Violența în familie. Criterii de individualizare a pedepsei.

Sentinţă penală 1396 din 25.09.2018


Prin Sentința penală nr.  1396 din data de  25.09.2018 instanța l-a condamnat pe inculpatul R.P. la o pedeapsă cu amenda penală în cuantum de  2400 lei (200  zile-amendă, suma corespunzătoare unei zile-amendă fiind de 12 lei), pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, prev. de art. 199 alin.(1) C.pen., rap. la art. 193 alin.(2) C.pen.

I-a pus în vedere inculpatului prevederile art. 63 din Codul penal, potrivit cărora în cazul sustragerii cu rea-credinţă de la executarea amenzii penale în cuantum de 2400 lei, instanţa va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii de 200 de zile.

În temeiul art. 19, art. 25 şi 397 Cod de procedura penală, în referire la art. 1349, 1357-1358 din Cod Civil, a admis în parte acţiunea civilă şi l-a obligat pe inculpatul R. P. plata sumei de 3500 lei reprezentând daune morale, către partea civilă R. M.

În baza art. 276 alin. 1 Cod de procedură penală, l-a obligat pe inculpatul R.P. la plata către partea civilă R.M. a sumei de 1000 lei, reprezentând onorariu de avocat.

Pentru a dispune astfel, instanța a reținut următoarea situație de fapt:

La data de 09.08.2017, în jurul orei 15:00, în timp ce se afla la domiciliu, inculpatul R.P. a lovit-o pe soţia sa, R.M., cu pumnii şi picioarele în zona pieptului, a membrelor şi a feţei, provocându-i leziuni ce au necesitat 3-5 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Starea conflictuală, care a precedat agresiunii,  a apărut ca urmare a primirii de către partea civilă a unui mesaj pe telefonul mobil, fapt ce i-a cauzat inculpatului suspiciuni de infidelitate conjugală, astfel cum reiese din coroborarea declaraţiilor celor doi soţi.

Astfel, inculpatul i-a cerut explicaţii părţii civile, iar când a văzut că aceasta intenţiona să părăsească locuinţa, a început să îî aplice lovituri cu pumnii şi picioarele, pentru a o împiedica să plece.

Ulterior, la data de 11.08.2017, partea civilă a obţinut certificatul medico - legal nr.816/A2-D/2017, prin care se atestă că a suferit leziuni în zona pieptului, a membrelor şi a feţei, ce au fost provocate prin lovire cu mijloace contondente,  şi pot data din 9 august 2017.

La o zi după agresiune, partea civilă R.M. i-a relatat întâmplarea unei prietene (martora B.N.), care a văzut urmele agresiunii de pe corpul acesteia.

Ulterior, R.M. a părăsit domiciliul conjugal, de teama unor posibile repercusiuni din partea inculpatului,  ca urmare a faptului că a depus plângere penală împotriva acestuia.

Mijloacele de probă administrate în cauză dovedesc faptul că, la data de 09.08.2017, în jurul orei 15:00, în timp ce se afla la domiciliu,  a lovit-o pe soţia sa, R.M., cu pumnii şi picioarele în zona pieptului, a membrelor şi a feţei, provocându-i leziuni ce au necesitat 3-5 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Fiind audiat, inculpatul a recunoscut existenţa conflictului, însă a negat că şi-ar fi lovit soţia cu pumnii şi picioarele, susţinând că a încercat să o împiedice să părăsească locuinţa, trăgând-o de mâini şi de piept, moment în care este posibil să îi fi provoacat anumite leziuni.

În mod corect s-a reținut de către organele de urmărire penală că apărarea inculpatului intră în contradicţie cu menţiunile certificatului medico-legal, emis de Serviciul de Medicină Legală - Galaţi. Astfel, în urma analizei leziunilor, s-a concluzionat că acestea ar fi putut fi provocate prin lovire cu mijloace contondente, aspect ce se coroborează cu declaraţia părţii civile.

Vinovăţia inculpatului R.P. este dovedită prin coroborarea mijloacelor de probă existente la dosarul cauzei, respectiv : declaraţia părţii civile R.M., filele 9,10; certificatul medico-legal nr.816/A2-D/2017, emis de S.C.M.L Galaţi; fotografii cu leziunile suferite, fila 11; declaraţia martorei B.N. (fila 21); declaraţiile inculpatului R.P. (filele 16,18).

În drept, fapta inculpatului R.P., care, la data de 09.08.2017, în jurul orei 15:00, în timp ce se afla la domiciliu, a lovit-o pe soţia sa, R.M., cu pumnii şi picioarele în zona pieptului, a membrelor şi a feţei, provocându-i leziuni ce au necesitat 3-5 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de violenţă în familie, prev. de art. 199 alin.(1) C.pen., rap. la art. 193 alin.(2) C.pen.

În ceea ce priveşte latura subiectivă, se observă că fapta a fost săvârşită cu intenţie directă, întrucât inculpatul a urmărit provocarea leziunilor soţiei sale, pentru a o împiedica să părăsească locuinţa, din cauza geloziei.

Instanţa apreciază că fapta întruneşte toate trăsăturile esenţiale ale unei infracţiuni, respectiv, este prevăzută de legea penală ca infracţiune, este săvârşită cu vinovăţie, este nejustificată şi este imputabilă inculpatului, nefiind incidente în cauză nici una din cauzele limitativ prevăzute de art. 18-31 Cod penal.

Fiind vorba de o infracţiune de rezultat, legătura de cauzalitate dintre elementul material şi urmarea periculoasă produsă rezultă din actele de lovire a unor zone sensibile, ce constituie fapta săvârşită de inculpat.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată, instanţa, având în vedere dispoziţiile art. 74 alin. 2 Cod penal, va ţine seama de  împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs, ori a altor consecinţe ale infracţiunii,  motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului (inculpatul nu are antecedente penale), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială  şi socială, precum şi de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

Instanţa consideră că o pedeapsă cu amenda penală  constituie un mijloc apt de reeducare a inculpatului, astfel încât să se formeze o atitudine corectă faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială, în consecinţă va aplica inculpatului o amendă penală în sistemul zilelor-amendă, cuprinsă între limitele stabilite de art. 61 alin. 4 lit. c Cod penal, respectiv 200 zile amendă, în considerarea faptului că inculpatul este la primul impact cu legea penală.

Pericolul pentru societate a fost unul real şi doar întâmplarea a făcut să nu existe urmări tragice, rezultate prin agravarea stării de sănătate a persoanei vătămate.

Suma corespunzătoare pentru o zi amendă va fi în cuantum de 12 lei, în baza considerentelor arătate anterior.

Instanţa va pune în vedere inculpatului prevederile art. 63 din Codul penal, potrivit cărora în cazul sustragerii cu rea-credinţă de la executarea amenzii penale, instanţa va înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii egală cu numărul zilelor-amendă stabilit.

În fața instanței persoana vătămată R.M. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 50.000 lei daune morale.

Având în vedere situaţia de fapt arătată, instanţa va aprecia că sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale în ceea ce priveşte daunele morale suferite prin lezarea integrităţii fizice. Sub aspectul  daunelor morale, instanţa apreciază că suferinţa provocată de către inculpat parţii civile, justifică obligarea inculpatului la plata de daune morale. Totuşi, instanţa va reduce aceste pretenţii la o sumă pe care o apreciază ca fiind rezonabilă în raport cu situaţia de fapt reţinută şi cu urmările faptei, apreciind totodată că, acest cuantum reprezintă o reparaţie echitabilă, fără a constitui o sursă de îmbogăţire fără justă cauză pentru partea civilă.

Aşadar, în temeiul art. 19, art. 25 şi 397 Cod de procedura penală, în referire la art. 1349, 1357-1358 din Cod Civil, constatând că în cauză a fost dovedită pe deplin vinovăţia inculpatului, existenţa unui prejudiciu cert dar şi un raport de cauzalitate direct între fapta ilicită a inculpatului şi urmarea produsă, instanţa va admite în parte acţiunea civilă şi va obliga pe inculpatul R.P. plata sumei de 3500 lei reprezentând daune morale, către partea civilă R.M..

În baza art. 276 alin. 1 Cod de procedură penală, va obliga inculpatul R.P. la plata către partea civilă R.M. a sumei de 1000 lei, reprezentând onorariu de avocat.