbal de conducere în teren şi planşa foto anexă; proces verbal de examinare criminalistică şi planşa foto anexă; procese verbale de predare-primire bani/bunuri; alte acte.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză şi susţinerile părţilor instanţa expune următoarele considerente :

Conform art. 103 alin. 1 şi 2 Cod de procedură penală, probele nu au o valoare dinainte stabilită prin lege şi sunt supuse liberei aprecieri a organelor judiciare, în urma evaluării tuturor probelor administrate în cauză.

În luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpaților, instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate, iar condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Aprecierea fiecărei probe se face de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, în urma examinării tuturor celor administrate, in scopul aflării adevărului pentru a-şi forma convingerea cu privire la temeinicia sau netemeinicia învinuirii, cu privire la măsura în care prezumţia de nevinovăţie a fost sau nu înlăturată prin probe certe de vinovăţie, dacă se impune sau nu achitarea inculpatului pentru faptele deduse judecăţii.

Pe de altă parte, prezumţia de nevinovăţie, astfel cum este reglementată şi în dispoziţiile art. 6 paragraf 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, produce, în principal, două categorii de consecinţe: a) în privinţa organelor judiciare, care trebuie să manifeste prudenţă în examinarea actului de trimitere în judecată şi să analizeze, în mod obiectiv, argumentele în favoarea şi în defavoarea inculpatului; b) în privinţa inculpatului, prezumţia de nevinovăţie implică dreptul său de a propune probe în apărarea sa şi acela de a nu depune mărturie contra lui însuşi.

În ceea ce priveşte interpretarea probelor, pentru a putea fi operantă prezumţia de nevinovăţie, este necesar ca instanţa să înlăture eventualitatea, bănuielile, suspiciunile, aproximaţiile, pentru că atunci când infracţiunea nu este dovedită cu certitudine, prezumţia de nevinovăţie împiedică pronunţarea unei hotărâri de condamnare.

În cauza dedusă judecăţii, Tribunalul constată că prezumţia de nevinovăţie a fost înlăturată în privinţa inculpaților, probele administrate de organele judiciare demonstrând, fără echivoc, vinovăţia acestora pentru comiterea infracţiunilor pentru care au fost trimiși în judecată.

Inculpații … au fost cercetați şi judecați în măsura preventivă a controlului judiciar, iar la primul termen de judecată cu procedura de citare completă în faţa instanţei au recunoscut comiterea infracţiunilor în forma şi modalităţile indicate în Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui şi au solicitat soluţionarea cauzei conform procedurii simplificate de recunoaştere a vinovăţiei.

La termenul de judecată din 13.12.2016 instanța a admis cererea de judecare a cauzei conform procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției și a încuviințat suplimentarea probatoriului prin depunerea unor acte în circumstanțiere.

Sub aspectul laturii obiective a infracţiunii comise şi a încadrării lor juridice instanţa constată că faptul de a pătrunde în mod repetat la intervale scurte de timp în locuința persoanelor vătămate, de a agresa victima prin aplicarea de lovituri puternice în vederea sustragerii unor bunuri și sume de bani, fapte comise în exercitarea aceleiași rezoluții infracționale, pe timp de noapte, de către persoane mascate, îndeplinesc elementele constitutive ale infracțiunii de tâlhărie în formă calificată, iar prin decesul victimei sunt atrase în mod corespunzător dispozițiile art. 236 Cod Penal.

Din concluziile raportului medico legal de necropsie nr. …17.03.2016 emis de Institutul de Medicină Legală Iași a rezultat că moartea numitului … a fost violentă, s-a datorat comei cerebrale consecinţa dilacerării cerebrale, a unui hematom subdural şi hemoragiei subarahnoidiene difuze, survenite ca urmare a unei fracturi cominutive de masiv facial. Leziunile constatate s-au putut produce prin lovire activă cu mijloace contondente (pumn, picior) la nivelul feţei, urmată de cădere cu impact cranian de plan dur sau lovirea repetată a capului de plan dur.

Prin urmare, s-a dovedit existenţa unei relaţii de cauzalitate directe între activitatea violentă a inculpaților şi producerea rezultatului socialmente periculos îndreptat împotriva valorilor sociale ocrotite de legea penală cu privire la dreptul de proprietate, integritate corporală sănătate și viață.

Ambii inculpați au recunoscut aplicarea de lovituri victimei deși prin declarațiile date în fața organelor de urmărire penală și a instanței au încercat să își minimizeze contribuția efectivă la producerea rezultatului socialmente periculos, astfel încât instanța apreciază în urma probelor administrate că au avut o contribuție similară, acțiunile lor fiind succesive și completându-se reciproc pentru atingerea scopului urmărit.

Din concluziile raportului de expertiză medico legală menționat anterior a rezultat fără îndoială legătura directă dintre leziunile suferite de către victimă ca urmare a loviturilor aplicate de inculpați și decesul acesteia, care nu a putut supraviețui în fața unor agresiuni repetate comise prin lovire cu pumnii și picioarele și eventual prin proiectarea craniului față de alte corpuri dure.

 Referitor la latura subiectivă a infracţiunii, instanţa constată că ambii inculpați au comis infracţiunea de tâlhărie în formă calificată pentru care au fost trimiși în judecată cu intenţia directă de a sustrage bani sau alte bunuri din posesia victimei în timpul nopții, prin folosirea de arme, a unor obiecte pentru a și ascunde identitatea, prin violare de domiciliu. De asemenea sunt întrunite și condițiile pentru existența formei continuate a infracțiunii prin repetarea la un interval relativ scurt de timp a activității infracționale în temeiul aceleiași rezoluții unice și împotriva aceleiași victime.

În ceea ce privește forma agravată a infracțiunii de tâhărie prev. de art.263 Cod Penal, instanța constată că moartea victimei s-a produs ca rezultat praeterintenționat al violențelor aplicate de cei doi inculpați în timpul comiterii talhăriei  pentru sustragerea sumelor de bani. A fost probată și modalitatea de vinovăție în forma culpei fără prevedere deoarece inculpații minori aveau posibilitatea de a prevedea decesul victimei prin aplicarea loviturilor repetate cu atât mai mult cu cât aceasta avea vârsta de 89 de ani  și nu putea opune o rezistență eficientă agresorilor.

De altfel, ambii inculpați au recunoscut în întregime vinovăţia în forma şi modalitatea indicată de către actul de sesizare al instanţei ca efect al accesării procedurii simplificate de recunoaştere a vinovăţiei prin declarație autentică sau direct și nemijlocit în fața instanței, motiv pentru care se vor reduce cu 1/3 limitele speciale prevăzute de lege pentru infracțiunile menționate.

La stabilirea şi individualizarea sancțiunilor penale care vor fi aplicate inculpaților minori  instanța va avea în vedere următoarele aspecte de fapt și de drept :

1. Pentru inculpatul minor N. S. G., instanța constată că infracțiunea de tâlhărie calificată în forma continuată și agravată prev. de art. 263 Cod Penal a fost comisă în timpul minorității, fiind astfel aplicabile dispozițiile art. 113 alin. 3 raportat la art. 114 Cod Penal care stabilesc condițiile de atragere a răspunderii penale a infractorilor minori, regimul de sancțiuni care li se poate aplica.

Astfel, la individualizarea judiciară a măsurii educative care urmează a fi aplicată acestui inculpat, instanța va lua în considerare următoarele elemente care denotă o gravitate sporită a împrejurărilor reale și personale :

- comiterea infracțiunii  de tâlhărie în formă agravată, prin reținerea concomitentă a mai multor împrejurări calificate, respectiv, folosirea de arme albe, mascarea pentru a nu fi recunoscut, pătrunderea fără drept în locuința persoanelor vătămate, comiterea infracțiunii în timpul nopții

- comiterea infracțiunii în formă continuată prin reluarea și repetarea acțiunilor agresive de tâlhărie calificată la intervale relativ scurte de timp, fapt care denotă perseverență infracțională, dispreț față de valorile sociale ocrotite de legea penală.

- modul deosebit de violent în care a pus în executare rezoluția infracțională, starea de vădită vulnerabilitate fizică și psihică a persoanelor vătămate

- atitudinea față de infracțiunea comisă și urmările acesteia, circumstanțele personale ale inculpatului care rezultă din concluziile și recomandările Serviciului de Probațiune Vaslui conform referatului de evaluare depus la dosar

- riscul ridicat de comitere a unor noi infracțiuni

Pentru aceste motive, instanța îi va aplica inculpatului minor o măsură educativă privativă de libertate pentru durata maximă prevăzută de art. 125 alin. 1 Cod Penal cu luare în considerare a reducerii obligatorii a limitelor speciale datorită aplicării art. 374 raportat la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală aferent procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției în cursul procesului penal.

În concret, instanța îi va aplica inculpatului … măsura educativă a internării într-un centru de detenție pentru o perioadă de 3 ani și 4 luni pentru a se asigura atingerea scopului sancțiunilor penale, conștientizarea gravității infracțiunii comise, prevenirea producerii unor noi fapte antisociale ca urmare a programelor de reintegrare socială, pregătire școlară și profesională conform aptitudinilor.

Aplicarea oricărei alte măsuri educative neprivative de libertate sau privative de libertate mai ușoare nu este suficientă pentru reeducarea acestuia pentru următoarele motive :

- Aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate nu este oportună deoarece din examinarea circumstanțelor personale și familiale ale inculpatului rezultă că acesta se află în creșterea și educarea unei bunici în vârstă de 77 de ani care nu îl poate supraveghea în mod corespunzător.

- aplicarea măsurii educative a internării într-un centru de reeducare nu este suficientă raportat la gravitatea extremă a infracțiunii comise, care necesită măsuri restrictive urgente care depășesc limitele unor programe normale de pregătire școlară și profesională 

Deoarece măsura educativă aplicată este privativă de libertate, instanța va face aplicare art. 72 Cod Penal și va deduce din durata totală a măsurii, perioada în care inculpatul a fost reținut în cursul urmăririi penale.

2. În ceea ce privește situația inculpatului B.B.-A.,  motivele de fapt sau de drept arătate în cazul inculpatului …sunt pe deplin aplicabile deoarece aceștia au avut o conduită similară și au contribuit în mod egal la comiterea infracțiunii, fără a exista probe care să le diferențieze participarea.

Pentru aceste motive, instanța constată că infracțiunea de tâlhărie calificată în forma continuată și agravată prev. de art. 263 Cod Penal a fost comisă în timpul minorității, fiind astfel aplicabile dispozițiile art. 113 alin. 3 raportat la art. 114 Cod Penal care stabilesc condițiile de atragere a răspunderii penale a infractorilor minori, regimul de sancțiuni care li se poate aplica.

Astfel, la individualizarea judiciară a măsurii educative care urmează a fi aplicată acestui inculpat, instanța va lua în considerare următoarele elemente care denotă o gravitate sporită a împrejurărilor reale și personale :

- comiterea infracțiunii  de tâlhărie în formă agravată, prin reținerea concomitentă a mai multor împrejurări calificate, respectiv, folosirea de arme albe, mascarea pentru a nu fi recunoscut, pătrunderea fără drept în locuința persoanelor vătămate, comiterea infracțiunii în timpul nopții

- comiterea infracțiunii în formă continuată prin reluarea și repetarea acțiunilor agresive de tâlhărie calificată la intervale relativ scurte de timp, fapt care denotă perseverență infracțională, dispreț față de valorile sociale ocrotite de legea penală.

- modul deosebit de violent în care a pus în executare rezoluția infracțională, starea de vădită vulnerabilitate fizică și psihică a persoanelor vătămate

- atitudinea față de infracțiunea comisă și urmările acesteia, circumstanțele personale ale inculpatului care rezultă din concluziile și recomandările Serviciului de Probațiune Vaslui conform referatului de evaluare depus la dosar

- riscul ridicat de comitere a unor noi infracțiuni

Pentru aceste motive, instanța îi va aplica inculpatului minor o măsură educativă privativă de libertate pentru durata maximă prevăzută de art. 125 alin. 1 Cod Penal cu luare în considerare a reducerii obligatorii a limitelor speciale datorită aplicării art. 374 raportat la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală aferent procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției în cursul procesului penal.

În concret, instanța îi va aplica inculpatului B. B.-A. măsura educativă a internării într-un centru de detenție pentru o perioadă de 3 ani și 4 luni pentru a se asigura atingerea scopului sancțiunilor penale, conștientizarea gravității infracțiunii comise, prevenirea producerii unor noi fapte antisociale ca urmare a programelor de reintegrare socială, pregătire școlară și profesională conform aptitudinilor.

Aplicarea oricărei alte măsuri educative neprivative de libertate sau privative de libertate mai ușoare nu este suficientă pentru reeducarea acestuia pentru următoarele motive :

- Aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate nu este oportună deoarece din examinarea circumstanțelor personale și familiale ale inculpatului rezultă că acesta se află în creșterea și educarea unei bunici în vârstă de 61 de ani care nu îl poate supraveghea în mod corespunzător, mama sa fiind plecată în străinătate.

- aplicarea măsurii educative a internării într-un centru de reeducare nu este suficientă raportat la gravitatea extremă a infracțiunii comise, care necesită măsuri restrictive urgente care depășesc limitele unor programe normale de pregătire școlară și profesională 

Deoarece măsura educativă aplicată este privativă de libertate, instanța va face aplicare art. 72 Cod Penal și va deduce din durata totală a măsurii, perioada în care inculpatul a fost reținut în cursul urmăririi penale.

De asemenea, instanța va menține în continuare măsura preventivă a controlului judiciar luat față de inculpați în cursul urmăririi penale și menținută în cursul camerei preliminare și a judecății pentru a se asigura bunul mers al procesului penal, prevenirea sustragerii de la obligațiile ce le revin și prevenirea comiterii unor noi fapte antisociale.

În ceea ce privește latura civilă a prezentei cauze penale, instanța constată că existența, întinderea prejudiciului produs părților civile a fost probat prin intermediul probelor administrate în cursul urmăririi penale și al judecății, respectiv notele de calcul ale îngrijirilor medicale acordate, după cum urmează :

În baza art. 86 raportat la art. 508 Cod procedură penală va obliga inculpații …..în solidar cu părțile responsabile civilmente …. la plata către :

- partea civilă Spitalul Municipal de Urgenţă Elena Beldiman Bârlad a sumei de 235,33 lei reprezentând daune materiale (contravaloare tratament medical acordat victimei …)

- partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Dr. N Oblu Iași a sumei de 10.959,79 lei reprezentând daune materiale (contravaloare tratament medical acordat victimei …)

- partea civilă Serviciul de Ambulanță Județeana Vaslui a sumei de 1.225,2 lei reprezentând daune materiale (contravaloare tratament medical acordat victimei …)

De asemenea, instanța va lua act că persoana vătămată … în calitate de soră a victimei … nu s-a constituit parte civilă în cursul procesului penal față de prejudiciul comis prin comiterea infracțiunii.

În baza art. 274 Cod procedură penală inculpații vor fi obligați la plata către stat a sumelor de bani avansate cu titlu de cheltuieli judiciare în timpul urmăririi penale şi al judecăţii.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

1. Aplică inculpatului N.C.-G., …, măsura educativă a internării într-un centru de detenție pentru o perioadă de 3 ani şi 4 luni prev. de art. 125 Cod Penal pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, prev. art. 233 alin. 1, art. 234 alin. 1 lit. a, c, d, f C.pen. şi art. 236 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 113 alin. 3 C.pen, art. 374 alin. 4 , art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

În baza art. 72 Cod Penal deduce din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie perioada reţinerii din 20.02.2016-21.02.2016.

2. Aplică inculpatului B. B.-A., …, măsura educativă a internării într-un centru de detenție pentru o perioadă de 3 ani şi 4 luni prev. de art. 125 Cod Penal pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, prev. art. 233 alin. 1, art 234 alin. 1 lit. a, c, d, f C.pen. şi art. 236 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 113 alin. 3 C.pen, art. 374 alin. 4 , art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

În baza art. 72 Cod Penal deduce din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenție perioada reținerii din 20.02.2016-21.02.2016.

3. Menține măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpații … până la soluționarea definitivă a cauzei.

4. Admite acțiunea civilă şi obligă inculpații … în solidar cu părțile responsabile civilmente … la plata către :

- partea civilă Spitalul Municipal de Urgenţă Elena Beldiman Bârlad a sumei de 235,33 lei reprezentând daune materiale (contravaloare tratament medical acordat victimei ..)

- partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Dr. N Oblu Iași a sumei de 10.959,79 lei reprezentând daune materiale (contravaloare tratament medical acordat victimei …)

- partea civilă Serviciul de Ambulanță Județeana Vaslui a sumei de 1.225,2 lei reprezentând daune materiale (contravaloare tratament medical acordat victimei …)

Ia act că persoana vătămată … nu s-a constituit parte civilă.

5. În baza art. 112 alin. 1 lit. b Cod Penal dispune confiscarea de la inculpatul N. C.-G. a unui cuţit corp delict, … două cuţite - corpuri delicte, ….

6. În baza art. 274 Cod procedură penală obligă inculpații … în solidar cu pârțile responsabile civilmente … la plata către stat a sumei de 1.689 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 1.189 lei pentru etapa urmăririi penale, iar 500 lei pentru etapa judecății.

Onorariile apărătorilor din oficiu … pentru etapa camerei preliminare vor fi achitate din fondurile Ministerului Justiţiei …

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.