Răspunderea primarului pentru prejudiciile cauzate unității administrativ – teritoriale. Temei juridic. Inadmisibilitate acţiune în răspundere civilă delictuală.

Sentinţă civilă 705/Ap din 07.05.2018


Prin decizia civilă nr. 705/Ap/07 Mai 2018 a Tribunalului Braşov a fost admisă cererea de  cererea de apel formulată de apelantul SI împotriva Sentinței civile nr. 648, pronunţată de Judecătoria R la data de 09.06.2016, în dosarul nr., pe care a schimbat-o în tot şi a respins cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta U.A.T. T, prin Primar în contradictoriu cu pârâtul ca inadmisibilă.

Pentru a pronunţa această soluţie, s-a reţinut că esențial pentru atragerea răspunderii fostului primar este faptul că acesta este persoana care a încheiat contractele şi a făcut plățile, fără a avea hotărâri ale Consiliului Local al Comunei T şi fără a evidenția distinct lucrările în bugetele pe anii 2010 - 2011 ale U.A.T. T.

Ca urmare a faptului că în fața primei instanțe nu a fost lămurit aspectul referitor la temeiul răspunderii apelantului - pârât față de intimata - reclamantă, instanța de apel, în conformitate cu dispozițiile art. 129 alin. 4 din vechiul C.pr.civ. i-a pus în vedere intimatei - reclamante să precizeze temeiul răspunderii apelantului - pârât față de aceasta pentru prejudiciile pretins a fi suferite în perioada exercitării de către apelantul - pârât a funcției de primar.

Prin nota de ședință depusă la dosar la termenul de judecată de las data de 13.04.2018 și prin concluziile orale puse la același termen de judecată (filele 56 – 58 din dosarul instanței de apel), intimata - reclamantă a învederat instanței că răspunderea apelantului - pârât față de ea este una delictuală, pentru fapta proprie, întemeiată pe dispozițiile art. 998 din vechiul C.civ. referitoare la răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie.

În raport cu precizările făcute de intimata - reclamantă în apel, tot la termenul de judecată de la data de 13.04.2018, instanța de apel, din oficiu, în conformitate cu dispozițiile art. 129 alin. 4 din vechiul C.pr.civ., a invocat și pus în discuție inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată formulată de intimata - reclamantă.

Relativ la chestiunea pusă în discuției, instanța de apel reține următoarele:

Independent de Decizia nr. 16/2016, pronunțată de Î.C.C.J. la data de 26.09.2016, în interesul legii, instanța de apel reține că, raporturile dintre primari și unitățile administrativ teritoriale în care au fost aleși să își îndeplinească funcțiile de primari, sunt raporturi de muncă sui - generis, asemănătoare celor definite de Î.C.C.J., prin Decizia nr. 46 din data de 15.12.2008, pronunțată în interesul legii, deoarece chiar dacă nu derivă din contracte individuale de muncă încheiate în prealabil, se întemeiază totuși pe un acord de voință nenumit, realizat între cei aleși și alegătorii lor, pentru realizarea unor obiective comune, prestarea muncii se realizează în cadrul unor raporturi sociale care, odată reglementate prin norme de drept, devin, de regulă, raporturi juridice de muncă, drepturile și obligațiile primarilor sunt prevăzute în principal de Legea nr. 215/2001, etc., fiind incidente, prin urmare, dispozițiile art. 278 din Codul muncii.

În consecință, pentru prejudiciile cauzate unității administrativ - teritoriale, primarii răspund material în condițiile art. 254 alin. 1 C.pr.civ., această răspundere fiind una contractuală și excepțională față de răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie, reglementată de dispozițiile art. 998 din vechiul C.civ., care este una de drept comun, aplicabilă exclusiv în situația în care nu sunt incidente alte forme de răspundere civilă.

Având în vedere că în speță răspunderea apelantului - pârât față de intimata - reclamantă nu poate fi decât una contractuală întemeiată pe dispozițiile art. 254 alin. 1 din Codul muncii, cu excepția cazului în care faptele prejudiciabile ar fi constituit și infracțiuni cu urmări păgubitoare, cererea de chemare în judecată întemeiate pe dispozițiile comune relative la răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie este inadmisibilă, apare vca fiind inadmisibilă.